Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Psychologie obchodování XVI: čekání na nejlepší ostrov


Doporučené příspěvky

  • 4 years later...

Dobrý den,
s článkem do puntíku souhlasím, ale není mi jasná jedna věc. Všude na webu (ať v článcích nebo v diskuzích) každý uporozňuje, jak je důležité se do puntíku řídit obchodním plánem. Pokud má být investor dlouhodobě úspěšný, tak by měl svůj plán následovat co nejspíš nejpřesněji.
V komoditách jsem začátečník a můj dotaz je možná hloupý, ale přijde mi, že se takle invetor dostává do konfliktu. Řídit se plánem, který mám dlouhodobě otestovaný a který je výdělečný x nebo do plánu zahrnout také svoji intuici, která může být do značné míry ovlivněna emocemi. Pak se mi také může stát, že když ze svého obchodu na základě intuice vyloučím např. 10 obchodů, tak že se bude jednat zrovna o ty nejvýdělečnější obchody a zároveň se s mým výdělečným obchodním plánem dostanu do mínusu.

Je mi jasné, že intuice pro vývoj trhu roste s praxí a je potřeba si pro grafy získat cit.
Nicméně, abych své dotazy formulovat přesně?

Jak se může začátečních řítit intuicí, když žádnou nemá a nebo když má, tak svou intuici odzkoušel pouze v papertradingu a každý mi dá za pravdu, že je to úplně něco jiného než obchodování na živo?
Není chyba opouštět (byť třeba jen z části) svůj obchodní plán, protože mám pocit, že trh teď bude reagovat jinak?

Při nakupování akcií sám dávám velký důraz na intuici, ale zrovna u komodit, u kterých je podle mě, mnohem težší určit směr, si nejsem jistý zda je to dobré.

Budu rád za odpovědi a určitě nezaškodí, když popíšete jak se svou intuicí řídíte vy sami a jak vaše intuice vypadala v začátcích obchodování a jak vypadá nyní.

Honza

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...

Ahoj Honzo,

čtu si tenhle článek skoro po roce kdy jsem se začal o obchodování seriózněji zajímat. To co popisuješ je právě to těžké - vybírat jen ty nejlepší obchody a nenechat se ovlivnit emocemi a pochybnostmi.
Poslední dobou jsem si uvědomil, že ten cit je opravdu klíčový a DÁ se to naučit a vypozorovat. A to přesně nějakou takovouto technikou jako je popsána v článku, na mě je to trochu mimo přemýšlet o ostrovech když trejduji, ale co jsem vypozoroval je něco jiného.
Pokud se formuje moje vstupní situace a něco se mi na ni nezdá, tak váhám a moc se mi do obchodu vstupovat nechce, ale je to plán že? Tak vstupuji a pak jsou výsledky takové jaké jsou - lehce výdělečné a nic z toho. A to je ten konflikt, na druhou stranu po pár měsících ten cit opravdu získat lze. U těch nejlepších obchodů jsem přimrzlý u obrazovky a soustředěný jako nikdy, vím co jsem si i přesně říkal v duchu - "tohle nevzít tak sem pěknej ****". A to je přesně ono! Čekat jen na ty signály u kterých člověk nemá pochybnosti nebo jen minimální, často to jsou ty nejlepší.

Na druhou stranu se tohle nevyplácí u všech systémů - neboli vyplácí se to u těch které jsou nejúspěšnější při 100% dodržením všeho. Můj minulý OS byl takový, že ty nejlepší obchody byly i ty, které vypadaly nic moc a často vše nesplňovaly - to byl také největší problém při jeho obchodování a raději jsem ho opustil.

Proto ti také většina fulltime obchodníků řekne, udělej si Backtestu jen nástřel a obchoduj paper, piš si emoce, pocity atd. Důležité je mít opravdovou výhodu v trhu, která ti dává hodně % šanci na úspěch, má logiku a není to jen jakási mírná statistická odchylka spočítaná z indikátoru. Poté ji umět správně a včas najít v živých trzích, zvládnout techniku obchodování. No a nakonec to nejlepší, ukáže se tvé ego a uvidíš jak bude drahé.

Měj se a ať se daří ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...