Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Krizové stavy. Kde jsou vedeny akcie u cizích brokerů.


Jaromir666

Doporučené příspěvky

Pokud nakoupím u českého brokera, vedou se nakoupené akcie u Střediska cenných papírů (SCP), RMS, UNIVICu...

Kde se vedou akcie, pokud nakoupím u IB, či jiného zahraničního brokera akcie (či komodity) z DE, USA atd.?

Další otázka co mě napadá, jsou peníze, u nás je broker ze zákona pojištěný proti úpadku, je tomu tak i v zahraničí?

Tady to beru tak, že pokud někdo krachne, mám akcie uvedeny u SCP a převedu si je k jinému brokerovi, a k penězům se dostanu za pár let, možná (pokud bude mít daný garanční fond prosředky, a nebo je získá).

Základem obchodování, je myslím reinvestice výnosů, a já nechci obchodovat s tím, že za 5 let nebudu mít nic.

Toto mě obecně trápí u všeho, potřebuji poznat věci trochu hlouběji, abych se jich přestal bát..., že něco funguje a není se tím třeba zabývat je věc jiná...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Můj stávající český broker, mi samozřejmě umožňuje obchodovat i zahraniční tituly (stejně jako většina ostatních českých brokerů).

Odcházím kvůli poplatkům, protože jsou tady, u českých brokerů o řád až dva větší než mimo hranice (a to jsem kontaktoval všech 44 licencovaných obchodníků na české burze :), prostě tady není konkurence a žádného discont broker, který by prodával české akcie za 0,00x procenta člověk nenajde, a i když se člověk podívá na poplatky za nákup komodit a akcií v zahraničí, tak je to zase několikanásobně až 200tě násobně dražší (viděl jsem i 240 USD za nákup+prodej USA akcie) a já to tu nebudu lámat a přesvědčovat je, že mají o dva řády slevit, na to nemám nervy)).

Jak zjišťujete vy, kde sídlí daná společnost, z WhoIs výpisu domény a podle toho, co má uvedeno v kontaktech?

Je-li například v Las Vegas, tak když krachne mě pak bude kontaktovat někdo z Las Vegas (což není pro mě problém), tak to berete, že?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

911 Napsal:
-------------------------------------------------------
> zacni traba CFTC, NFA, SEC... tech moznosti je
> rada.

Dík, jen doplním názvy a URL pro ostatní, protože tyhle organizace vidím prvně, a věřím, že nejsem sám.

CFTC
U.S. Commodity Futures Trading Commission
www.cftc.gov/

NFA
National Futures Association
www.nfa.futures.org/

SEC
U.S. Securities and Exchange Commission (Home Page)
www.sec.gov/

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 8 months later...

Rád bych opět přivedl k životu toto vlákno, jelikož jsem nenašel jiné odpovídající.

Zajímalo by mě, jaký plán máte pro následující nenadálé situace. Zároveň by mě zajímalo, zda máte někdo statistiku, o kolik peněž jste vlivem těchto situací přišli.

1. výpadek internetového připojení - to že mám 2 připojení je vcelku jasné. Nicméně by mě zajímalo. Pokud jste zrovna v pozici a vypadne Vám hlavní internetové připojení (vesměs se jedná o kabelovku nebo ADSL), pak nahodíte záložní připojení (převážně nějaký typ mobilního připojení) a pozici zavřete? Nebo sledujete vývoj pozice pomocí tohoto záložního připojení a riskujete, že když vám toto selže, tak už můžete spoléhat akorát na STP příkaz? Nebo máte snad 3 připojení na internet?

2. výpadek data feedu od brokera - můžu mít sice účet u dvou brokerů, ale na obou dvou účtech nemůžu (teda aspoň já ne) mít dostatek prostředků, abych mohl obchodovat stejné množství kontraktů. Zvlášť ne v této době, kdy jsou marginy citelně vysoko. Zrovna dnes se mi stalo, že mi zamrzl data feed od IB zrovna předtím než jsem dostal signál do shortu. Na grafech od druhého brokera jsem viděl, že bych asi měl jít do shortu. Ale když se feed od IB probral, tak už jsem byl pěkný kus od svého zamýšleného vstupu. Obchod jsem pak už nevzal, protože jsem nechtěl chytat padající nůž a jako na potvoru to byl moc pěkný profit.

3. výpadek elektrického proudu - krátký výpadek lze přežít s notebookem a mobilním připojením k internetu, není-liž pravda. Ale včera jsme měli odstávku elektřiny téměř na celé dopoledne, které obchoduji. A samozřejmě byl včerejšek pěkně ziskový. Má někdo snad pro takovéto případy generátor? Ale ono asi bude lepší se na to vydlabnout a jít se někam projít.

4. výpadek burzy - to už nevím, co bych dělal, uzavřít opačnou pozici na jiné burze s nějakým podobným instrumentem, který +- koreluje s tím, co obchoduju?

5. porucha počítače - asi dobré mít 2 počítače, že

Co se týče statistik, tak musím zatím říct, že mně tyto krizové situace zas až tolik nestály. Výpadky internetu asi 2% účtu, výpadek data feedu 6%, elektrika 5% a na poruše počítače jsem 1% vydělal (jelikož ten den měl systém zrovna ztrátu).

Rád uslyším Vaše zkušenosti.

Zdravím

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Když už plánuješ krizové situace, tak je také potřeba počítat s výpadkem úplně všeho. Elektřiny, internetu, telefonu atd. A to jak v ČR, tak i v USA - tam to podle mě hrozí víc, než u nás. Před pár dny zrovna v ČR taková situace hrozila - výpadek elektřiny v celé republice = blackout. Pokud by se to stalo, mohlo by to trvat třeba i 5 a víc hodin.
Viz tady: www.financninoviny.cz/index_view.php?id=344259

Link to comment
Sdílet pomocí služby

co treba delat pri umrti? :-) instruovat manzelku/pritelkyni/rodinu?

1) proc zavirat pozici, kdyz vypadne net? to s moji pozici nijak nesouvisi. od toho jsou SL prikazy. pokud nejedu na SL, tak prevazne obchoduji zrejme swing, tak to taky nevadi

2) pokud vypadne i platforma, ne jen grafy(bez toho se da zit), tak restartovat. nikdy sem nezazil za 2,5 roku. kdyby nefungovalo, tak kazdy ma u ruky cislo na support desk a resi se to telefonicky.

3)generator nema nikdo. drobny vypadky nebo problemy se resi zaloznim zdrojem, ktery umozni pohodlne uzavreni/upraveni pozic

4) to se stavalo casto za dob cbot a cme. cbot padal (tedy ym) a hedgovalo se to na cme, ktera je pevna. ted se to spojilo a zatim v pohode. pokud se to stane, tak je tu jeste ICE pripadne evropa.

5) vetsina ma stolni + ntb. tohle je muj slaby clanek zatim

statistiky si nevedeu, nemam na to cas :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

No ja bych podobny problemy taky nejradsi ozelel. Ale realita tohoto tydne me nuti se zamyslet. Nejde o to, ze bych zustal viset v pozici, ale naopak ze mi utekly obchody, ktery bych jinak vzal. I kdyz mam vsechno dublovany, tak to zalozni reseni pouzivam pouze pro vycouvani z pozice v pripade nouze. Takze kdyz mi vypadne internet, tak nahodim zalozni a obchod uzaviram. Ja totiz vzhledem k nizsi likvidite FTSE pouzivam STPLMT prikazy a tam je plneni nejiste. A taky se jako potapec ridim tim, ze kdyz neco selze tak na zalozni zdroj vystoupam k hladine a nebudu dokoncovat ponor.
Ale do budoucna to jeste zvazim, jak postupovat a jestli hned pri problemech uzavirat pozici. Takze diky za odpovedi.

Hezky vikend.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...