Jump to content
Co nového? Mé kurzy
  • SMO - strategie pro systematické obchodování momenta v akciovém portfoliu


    Financnik.cz

    Momentum strategie vychází z jednoduchého a osvědčeného principu: pokud se trh dal do pohybu, existuje pravděpodobnost, že pohyb bude dál pokračovat. A on často pokračuje nejen z fundamentálního důvodu, ale i proto, že pohybující se trh přitahuje pozornost dalších a dalších obchodníků, kteří na momentu chtějí také vydělat. Jejich objednávky pak přiživují další pohyb ceny.

    Obchodování momenta je tak jedním z edge, na který se na světových trzích zaměřuje patrně nejvíce obchodníků a neměl by chybět v arzenálu strategií ani začínajících traderů.

    Konkrétních forem momentum obchodních strategií existuje celá řada. SMO patří mezi ty jednodušší a časově méně náročné. Historicky ale poskytuje velmi zajímavé výsledky. A vzhledem k tomu, že jde o plně mechanickou strategii, představuje bezesporu také velmi zajímavý stavební kámen pro praktické studium momenta.

    Zazní-li slovo strategie, většina obchodníků hned přemýšlí o jemném predikování trhů – vybírání situací, které povedou k očekávanému pohybu trhu. Nejčastěji tak plánují časovat obchody pomocí různých cenových patternů či indikátorů. Bohužel často ale nakonec končí s minimálními zisky, resp. ztrátami. Jejich strategie jsou jednoduše přeoptimalizované a nerobustní.

    Cílem SMO strategie je ukázat, že věci se dají dělat i jinak. SMO staví obchodování na jednoduchém principu – nakupujeme trhy, kterým se za poslední období dařilo nejlépe. Tedy budeme pracovat s relativním posouzením výkonnosti trhů a vybírat si ty, kterým se daří nejvíce.

    Historická výkonnost strategie

    Přestože je SMO strategie poměrně jednoduchá, přináší z dlouhodobého pohledu velmi zajímavé výsledky.

    Zde je souhrn výstupů z backtestu v programu Amibroker, ve kterém sami portfolio strategie testujeme. Použita byla data od společnosti Norgate a celý backtest byl proveden jako tzv. survivorship free. Tedy každý den v historii byly obchodovány vždy ty akcie, které byly v daný moment součást indexu Nasdaq 100, na který se strategie zaměřuje. Pracováno bylo tedy i s tituly, které byly v průběhu času z indexu vyřazeny. V backtestu jsou započítány poplatky podle Interactive Brokers. Backtest byl proveden za posledních více než 10 let – od roku 2007 do začátku září 2018. Backtest je bez použití páky, která může výsledky ještě výrazně zlepšit.

    Zelená křivka zobrazuje výkonnost strategie (po započítání poplatků), červená výkonnost indexu Nasdaq 100. Na první pohled je zřejmé, že strategie obchoduje s vyšší výkonnosti a výrazně nižším riskem než při nákupu samotného indexu.

    Výsledky zhodnocení rozepsané po jednotlivých měsících:

    Z výsledků backtestu jsou zřejmé i stabilní výsledky v průběhu jednotlivých let – zejména s ohledem na mechanickou a časově nenáročnou strategii. Za posledních více než 10 let vykázala strategie průměrné roční zhodnocení 17,9 % při maximálním drawdownu 22,58 %. Výsledky vyniknou zejména při porovnání se samotným indexem - ten také rostl (průměrně ročně o 13,43 %), ale ve sledovaném období si také prošel velkým propadem 53,71 %.

    Zdá se vám uvedené zhodnocení nízké? Pak nezapomeňte, že drtivá většina běžných traderů nikdy nepřekoná ani výkonnost indexu a spíše peníze ztratí. Zejména z důvodu, že od začátku míří na naprosto nereálné cíle. Je lepší začít s menšími očekáváními, kontrolovaným riskem a teprve se získaným zkušenostmi se snažit obchodovat lépe. O tom všem je právě kurz Základy profitabilního obchodování v 10 týdnech.

    Proč se zajímat o SMO strategii?

    • Jde o velmi časově nenáročný přístup – stačí cca 30 minut měsíčně. Lze ji aplikovat při práci i studiu a učit se poznávat trhy.
    • Strategii je možné zlepšovat a dosahovat ještě lepších výsledků.
    • Strategie je plně mechanická – nenechává žádný prostor pro subjektivní rozhodování (a pokročilejší tradeři si ji tak mohou naprogramovat).
    • Přestože jde o poměrně jednoduchý princip, nabízí velmi zajímavé výsledky.

    POZOR! Strategie není součástí kurzu Základy profitabilního obchodování v 10 týdnech. Je poskytována jako bonus studentům, kteří využijí nabídky na včasný zápis do kurzu.





×
×
  • Vytvořit...