Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Otázka

Odesláno

Dobry den, svou neznalosti a i nevsimnuti jsem kdysi nakoupil CFD na SP500 a ted bych se ho rad pozbyl a koupil cistou akcii.
Jsem OSVC v pausalnim rezimu.

CFD jsem dokupoval zhruba od 2021-2025, zisk kolem 3000USD.

Je jasne, ze neni "normalni" cesta k premene CFD na akcii cistou, takze jedine prodat a nakoupit novou.

Na cfd se nevztahuje zadny test.. Ale nevztahuje se na ni napriklad prilezitostni prijem do 50tis Kc? Ze bych ji odprodal na dvakrat?
A pokud budu muset zaplatit dan - v poradku, ale nevyradi me to z pausalniho rezimu? OSVC.

Dekuji moc za informace

1 odpověď na tuto otázku

Doporučené příspěvky

• 0
Odesláno
9. 12. 2025 v 16:52, xfred napsal/a:

Dobry den, svou neznalosti a i nevsimnuti jsem kdysi nakoupil CFD na SP500 a ted bych se ho rad pozbyl a koupil cistou akcii.
Jsem OSVC v pausalnim rezimu.

CFD jsem dokupoval zhruba od 2021-2025, zisk kolem 3000USD.

Je jasne, ze neni "normalni" cesta k premene CFD na akcii cistou, takze jedine prodat a nakoupit novou.

Na cfd se nevztahuje zadny test.. Ale nevztahuje se na ni napriklad prilezitostni prijem do 50tis Kc? Ze bych ji odprodal na dvakrat?
A pokud budu muset zaplatit dan - v poradku, ale nevyradi me to z pausalniho rezimu? OSVC.

Dekuji moc za informace

Při řešení daní u CFD a přechodu na akcie je klíčové hlídat si limity pro ostatní příjmy, aby nebyl ohrožen váš paušální režim, ale pokud si chcete od těchto složitých finančních operací odpočinout a užít si chvíli napětí v bezpečném prostředí, 1win cz nabízí velmi přehledné rozhraní, bleskové výplaty a férový přístup ke všem svým uživatelům.

Dobrý den řešil jsem v minulosti podobný přerod z CFD na klasické ETF. V investorských skupinách se toto téma v roce dva tisíce dvacet šest řeší často protože pravidla pro paušální režim jsou v tomto neúprosná. Bohužel vás musím zklamat protože příjem z prodeje derivátů se nepovažuje za příležitostný příjem a limit padesát tisíc korun se na něj v tomto smyslu nevztahuje. Máte pravdu v tom že na CFD se žádný časový test nevztahuje protože jde o derivát a nikoliv o držení podkladového aktiva takže daň ze zisku tři tisíce dolarů vás při prodeji nemine bez ohledu na délku držení pozice. Největším úskalím je že pokud v roce dva tisíce dvacet šest vyděláte na ostatních příjmech více než padesát tisíc korun tak z paušálního režimu vypadáváte. Zisk tři tisíce dolarů je aktuálně kolem sedmdesáti tisíc korun takže prodej naráz by vás z paušálu vyřadil k začátku dalšího roku. Rozdělení prodeje do dvou let je v tomto případě nejlepší strategie protože pokud letos prodáte jen část tak aby čistý zisk nepřesáhl padesát tisíc korun tak vám paušální režim zůstane zachován. Zbytek pak doprodáte v příštím roce a při nákupu čisté akcie si dejte pozor na měnovou konverzi u brokera.

Zapojte se do diskuze

Příspěvek můžete vložit nyní a registrovat se později. Pokud máte na serveru účet, přihlašte se a příspěvek bude publikován pod Vašim uživatelským jménem.
Poznámka: příspěvek bude uveřejněn po schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpověď na otázku

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Předchozí obsah byl obnoven.   Smazat obsah editoru

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Vytvořit...