Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

MONEY-MANAGEMENT


tomnes

Doporučené příspěvky

V naší nové hlasovací anketě na titulní stránce jsem si všimnul, že rapidně narůstá volba "mnoho času strávím hledáním vhodného MM". Proto bych rád na toto téma otevřel diskusi. Jednak bych byl rád, kdyby se zde každý mohl podělit se svými zkušenostmi a poznatky s MM. Dále pak navrhuji - zkuste každý napsat co konkrétně řešite a co vám není jasné. Mohu na toto téma připravid nějaký článek.
Zdravím,
Tomáš
FINANCNIK.CZ

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 296
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Dobrý den,

já osobně jsem nehlasoval, ale docela mne překvapuje, že tolik lidí se hlavně věnuje studiu vstupu do trhu. Vstup do trhu mi připadá na celém procesu to nejjednodušší. Koupením kontraktu mám 50 % šanci na úspěch, buď se trh vydá mým směrem nebo ne. Horší je to s ukončením. V případě, že se trh obrátí proti mně je někdy velice těžké přijmout ztrátu a kontrakt ukončit. Vždyť přece na základě mé dokonalé TA se trh musí vydat mým směrem a vynést mne do závratného zisku. To samé se děje v opačné situaci, kdy se trh vydá mým směrem. Je to krásný pocit, když peníze naskakují a člověk se může pyšnit skvěle vypracovanou TA. Problém je, když je čas obchod ukončit, ještě kousek to vyskočí a pak to skončím. Ejhle, trh se dál neposune a naopak jede opačným směrem.

Co z toho vyplývá pro mne? Nejdůležitější na celém obchodování je psychika. Udržet si chladnou hlavu a nedovolit emocím, aby mě ovládali. Jak toho dosáhnout? Neustálým studiem a pozorováním svých pocitů. Money management je něco, co mi pomáhá se ovládat, ale pro mne je to součást psychologie, kterou se budu zabývat celý život. Vstupem do trhu jsou naše šance jasně dané 50 na 50. To jestli z obchodu vyjdu jako vítěz nebo poražený je jenom v mé hlavě, money-management mi pomůže abych se z té ztráty nezbláznil. Money management je významná a důležitá součást obchodování, ale není to to nejdůležitější.

Toť můj názor na momentální výsledky ankety a money management.

Jakub

P.S. Pokud máte pocit, že můj příspěvek zrovna nepatří do této diskuse, prosím nezlobte se na mě.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jakube,

velmi hezký a trefný příspěvek!
Je to jak říkáte - existujě obrovské množství způsobů jak do trhu vstupovat a není třeba tímto trávit nejvíce času. Daleko důležitější je, jaké RRR mně z dlouhodobého pohledu dávají mé vstupy výsledky. Mohu být vstupy s úspěšností 30 procent, ale pokud mi dávají dobré RRR - tak paráda, už můžu začít vydělávat. Pokud mám úspěšnost 50 procent a stále dobré RRR, ještě lépe. Zbytečně lidí tráví čas hledáním vstupů s úspěšností ideálně 80-90 procent. To je ztráta času. Mám přátele mezi ultra-úspěšnými obchodníky v USA, kteří vydělávají miliony dolarů. Jejich systém má úspěšnost kolem 55-60 procent (pouze pár jich má úspěšnost vyšší). Takže ve vstupech úspěch skutečně není. Jak píšete - je to hlavně v psychice. Té by se měl každý věnovat nejvíce. Například pomalým přizpůsobováním mozku na to, že ztráty jsou nedílnou součástí obchodování a že trh má vždycky pravdu. A že i přesto můžeme pohádkově vydělávat.
Osobně věnuji psychologii maximum času. Můj obchodní den začíná tím, že ráno vstanu a udělám si několik mentálně-relaxačních cvičení. Neustále se snažím svůj mozek udržovat ve správném myšlení - v myšlení pravděpodobnostech. Také se snažím řešit veškeré konflikty, které bych mohl ve své mysli najít. Je to náročný a dlouhdobý proces, ale své mentální práci budou věnovat maximum času co se jen budu tradingem živit. Večer po trzích si pak ještě ve vaně rád čtu knihy Marka Douglase. Je to jak s jinou oblastí, kde je nejdůležitější část mysl a mozek. I sportovci věnují mnoho času relaxací a učením se koncentrovat. Lidé pracující ve výzkumu pak musí neustále procvičovat svůj mozek matematikou, apod. Tradeři musí svůj mozek též neustále trénovat. Mozek je třeba trénovat jako svaly. Neustále posilovat v pohledu správného myšlení. Čím častěji si během dne řeknete, že ztráty jsou součástí tradingu a že nemůžeme ovládat trhy - trhy mají vždy pravu - tím dříve bude náš mozek na tuto skutečnost skutečně připravený a tím dříve se začneme dívat na trhy skutečně objektivně. A u objektivního pohledu začíná profitabilní trading. Ten je pak potřeba ještě skloubit s efektnivním money-managementem. Vstupy jsou až na poslední příčce důležitosti.
Hodně zdaru všem,
Tomáš
FINANCNIK.CZ

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,

taky provádím každý den několik mentálních cvičení. Neustále dokola si opakuji (doslova každou hodinu, každou chvíli, kdy o tradingu přemýšlím), že jeden ztrátový obchod nic neznamená. Hodně mi v tomto pomohl obchodní deník. Začal jsem statisticky zpracovávat každých 30 obchodů, které udělám. Z toho si vždy spočtu svoje RRR. Najednou jsem zjistil, že můžu mít 15 nebo i 20 obchodů ztrátových, ale pořád jsem v profitu. Každému doporučuji si takový deník vést. Potom člověk teprve pochopí, že ztrátové obchody nemusejí při důsledném money managementu vůbec nic znamenat.

Chystám se objednat knihu od Marka Douglase – Trading in the Zone. Těším se na jeho myšlenky a doufám, že mi pomůžou lépe chápat psychologii obchodování.

Jakub

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den,

na obchodovani je opravdu nejdulezitejsi psychika, ale prave MoneyManagement na ni ma nejvetsi vliv.
Sam jsem jako zacatecnik trpel predstavou, ze z trendu je treba dostat maximum a to lze udelat pouze pomoci trailing SL. Dalo hrozne prace ho nastavit, aby byl dost blizko a tezil maximum a pritom nebyl moc blizko a nezpusoboval predcasne vyhozeni. Navic to trvalo dlouho, nez se z obchodu stal riskfree a vybiraly se pouze dna obratu.
Potom jsem, na zaklade nekterych zdejsich prispevku, zkusil zadavat a vybirat ProfitTarget. Dockal jsem se mileho prekvapeni: Ono to vydelavalo vic a drive. A to z toho jednoducheho duvodu, ze PT inkasuje po pruchodu ceny, tedy i na spickach denniho prubehu, kdyz je SL jeste hluboko v minusu. Ma to nevyhodu stale stejne vysokeho zisku, nejde se tak svezt na tech obrovskych kopcich, ktere se jednou za cas vyskytnou. Ale ty jsou opravdu jen jednou za cas a s PT je lze vic navickrat.

V soucasne dobe dle sveho MM otviram obchod se tremi kontrakty. Dva prodavam pri pomeru risk/zisk 1:1,5 na kontrakt. Prvni mi da maly zisk a tim pohodu, ze to byl profitovy obchod. Druhy zaplati sve naklady a veskere riziko tretiho. Tretim kontraktem vybiram na pomeru 1:4 velke zisky.
Prvni dva kontrakty jsou uzavreny vetsinou uz druhy den a to v asi 15%, treti je uspesny v asi 45%.
Cela strategie MM:
15% - ztrata na vsech kontraktech dana maximalnim rizikem -> ZTRATA
40% - inkaso maleho zisku z prvniho, druhy pokryje ztratu tretiho -> ZISK
45% - vsechny kontrakty v plusu, dva malo, treti hodne -> ZISK

Tato strategie MM papirove neni ztratova treba ani na Wheat WU05 od 30.6., kde se trh trepe jak drahej pes, a dokonce neco malo vydelala. A ja obchoduji vice v pohode, protoze vetsinou uz prvni nebo druhy den jsem v plusu, a kdyz ten treti kontrakt nevydela, budou dalsi. Nevybiram sice ty nejvetsi kopce, ale nic mi nebrani se ziskem v kapse naskocit znovu. A alespon nejaky zisk v 85% pripadu mi prijde docela slusne.

Zdravim a preji hodne pohodovych uspechu

Sef

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...

tomnes Napsal:
. Dále pak navrhuji -
> zkuste každý napsat co konkrétně řešite a co vám
> není jasné. Mohu na toto téma připravid nějaký
> článek.
> Zdravím,
> Tomáš
> FINANCNIK.CZ


mám dotaz na RRR
v mnoha vláknech i v článcích se cituje, jak vzniká a co to je RRR. Mě nejde do hlavy, když někdo řekne:" já jdu do obchodů, kde je RRR alespoň XY". Pokud jsem správně pochopil princip, je to poměr zisků ku ztrátám. Jak může někdo vědět, jaký ten poměr BUDE, lépe řečeno že právě tento obchod a právě teď splní můj předpoklad RRR.
Postupným studie si myslím, že do toho začínám trochu vidětg ale "toto RRR" mi nějak nejde.
díky za radu

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,

samozřejmě že NIKY nevíte, jaký profit budete v obchodě mít. Ale:

1) můžete si udělat představu například na základě S/R úrovní a retracementů kam až je POTENCIÁL trhu růst. Klíčové slovo je POTENCIÁL. Pokud je potenciál mnohonásobně vyšší než je risk, pak je to dobrá volba pro obchod;
2) druhá věc pak je, že se RRR posuzuje jako dlouhodobý průměr na základě již realizovaných obchodů nebo backtestingu. Například já mám v jistém systému intradenního obchodování průměrné RRR 1:2,3. Toto mám vypočítáno na základě mnoha a mnoha obchodů. Také mám vypočítáno, že úspěčnost je kolem 45 procent, takže stále mám velmi profitabilní systém. Samozřejmě, při vstupu do každého obchodu už pro mě tato informace nijak směrodatná není. Směrodatná je pro mě například v momentě, kdy bych začal testovat stejný systém na jiném time-frame a tam bych měl RRR menší. To už je ale odbočka od vašeho dotazu.

Takže, až budete zvažovat obchod, koukněte se na graf (chce to určitou zkušenost, která přijde časem) na to, kde by se mohla cena "zarazit" o nějako S/R úrovneň, retracement, apod. Podle toho si spočítejte, jestli má cenu riskovat, nebo ne. Pokud máte "volnou" cestu alespoň k dvoj, lépe trojnásobku risku, pak je OK obchod vzít.

Zdravím,¨
Tomáš
FINANCNIK.CZ

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,

já teď zkouším nový systém, kde pracuji s poměrně malým RRR, ale pozitivním. Dříve jsem do trhu nasedal a určoval velký PT a doufal , že budu úspěšný. Jenže trh během cesty k vytouženému PT dělá korekce, které byly pro mě vždy velmi traumatizující. Nevěděl jsem, jestli vyskočit nebo čekat. Ani po delším obchodování tohoto systému se mé pocity neměnily a já jsem byl pořád dost nervózní. Teď zkouším jinou metodu. Abych během obchodování byl klidnější, určil jsem menší RRR a začal vybírat menší PT. Vypozoroval jsem kolik bodů trh běžně udělá během cesty ke korekci. Co to znamená ve výsledku? V trendu, kde jsem dříve udělal jeden velice nervózní obchod udělám dva nebo i tři klidné. Musím to ještě pořádně vyzkoušet, ale zatím mi to dává hezké výsledky a hlavně jsem během otevřené pozice přestal být tak emotivní. Přeci jenom je větší šance, že trh pohyb k mému menšímu PT udělá. Vyžaduje to jediné: striktně a přesně dodržovat MM.

Toto je moje nynější práce s RRR.

Jakub

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 5 týdnů později...

Dobry den,
pridam par poznatku k MM:

Profesionalni pristup k obchodovani poznate tim, ze studujete money management, vystupy z trhu a urceni profit targetu. Toto je znamka toho, ze jste na spravne ceste.

Nemusite se stresovat tim, ze nevytezite z trhu cely jeho trend, avsak jen jeho cast. Pokud jste v pozitivnich cislech, pak hledani cesty, jak zvysovat efektivitu nastoupene pozice muze byt jakkoliv dlouhe.

Urceni profit targetu je velmi dobre!!! Ja osobne tomuto venuji velmi mnoho casu, velmi se mi to vyplaci a vidim, ze nejsem sam, komu se to vyplaci. Tedy svuj exit Limit prikaz umistuji na miste, kde si "myslim", ze bude trend smerovat a mam s tim vyborne zkusenosti.

Preji Vam mnoho uspechu!!

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...

Dobrý den,
cítím, že je těžké napsat něco co má hlavu a patu, když jsou ve fóru přispěvatelé typu Libic, Jakub a další … (upřímně, jen tak dál pánové).
Přidal bych svůj postřeh, malou zkušenost, kterou si lze přiřadit ke kapitole manuálu Money-managemen a hře s pravděpodobností (nic sofistikovaného ale nečekejte).
Takže ve stručnosti:
Sleduji / sledoval jsem mini-sized Dow YM přímo na stránkách chicagské burzy CBOT. Software, který by mi se všemi nutnostmi a i vymoženostmi pomáhal trh vyhodnocovat, jsem zatím nepořídil. To se však v brzké době změní, rád bych.
Při občasném sledování burzy jsem se pokoušel simulovat obchody, primárně na 5 min grafech, s ověřením trendu na 15 min grafech. Upozorňuji: byla to z mé strany spíše hra, jestli mám pravdu a „dokáži“odhadnout trh. Snad ani na začátku jsem si nepředstavoval, že bych to takto realizoval „naostro“.
Jediným prvkem, který by se dal nazvat použití technické analýzy, byly pokusy využití S/R úrovní či double top a bottom. Nicméně, tyto jsem viděl málokdy, a když, trh byl již rozjetý.
Vstupoval jsem tedy spíše na základě dedukce, že trh jde a půjde správným směrem. Výstupy většinou probíhaly na základním SL (cca 70 – 90$) či posouvaném SL (povětšinou 50$), profit target jsem použil a využil 5x (a to z 80% - 4x když jsem musel odejít od PC). Tento nesystémový papertrading jsem prováděl cca 2 měsíce, avšak velmi nahodile a nepravidelně (když byla chvíle po práci, v práci atd.).
Ze zápisků vidím následující:
realizované obchody 34 ks
uvažovaná komise RT 5$ na obchod
ztrátové obchody (se započtením komise) 14 ks
ziskové obchody (se započtením komise) 18 ks
nulové obchody (se započtením komise) 2 ks
maximální zisk +265$ na obchod
maximální ztráta -90$ na obchod
celková bilance +195$.

Přiznám se, že v takovéto nesystematičnosti, jsem očekával, že jsem v hlubokém mínusu.
Tuto ukázku rozhodně nepovažuji za následování hodný vzor. Jen demonstruji, i když asi na malém vzorku dat, že při relativně náhodném vstupu do rozjížděcího se trendu (víceméně bez TA), ale s použitím kontrolovaných ztrát, lze neprojet účet, možná být i v plusu.
Bohužel dalších dat Vám nedodám, jelikož toto bylo čistě střílení od boku v reálných datech, ve kterém již nepokračuji. Nyní se snažím přeci jenom více zapojit prvky TA, a to v pozičním tradingu (corn, sugar), kde jsem ve fázi hledání a zkoušení jednoduchého sytému, který by mi vyhovoval a vydělával. Při neustálém dolaďování jsem trvale v mínusu. Jedu zatím jen na živých datech, takže těžko mohu najít a doladit jakýkoliv plusový systém. Proto po dovolené vlítnu na backtesting!
db

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den DD,

děkuji za poklonu. Musím říci, že mě překvapilo, že jste mě jmenoval společně s Libicem. Upřímně si myslím, že vedle Libice nepatřím. Libic je člověk, kterého si nesmírně vážím a vždy si se zájmem přečtu jeho někdy dost tvrdé názory. Stejně tak postřehy Petra a Tomáše. Velmi si vážím názoru i ostatních diskutujících a moc se mi líbí, že se tady nikdo nesnaží nikoho zesměšňovat a nikdo nikomu nenadává za jeho názory.

MM je opravdu silný nástroj. I tady na finačníkovi je zmínka o jistém traderovi, který zkusil obchodovat velmi náhodně. Neměl přesnou formaci podle které by vstupoval do trhu. Co ale měl, byl dokonalý Money management, který bez výjimky dodržoval. Výsledkem pak bylo kladné číslo na jeho účtu. Money management je mnohem důležitější než vstup do trhu. Upřímně mi připadá, že vstoupit do trhu je ta nejsnazší část obchodu, neříkám, že není důležitá, ale v žebříčku je až na posledním místě. Myslím, že každý, kdo někdy obchodoval akcie, komodity atd. mi dá za pravdu, že třeba výstup je o mnoho těžší.

Váš pokus byl velmi hodnotný, protože jste se sám přesvědčil, jak velkou sílu má MM.

Jakub




Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 months later...

Dobrý den,
trochu nám, podle mě, tohle důležité vlákno usnulo. Takže to oživíme.

Chtěl bych pozičně obchodovat kukuřici (spíš swingy, než dlouhé trendy) a začnu s účtem 5000 USD, což je pro mne tak asi maximum. Všude se píše osvědčené pravidlo neriskovat více než 2% účtu. Trénuji s RT 30 USD. To znamená, že můj stop-loss, by byl 100 USD - 30 USD RT = 70 USD. V kukuřici jde zadat buď 75 USD, nebo 62,50 USD. Abych nepřekročil hranici 2%, přichází v úvahu pouze 62,50 USD. Mám pocit, že v některém příspěvku Libic uváděl možnost určení stop-lossu 2%-3%, extrémně až 5% z výše účtu, ale doporučená hodnota je 2%.

1) Není takový stop-loss v pozičním obchodování příliš malý ? Samozřejmě to budu testovat v TNT, ale zajímal by mne váš názor.

2) Pokud budu mít sérii ztrátových obchodů, mám s každým ztrátovým obchodem přepočítat stop-loss z aktuální výše účtu, nebo stále vycházím z původní výše 5 000 USD ? Pokud bych musel přepočítávat, tak by se už tak malý stop-loss neustále snižoval.

Prosím ostatní tradery o vyjádření svých názorů a zkušeností.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

V knize Dr.Eldera "Come Into My Trading Room" je popsán tzv. system "Safe Zone" (ve spojitosti s 2% z účtu), dle kterého lze spočítat min. SL, aby pozice byla chráněna před výkyvy trhu. Je uvedena i tabulka hodnot pro jednotlivé komodity, která byla spočítána dle stavu trhů v době napsání knihy, tj. v roce 2002, ale jak sám autor podotýká, je třeba ji pro poziční obchodování měsíčně inovovat. Dle jeho výpočtů tehdy Save Zone pro Corn činila 250 USD (Sugar= 246 USD, Coffe = 1275 USD, Cooa = 480 USD, Wheat 260 USD ...atd.) Sám jsem tyto hodnoty nepřepočítával na současné podmínky, neboť mne zajímá spíše ID, ale pro E-mini´s se to chystám udělat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...