Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Shrnutí trhů a obchodování září 2018

    Máme za sebou další obchodní měsíc – září. Jaké bylo z pohledu trhů a obchodů?

    V akciových indexech se v září neodehrálo žádné zásadní drama, přesto byl jejich průběh do určité míry netypický. V indexech vnímám výraznou divergenci – zatímco S&P 500 lehce rostl, Rusell 2000 klesal.

    Pojďme se na oba trhy podívat trochu podrobněji.

    S&P 500 má stále chuť vytvářet nová high, byť celkový růst nebyl vysoký:

    SP500_zari2018_n.jpg

    Hodně dnů byl trh dost nerozhodný a část akcií v indexu rostla, zatímco jiná část klesala. Obecně toto prostředí hodně vyhovuje reverzním strategiím (viz dále).

    Rusell 2000 skládající se z menších společností po delší době trochu ztratil momentum a celé září klesal:

    RUT_zari2018_n.jpg

    Podobné velké divergence na měsíčních úsečkách nejsou příliš obvyklé. Pokud je budeme sledovat pouze do situací, kdy trhy silně rostou (akuální kontext – například měsíční C je výše než dvacetiměsíční průměr cen), pak jsem v historii napočítal od roku 1994 pouze 24 takových situací. Tedy kdy S&P 500 v jednom měsíci rostlo a současně ve stejné měsíci Russell 2000 klesal. To samozřejmě není žádný zásadní statistický vzorec, ale můžeme se podívat, jestli taková situace znamenala historicky spíše býčí nebo medvědí tendenci. A výsledek je jednoznačně býčí tendence – v 67 % měl S&P 500 tendenci po takové divergenci dál růst, resp. další měsíc uzavřel pozitivně. Uvidíme, jestli se tato hrubá tendence vyplní i v říjnu 2018.

    Co se týče základních principů, které sleduji.

    Hezky se vedlo reverzním strategiím (jejich princip viz článek Jak začít stavět profitabilní obchodní plán?). Růst sice nebyl tak skvělý jako v srpnu , ale účet si polepšil o další krásná 3 %. Krásně se vše doplňuje se ztrátovým obchodem, který jsem komentoval v článku Trading nejsou jen zisky. Jak na ztráty? Pokud se podívám na equity živého účtu u InteractiveBrokers za poslední dva měsíce, tak je zřejmé, že tato jedna ztráta absolutně vůbec nic neznamenala:

    MR_rijen2018.jpg

    A o tom skutečně profitabilní trading je. O systematičnosti a přiměřeně dlouhém pohledu. Swingové strategie jsou pomalejší a je přirozené, že budeme mít i delší ztrátová období. Ale pokud edge funguje dlouhodobě historicky, existuje vysoká pravděpodobnost, že s metodou vyděláme i do budoucna.

    Jedna ze zásad úspěchu v tradingu je vůbec obchodovat. Je potřeba mít políčeno na příležitosti s reálnými příkazy v trzích, protože jen tak můžeme proměňovat know-how v reálné peníze. Pokud začínáte, je dobré riskovat málo – ale jak si ukazujeme v kurzu základů, tak podobné strategie je možné obchodovat i s velmi malým kapitálem a vytvářet hlavně emocionální kapitál. Protože, a to mi věřte, jakmile jednou okusíte pocit konzistentně vydělávajících traderů, nic vás v trzích již nezastaví. A je tak velmi důležité, abyste hlavně začali v trzích s takovými metodami, které vás dovedou k základním profitům nejjistěji.

    Sám hodně diverzifikuji reverzní strategie obchodováním momenta. V tom jsem na svém automatizovaném účtu v září ztrácel (cca 2,5 %), což je ale zcela přirozené hlavně proto, že většina mých momentum obchodů je do dlouhé pozice v menších akciích (tedy často spadajících například do Russsell 2000, který v září ztrácel).

    Malá část momentum portfolia se mi začíná otevírat short – například tento breakout v akcii GE, kde je vidět, jak některé akcie hezky downtrendují, čehož se dá dobře využít právě pro zajišťování porftolií:

    GE_zari_short.jpg

    Co se týče dalších přístupů zmiňovaných na Finančníkovi, tak v minulém článku jsem diskutoval drawdown ve strategii obchodování momenta na ropě. V průběhu září šly výsledky tohoto obchodního systému do strany:

    ropa_zari2018.jpg

    A rád bych u této příležitosti znovu zdůraznil důležitý princip. Všechny strategie, které budete reálně obchodovat, budou mít období růstu a propadů. Tuto základní charakteristiku je třeba dobře nastudovat, přijmout, a teprve pak ji obchodovat na živých účtech. Většina začínajících obchodníků naskakuje do strategií v momentě, kdy se jim daří a oni nemohou již déle vydržet „stát stranou“. Tedy například zhruba v bodech 1,2 a 3, které jsem vyznačil na dlouhodobých výsledcích výše zmíněné momentum strategie na ropě:

    ropa_zari2018_2.jpg

    A bohužel pak neustojí fáze konsolidace a drawdownů, které po dobrých výsledcích přicházejí. Podívejte se na výše publikovaném screenshotu, jak nicotně pak vypadá z dlouhodobého pohledu drawdown, kterým si strategie aktuálně prochází (a který, pokud jej sledujeme příliš zblízka, vypadá jako ohromný. Tedy například z pohledu výkonnosti strategie za několik málo měsíců).

    Co se intradenního obchodování futures kontraktů na akciové indexy týče, tak tomu aktuální kontext trhu docela prospívá. Hlavně z pohledu orderflow taktik, kde v rámci FIMS obchodujeme defacto návrat trhu k běžné hodnotě na základě extrémů čitelných v toku nabídky/poptávky.

    Pohled na statistiky FIMS studentů indikuje ještě solidnější výsledky než v červenci:

      Červen Červenec Srpen Září
    Celkový profit 24439.0 $ 17360.0 $ 22228.0 $ 19550.0 $
    Počet obchodů 730 576 807 638
    Úspěšnost 76.0 % 75.0 % 74.0 % 75.0 %
    Průměrný obchod 33.48 $ 30.14 $ 27.54 $ 30.64 $

    Výše uvedené výsledky jsou sim/live dohromady, protože jde zejména o výsledků obchodníků, kteří se obchodovat učí. Live obchodníků je přirozeně ve skupině menšina, ale i vykázané live výsledky ukazují poměrně rovnoměrnou distribuci zisků a ztrát v průběhu celého měsíce:

    orderflow_zari2018.png

    Do skupiny se v září zapojila menší skupina nových traderů a pro ně mám v ID následující tip: nejtěžší na intradenním obchodování je oprostit se od jednotlivých exekucí. Bohužel rychlejší vstupy/výstupy vás budou hodně vtahovat do obchodování psychicky, ale je potřeba chápat, že naše hlava výsledky na úrovni exekucí neovlivní. Resp. může je akorát zhoršit, protože přirozená intuice z běžného života vás bude vtahovat do situací, které jsou z principu ztrátové (proto se snažíme stát na druhé straně). Je potřeba absolutně přijmout fakt, že ani v ID nejde zbohatnout za týden a bohatství naskakuje doslova po dolarech. Důležité je tak metodu obchodovat systematicky obchod za obchodem a nesnažit se nic urychlit. Pokud začnete v intradenním obchodování „tlačit na pilu“, povedete to vždy k drawdownům.

    Co se mého vývoje v tradingu týče, tak v září jsem měl ještě hodně dovolené a cestování. Stále více tak oceňuji roli robotů, které exekvují mé myšlenky. V oblasti vývoje se nyní více zaměřuji na opce, kde jsem si pořídil hodně velkou historickou databázi opčních dat. Věřím, že s pomocí kolegy se mi podaří na datech postupně spustit backtesty a postupně začít automatizovat i opční systémy.

    Úspěšné obchodování v říjnu!

    30.9.2018

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...