Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Pár zkušeností začátečníka s daytradingem


meff

Doporučené příspěvky

Dobrý den,

jelikož již tuto diskuzi sleduji nějaký čas, rozhodl jsem se přispět i svými zkušenostmi. Mám za sebou prvních sedm obchodních dní na CBOT mini dow 5$. Vklad mám počáteční 3000 USD, popolatek 13 RT, margin cca 1350 USD. Obchoduji zatím jeden jediný kontrakt. První den jsem horko těžko udělal s obrovským vypjetím ziskový obchod + 50 usd. Ale pak to nastalo, druhý jsem neopatrností ztratil 150 usd a zacal pevně dodržovat politiku stop lossu : neriskovat více, než 50 usd, čili 10 bodu...No nebudu napinat, dneškem jsem ve ztratě celkem 300 usd, ale mam lepsi pocit, protože jsem dodrzel alespoň vždy money management a trh mi prostě zřejmě nepřál:o) Nevím, mám pocit, že co jsem o obchodování věděl se tímto týdnem réměř anulovalo:o). Jeden zajímavý postřeh jsem ale učinil a to, ze ztrácim více na poplatcich, protože jsem sice udělal zisk cca 50 usd, ale v 7 obchodech, čili 91 dolaru opět zaplatil! Chtel jsem se podělit o své pocity, snad někomu pomůžou vyvarovat se stejných chyb...
Sám za sebe začínám uvažovat, jestli je pro mne daytrading nejvhodnější volbou, jestli by nebylo vhodnější přejít na pozični obchodování, které mám na papíře lépe zvládnuté a připadá mi přehlednější. A take přiznám bez mučení, se u mne dostavuje frustrace. V tomto bodě bych velice ocenil radu někoho zkušenějšího z tohoto oboru. Vlastně teď tak nějak nevím, co dělat dál.

Děkuji

Pavel

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,

nepropadejte panice, podobně začíná snad každý obchodník. Pokud máte pocit, že vše děláte správně, že dodržujete veškerá pravidla a že strategie, kterou používáte vám papírově vždy z dlouhodobějšího pohledu fungovala, pak není důvod cokoliv měnit.
Řeknu vám takový příklad - jistý obchodník, který vydělal během cca 5-6 let v komoditách svůj první milion dolarů a o kterém se někdy v bližší budoucnosti chystám zde napsat samostatný článek, obchoduje celou řadu strategií. Co je však nejzajímavější - mnoho strategií když začal obchodovat tak hned v začátku šel do červených čísel a to velmi drasticky. V tomto bodě časo obchodování přerušil nebo skončil, což až po letech pochopil, že je velká chyba - protože vše co se stalo byla pouze určitá počáteční smůla a tím, že přestal obchodovat, tak přišel o ty následné ziskové obchody, které musely logicky přijít. Tento obchodník začal vydělávat až když si toto zcela uvědomil a obchodoval systém konzistentně stále, i když též začínal se ztrátami. Po ztrátách totiž vždy zcela logicky přišly zisky, které ho dostaly zpět na nulu a následně do zisků. Důležité je ale samozřejmě být přesvědčený o tom, že strategie funguje a mít jí řádně otestovanou.
Co se týče poplatků - to je poměrně podstatný faktor. Pokud je to jak píšete, a pokud obchodujete online, dle mého názoru by jste se měl poplatky pokusit ještě snížit. Pokud obchodujete elektronický trh, nikoliv pitový, pak se dají komise najít i pod 5 RT. Konkrétní tip vám pohužel nedám, to zde neděláme, ale dá se takovýto online broker najít na internetu.
Toť můj osobní pohled na věc, určitě napište nějaké zkušenosti i ostatní! Díky - a díky Pavle, že se o své zkušenosti dělíte.
Tomáš

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jedno vím jistě – odstraň emoce a nasaď SL! Vždy bez vyjímek.

Pokud se dostavují frustrace, nebo obrovské vypětí, zřejmě bude lepší ještě vyčkat, než $ pustíš do trhu. Mohu Tě uklidnit, že touhle fází projdou všichni, až na některé jedince, kterým ale nevěřím ani slovo. Já tomu říkám školné.
SL musíš mít v trhu vždy nasazen, nejlépe okamžitě po exekuci vstupního příkazu. 10 tickový SL je v tomhle trhu podle mne málo. Já vím, že je to založeno na výši Tvého účtu, ale budeš často vyřazen na SL, abys poté za 10min. zjistil, že si uvažoval správně a trh otáčí Tvým směrem.

Momentálně obchoduji jenom YM a neuvěřitelně se u toho bavím, možná až moc. Včera díky svojí nepozornosti a zatvrzelosti jsem minul 2 profitové trady. V oddíle „Diskuse nad obchody“ jsem založil téma „YM-Emini DJIA“, tak se zapoj.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Velmi děkuji za Vaše názory, každá podpora se hodí...nehodlám z trhu ještě vystoupit, ale příjremné to není. K tomu SL, vstupuji většinou na úrovni těch 10 ticků a během pár minut posdle vývoje posouvám. Moje strategie vychází z MACD , Stop and Reversal, Bollinger Bands a volume. Většinou se snažím zastihnout vhodnou možnost do hodiny od open při vyšším volume, kolem lunch timeu je to velmi zle co do objemu...ztraty udržuji do 15 ticků, zisky se snažím držet na 20...ale stále je tam snad nějaké pravidlo naschválu :o))))

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 3 týdny později...

Mám podobnou zkušenost,s tím rozdílem,že obchoduji o něco déle a ztráta je o něco vyšší.Říká se ale,že naděje umírá poslední.Některé chyby si člověk uvědomí,někdy sedá vina trhu.Obvykle je to ale znát na účtu.
Souhlasím,že někdy poplatky hodně ubírají ze zisku.Obchoduji E-mini SaP s 30 USD za kontrakt /15 nákup,15 prodej/.Jak tady sleduji diskuzi,mám asi drahého brokera.V ¨reálu to znamená,že teprve třetím tickem mým směrem získávám 7,5 USD /1tick +12,5,2tick +25,3tick 37,5-30=7,5/Ale to už se trh otáčí na druhou stranu a musím zase čekat.Kdyby byly poplatky pouze 20 USD ,bylo by to veselejší.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Též děkujeme za pozitivní názor na náš server. Pokud by jste v budoucnu uvažoval o jiném brokerovi pro ES obchody, já používám Interactive Brokers a jsem velmi spokojený. Samozřejmě obchoduji online. Kdyby jste se tam někdy chystal otevřít účet nebo poslat peníze od současného brokera nebo si nevěděl s něčím rady, napište mi na tomas@financnik.cz, mám již s IB relativně bohaté zkušenosti.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 10 months later...

Dobrý den,
Chtěl jsem se také podělit o pár zkušeností ze 7 denniho ostrého obchodování.Komodity studuji už zhruba rok přečetl jsem si manuál jak od Toma Řepíka tak zde na finančníkovi,pravidelně také čtu tyto diskuze a snažil jsem se vyvarovat zde popsaných chyb.Hodně mi také pomohlo trénování nanečisto zhruba půl roku s živými daty na demo verzích.Postupem času sem zjistil,že s malým účtem 3000,- můžu začít obchodovat pouze intradenně minikontrakty vzhledem k jejich poměrně malým riskům 30,- což i kdyby jsem prodělal všechny peníze tak mi to dá alespoň zkušenosti do dalšiho obchodování.Ke konci tréninku v demoverzích jsem si vypracoval systém který mi celkově naděloval profity,také diky finačnikovy kde jsem si pořádně uvědomil sílu MM.O psychologii jsem si zde take přečetl celý seriál.Takže teoreticky jsem byl perfektně připraven na ostré obchody.
Stop-loss dodržuji vždy 100%,horší je to s obchodním plánem,který jsem si vypracoval,pořád funguje perfektně, horší je ho dodržovat.Plánem je zadávat vstup pouze po určitém vstupním signálu,ale teď můžu říct,že dodržovat to je peklo,když totiž člověk kouká do grafu 4h a signál stále nepřichází začne vstupovat do úplných nesmyslů,naskakovat pozdě do rozjetých trendů a to i když mám všude kolem sebe napsáno,že se to nesmí ,že to nikdy nevýchází a vím to dávno.Nyní jsem sice v plusu 85,-,ale kdybych dodržoval vše co mám mohlo to již být 400,-.Pečlivě si zapisuji každý obchod takže zpětně vím kdybych absolutně nevstoupil do trhu a neudělal zbytečnou chybu.
Nyní sem přesvědčen,že pokud člověk zvládne svojí psychiku má v podstatě vyhráno,pokud vstupuje pouze na základě svého signálu má pravděpodobnost ,že tento signál bude profitující sice třeba 30%.Což při stále stejném vstupování na signál s dobrým MM opravdu stačí.Nevím zda by trader neměl začít snad s nějakými meditacemi např. jogou na srovnání své psychiky.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...