Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • 1. Komodity – cesta k bohatství a prosperitě?

    Letmou představu o obchodování s komoditami má mnoho lidí – i ti, kteří se investováním vůbec nezabývají. Není se čemu divit – prostřednictvím komoditních obchodů nemálo lidí velmi zbohatlo, a tak se tento typ spekulování s velikou oblibou často objevuje i jako námět v různých filmech (např. vynikající film Záměna s Eddiem Murphym) a knihách. Komoditní obchodování je oproti jiným způsobům dosažení finanční nezávislosti o to lákavější, že je dostupné doslova každému a každý bez výjimky má v něm rovné šance uspět. Podle zvolené strategie navíc stačí pro úplný začátek i jen několik málo desítek tisíc korun k tomu, aby mohl jedinec tento úžasný způsob zhodnocení a vydělávání peněz uvést v život.

    Na druhou stranu, na komoditním obchodování se snažilo v minulosti přiživit mnoho "investičních společností" lákajících z kapes obyčejných lidí nemalé peníze, které následně pro svůj zisk "utopily" v trzích. Bohužel, takovéto firmy dělaly komoditnímu obchodování v naší zemi v minulých letech velmi negativní "reklamu", a tak není divu, že řada lidí se bojí už samotného pojmu "komodity", aniž by se pokusili hlouběji rozkrýt, co se ve skutečnosti za tímto jedinečným businessem skrývá.

    A to je škoda – komodity jsou při rozumném přístupu cesta, kterou si řada lidí po celém světě zajišťuje své hlavní nebo vedlejší (nemalé) příjmy. Nevěříte? Proto je zde tento bezplatný manuál, který vám pomůže zcela nezávazně a zdarma poodhalit mnoho "tajemství" ze světa komodit i světa těch, kteří na komoditách vydělali nemalé jmění.

    Kolik lze v komoditách vydělat? Možnosti jsou téměř neomezené a jsou i tací spekulanti, kteří pravidelně vydělávají v komoditních trzích doslova pohádkové jmění. Obchodníků, kteří opakovaně dokazují, kde až mohou být hranice úspěšného komoditního obchodování, je celá řada. Často citovaný Richard Dennis například přeměnil 1 600 vypůjčených dolarů do 200 milionů dolarů během přibližně 10 let.

    Klasická ukázka středně-dlouhodobého komoditního obchodu v prosincové bavlně. 12. 5. 2004 otevřen obchod, který byl uzavřen 17. 8. 2004. Pro uskutečnění obchodu bylo potřeba složit u brokera zálohu pouze 1 700 dolarů. Výsledkem obchodu je zisk 7 765 dolarů za necelé 3 měsíce...

    Kde je velký zisk, je samozřejmě i vysoký risk. Stejně jako lze v komoditách lehce vydělat, lze i rychle vše ztratit – a to nejen peníze, které investor do obchodování investuje, ale třeba i více. A drtivá většina běžných investorů v komoditách skutečně ztrácí – v nejrůznějších statistikách se udává, že 80 % investorů neuspěje a své investice "přesouvá" do kapes zbývajících 20 %, kteří pak vydělávají své "miliardy". Tato statistika podle nás funguje a procentní podíl neúspěšných investorů bude patrně ještě vyšší – ostatně proto mají komodity tak špatnou pověst (hlavně v zahraničí, v Čechách není komoditní investování příliš rozšířené). Skutečností však zůstává i fakt, že typický neúspěšný spekulant nikdy nepřizná svoji vlastní chybu (nedostatečné porozumění komoditnímu spekulování, nedostatečné zvládnutí psychologických a technických aspektů obchodování), a tak svůj neúspěch často svádí na "systém", na brokery, na politiku atd., čímž ještě více přilévá do ohně pochybností vůči komoditnímu obchodování.

    Pokud většina individuálních investorů v komoditách neuspěje, má smysl se tímto druhem "obživy" zabývat? Naše odpověď zní jednoznačně ano. Pokud dokážete respektovat podmínky, které komoditní obchodování vyžaduje, dokážete být disciplinovaní a věnovat dostatečný čas studiu, sebevzdělávání a zdokonalování se, pak jste i vy na dobré cestě stát se úspěšnými komoditními obchodníky.

    S komoditami je to jako s jakýmkoliv jiným businessem – nikde se nevydělávají peníze jednoduše a bez rizika. Stejně jako v běžném světě je i v komoditách třeba studovat, vše promýšlet, jednat s plánem a disciplinovaně. A to je klíč k úspěchu v komoditním obchodování, které však umí být výrazně štědřejší než jakékoliv jiné podnikání.

    Kolik lidí zkusí během svého života založit si svoji vlastní živnost či obchodní společnost a nakonec neuspěje? Určitě většina (i zde si troufáme tvrdit, že je to z dlouhodobého pohledu až 80 % lidí). Přesto existují živnostníci a majitelé firem, kteří vydělávají. A stejné je to s komoditami. Kdo se nadchne, otevře si účet a bez studia vsadí velkou část svého účtu na jediný obchod, většinou brzy skončí. Na druhou stranu lidé, kteří – stejně jako v běžném podnikání - několik prvních let "dřou" – tj. trénují strategie, sebevzdělávají se, a mají pevné odhodlání v komoditním obchodování uspět, mají i velkou šanci, že se jim to podaří. A úspěch v komoditách je jednou z největších finančních satisfakcí – tedy pokud zrovna nevlastníte ropné pole.

    Začínající obchodníci s menšími účty preferují většinou kratší obchodní strategie, kde je spekulant v trhu několik málo dní, nebo dokonce hodin či minut. Ukázka podobného obchodu v prosincovém kontraktu kafe. 24. 5. jsme vstoupili do pozice na základě strategie proražení resistance (viz. dále). 1. června byl obchod ukončen – zisk 3 506 dolarů před odečtením komise. Po celou dobu obchodu nám broker blokoval zálohu 1 700 dolarů – vše co bylo třeba pro uskutečnění obchodu. Záloha byla po skončení obchodu samozřejmě vrácena a použili jsme ji na další obchody.

    Proč tedy vůbec cestu za úspěchem v komoditním obchodování podstupovat? Zde je několik důvodů:

    • Komoditní spekulace jsou jednou z nejčistších forem kapitalismu. Jde o naprosto fair-play business mezi vámi a ostatními účastníky trhu. Vyhrává jedinec s vyšší disciplínou, zkušenostmi a lepším obchodním plánem. Komodity jsou business, ve kterém se nemusíte trápit s úplatky, neschopností podřízených či kolegů, ani náladami šéfů. Nemusíte investovat do kanceláří, zásob či zaměstnanců. Můžete vydělávat velké peníze a nemusíte mít žádné společníky, akcionáře ani zaměstnance. Vše co vám stačí, je počítač, internetové připojení a pevná vůle.
    • Komoditní obchody lze provádět nesčetnými způsoby. Každý si může najít způsob, který nejlépe odpovídá jeho individualitě – především představám o risku a zisku a jeho časovým možnostem. Komoditní obchody představují business, který lze dělat i při zaměstnání – jsou cesty, kdy stačí trhy analyzovat jednou denně a celý den pak věnovat jiným činnostem.
    • Komoditní obchody jsou businessem na mezinárodní úrovni. Cítíte-li se v české zemi nedoceněni, pak komodity jsou jednou z cest jak si vyzkoušet, zdali uspějete v konkurenci lidí z celého světa – všichni mají přitom stejné podmínky a šance, jazykové znalosti nehrají rozhodující roli a všichni jsou odměňováni podle stejného klíče.
    • Komoditní obchody jsou svobodnou činnosti. Záleží pouze na každém individuálním investorovi jak často se obchodům věnuje, kolik zisku mu stačí a zda-li si vybere za rok dovolené jeden týden či bude půl roku cestovat.
    • Komodity mohou přinášet vysoké zisky přiměřené riziku, které je investor ochoten podstoupit a samozřejmě investovanému času a úsilí.
    • Komoditní obchody má šanci dělat každý bez rozdílu společenského postavení či vzdělání. Ať máte vysokoškolské vzdělání, nebo jen základní, ať jste vysoce postavený šéf nadnárodní firmy, nebo "jen" prodavač u McDonalda - v komoditním obchodování mají všichni stejné šance.
    • Komodity jsou nejpoctivějším způsobem možného zbohatnutí. V komoditách neexistuje žádná korupce, úplatky, konkurenční boje a jiné nepříjemné stránky podnikání, jaké známe v České republice.

    To jsou důvody, které přivedly ke komoditám nás. Pokud cítíte, že výše uvedené body oslovují i vás, pak čtěte tento manuál dál. Manuál vám sice neposkytne instantní rady jak zbohatnout – ale pomůže vám v základní orientaci a usnadní vám start do dalšího studia.


    Finančník.cz


×
×
  • Vytvořit...