Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Co generuje ty tisíce $$$$?


Doporučené příspěvky

Asi je to úplně pitomý dotaz a podobná diskuze už se tu vedla tady: www.financnik.cz/forum/read.php?18,12293,12293#msg-12293 , přesto jsem v ní nenalezl odpovď na tu základní otázku, kde se vlastně berou ty spousty $$$$.

Než mi někdo odpovíte, že od těch neúspěšných 80%, což je asi správná odpověď, tak mi dovolte tu otázku položit torchu jinak:

V pátém dílu manuálu www.financnik.cz/art/manual/komodity-margin.html je krásný grafík, který ukazuje úspěšný obchod s kukuřicí. Je tam červeně napsáno, že při záloze 500$ se za necelé dva týdny vydělalo 1050$. Kde se tam ale těch 1050$ vzalo? Matematicky chápu, že je to rozdíl ceny mého nákupu a ceny, za kterou by teoreticky někdo ten kontrakt koupil. Jenže on ho pravděpodobně nekoupil, pouze složil zálohu (opět 500$) a dál s kontraktem obchodoval. Cenu (úplně jinou - podle toho jak se bude trh hýbat) nakonec zaplatil, ten, kdo skutečně tu kukuřici potřeboval a vyrobil z ní třeba corn flakes. To se ale stane až za mnoho týdnů a do té doby se tam jen přehazuje vidlema nějaká virtuální cifra, která se pořád mění....
Ta záloha 500$, za kterou někdo můj kontrakt převezme na uhrazení mého zisku nestačí a pokud bude obchodník po mě úspěšný, tak tu zálohu zase inkasuje zpátky.
Pokud úspěšný a opatrný nebude, tak o zálohu přijde, možná ho to bude stát i nějaké další peníze... Kam ta záloha půjde?

Rád bych měl v téhle věci naprosto jasno, protože to je jedno z bílých míst na mé mapě poznání Tradingu a já nemám bílá místa rád - tam jsou totiž lvi.

Díky za odpovědi

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Rekneme napriklad corn futures: Kontrakt je zavazek, ze k tomu a tomu dni toho a toho mesice dodate/odeberete (podle toho, jestli jste short nebo long) tolik a tolik bushelu kukurice. Krome spekulantu se na trhu pohybuji i subjekty, ktere napr. pestuji kukurici a zavazuji se dodat za v dany okamzik platnou cenu cast sve produkce a tim se jisti proti poklesu ceny, a zaroven jsou zde i vyrobci, kteri kukurici potrebuji, protoze vyrabi ve velkem kukuricne placky a chipsy :)) no a kdyz je cena podle jejich nazoru nizko, nakupuji takhle kukurici (tj zavazuji se, ze v den splatnosti odeberou za v tuto chvili platnou cenu kukurici v danem objemu - tim se jisti proti narustu cen). A takhle funguji ostatni komodity. Futures jsou o tom, ze za dnesni cenu nekdy v budoucnu dodam/odeberu urcite mnozstvi komodity. Spekulanti se jenom vezou :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Kdyz napriklad koupite kontrakt kukurice, zavazujete se, ze ho v danem terminu odeberete a zaplatite (pokud se kontraktu do te doby zase nezbavite).
Jak se hybe cena kukurice, automaticky vam na uctu pribyvaji/ubyvaji penize - penize se automaticky prelevaji mezi ucty jednotlivych obchodniku. Zablokovana zaloha slouzi pouze k tomu, abyste dostal svym zavazkum (presun penez), kdyby cena sla hodne proti vasi pozici (treba pri gapu) a nemel jste dostatek penez na uctu. Proto vyse zalohy zavisi predevsim na volatilite komodity.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to balud:

prvně by bylo dobré ptát se v té diskuzi, kterou jste uvedl na začátku vašeho příspěvku (nemusíte se bát, že vám někdo neodpoví) a nezakládat úplně stejné téma. Nechceme tříštit toto forum, vznikne z toho potom nedohledatelný zmatek.

Když už se stalo, tak vám odpovím citátem Warrena Buffeta "Vaše peníze nejsou ztraceny. Má je jen někdo jiný".

Jarda101

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to balud:
ani můj příspěvek Vám asi nebude odpovědí, přesto: nemálo lidí co to na burze zkouší se ptá jak Vy. Dokonce řeší zlý pocit, že pokud sami vydělají, a budou patřit mezi těch 10-20% úspěšných, pošlou či pomohou poslat ke dnu zbytek, to je 80-90% neúspěšných.
Ale: ten kdo vyhrál a má zisk i prohrávající co ztratil, nastoupili do svých pozic dobrovolně, oba mohli jednak přesně opačně. Oba akceptují pravidla burzy a tohoto obchodu, mimo jiné i jako spekulanti, co nechtějí fyzicky koupit a prodat ani kilo kukuřice, ani stádo hovězího či bůčku, nesou riziko tohoto obchodu a měli by znát, že když jistá pravidla nedodrží, hrozí i jim dodávka stáda hovězího na zahradu nebo někdo bude chtít aby sami dodali 5tisíc barelů ropy někam někomu.
Určitě asi nejen já mám pocit, že právě burzovní pravidla jsou velice jasná a striktní, navíc venku tvořená nepřerušenou až staletou tradicí, kdy se dál vyvíjí a doufám i kultivují.
To je vše co potřebuji znát, takže žádné bílé místo se nekoná. Ani pokud jde o ty hromady peněz, co se na burzách "přehazují vidlemi", jimi nejsou.
Beru na vědomí, že jsem jako kapka v moři této "přehazované" účasten a velice rád bych byl na straně co vyhrává.
Pokud se stane, protistrana měla stejnou šanci jako já.
úspěch v této "přehazované" i Vám!
miciko



Link to comment
Sdílet pomocí služby

Hmmm, mozno je to trocha off-topic, ale tiez mam par otazok do plena:

1.) Co ak presvihnem last trading day ? Vzhladom na pakovy efekt som slubil, ze napr. dodam (long) kukuricu za daleko viac penazi ako je cely moj ucet. Co potom ? Je jasne, ze zavazok nedodrzim, co ten chudak na druhej strane ? Co caka potom mna ?

2.) Co ak trh urobi vacsi pohyb, na ktory nestaci margin ani vo velkosti celeho mojho uctu tak rychle, ze ma broker nestihne uzavriet (povedzme, ze nepouzivam stop-loss)? T.j., pohyb trhu spravi na jeden tick (ciste teoreticky) stratu $10.000, ale moj ucet je len $7000. Kto zacvaka tych zvysnych $3000 ? Ide mi o to, ze pri troche nesikovnosti mozem prerobit viac "teoretickych" penazi, ako mam velky ucet.

To su asi take hranicne pripady, ktore ma napadli a ktore som nikde nenasiel blizsie rozobrate. Mozno by nebolo zle niekam spisat, ake vsetky pohromy mozu obchodnika postihnut (okrem straty uctu) a ako mozu vzniknut (gaps, obchodovanie mimo limit...).

Granko

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to mi je jasne, ale ako tu kukuricu a peniaze zo mna dostane ? pojde sa so mnou sudit ? dojde ku mne exekutor ?

ide mi o to, ci sa da tradovanie povazovat za business s.r.o., kde mozem prist maximalne o to, co som vlozil brokerovi na ucet, alebo ma to moze zruinovat uplne, t.j. niekto mi siahne aj na dalsi majetok.

samozrejme, nechcem aby to vyzeralo, ze idem spekulovat sposobom "zalozim s.r.o. a skrachujem", na burze by to aj tak nemalo vyznam, len chcem poznat vsetky mozne rizika (aj ked ma dufam nikdy realne nepostihnu). zatial najvacsou hrozbou, ktoru som na financnikovi postrehol je strata celeho uctu. a kedze mam pocit, ze skodu mozem spravit omnoho vacsiu ako mam ucet, tak ma zaujima, co sa bude diat v takomto pripade. t.j. cim vsetkym ruci obchodnik na burze a do akej vysky je zodpovedny za straty, ktore vytvori nad ramec obchodneho uctu.


Link to comment
Sdílet pomocí služby

K tomu, aby šel účet do mínusu by prakticky vůbec němělo dojít, resp. by nemělo dojít ani k vynulování, protože už ta hranice "nula" nese riziko, že když se to pohne ještě níž tak už nebude na placení závazků. Takže broker v žádném případě nebude na vás čekat a pozici vám sám zavře!

Co vím, tak IB uzavírá (uzavírala) pozice někde okolo hranice 1000 USD/kontrakt na vašem účtu. Teď ale záleží jakého brokera si vyberete, resp. co mu podepíšete a jakou komoditu budete přes něj obchodovat. Počítejte ale s tím, že žádný broker na sebe nepřevezme riziko vašeho spekulování. Pokud by tedy nastala nějaká taková situace, že jste proobchodoval více, než je váš účet, tak na 100% počítejte s tím, že tu částku po vás někdo bude chtít. Nejprve broker po vás bude chtít margin call a pokud tak neuděláte, tak to z vás bude chtít dostat soudně. Broker na vás může podat spoustu žalob, jako např. šíření pomluvy atd. Konkrétně toto, by asi bylo nejdražší, protože "goodwill" (pověst) je jednoznačně nejcennější majetek jeho firmy.

Jarda101

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to Granko
Pokud je mi známo, tak jako první by ti tu otevřenou pozici před LTD zavřel broker. Pokud by to on z nějakého(úmrtí :D) důvodu neudělal, tak by na tohle prošvihnutí LTD ještě měla dohlížet v USA nějaká burzovní autorita, která na základě toho, že ty nejsi podle papírů co jsi brokerovi podepsal, člověk co má o fyzickou komoditu zájem, ale jsi pouze spekulant, tuhle situaci taky ošetřit ve tvůj prospěch. A jako poslední možnost údajně připadá v úvahu storno dodávky za nějaký relativně rozumný storno poplatek, jež pokrývá administrativní náklady se strornem spojené.
Takže obavy z nějakých dodávek fyzické komodity bych neměl, na rozdíl od stráty majetku, který by byl použit na úhradu ztátových obchodů.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...