Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Skvělý učitel tradingu? Vaše vlastní ztráty.


Doporučené příspěvky

L.W. se ve sve knize Dlouh.T.K.O. diva na kazdy obchod jako na ztratovy. Pred nekolika lety jsem tomu nerozumel a pripadalo me to jako velmi negativni postoj ktery do tradingu moc nepatri. Dnes jej zcela chapu a myslim ze je to postoj ktery muze byt velmi osvobozujici. Pripravit sve podvedomi po vstupu do pozice na moznost ZISKU nebo ZTRATY je pro mne velmi dulezite. Snazim se aby obe varianty mely absolutne stejnou prioritu v mem podvedomi. Postupem casu jsem pochopil ze se musim naucil TESIT SE na kazdy vysledek. Tedy na ztraty stejne jako na zisky a dostat se do stavu kdy se budu citit emocne stejne. Zni to asi divne, ale pokud se dnes trh pohne smerem k memu SL tak jsem stejne rad jako kdyz zamiri k PT. Po kazdem ukoncenem vstupu relaxuji /uvolnim se v kresle a 4x za minutu nadech a vydech/ a to jak v pripade ztraty tak zisku. Pokuste se NAUCIT zazivat stejny prijemny pocit nejen v pripade ze jste v otevrenem profitu +300, vas PT je 400 a mate posunuto na BE1, ale i v pripade ze trh se blizi k vasemu SL a co nevidet jej protne. Da se to natrenovat a je to neuveritelne osvobozujici.

focus

Link to comment
Sdílet pomocí služby

opět díky za pěkný článek. ve spoustě bodů se vidím jako před zrcadlem. A co víc, článek mi zvedl sebevědomí, a potvrdil, že jsem na správné cestě. Sice jsem teprve ve fázi paper, ale podobný zpětný scan "ztrátových" obchodů jsem nedávno udělal a zjistil jsem, že nejhorší kopance dělám po krásných dlouhých trendech. Tyto chyby měly dvě příčiny - 1.nejistota (málo grafohodin, ošizený backtest) - takže jsem často u signálu v začátku pohybu váhal, abych si ho ve výsledku pouze označil jako zmeškaný super obchod v dlouhém trendu.
2.a v navazujícím congestions jsem zmeškaný obchod s rudým hadrem před očima doháněl klidně i několika SL.
Braní platných signálů jsem částečně natrénoval na rychlejším a volatilnějším FDAX, kdy mým primárním cílem nebylo ladit MFE,MAE ani jinak pracovat se SL a PT. evidoval jsem hlavně statistiku zmeškaných platných signálů, impulsivních neplatných vstupů a správných vstupů. Po dvou měsících takového tréninku (kdy jsem podobné údaje sledoval i na TFku odpoledne) začínám být mírně spokojený.
a problém s obchodováním na koncích velkých pohybů mi pomohl v hlavě srovnat břonda - vzít první korekci v etablovaném trendu a dál trend netrápit ... geniálně jednoduché, navíc to eliminuje přeobchodovávání. samozřejmě náročné na disciplínu, jako ostatně vše.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Velice pravdivý článek,ve kterém je poukázáno na některé naše chyby.V oblasti psychologie se velice často nechají nalézt v podléhání stádovému efektu.Proto si musíme stále uvědomovat,že jsme individuality a podle toho se také i chovat.Každá ztráta by nás měla na tyto chyby upozorňovat,protože je vidět,cítíme ji,pamatujeme si ji.Tento druh paměti,je podle mého názoru,největším pozitivem ztráty.Možná,že většinu starších zisků si už do podrobna nedokážeme vybavit,ale ztráty ano,někdy i hodně detailně a to je dobře.Za každou se nalézá naše menší,nebo větší chyba,které bychom se měli příště vyvarovat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Já osobně za ztráty považuji ty případy, kdy jednám proti plánu, nerozvážně. Pokud obchoduji v souladu s plánem pak hovořím o nákladech nutných k vytvoření zisku. Např. za měsíc utržím 1800$, z toho náklady mám 700. Takže 1100 zisk. Pokud ale udělám chybu a vystoupím předčasně s 50$ namísto s plánovanými 150, pak mám ztrátu 100$. Takže jsem se ošidil o stovku a tudíž měsíc uzavřu jen se ziskem 1000$. Příště si to dobře rozmyslím, jestli budu zasahovat do plánu a šidit se nebo raději zůstanu stranou. Prakticky se mi zoceluje disciplína.
V každém podnikání mám výdaje a tady to platí stejně. Je divné říkat, že když buduji dílnu a kupuji stroje, že jsem prodělal peníze za stroje. Prostě jsem měl výdaj. Věřte tomu, že i psychika se lépe srovná s pojmem výdaj než ztráta.
Taky je dobré si uvědomit, že v tradingu nejsou ani zdaleka takové výdaje jako např. při budování jakékoliv dílny, apod.
Nejvíce mě ,ale fascinuje ta věc , že v každém okamžiku můžu prodat. Toto je veliký rozdíl mezi klasickým podnikáním, kdy jsem nucen hledat kupce, který by můj výrobek koupil nebo mi zaplatil za mou službu. Právě z těchto důvodů se vyplatí dodržovat disciplínu. Pokuste se zaměřit myšlení tímto směrem a uvidíte, že vám to pomůže.
MN

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To:MNovak
díky za příspěvek, souhlasím s Vámi a mám úplně stejný názor a přesně tak chci přistupovat ke ztrátám i já, připadá mi to logické, náklady jsou v každém podnikání a jak píšete, mnohdy i větší. Již o ztrátách - jako o nutných nákladech - přemýšlím a připravuji tak své podvědomí.
Přeji pěkný den. lh

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dodržování disciplíny je samozřejmě alfou a omegou tradingu.Když to dokážeme,máme vyhráno.Je jedno jak ji budeme nazývat,jestli money managementem,nebo jinak.Vždy jde jenom o jediné.Po vstupu do pozice se ochránit proti velkým ztrátám,nebo vytvořit podmínky pro co největší profit podle hesla-ztráty hned přerušit a zisky nechat růst.Ta druhá část je důležitější a bohužel většina se zabývá pouze strategií vstupů a neuvědomují si,že jenom výstupy z pozic z nás mohou udělat vítěze.

Já nemám předně daný profit.Nechávám to na situaci,proto se ani nesnažím přesně určovat cenu podle nálady trhu.Prostě věřím konkrétnímu obchodu,jako ziskovému a dále se nechám překvapit.Vrchol možného se nám téměř nikdy nepodaří získat,ale každý zisk je na stránce plusů,i kdyby byl mojí chybou malý.Někdy mě to hodně mrzí,je to moje vážná chyba,ale je to zisk,za který si můžu něco koupit.Jinak bych musel do ztrát započítávat i obchody do kterých jsem nevstoupil,protože jsem jim nevěřil,nebo,že jsem obchodoval akcii X,která mě vydělala jenom polovinu toho,co by mě vydělala akcie Y.Do tohoto druhu uvažování nechci svoji psychiku zatahovat,protože v mém případě by se mohlo nabourat vědomí,že chybování v tradingu je přirozenou věcí a dokonalost sem nepatří.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pod to co uvádí MN se můžu podepsat. Přikládám část mého příspěvku, kdy jsem na podobné téma diskutoval s jedním traderem v jednom foru:

"Takže popořádku. Je jedno co kdo obchoduje. V tradingu je podle mě nejpodstatnější uvědomit si, že aby jsme mohli vydělat peníze, musíme je nejprve ztratit. Hned vysvětlím o co jde (připomínám, že to není z mojí hlavy, ale vše vzniklo na mém posledním sezení).

Pan psycholog mi říkal následující. Vše v životě má svoji oponenturu. Morké - suché, malé - velké, vyskoé - nízké, horké - studené atd. samozřejmě nemyslím jen věci hmotné ale i další. např. žárlivý - tolerantní, chytrý - hloupý, zdravý - nemocný, asi chápeš co tím myslím, tak to nebudu tady vypisovat. Co tím ale chci naznačit je následující. To abychom měli profity, musíme mít i ztráty!!!! tzn. zisky - ztráty. Takto mi to zní logicky, ale uvedomnění toho je zatraceně těžké.

Pan psycholog mi popsal následující věc. Představ si, že vlastníš firmu a máš cca 5 zaměstnanců (o tom, že trading je business snad nikdo nepochybuje). Blíží se konec měsíce a tvá účetní ti nese podepsat faktury které je potřeba zaplatit. Součastně chce také podepsat příkaz aby z banky odešla platba na mzdy tvých zaměstnanců. Koukáš na to a podepisuješ. Mzdy pro lidi, oprava vozu obchodního zástupce, vyučtování el. energie, fakrura za pronájem kanceláře, atd. Podíváš se tedy kolik jste měli tento měsí obrat a zjistíš, že jste měli obrat 500.000,- CZK. Začneš sčítat náklady, které jsi právě podepsal a zjištuješ, že všechny tvé náklady dělají 400.000,-CZK. Co to tedy znamená? Vydělal jsi 100.000,- CZK (bez zdanění).

Už víš co tím myslím? Ano ztráty jsou v tradingu naše NÁKLADY NA PODNIKÁNÍ a proto mi přijde úplně stejné, kdy mám ztrátu, říci si, že jsem například pozval obchodního partnera na pořádný oběd, nebo že jsem koupil nový stůl do kanceláře, ten význam je stejný. Nemůžeme mít na trhu žádný zisk, aniž bychom neměli i ztráty! To je uplně proti logice trhů".

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Tridis.

Souhlasím,že ztráty jsou v tradingu naše náklady na podnikání.Samozřejmě,že se to nechá takto zjednodušeně napsat,i když všechny ztráty nejsou stejné.Pokud se jedná o ztrátu,která se nedala předpokládat,pak bych ji takto mohl zcela přirozeně brát,ale pokud se jedná o moji školáckou chybu,pak to není z mého pohledu přirozený náklad,ale moje zbytečná a neomluvitelná neschopnost a pak by bylo mojím alibysmem,takovou ztrátu brát pouze jako náklad .

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Musím říct, že od úplného začátku se snažím přistupovat ke ztrátám jako k "nákladům", které mi přinesou zisky. V současné době pořád pracuju na tom, abych činil ztráty pouze systémové. Díky vedení obchodního deníky a neustálému pročítání a prohlížení všech paper obchodů zjišťuju, že největším nepřítelem je pořád CHOP, přestože obchoduju na RB.
Velmi mi pomohlo, že jsem si dal limit 2 obchody na den. To mě nutí opravdu zvážit všechny podmínkty pro vstup a nejednat impulzivně. Zpočtku jsem obchodal téměř půlku obchodů mimo plán. Každým týdnem paperu se číslo špatných obchodů velmi významně snižuje.
Nyní čekám na připsání peněz na obchodní účet u IB a příští týden (pokud tento nepokazím) začínám live.
Přeju všem čistou hlavu a co nejnižší "náklady" ! ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Čosi málo k systémovým stratám: rok dozadu som si na 5 min. grafoch zistil čas, kedy začínajú trendy, vyšlo mi obdobie zhruba 3 hodín. Otestoval som tri patterny (zhruba 450 obchodov), ale systém bol dlhodobo vo vysokej strate s obrovskými DD. Napadlo ma ešte aj toto obdobie rozdeliť do menších časových úsekov, z ktorých mi vyšlo, že stačí obchodovať 2 hodiny, pričom v prvú hodinu len trendové a druhú len protitrendové patterny. Systém bol hneď ziskový s nízkym DD a počet obchodov zredukovaný na zhruba 140. Týmto potvrdzujem tvrdenie, že menej je viac a zároveň Krok 4 - d) v Tomášovom článku.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý večer
Jen bych tak ztráty nevítal jak se tady píše,pak by se z toho mohla stát rutina a můžou přicházet častěji než si to člověk uvědomí,protože když člověk je na něco připraven tak to k sobě přitahuje.Osobně ztráty nenávidím at jsou jakkoli velké,vím že se jim člověk nevyhne,jen si musí dát pozor,aby to nebylo často...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...