Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Jak začít s tradingem? Studiem S/R úrovní.


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 63
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Pravdivý článek,který podporuje to co se tady snažím nějaký čas prezentovat.Ať obchoduji jakýkoli časový rámec,některé zákonitosti jsou všeobecného rázu.V tomto článku to je otázka S/R úrovní.Když mám pětiminutový graf není od věci se věnovat i delší historii,která nás může nasměrovat i do budoucna.Z mé zkušenosti mohu s klidným srdcem říci,že pokud budu držet pozici jenom pouhý týden,je dobré sledovat v některých situacích i desetileté grafy a věřte,že se dost často support starý několik let projeví a obchodníci si ho pamatují.S/R úrovně jsou základními zákony psychologie stáda,kde můžeme nalést oporu v uspořádanosti.
S/R úrovně nejsou jenom vodorovné oblasti kolem stále se opakujících stejných hodnot,jak je v článku uvedeno v příkladu,ale mohou být kolem trendových linek,klouzavých průměrů,pod nejrůznějšími úhly.
Při této příležitosti je dobré si uvědomit,že platí pravidlo,které říká,že pokud dojde například k proražení supportu,ten se stane v budoucnu resistancí a naopak.
Obchodní rozpětí je určitým druhem S/R úrovní.Zde je dobré přidat objemy obchodů,nebo oscilátory,které nám mohou hodně napovědět při proražení,jestli se jedná o platné,nebo falešné.Je to základní téma a myslím,že pokud bychom se mu věnovali,pak si vytvoříme z TA zcela jednoduchou záležitost.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

"Čím více „doteků“ do určité oblasti, tím lépe – oblast je o to silnější." Nevím jestli není pro nováčky zavádějící takovéto generalizování. Já můžu tvrdit - čím více doteků, tím je vetší šance na průraz. A přitom budu mít pravdu stejně tak jako autor článku. Nováček by měl možná spíš chápat, že neexistují takové univerzální pravdy, ale podmínky jsou v různých situacích různé. To se v tradingu samozřejmě týká i známého "Trend is your friend(until it ends)."

Merkur: výborný příspěvek, málo textu a spoustu informací :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Kingie.

Trocha teorie.

Co je support?
Support je cenová hladina,která je považovaná za dost silnou,aby zabránila ceně dále klesnout.Z logiky je patrné,že jak cena klesá směrem k podpoře a akcie se stává levnější,kupující jsou více nakloněni kupovat a prodávající jsou méně nakloněni prodávat.Tím vznikne situace,kdy se pokles zastaví a trend se začne obracet.Obchodníci si prostě pamatují určité ceny a psychologije jim velí tyto úrovně poslouchat a následovat je.Čím vícekrát se tento proces odehraje,tím musí být zakonitě support pevnější,protože si ho pamatuje většina traderů a stává se pro ně tato úroveň zákonem.Aby byl proražený musí přijít opravdu pádný důvod podpořený například vysokými objemy.Pokud cena klesá k supportu za snižujících se objemů,pak s největší pravděpodobností se cena obrátí.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mnohem lépe je začít stanovením svých cílů a schopností a také možností časových, finančních, proč vůbec trading atd. Co se týká nakoukávaní grafů osobně preferuji začít swingy a snažit se nakoukat to, kdy se trh hýbe (trenduje) a kdy leží (jde do strany), prostě snažit se rozeznávat tyto dva stavy. Kde začít, je celá řada. Co se týká time frame při počátečním nakoukávání grafů je dle mě úplně jedno, jestli se jedná o týdenní nebo minutový graf. Když někomu ukážu 100 svíček v řadě, aniž bych popisoval osy grafu, můžu tvrdit, že to je třeba týdenní graf ES, přitom to může být graf znázorňující třeba aktivitu v pracujících v jednotlivých dnech...
Samozřejmě různé time frames potom můžou sloužit jako skvělý filtr v obchodním systému stejně tak S/R úrovně.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

tiez som zacal s FinWin-om a skoncil som pri PA. Pre mna su dokonca S/R vstupnymi signalmi. Nie vsetky, nie vzdy a po zapojeni filtrov, ale da sa povedat ze obchodujem iba S/R. Dostal som sa k tomu tak ze som zacal sledovat spravanie trhu - S/R, velkosti a spravanie trendov, swingy, falosne prierazy. Z tohoto vsetkeho som urobil statistiku za 6mesiacov a zistil som ze dalsi vstupny signal nepotrebujem. Musim ale priznat ze posledne 2 mesiace system nadelil o dost mensi zisk ako predtym.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Merkur:
Jiste mate pravdu v davovem ucinku S/R urovni, a presne tohoto je si vedoma cast obchodniku, stejne jako davoveho ucinku jaky ma trend. Nerovnovaha nabidky a poptavky vznika prave na S/R urovnich, proto zde cena nevydrzi dlouho a snazi se najit rovnovahu at uz nize nebo vyse. S temi objemy to muze byt ruzne, nejvyssi prave byvaji pobliz S/R urovni, ktere poskytuji jedno z voditek pro obrat s nizkym rizikem. Tak muze jeden obchod zacit odrazem s vysokym objemem a pokracovat prurazem s nizsim objemem.

Cena v downtrendu se muze otocit pokud
a)je vysoky objem, tzn v trhu je dostatek nakupujících i prodávajících, kde nabidka prevazi
b) pokud je nizky objem a nabidka se vycerpala
Vysledek podobny, ale nabidka a poptavka uplne o necem jinem.
K tomu abych vydelal zkratka musi byt obchodnici, kteri jdou stejnym smerem jako ja pozdeji nez ja...

Nechci, aby to vyznelo jako nejake poucovani, pisu to tu proste proto, ze mam pocit, ze by to melo byt receno bez ohledu na to komu.

Edit: Shrnuti: ve stejne cenove oblasti jsou v ruzny cas ruzne objemy a ruzne pravdepodobnosti/rizika

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To III.

S prvními dvěma Vašimi větami souhlasím.

Pokud se jedná o jednotlivé grafy časových rámců, je asi dobré pokud se učíme stylem,že se díváme na oba dva časové rámce současně abychom pochopili rozdíly.Podle mého názoru nemohu brát oba dva rámce jako rovnocenné při rozeznávání S/R úrovní.Je samozřejmé,že na první pohled nerozeznám o jaký časový rámec se jedná,protože všechny si jsou podobné i s vnitřní zákonnou strukturou,ale když se učíme na konkrétním cenném papíru a máme grafy v podobě dvou časových rámců,pak ty rozdíly jsou velmi patrné.To co v kratším časovém rámci vypadá jako graf velehor,je v delším nepatrné vodorovné zvrásnění.Jen pokud budeme srovnávat oba rámce současně,zjistíme co je podstatné a co je jenom pouhým nepodstatným krátkodobým výkyvem.To samé platí o S/R úrovních.Ty které najdeme v delším časovém rámci,ty jsou důležitější.Říká se,že slabé S/R úrovně cenu pouze přibrzdí,ale silné obracejí.Proto rozeznávání různých druhů úrovní pochopíme až tehdy,pokud dokážeme rozeznat zákonitosti jednotlivých časových rámců a hlavní,důležitější je vždy ten delší.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Kingie.

Jak to píšete,s tím se nechá souhlasit.

Jen pro upřesnění.Klasická forma návratu ceny k supportu se odehrává v podobě klesajících objemů obchodů,jelikož tradeři tuto hranici ctí.Vysoké objemy mohou být například v situaci obchodního rozpětí,kdy pod resistencí obchodníci otevřou větší počet krátkých pozic a nad supportem je zavírají a tedy spustí a následně vyprovokují další poptávku,která cenu otočí za vysokých objemů.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...