Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Rada netrpělivým začátečníkům ...


Doporučené příspěvky

Ahoj!

Mám "skvělou radu" pro začátečníky, kteří po měsíci nabydou pocit, že už tomu všemu rozumí :) Asi před třičtvrtě rokem jsem se dozvěděl o komoditách - a začal se učit. Měl jsem tehdy nasysleno něco přes 5000 USD na termíňáku u komerčky. Začal jsem se celkově zajímat o zhodnocení peněz a nechal se zlákat "supervýkonností" grafů podílových fondů. Mňo, řekl jsem si, že mi bude trvat tak měsíc než otestuju komoditky, tak že mezitím hodím peníze do fondů, ať vydělaj aspoň 20% ...
Samozřejmě sem unešen tou představou hodil prachy do celkem 3 fondů - akciových. Bylo to nějak v květnu - a co se stalo? No samozřejmě že na všech burzách došlo k nějakému šílenému krachu - o cca 10% a fondy šli do háje. Najednou jsem měl výdělek cca -10% ... Nedalo se nic dělat - studoval jsem komodity a začal paper trading ...
Nyní, půl roku od těch dob se konečně dostávám do výdělku fondů ... ALE, co je důležitější - za tu dobu paper tradingu jsem objevil neskutečné anomálie, které se za první "optimistický" měsíc neobjevily.
Proč to všechno vyprávím? Protože mě to začalo učit trpělivosti. Úplně vidím, že kdybych poslal peníze do USA před těmi X měsíci, tak bych o ně přišel. Teď mám dostatek dat a vidím, že i přes úspěšnost pouhých 45% a RRR 1:2.5 jsem dlouhodobě v profitu. Žádný zázrak to není, ale jde to.
Řada z nás začátečníků skutečně získá velmi brzo pocit, že to je strašně jednoduché - ale je vidět, že bez pořádného testování to nejde. Až během delšího časového horizontu nashromáždíte dost dat pro alespoň trochu reálnou představu - prostě Vám to sundá růžové brýle.
Osobně hodlám poslat peníze do USA až někde v březnu, dubnu 2007 - to už budu mít skoro roční data papertradingu a statisticky budu vědět, zda se daří či nikoli.
Proto radím všem co jsou "hot head" tak jako já - dejte si peníze někam, kde na ně půl roku nebudete moc pořádně šáhnout. Prostě ať Vás to neláká příliš brzo ....

Jinak děkuji Petrovi a Tomášovi - a všem ostatním přispívajícím - za to nezměrné úsilí a čas, který tomuto serveru věnují. Ta data zde poskytnutá mají cenu ... nevyčíslitelnou.

Jinak "obchoduji" jen Soybean oil a Corn - pozičně, občas i Wheat či Sugar - ale konkrétně Wheat je příliš divokej na plánovanou velikost mého účtu - 5000 USD. Máte s těmi ostatními trhy nějaké špatné zkušenosti? Simuluju plnění od 10ti do 30ti minut - je to reálné nebo to může trvat i déle? Pitové trhy samozřejmě ...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To: nufnuf

1) myslím že jste zbytečně zakládal nové vlákno

2) z vašich řádků usuzuji že jste stejně netrpělivý začátečník jako ti kterým jste určil své vlákno .

3) už se o komodity zajímám dva roky a pocity jako vy nemám ( možná nejsem tak zdatný student ?) , pokud chcete radu skočte do toho v březnu, dubnu 2007 a potom se vraťte do tohoto vlákna a poraďte něco netrpělivým začátečníkům ...

Hezký večer REN

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Nerad už tady reaguju, protože z toho bude zase problém, ale nufnuf má bohužel pravdu. Chytil jsem úplně stejný pocit, když jsem začínal, protože jsem měl prostě štěstí. Taky jsem si myslel, že na tom nic není. Kašlal jsem na testy a když to začalo drhnout, tak jsem se k nim násilím dokopal. Byl jsem zděšen, jak se trhy dokážou další měsíc změnit (píšu o ID) a další zase. Ani jsem tomu nechtěl věřit a do dneška se s tím vyrovnávám a vždycky mě to v testu zaskočí. Pokud se člověk nedokáže trhu přizpůsobit, má smůlu a to je sakra těžký !
Je dobrý se tady vzájemně udržovat v pozitivním duchu, jinak by toho většina lidí po určité době nechala, ale trocha reality neuškodí a možná někomu rozumnému, kdo je vnímavý ušetří v začátku peníze ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Samozřejmě že jsem též netrpělivý - právě jsem popisoval své zkušenosti - protože moc dobře vím, že je velká spousta lidí jako já. Ale spousta si nalhává že není. A taková netrpělivost skutečně může stát velké peníze. A když jeden netrpělivý dojde poznání že je netrpělivý - možná i ostatní usoudí, že nemá cenu spěchat.
Něčemu napsanému se strašně lehce uvěří - navíc je celý server psán v optimistickém duchu - takže řada začátečníků si skutečně udělá příliš růžový pohled na věc.
Svými zjištěními se snažím pomoci těm, co mají stejné povahové rysy jako já. Ať zbytečně neztrácejí jen kvůli nedostatku tréninku a netrpělivosti.
Já jsem již dost zahořkl - a stejně to vidím černě - že o vložené peníze přijdu - ale co se dá dělat. Zkusit to chci ...
No nic, radši sem psát moc nebudu - jak řekl klasik - ještě lépe - nebudu psát vůbec - protože celkově mě diskuze dokážou akorát tak ...
Až budu mít první skutečné obchody za mnou tak se podělím, ale možná na to nebude nálada.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

äle to je dobre ze chapete ze o ty penize muzete prijit. s tim mate totiz zacinat, ze to jsou penize o ktere kdyz prijdete tak se nic nestane. nejste na ne nijak fixovany. jinak je to cesta do pekla. ac je financnik psan optimisticky tak je zcela zrejme ze tu je obrovske riziko a ze to neni jen tak nejak gamesa. staci sledovat Sebika, PetraM ktery tu vedli svuj denik a optimismus se rychle narovna. jen at se clovek spali treba i tim ze mu pres platformu nepujde zadat nebo zustane omylem v pozici. ale tohle vse jiz pozorny ctenar financniku jiz davno vi

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Bolijo nebude neboj !

Nufnuf ,

Jsem rád že jste zareagoval stejně jako Bolija a Lukáš , nechci abych byl špatně pochopen . To rýpnutí bylo úmyslné , nemyslel jsem to však ve zlém , chtěl jsem vám jen naznačit že za půl roku tj. v březnu, dubnu 2007 budou vaše pocity pravděpodobně stejné jako dnes , nespěchejte trh vám určitě nikam neuteče . Hlavně nepřestávejte psát do fora a nenechejte se odradit od takových rýpalů jako jsem já , osobně si myslím že čím více nováčků tady bude tím lépe , nikdy totiž nemůžeme vědět kdy se tady objeví nový velikán komoditního světa . Já jsem zažil něco podobného jako vy před dvěma lety , jen jsem se zeptal hned jsem dostal přes prsty a taky jsem vydržel ( moje reakce k vám nebyla však pomstou za tuto mojí zkušenost ) a dneska jsem rád a doufám že to ještě dlouho vydržím , držím vám palce .

REN

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mno, myslim že se tu snad nikdo neurazil - a nikdo nebyl uražen. Já se spíš tak trošku naprdnul, ale to rychle přešlo :)
Zkusím vyhledat ty deníky pánů Sebika a PetraM - a třeba to posílí můj zdravý pesimismus. Jinak samozřejmě investuji peníze, které mi teď hnijí ve fondech a stejně je nepoužívám, takže když o ně přijdu, tak určitě nebudu mít dobrou náladu, ale taky to nebude mít nejmenší vliv na moji životní úroveň.
Btw to Renda: nebýt rýpalů, tak se nikam nedostaneme - 1 negativní ohlas má cenu 10ti pozitivních - a to ve všem. Takže jen rejpejte, musím se s tím naučit žít - pokud by mě dokázal nějak vážněji rozhodit takovýto incidentík, tak nechci vidět, co by se mnou udělalo pár ztrát za sebou ...
No, jdu se uklidnit pohledem do své excelovské tabulky na to, že i přes množství ztrát se pomalu rozrůstám ... :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To: nunuf

Predem predesilam, ze jsem v soucasne dobe pouze papirovy obchodnik (na historickych datech), ale neudelal jste ve sve uvaze nejakou zakladni chybu? Mozna si platite historicka data, pokud ne jak chcete sazet u pitu, ze Vas pozadavek bude plnen do urcite doby (do 10 min od zadani a nejlepe hodinu po otevreni trhu az se situace uklidni...:-))? Predpokladam, ze mate EOD data...

Dalsi co mne zaujalo - vzhledem k vysi zamysleneho uctu a indikatorum V/OI v minulosti je vyber toho oleje docela zajimavy... - presne pred stejnou "analyzou" jsem stal o tomto vikendu a prochazel vsechny kontraktni mesice za poslednich 5 let (vseho, co ma spolecneho se sojou) a dosel jsem k zaveru, ze s MM nastavenym tak, jak je tu doporucovano, ten sojovy olej proste nelze (= neumim!) zobchodovat s uctem okolo 5000$... Samotne sojove boby i jo, ale jen v nekterych kontraktnich mesicich a to jeste sazet, ze volatilita nebude zrovna vysoka...

PS: Ale treba jsem uplne mimo misu jo a neco podstatneho mi unika.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ja jsem uvadel, ze si simuluji plneni prikazu o 10-30 minut (nikoli DO 10ti minut) - nahodne - hazim si kostkou. Toto casove rozpeti je stanoveno na zaklade informaci, jez mi poskytl pritel z US, ktery sojovy olej (mimo jine) obchoduje jiz nejakou dobu realne.
Pro svuj paper trading a backtesting pouzivam Medved Quote tracker s daty z Prophet.net. Sosa to data zpozdeny o 20 minut - coz je pri trenovani uplne jedno. "Obchoduji" na zaklade zivych dat, ktera mi po minute obnovuje - backtesting jsem provadel rucne - analyzou grafu a excelem.
Průměrný výdělek mám 750 na kontrakt a průměrnou ztrátu 240. V pozici jsem byl nejkratší dobu 2 dny a nejdelší dobu 31 dní. Průměrně 6 dní.
Denní volume mívá často nad 10 000, což uznávám není mnoho, ale myslím, že to je obchodovatelné. Snad se moc nepletu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Bohužel jsem nemocen a ležím doma v dost strašným stavu ... takže se obávám, že i kdybych kamkoli jel, tak bych z toho moc neměl. Alespoň můžu koukat do grafů - ale i to mě v mém stavu dost vyčerpává. Taky teď "neobchoduju", protože bych určitě něco přehlédl - ach jo, nesnáším nemoci :( Na setkání Finančníku hodlám jet až po načerpání skutečných zkušeností - protože se znám - s někým bych se dal do řeči, on by mi řekl jak skvěle vydělává a s jakým zhruba systémem a já bych se vidinou peněz mohl nechat ovlivnit a třeba zanevřít na svůj systém. Do začátku chci mít hlavu co nejčistší, ať dodržím to, co mi teď na papíře celkem rozumně funguje.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...