Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Kam jsem se pohnul letošní léto

    Správný název tohoto článku by spíše měl být „kam jsme se pohnuli“. Hovořím totiž o svém týmu, se kterým pracujeme na našem privátním hedge-fondu. Takže, co vše se zvládlo během léta, jak jsme daleko, co je nového?

    Začátkem článku musím upřímně říci a přiznat, že rozjet vlastní fond (byť malý a privátní) je mnohem náročnější činnost, než se na začátku zdá. Záležitosti, které vypadají jako jednoduché a samozřejmé, nakonec zaberou 10x déle, než se původně předpokládalo a zejména testování je nekonečně zdlouhavé (přeci jenom existuje bezpočet scénářů, co vše se může stát). Pokud se rozhodne člověk jít touto cestou, potřebuje k tomu hlavně dvě věci: 1) obrnit se obří trpělivostí, protože všechno trvá a nic není jednoduché a samo od sebe, 2) obklopit se výjimečnými lidmi, kteří si umí poradit s velmi náročnými tasky a dokáží na nich pracovat do velké míry samostatně (já mám to obrovské štěstí, že jsme takovýto tým dali dohromady). Potřebujete také lidi s kreativním řešením problémů, a reálnou zkušeností z tradingu - jinak se s nimi po většinu času „nedomluvíte“ a strávíte většinu času vysvětlováním něčeho, co člověk, který nikdy neobchodoval, nedokáže pochopit.

    Nicméně pojďme tedy k tomu, kam jsme se pohnuli.

    V rámci fondu máme za sebou úspěšné SIM testování (konečně), kde zatím všechny algoritmy v aplikaci Trading Director fungují správně a doposud jsme nenarazili na žádný výraznější, nečekaný problém (hurá!). To je velmi pozitivní krok vpřed, nyní přesouváme SIM testování na server v Chicagu (na burze, kde budou probíhat reálné obchody), abychom vše odladili již přímo tam, kde bude probíhat hlavní akce a pokud vše půjde dobře, během pár týdnů začneme testovat live.

    Mezitím se nám velmi dobře daří i s vývojem nových strategií a v databázi jich máme aktuálně 759 a blížíme se k první tisícovce:

    kam-jsem-se-pohnul-SEP-16.jpg

    Takovéto množství strategií nám náhle dává neuvěřitelnou možnost analyzovat mnoho dodatečných souvislostí (především souvisejících s testy robustnosti), a nově získané zkušenosti zpětně aplikovat na pokračující automatický vývoj, takže celý proces se neustále zlepšuje a s ním i kvalita generovaných strategií a také patřičných testů robustnosti.

    Samozřejmě s velkým počtem strategií vznikají ale i tak trochu nečekané „problémy“, například najít vhodný klíč, dle kterého vybrat ty strategie, které nasadíme do určitých portfolií. Toto byl v podstatě úkol, na kterém jsem pracoval přes prázdniny - hledáním algoritmů, které dokáží vybrat to nejzajímavější, s ohledem na mnoho různých aspektů. V tuto chvíli máme několik solidních konceptů, které ještě čekají na implementaci a jeden velmi zajímavý, netradiční koncept, který je ještě ve vývoji. Počítám tedy, že finální portfolio se bude tvořit těsně před ostrým startem, protože k výběru a stavbě prvního finálního portfolia (portfolií bude postupně několik) chci využít co nejvíce ze strategií z databáze (kam každý den přibývají strategie nové a nové) a dále co „nejvyladěnější“ algoritmy pro finální předvýběr. Počítám, že algoritmy vyberou cca 10 % „nejvhodnějších“ strategií (ze všech existujících v DB) pro dané potfolio, a poté bude nutné vybrat ty zcela finální už „manuálně“. I tak je to práce vcelku vzrušující, množství nových poznatků je nepopsatelné a díky sdílení dílčích informací s kamarádem, který má svůj hedge fond v Austrálii (dříve v Singapuru) a stejně jako já je zastáncem silného koncepčního a kreativního myšlení, je vše ještě zajímavější (prakticky každým dnem).

    Poslední „novinkou“ v připravovaném fondu je i to, že s dalším kolegou, specialistou na opce, jsme se rozhodli pro maximální zajištění portfolií proti skutečně nečekaným situacím (black swan) a 10 % klientského kapitálu bude pravděpodobně vždy použito k efektivnímu opčnímu zajištění (tato dodatečná ochranná složka by však měla i sama o sobě také generovat profit, alespoň dlouhodobě). Z této nové idei mám celkem radost, podobný „master hedge“ mně v celém projektu ještě trochu chyběl.

    No a pokud jsem zrovna netrávil léto tradingem a projekty s ním spojenými, trávil jsem čas meditacemi a projekty spojenými s osobním rozvojem osobnosti. Upřímně řečeno, občas mně to přijde zajímavější a zábavnější než trading 🙂

    Doufám, že i ostatní měli skvělé léto.

    Ať se všem daří, dobré obchody, hodně úspěchů a pozitivní energie.

    14.9.2016

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...