Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Marginy - jak to že jsou bezúročné?


Myk

Doporučené příspěvky

Zajímalo by mě, proč poskytují brokeři na futures bezúročné marginy, když na akcie jsou marginy úročené? Někde jsem tu zahlédl vysvětlení, že je to tím, že na rozdíl od akcií jsou futures deriváty a neobchoduje se tedy s podkladovým aktivem ale jen s "kontraktem". To ale asi věc nevysvětluje.

Řekněme, že mám 100 USD na účtě a tu si broker zablokuje jako zálohu na margin. Koupím 1 kontrakt za 1000 USD. V tuto chvíli přece broker musí zaplatit 1000 USD vlastníkovi, od kterého kontrakt kupuji a musel mi tedy půjčit 900 USD. Těch 900 USD získá můj broker až ve chvíli, kdy kontrakt prodám.

Funguje to takto?
Pak by ale brokeři měli chtít úroky za půjčené peníze...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím,
pákový mechanismus (tj. práce s marginem) je nastaven přímo v systému komoditní burzy, tj. jde zcela o jiný princip než u akcií (kde vám peníze půjčuje v případě pákových obchodů broker).
V případě futures peníze broker nepůjčuje a proto nejsou ani nijak úročené.
Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

No já myslím, že to funguje tak, že broker nekupuje celý kontrakt na burze, ale složí také pouze jenom margin burze (možná nižší než mu skládají klienti). K zaplacení plné částky by došlo v případě vypršení kontraktu jeho dodáním, pak by pravděpodobně broker musel burze doplatit plnou cenu a vy zase doplatit cenu brokerovi.
Futures znamená pouze závazek dodat nebo odebrat určité podkladové aktivum a margin slouží pouze jako záruka, že tomuto svému závazku dostojíte a nejedná se o vlastní akt nákupu nebo prodeje komodity (k tomu by došlo až dodáním). Pokud kupujete akcie (spot burza) na margin tak si vlastně berete úvěr (broker vám půjčí opravdové peníze třeba 1 mil CZK) a fyzicky ty akcie hned nakoupíte a máte, kdežto u futures nic fyzicky nemáte (a broker vám žádné peníze nepůjčuje, a tak nemusíte platit ani žádný úrok) kromě závazku.


Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 years later...

to fesira:

Margin si predstavte ako zablokovanú sumu na účte. Teda napr. na účte mám 10000 USD. Vstupujem do long pozície s jedným kontraktom napr. zlata. Výška marginu pre jeden kontrakt zlata je stanovená brokerom na povedzme 2000 USD. Teda pri vstupe do pozície mi zablokuje 2000 USD (volá sa to tzv. initial margin) a ja ďalej môžem disponovať len zvyšnými 8000 USD. Predpokladajme, že môj obchod - pozícia sa nevyvíja dobre a ja strácam. Až moja strata dosiahne povedzme 500USD. Čiže veľkosť zablokovaného marginu klesla o túto sumu na 1500 a ak táto suma je rovná alebo menšia ako tzv. maintenance margin (tiež definuje broker) tak si broker doplní margin naspäť na 2000 USD - takže už disponujem len 7500 USD. Ak ďalej strácam broker opäť pri ďaľšej strate 500 USD si doplní margin naspät na 2000 USD. Tento proces môže pokračovať dovtedy kým môžem doplniť tých 500 USD. Čiže ak strácam neustále skončím s účtom na 1500 USD - vtedy broker násilne uzavrie moju pozíciu. Veľkost initial marginu aj maintenance marginu je dostupná na web stránke brokera.
Zvyčajne si broker neúčtuje za zmenu stop-lossu poplatku, v každom prípade si to ale overte.

Pavel

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Myk: "Marginy na akcie jsou urocene" neni presne. Margin jako takovy uroceny neni, uroceny je zaporny cash zustatek na urctu, ktery vam umoznuje system marginu, protoze za pujcene penize (tj. ten zaporny zustatek) rucite koupenymi akciemi. Pri futures se ale primo zadne penize neprevadi, pouze se koncem kazdeho dne dela vyporadani.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 year later...

Dobrý den, všechny moc zdravím. Mám jeden konkrétní dotaz, mám otevřený účet u IB ve výši 10.000 USD a zajímalo by mě, jak dlouho mohu držet otevřenou pozici, jestli až do exp. date a co dělá broker pokud pozici neuzavřu v den kdy jsem ji otevřel. Jsou za to nějaké poplatky nebo nějaký vyšší margin??? Děkuji

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...

to petrvee:
otvorenu poziciu musis uzatvorit najneskor 1-2 dni pred FND. IB posiela cca 5 dni pred upozornenie o tom, ze sa blizi koniec kontraktu a vyzve na uzatvorenie (FUT position reaching first notice). Ak sa tak nestane, v dany den posle Margin Violation Warning, kde vyzve na uzatvorenie pozicie do 1 hodiny, pripadne do konca dna. V opacnom pripade broker uzatvori kontrakt za market.
Datum presneho uzatvorenia sa lisi pri long a short kontrakte. Short je myslim mozne drzat trochu dlhsie.

Martin

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 months later...

apina:

info najdete vždy na stránkách brokera..nejlepší je zadat jméno brokera do Googlu, officiální web poznáte většinou logicky podle jména webu..

marginy IB:
www.interactivebrokers.com/en/p.php?f=margin

info k druhům marginů najdete zde na finančníku:
www.financnik.cz/komodity/zkusenosti/marginy.html

PS. mini russell 2k se nově označuje symbolem "TF"

michal

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý deň prajem všetkým,

začínam s komoditami, ale nechápem jednej veci.
Keď nakúpim kontrakt napr. zlata, broker mi zablokuje margin vymyslím si napr. 2000 dolárov. Keď cena pôjde hore, predám kontrakt a zarobím na kontrakte napr. 5000 dolárov, kto mi zaplatí tých 5000 dolárov? Ten kto kúpi môj kontrakt predsa tiež zloží len margin a nie plnú sumu kontraktu. Kedy mi zarobené peniaze pripíšu k účtu? Hneď po uzatvorení pozície?
Na druhej strane, keď ja nakupujem, ja tiež nezaplatím celú sumu kontraktu, tak predávajúci od koho dostane peniaze ktoré zarobil?

Ďakujem za odpoveď. Je super, že existuje tento web, rady od skúsenejších sú cennejšie ako zlato.
:)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...