Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Proč nevydělávám? Jsem dostatečně systematický?


Doporučené příspěvky

Dakujem Peter za skvely clanok,
ked som sa nad clankom zamyslel, tak som pochopil preco systematickost musi byt.
z vlastnej skusenosti a urcite aj zo skusenosti inych je jasne, ze clovek dokaze produkovat a posuvat sa vpred jedine vdaka systematickosti. antonymum slova systematickost je slovo chaos, zmatok. a tu sa naskyta otazka. kto dokaze robit pozitivne rozhodnutia ak ma okolo seba chaos?. nadej na uspech je takmer miziva a je jedno v akej oblasti podnika. ak je okolo tradingu chaos tak trader nemoze byt ziskovy. a ako sa dostat z chaosu?. to su tie poznamky, ktore nam mozu pomoct najst pevny bod z minulosti a usporiadat vzniknuty zmatok okolo nas. mne to fakt funguje a ak sa neviem pohnut dalej idem k poslednej jasnej veci, ktoru viem presne definovat a to je odraz dalej.
vela pekneho prajem v novej faze zivota.
Martin

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 33
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Asi nejvíc času a úsilí mi v tradingu "sežere" právě zdokumentování, důkladný popis a katalogizace mých analýz, myšlenek, nápadů a obchodů. Je to úmorná a nikdy nekončící práce. Někdy mám pocit, že dělám něco, co mne nikam neposune, že se vlastně zabývá nějakou zcela nesmyslnou prací, která je mi v danou chvíli zcela k ničemu a čas běží, trhy běží a zisky odplouvají někam do nenávrtana. Tu úmornou otročinu jsem ocenil až později.

Každý jednou v tradingu začne "na ostro" a po prvních "výhrách" a nadšení přijde zcela zákonitě šok, nakládáčka, prohra, ztráta, rozčarování. Mnozí skončí, mnozí si ale řeknou: "Aha! Dělám něco špatně." a začnou znovu, další kolo, další analýzy, další přístupy, další pokus, další výhra a další nářez. Pokud si o všech svých úspěších i porážkách nevedete důkladné záznamy a jejich evidenci, pak jste v koncích, máte pocit, že jste stále na začátku, mnozí dospějí k názoru, že trading je nesmysl a končí.

Osobně si každý svůj obchod i s grafem a popisem svých myšlenkových pochodů, proč jsem tehdy do toho "vlezl" archivuji. Když se dnes podívám zpětně na své propádáky v minulosti, nestačím se divit. Kolikrát si říkám "to jsem snad byl slepý", "to jsem se tehdy zbláznil". Na druhou stranu mi to pomáhá v situaci, kdy jsem "na dně" a mám pocit, že jsem opět na začátku. Už jenom ten pohled do minulosti mi pomáhá se vyrovnat s pocitem zmaru v současnosti. Pomáhá člověku poznat sám sebe, svoji psychiku.

A na to jsem chtěl vlastně poukázat, systematičnost v práci zhmotněná např. do pečlivě vedené evidence své obchodní činnosti Vám kromě konkrétních matamaticko- statistických výsledků dává i jistou psychologickou výhodu a podporu v tom, že jste schopní vidět za sebou nějakou práci i když Váš účet zrovna nevykazuje dvakrát oslnivé zisky.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Osobně zastávám názor, že systematičnost je alfa a omega celého tradingu, pokud člověk nedělá věci systematicky, tak nikdy nemůže v dlouhodobém horizontu vydělávat peníze.
Vše začíná řádným studiem, kde bych doporučoval se nejvíce zaměřit na psychologii, a to z toho důvodu aby jste si během backtestů či live obchodování nevytvořili zbytečné myšlenkové komplikace, ale naopak se snažili být co nejvíce konzistentní v tom co děláte.

Nejlépe bude vše pospat na příkladu:
Dejme tomu, že backtestujete či jedete live obchodování, vše jde dobře když tu najednou se za sebou objeví dva měsíce kde vám najednou nic nefunguje a vy jste oba dva měsíce skončili se ztrátou. Co většina lidí udělá? Buď přestane úplně obchodovat a začne se dívat po jiném systému a nebo začne do trhu vstupovat tak, že porušuje svůj obchodní plán. Přitom nejlepší by bylo si vzít sérii prodělečných obchodů (pokud nemáte pořádné záznamy, tak máte smůlu) a zanalyzujte všechny vstupy a výstupy a popřemýšlejte nad tím, jestli to byly chyby zapřičiněné Vaší vinnou a nebo zrovna v těchto dvou měsících se trh nepohyboval tak, aby jste mohli využít své edge.

Ještě jedna maličkost nakonec, profesionálním obchodním se stanete až tehdy, když po větší sérii ztrát či výher nebude cítit věci jako strach či přehnaná sebedůvěra a vždy za každých okolností se budete držet svého plánu. Ono se to lehce říká, ale dostat se do tohoto stavu zabere hodně práce.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Franz123
od skúsených ľudí mám avízo, že žiaľ bohu český preklad je na veľmi nízkej úrovni v knihe Disciplinovaný trader od Douglasa. Impossible vydalo knihu Trading for living - preklad bol v pohode - ale Douglasove knihy sú dosť filozofické a toto bude kameňom úrazu. No však uvidíme kniha je už na ceste, takže som zvedavý.
No dúfajme, že Trading in the zone bude a bude mať lepší preklad. Ale ako poznám politiku Impossible najprv sa budú snažiť vypredať túto knihu a možno o rok o dva zas bude Trading in the zone.



nickirout

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Výborný článek o další klíčové vlastnosti nejenom tradera. Systematičnost a výdrž je vlastností úspěšných. Zápis našich nápadů a myšlenek je velmi důležitým prvkem, ale osobně jsem pak míval problém s jejich zpracováním. Hromadil jsem řadu informací, ale už jsem nevěnoval dostatečný čas jejich zpracování a vyhodnocení. Postupně jsem si tak vytvářel truhlu plnou zlata (dobrých nápadů), ale už jsem si nenašel čas na jejich využítí. Teď se snažím uržet rovnováhu mezi sběrem informací a jejich vyhodnocení. Nabízím několik tipů:

- Zaznamenávám si vše co mě napadne. Častokrát se stane, že mě nejlepší nápady napadnou při činnostech, které nemají s tradingem nic společného. Je důležitý být na tento zdroj inspirace připravený a okamžitě myšlenku zapsat.
- Někdy mě napadne něco, co se mi hned zdá jako hloupost. Přesto tuto myšlenku nezatracuji a nehodnotím ji. Nechám ji čas a někdy se stane, že se zprvu bláznivá myšlenka rozvine do zajímavého nápadu.
- 1x týdně si vyčlením čas, který nevěnuji ničemu jinému než procházení mých zapsaných nápadů. Je to pro mě relaxační činnost. Dám si kávu a koukám do zápisků. Někdy je jen protřídím a někdy mě napadnou další zajímavé postupy, ty pak dále rozvíjím a pracuji na nich.
- 1x týdně procházím své plány a sám sebe se ptám co jsem uplynulý týden udělal pro jejich naplnění. Stačí jednoduché otázky typu: Dělal jsem věci, které vedly k naplnění cíle? Pokud ne, tak proč? Co musím dělat jinak abych opravdu pracoval na svých cílech? Co konkrétního udělám příští týden? Tyto otázky mě drží v sedle a poskytují zpětnou vazbu, jestli jdu správným směrem.
- Používám kombinaci nejrůznějších zápisků jako je tužka, papír, poznámkový blok a diktafon v mobilu, magnetickou tabuli, mind mapping, ale hlavním organizátorem je One Note.


Na závěr jednu radu. Nečekejte na dokonalý systém. Díky elektronickým zápiskům můžete své myšlenky a nápady neustále rozpracovávat a měnit strukturu řazení. Sami si postupně vytvoříte svůj "dokonalý" systém.

Dan

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomassino, MM jsem pokaždý dodržoval. Koneckonců nováček přidávání a odebírání kontraktů asi ještě moc nemusí řešit.:-) Ale na stop- loss jsem během obchodu nikdy nesahal, nikdy jsem nevstoupil bez něj. S OP to bylo horší. K backtestu: nedával mi tolik ztrát za sebou. Nedával mi ani polovinu. Tolik ztrát přišlo až při obchodování naostro. Moc jsem se tím neznepokojoval, protože jsem si uvědomoval, že při testování jsou emoce mimo, jsi klidný a nemáš strach, takže chyby kvůli strachu nebo chamtivosti se vůbec nevyskytují. Při papertestu to samé. Ty ztráty jsem přičítal právě temhle emocím. Nakonec se ukázalo, že to tím opravdu je. Když jsem se podíval zpátky na ztrátové dny, tak jsem přišel na to, že ikdyž byly v ten den potenciálně ziskové obchody, vzal jsem ten, který sice splňoval vstupní podmínky, ale prostě to nebylo ono. Kolikrát jsem si říkal, že jsem snad slepej...... Naopak ty, který byly tak, jak by podle mýho OP být měly, jsem prostě ignoroval. Já je neviděl. Došlo mi, že problém je v mém podvědomí, který z nějakýho důvodu dělá ziskové formace pro mě "neviditelný".
Ten strach se projevoval hlavně tim, že jsem vůbec nebyl schopnej do obchodu vstoupit. Většinou jsem to přemohl, ale pak stačilo aby se trh pohnul o kousek proti a já už měl pocit ledu ve vnitřnostech. No a při vyhození na stop- lossu byla nekonečná frustrace, strach, že systém nefunguje, že se trhy najednou změnily a podobný nesmysly. Noční můrou pro mě byla situace, kdy mě trh vyhodil na stop- lossu třeba o 1 tick, a pak hezky pokračoval mým směrem. Asi nemusim psát, že se to postupně odrazilo i na mým osobním životě. Ale ani jednou mě nenapadlo, že toho nechám, že skončím. Soustředil jsem se na svý podvědomí a problém našel. Nezmizelo sice všechno ze dne na den, ale po kouskách to odchází. Zároveň s tím, se vrátily ziskový obchody. Ztráty mi sice ještě lezou na nervy, přijal jsem je jako běžnou věc zatím jen na vědomý úrovni, ale už mě tak nedevastujou. Tak snad ti to nějak pomůže a držim palce.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj Markan, promiň že ti odpovídám až teď, ale dříve jsem se k tomu nedostal. Já obchoduji cca 1,5 roku a na poprvé mi to prostě také moc nevyšlo a z 10 000 dolarů jsem 3000 prodělal a teď se vracím zpět a daří se. Když jsem udělal analýzu svého obchodování tak jsem přišel na to, že si sám sobě lžu v backtestu, prostě vidím jenom zisky a ztráty mi tak nějak unikaly a třeba u paternu 100/V ty jak víme na CCI vypadají všelijak a dají se různě definovat např: jestli ti křivka projede 100 nebo až 200 atd. Jednoduše každý patern esteticky vypadá jinak i když je to pořád 100/V. Za druhé jsem dělal chyby v systematičnosti, prostě jsem si obchody nefotil a neudělal zápis toho proč jsem do obchodu vstoupil a proč ne. Věř mi pokud to začneš dělat posune tě to. Analyzuješ si nejenom tvé obchody, ale i hlavně tvoji psychiku a další věc kterou jsem zjistil je, že u ninja trader platformy i když mám vše přednastavené a uložené tak se data otevřou jinak a pak se i CCI vykreslí jinak a když jsem kontroloval backtest tak dost nesouhlasil. Já mam vždy nastaven backtest i real od začátku kontraktu např teď od 10.12.2009 pokud to změníš byť o2-3 dny paterny v daný čas už nesouhlasý. Tou psychikou co jsi popisoval jsem si prošel stejně a myslím, že ještě není konec. Teď jsem ještě k tomu přišel o práci a už nechci hledat něco jiného tím pádem se teď začínám věnovat tradingu profi. Můj test mi dává max 4 ztr za sebou kdyby jich bylo více analyzuji proč a pokud by to bylo chybama mám velkou radost, že systém funguje a jenom mojí hloupostí a nepozorností jsem se připravil o prachy. Dám ti super tip najdi si diskuzní vlákno od obchodníka FOCUS je super a jeho příspěvky ti hodně dají jako mě. Přeji ti hodně štěstí a doufám, že si nepíšem naposled prostě si všichni v tomle byznysu musíme pomáhat :) (tu) Doufám, že ti to malinko aspoň něco dalo Měj se super a hodně dolarů přeje LAĎA-FREDY

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Já se jen divím, že vás baví donekonečna becktestovat. Pořád backtestujete a pořád nic. Co to má tedy za význam? Výsledky budou stejně vždy uplně odlišné od realu. Mnohem lepší výsledky se dozvíme skutečným obchodováním. Proto obchoduji real a případné úpravy dělám průběžně. To je jediná logická metoda . Já testuji jedině v realu a hned vím jestli to funguje nebo ne. Pokud trh stoupá tak k čemu potřebuji testovat? Vím, že půjdu long. To je snad logické, ne? Pokud se otočí, to stejně dopředu nikdy nevím tak vystoupím ze ztrátou. Pokud se trh 5x otočí proti mě tak 5x prodělám. S tím se musím smířit. Pokud zase po nákupu jde mým směrem tak vydělám. Někdo tady zavedl testování tak všichni testují aniž by to k něčemu bylo. Neznám jediného člověka, který by neustálým testováním historických dat dokázal vydělat. Ziskový obchodník musí pracovat s reálnými penězi a velice rychle tak odhalí chyby v obchodování a zlepší se o 100% během pár obchodů.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

MNovak

musim sa priznat ze vobec nezdielam tento nazor. v prvom rade v tradingu neexistuje nic take ako jedina logicka cesta :) to je prva veta postradajuca zmysel. druha vec z cim nesuhlasim je ze obchodnik by mal odhalit chyby pri obchodovani realnych penazi, sam za seba musim povedat ze ovela radsej tie chyby odhalim v backteste a naslednej statistike samozrejme ze nie vsetky ale radsej som ked o peniaze neprichadzam. (nejde tak ani o chybu ako o efektivnejsie nastavenie systemu ale to je v podstate jedno kedze to moze priniest peniae naviac.)
no a nakoniec uz klasicka veta : nepoznam jedineho cloveka ktory .... , sam som ju castokrat pouzil a zistil som ze je to naprosta hlupost. to ze nieco nepoznam ja ty alebo jozko mrkvicka je irelevantne, pretoze nikto nieje dokonaly a mysliet si ze dokonaly sme znie este cudnejsie. z toho co citam kazdy obchodnik ma svoj styl a urcite znalosti a tie znalosti su obmedzene. takze nazaver ja urcite poznam par obchodnikov (napriklad opcny obchodnici), ktory by bez dokladneho testu neurobili ani jediny obchod, a naopak po dokonceni testu okamzite na systeme zacali zarabat. viem ze je to teoria a reagoval si na tommasina, ale uznaj ze taketo striktne tvrdenia su v biznise akym je trading irelevantne. :)

inac peace a no flame :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

este dodam jednu vec.

co sa tyka stylov a pristupov kazdy z nas co to videl, zazil, odtradoval. ja tradujem uz nejaky cas ale dve najdokonalejsie veci ktore som videl a ktore ma skutocne oslovili ako skvele napady vznikli z backtestu a paradoxne od novacikov ktori toho teda odtradovane mnoho nemaju. a to ma presvedcilo ze v tradingu sa medze nekladu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...