Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

High Frequency Trading (HFT)


davidoff77

Doporučené příspěvky

Podle zprav z roku 2010 je 70% obchodu provedeno pocitaci. Proto si myslim, ze je zajimave zalozit toto tema a podelit se o nazory a zkusenosti.
A hned sem prihodim jeden zajimavy odkaz:
media.rozhlas.cz/podcast/media/_audio/02180121.mp3

Co si myslite vy? Je rozmach HFT postrachem pro "normalni" obchodniky jako jsme my? Nebo je to prirozena soucast obchodovani a dal se da profitovat diskrecnim zpusobem?
Asi vam nebude nezname jmeno Karel Janecek, ktery je u nas expertem pres HFT a trochu me zarazila jeho slova ze si velci hraci rozdeluji penize malych obchodniku.
Muj nazor je takovy, ze diskrecni obchodovani smysl ma a mit bude a ze se nic nemeni.
Co podle vas?

D.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 38
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Cau, ja myslim ze HFT neni problem. Diskrecnim zpusobem se podle me da obchodovat i dal, protoze nejistote na trhu celime my stejne jako HFT, takze v tomhle nemuzou mit moc vyhodu. To ze si penize malych traderu rozdeluji velci hraci mi neprijde jako revolucni myslenka. Kdyz si vezmeme ze 70% volume tvori velci hraci a 90% malych traderu prodelava, tak to zakonite znamena, ze jejich penize si berou z vetsiny velci traderi.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

jen drobný postřeh k myšlence, že PENÍZE DROBNÝCH TRADERŮ SI ROZDĚLUJÍ VELCÍ HRÁČI:

skutečně si myslíte, že pokud tvoří většinu na trhu velcí hráči, tak jejich zisky tvoří z nějaké podstatné části ztráty drobných traderů?? to asi ne...

je totiž strašně zavádějící, co tu padlo, a pro mnohé to pak může vyznít jakože drobný spekulant bojuje prostě proti počítačům a velkým fondům a tak přirozeně nemá šanci..ale je potřeba vědět, že na trhu bojuje každý proti každému..neboli je to tzv. DEATHMATCH - všichni proti všem..tzn. i fond proti fondu atd.

majkll

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Abyste me nepochopili spatne. Nechtel jsem timto prispevkem rict "tak hosi, je tu HFT, nema to cenu, jdeme delat neco jineho". Spis me zajimal vas nazor na problematiku. Osobne dal pokracuji bez ohledu co rekl Karel Janecek. Ikdyz mimochodem ostatni jeho nazory se mi hodne zamlouvaji. A svym zpusobem ho obdivuju co dokazal.

D.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

..já to asi špatně formuloval..chtěl jsem pouze říct, že je z mojeho pohledu absolutně zbytečné a nesmyslné zabývat se tím, kdo si rozděluje ztráty malých obchodníků..můj pohled je takový, že to je absolutně jedno..burza je zkrátka obrovská pokladnička, kam sypou všichni peníze rovnocenně a v té pokladničce se to promíchá dohromady a peníze se tam stanou neutrální..to znamená, že jakmile utržím zisk a z té kasičky mi jsou peníze vyplacené, tak už nikdy nezjistím, jestli jsou to původní peníze Franty, Tondy nebo Bláži, nebo jestli jsem dokonce nezískal část svých původně vsazených peněz..

ale tohle je už hodně filozofické..

omlouvám se tedy za ten flame a jestli jsem to celé původně pochopil špatně a blbě tak reagoval..

majkll

Link to comment
Sdílet pomocí služby

majkll Napsal:
-------------------------------------------------------
> je totiž strašně zavádějící, co tu padlo, a pro
> mnohé to pak může vyznít jakože drobný spekulant
> bojuje prostě proti počítačům a velkým fondům a
> tak přirozeně nemá šanci..ale je potřeba vědět, že
> na trhu bojuje každý proti každému..neboli je to
> tzv. DEATHMATCH - všichni proti všem..tzn. i fond
> proti fondu atd.

Zaujalo ma to čo si napísal, stále v tom nemám jasno. Stretol som sa s názorom istého údajného tradera, ktorý súkromne robí drahé kurzy a ten má presne opačný názor než ty.
Vedel by si prosím ťa pripojiť nejaké odkazy, kde by som sa o tomto dozvedel viac?

Inak na tému HFT ma zaujal tento príspevok od užívateľa Airmike (ktorého príspevky rád na tomto fóre čítam): www.financnik.cz/forum/read.php?23,176881,179973#msg-179973

[ital] (...) to comu nerozumiem, ako je mozne ze zatial nikto nikde nenapisal to podstate. a to ze High frequency trading nieje vobec ziadnou hrozbou pre tych ktori predikuju. drobny treder nepreratava ziadnu teoretical value ,delty ,neroby arbitraze. sposb beznych traderov je zalozeny na vysokej volatilite a predikcii. cize ak predikujem co bude o 2M 5M 10M 30M zaujima to mna ale nie HFT algo. cim viac dynamiky vnesu HFT do trhu, tym bude trh rychlejsi. to je cela veda. zaujimave na tom je to ze pomer HFT sa zvysuje. ale trhy stale funguju rovnako, stale je open close high a low a stale su denne rozpatia radovo v stovkach tickov ci bodov, a to je priestor pre nas. ak zoberieme ze dnes je objem automatou na burze mozno 60-65% tak uz velky priestor nemaju. pisat sa o nich zacalo len preto ze nezodpovedni potrebuju na niekoho zvalit vinu. a krmit verejnost blbostami je velka moda. dneska uz aj jozko z hornej dolnej , ktoreho jedina spojitost z burzou je je hohypoteka a DSSkovy fond vie, ze algotrading je nebezpecny a ze nici burzy. a samozrejme precital si uz aj rozhovory otom ze dneska uz ziadny clovek nedokaze na burze zarobit, lebo ju ovladaju stroje. taky je proste mainstreamovy nazor. samozrejme ako obycajne z realitou nema vela spolocne. (...) [/ital]

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Raider:

ad HFT)
naprosto souhlasím s tím, co napsal Airmike, kterého cituješ..přesně ve stejném duchu vždy mluvil i Karel Janeček, když jsem s ním viděl nějaký rozhovor nebo seminář..

ad spiknutí velkých fondů proti malinkým spekulantům)
tohle bych nerad moc rozebíral, protože to je z mojeho pohledu na flame..ale zkus zapřemýšlet jestli by to tak opravdu mohlo fungovat..že by velcí hráči obchodovali všichni stejně a pouze obírali malé ryby..dokázal by je objemově všechny uspokojit objem obchodů, který do trhu vloží drobní spekulanti? a taky - myslíš, že velcí hráči neztrácejí? že velcí hráči mají úspěšnost, která se blíží 100 %? (aktuálně jsem třeba poslouchal přednášku Karla Janečka, kterou sem někdo dával a tam jasně řekl, že před pár lety asi rok před krizí přišlo RSJ o hodně víc jak o polovinu celkového kapitálu společnosti, což činilo miliony dolarů - pouze jeden příklad za všechny, že tyhle teorie o spiknutí, že velcí hráči si jen hrají s drobnými spekulanty, jsou prostě podle mě mimo..)

majkll

Link to comment
Sdílet pomocí služby

No vidim, ze se to tu docela rozhorelo. Ale nevadi, je potreba mit vice nazoru na vec, aby si clovek mohl udelat obrazek. Muj nazor je ten, ze at uz na burze obchoduje kdokoliv, tak se porad jedna o ty stejne komodity co pred lety. A kdyz to vezmu od podstaty, tak bud bude o pomerancovy dzus poptavka nebo nebude. Takze nakonec stejne trh si dela co uzna za vhodne.
Nicmene je zajimave, ze se postupne zavadi identifikace u objednavek kym byla podana. Jestli clovekem nebo automatem. Nevim jestli je to z hlediska statistiky nebo z jineho technickeho duvodu. Ale taky mozna proto aby se trh priste vyhnul situacim typu "flash crash".
Jinak s trhem se da manipulovat uplne jinak a to taky nemusi byt na skodu, pokud clovek te manipulace dokaze vyuzit :) Abych tady nevytvarel konspiracni teorie, mam na mysli manipulaci typu "dam prikaz na long moc x kontraktu" aby se cena zvedla. To uz je ale vedlejsi tema.
Nejake dalsi nazory na HFT?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

majkl

Dik za odpoveď. Vidím to rovnako, tiež sa mi to zdá nepravdepodobné. Predsa neexistuje niečo ako skalper alebo korporácia s jednou mysľou.
Nechcem šíriť flame, ale čisto náhodou ak má niekto k tomu niečo relevantné povedať alebo má k tomu zdroj, tak si to rád prečítam. Nech sa darí.

P.S.: tu je odkaz na PDF súbor "Deutsche Bank Research on High-Frequency Trading", ktorý sa venuje sa problematike HTF, ak to niekoho zaujíma: www.dbresearch.com/PROD/DBR_INTERNET_EN-PROD/PROD0000000000269468.pdf

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Poprve kdyz jsem se dozvedel o HFT jsem si kladl uplne stejnou otazku ktera je v uvodu vlakna, jakou vubec ma jeden sanci doma u sveho pomaleho PC s normanim pripojenim k netu proti zbytku hracu. Rekl bych ze odpoved lezi ve zpusobu jak obchodujeme a hlavne proti komu obchoduji a na jakem TF cili na jakem casovem useku.

Je jasny ze pokouset se vydelat na strategiich /arbitraze napr/ kde konkurencni vyhoda lezi v rychlosti vyhledani prilezitosti, tak sem z domu bez sanci na uspech.

Pokud ale obchoduji v ramci dennich a delsich pohybu tak bych rekl ze HFT neohrozi.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Myslím si, že jediný a hlavní na čem vydělají jsou ušetřené poplatky za obchod. Takže si mohou dovolit obchodovat na piditimeframe a pořád se jim to dobře rentuje. Minutový timeframe je pro ně něco jako pro nás možná roční. Myslím si, že stále budou platit pravidla o blbnutích s fraktály včetně nepodarků a to na každé úrovni.

Velkej timeframe stejně nepřetlačej a vydělat na něm mohou jedině v rámci vloženého balíku co se veze v jeho trendu a poplatky tu nehrají skoro žádnou roli. Jen se jim to nesmí vypnout.;)

Jenže hodně malých vlnek může v součtu udělat víc než jedna velká na které se ony malé vlní a vo vo vo tom to je když se sníží poplatky. Čím má kdo větší lupu a špičatější pinzetu tím lépe se mu vlní než podělá trend.

Kolik obchodů se dá udělat pokud cena do hry bude 50% vlnky (pořád je to zisk i když se hodně dělím) a kolik pokud bude cena jen desetina z toho či pokud za obchod dokonce něco dostanu?

Zajímal by mě poměr velikosti (nikoli počet) jejich ztrátových obchodů k velikosti jejich ziskových obchodů (včetně komisí, i když zde jsou zřejmě kladné). - Ninja "Profit faktor".

Potom ještě taky kolikrát se vejdou "poplatky" do zisku?

Pro srovnání - u nás se letos už uvolnil trh s plynem a tak cena za plyn už má konkurenci a tak si ti co již nemohou vydělat tolik na plynu superzvýšili paušály u trubek neboť tam jsou zatím stále v monopolu. Mě takhle uteče měsíčně dalších 11 kubíků i mimo zimu kdy mám spotřebu menší než jeden a už se vyplatí je po zimě s plynoměrem vyhnat a před zimou s klidem zaplatit velkou revizi a vydělat dám také někomu jinému.

Banky mají také k mání peníze za hubičku a úroky jaké samy nabízejí jsou kde? A těch jištění a pokut pokud trochu uklouznete a poplatky za vedení... Nové banky zatím nikde.

Když se to tak vezme tak my všicí taky utíkáme k brokerům za velkou louži protože mají velmi dobře propracované a spolehlivé systémy a v porovnání s těmi u nás pak taky za málo. Ale i oni už zdražují. Hlavně že Internet jedé.

Jedna věc je ale jistá, pokud to poděláme, tak nás to ty automaty nenechají napravit takže pak nezbyde než mít dostatečně vysoké holínky, na druhou stranu - myslím si, díky pozorování pohybů ceny, jedou od pangejtu do pangejtu a dřív ani ň jinak je v tom lidský faktor. Každé učení něco stojí a to asi bez výjimek. I to jejich.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...