Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

margin initial/maintenance


namodro

Doporučené příspěvky

Ahoj,
jsem taky začátečník, nebo spíš ještě stádium předtím, takže podobně jako další se omlouvám, pokud je můj dotaz stupidní. Proč je u kontraktů uváděn dvojí margin - initial/maintenance a co to znamená v praxi.
Jinak jen poznámku: smekám před tvůrci těchto stránek za jejich altruismus, s jakým poskytují ostatním rady a pomoc.
Velké díky, Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den,

initial margin je margin, který vám bude brokerem zablokobán při otevření pozice. T.j. jedná se o margin, který by vás měl vždy zajímat primárně. Maintenance margin je pak určitá "mez", kterou nesmíte překročit v případě, že je vaše pozice ve ztrátě, jinak by následoval margin-call.
Příklad: kupujete komoditu XY s Initial 800 a Maintenance 400. To tedy znamená, že vám bude při otevření obchodu zablokován margin ve výši 800 USD, pokud by však trh šel proti vám a vy jste byl v otevřené ztrátě a neměl již na účtu dostatečné prostředky, v momentě kdy budete ve strátě 400, tedy na hranici maintenance, broker vám zavolá a požádá o okamžité doplnění finančních prostředků na účet nebo o okamžité uzavření pozice. Jednáse však pouze o případ, kdy nemáte už na účtu více, jak právě oněch zmíněných 400 USD. Pokud máte například na účtu 2000 USD a dostanete se do otevřené ztráty třeba i 1000 USD, tak se prakticky nic neděje...
Osobně bych si s maintenance nedělal žádnou hlavu. Já osobně se vždy zajímám jen o Initial margin. Pokud budete obchodovat rozumně a nikdy nebudete mít více jak 50 procent svého účtu blokováno v marginech, nidky vás ani žádný maintenance zajímat nebude a nikdy ani nezažijete žádné telefonáty od brokera na téma doplnění prostředků na účet....
Zdravím,
Tomáš
FINANCNIK.CZ

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

Prosím ještě o upřesnění...

Z diskuse zde na servru mi vyplývá, že pokud např. uvažuji o koupi komodity XY s Initial 2000 a Maintenance 1000, měl bych mít na účtu minimálně 3000, jiínak obchod realizovat nemůžu.
Příklad:
Na účtu mám 3000
IM je 2000
MM je 1000
Pokud budu v jakékoli ztrátě, pak následuje Margin call

Z posledního příspěvku to lze zase chápat jinak. Na takový obchod by mi tedy mělo stačit třeba i 2500. Margin call by mě měl trápit, až budu ve ztrátě 1000 nebo 500? Nebo nelze takový ochod vůbec realizovat?
Příklad:
Na účtu mám 2500
IM je 2000
MM je 1000

Začínám v tom mít guláš. Je mi jasné, že na účtu musím mít alespoň částku rovnající se IM, protože ten mi je po vstupu zablokován a ve skutečnosti odečten z disponibilní částky. Jak je to s maintenance? Musím mít takovou částku na účtu ještě při vstupu do obchodu?

Chápu to dobře, že nemůžu vstoupit do obchodu s IM 2000 a MM 1000, když nemám na účtu alespoň 3000?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...

Mirku,
xtrader do toho vnesl trochu chaosu a tak mě poprosil, abych jeho odpověď zeditoval aby nemátla ostatní.
Ono je to tak, že tyhle věci řada byť zkušených obchodníků nezná úplně dopodrobna, protože určitě není dobré obchodovat "učet na doraz" a tak ani margin call nikdy nezažili.
Nehledejte v tom prosím žádnou vědu. K otevření obchodu potřebujete mít na účtu částku minimálně se rovnající initial marginu - tak jak to výše píše Tomáš.

Příklad který jsem již uvedl v jiném vkláknu:

Chci otevřít pozici v Corn, kde má broker nastavené následující marginy:

Initial margin: 540$
Maintanance margin: 400$

Pro otevření pozice potřebuji mít na účtu prostředky na pokrytí inital marginu - tj. těch 540 dolarů.
Pokud by šla pozice proti mě a hodnota otevřené pozice klesla pod hodnotu maintanance margin (zde těch 400 dolarů) a já neměl na účtu jiné prostředky, pak by následoval margin call vyžadující doplnění prostředků na hodnotu initial marginu.

Petr

  • Líbí se 1
Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 year later...

Administrátore,

i když je dobré se těmto stavům vyhnout, i tak jedna drobnost.

Pouze spekulace. Mám na účtu jen oněch 540$ pro otevření obchodu, vstoupím do obchodu a nebude ani na vteřinu ztrátový. Budu i tak potřebovat maintanance margin 400$ na účtě.

Polopatisticky.
Pro ztrátové obchody je vyžadován maintanance margin, pro ziskové ne?

rarit

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Administrátore,

asi jsem to špatně napsal, nebo pochopil.

Opět pouze spekulace.
1. Mám na účtu pouze! 540$. Po otevření obchodu tedy 0. Obchod jde mým směrem a jsem třeba +140$. Bude i tak vyžadován maintanance margin 400$?
2. Mám na účtu pouze! 540$. Po otevření obchodu tedy 0. Obchod nejde mým směrem a jsem třeba -140$. Jen v tomto případě tedy bude vyžadován maintanance margin 400$?

rarit

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Máte na účtu 540. Vstoupíte do pozice. Zablokuje se vám initial margin 540 USD. Na účtu nemáte 0, stále těch 540, pouze jsou ty peníze zablokované - až do ukončení obchodu s nimi nesmíte jakkoliv disponovat, např. je využívat na další margin a tak otevírat další pozici. Stále na účtu jsou, ale díky blokaci jako by tam nebyly. Ztrácíte. Z initial marginu se odečítá průběžná ztráta. Když ta dosahuje -140, ze zablokovaného initial marginu 540 je už nyní jenom 400 (z něčeho se ta ztráta odečítat musí). Klesl jste tedy na úroveň maintance marginu a dostáváte margin call.
Jinak mé jméno není administrator, ale Tomáš.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...