Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Burza: otázky a odpovědi

    V dnešním článku bych rád navázal na čtvrteční Petrův článek a věnoval se ještě chvíli pojmu „burza“. Pokusím se zodpovědět několik dotazů, které na toto téma nejčastěji dostáváme.

    burza_nyse.jpgNa jaké burze mohu obchodovat?

    V principu můžete obchodovat na jakékoliv burze na světě. Vždy záleží na tom, na jakou burzu má přístup váš broker – tj. na jaké burze umožní obchodovat i vám. Různé brokerské firmy mají smlouvy a napojení na burzy po celém světě, není však podmínkou, že má každý broker automaticky přístup na každou burzu. Burz jsou po celém světě stovky – prakticky každý stát má svojí burzu, některé státy (zejména v USA) i několik. Navíc není burza jako burza – existuje burza akciová, komoditní, opční… Při shánění brokera je vždy důležité si nejprve ujasnit, jaký produkt chci obchodovat – tj. zda-li akcie, opce, komodity… a následně pak v jaké zemi chci obchodovat. Při rozhodování v jaké zemi chceme obchodovat rozhoduje mimo jiné na jaké úrovni je tamní burza, jak je technologicky vyspělá, jak likvidní jsou její produkty, jaké poplatky nabízí a také v jakém časovém pásmu se obchoduje.

    Jaký je obecně rozdíl mezi evropskou a americkou burzou?

    V základním principu přílišné rozdíly nejsou. Pro Evropana je největší rozdíl asi v časovém posunu. Zatímco většina burz v USA začíná své běžné obchodní hodiny kolem 15. hodiny našeho času, burzy v Evropě otevírají kolem 7. – 8. hodiny ranní našeho času. Další rozdíly jsou také v tom, že v Evropě můžeme obchodovat v kotacích evropských měn – tj. například při obchodování indexu DAX profitujeme v Eurech, nikoliv v Dolarech, což se může jevit jako značná výhoda. Obecně se musíme připravit na to, že burzy mimo USA mají vyšší brokerské poplatky a také vyšší marginy.

    Musím mít pro obchodování na evropské burze i evropského brokera?

    Nemusíte. Naopak, často jsou překvapivě brokeři v USA pro obchodování některých produktů na evropských burzách cenově výhodnější, než brokeři v Evropě. Na druhou stranu, není ani důvod se jakkoliv bránit brokerům v Evropě, pokud nám nabídnou zajímavé podmínky a především kvalitní technologii. Na tu je třeba brát obzvláště důraz – vždy se zajímejte o to, jak kvalitní je technologie routování příkazů na danou burzu. Většina burz po světě již dnes umožňuje obchodovat elektronicky, tj. vaše příkazy putují do „serverovny“, která vlastně tvoří danou burzu, avšak ne každá burza na světě má skutečně stabilní a kvalitní routovací technologii. V tomto ohledu je výhodou, že lokální brokeři znají případné nedostatky a díky jazykové znalosti v dané zemi mohou řešit případné problémy. V případě obchodování na burzách v jiných zemích je i důležité se zajímat o to, jak funguje tamní regulace a jak „bezpečné“ je dané prostředí. Nedávné velké propady akcií po celém světě ukázaly, jak se například s podobnými záležitostmi vypořádává Rusko: to zkrátka a dobře několikrát burzu uzavřelo, i na dobu několika dnů, a dalšímu poklesu se snažilo „zabránit“ tak, že nebylo možné obchodovat vůbec. Burza byla uzavřená a pokud jste se chtěli zbavit svých akcií nebo naopak nějaké nakoupit, měli jste zkrátka smůlu.

    Jaká další neamerická burza je potenciálně zajímavá?

    Pochopitelně různé burzy po světě nabízejí různě zajímavé produkty k obchodování. Například index SPI obchodovaný na burze v Sydney, Index NIKKEI 225 obchodovaný v Tokyu nebo index Hang Seng obchodovaný v Hong Kongu patří mezi velmi oblíbené a vyhledávané produkty intradenních obchodníků. Základní problém je ale v časovém posunu – všechny tyto indexy se obchodují v časovém pásmu pro našince nepraktickém. Proto mimo burz v USA, které se zdají pro obchodování v našem časovém pásmu jako nejpřijatelnější, zbývají jen burzy v Evropě. V tomto případě naleznete mnoho zajímavých produktů na burze v Londýně (burza LIFE nabízí řadu zajímavých komodit) a na burze v Německu – o zajímavých produktech na burze Eurex jsme již psali v tomto článku. Obecně není důvod se produktům na burze v Londýně ani na burze v Německu bránit, jedná se o korektní a kompetitivní prostředí, s řadou produktů dosahujících poměrně slušné likvidity (volume). Důvod, proč se o těchto burzách u nás příliš nemluví je spíše absence zkušeností širšího spektra tuzemských obchodníků – sám jsem se doposud setkal pouze s pár obchodníky indexu DAX na burze Eurex. Jinak pokud se rozhodnete obchodovat akcie společností v libovolné Evropské zemi, nevidím v tom žádný problém – je jen třeba se vždy informovat u svého brokera na jakou burzu vám nabídne přístup a za jaké poplatky, může se totiž stát, že poplatky mohou tvořit nemalou část z celkové nákupní hodnoty a transakce tak už od počátku může být značně nevýhodná. Osobně bych se nebránil ani nákupu zajímavých akciových titulů na burzách rychle se rozvíjejících zemí, jako jsou Spojené Arabské Emiráty, apod. Samozřejmě tím předpokládám swingové až dlouhodobé obchodování, nikoliv intradenní.

    Jaký je rozdíl mezi burzovními a neburzovními trhy?

    Poměrně zásadní. V tomto ohledu je třeba uvědomit si, co vlastně burza je.

    Burza není jen místo, kde se exekuují obchodní příkazy, ale převážně „arénou“, která je obehnána řadou různých ochranných mechanismů, starajících se o to, že bude na dané burze fungovat vše regulerně. Slovo „burza“ je pro nás vlastně určitou zárukou standardizovaných procedur, standardizovaných a osvědčených ochranných mechanismů a převážně zárukou regulace a dohledu patřičných orgánů dané země.

    Oproti tomu, takzvané mimoburzovní trhy, jako je například forex nebo CFD´s mají pravidla podstatně „benevolentnější“. Pokud se například rozhodnete obchodovat CFD´s u firmy sídlící někde v offshorové oblasti, pak je málo pravděpodobné, že bude takové prostředí regulováno a chráněno tak, jako klasická burza. Při troše fantazie si umím představit, že si v takovém prostředí na jakési pseudo-burze bude někdo vymýšlet aktuální kotace dle toho, jak se mu to právě hodí a běžný zákazník s tím nenadělá vůbec nic. To je jen jeden z mnoha důvodů, proč se výrazně distancujeme od obchodování produktů na mimoburzovních trzích a proč nás nikdy nenajdete obchodovat nic, co by se neodehrávalo v burzovním, tj. dostatečně „férovém“ prostředí. Více o tomto tématu již bylo popsáno ve článku zde.

    Jaký je rozdíl mezi „klasickou“ a elektronickou burzou?

    Klasické burzy tak, jak je známe s filmů typu Wall Street, již pomalu a jistě mizí. Arény pokřikujících obchodníků jsou nahrazovány počítačovými servery, které exekuují rychleji, efektivněji a levněji.

    Většina obchodníků dnes již exekuuje své příkazy na elektronických burzách (aniž by si vůbec uvědomovali, že kdy i jiné než elektronické burzy existovaly). Mimo jiné i právě díky elektronickým burzám je možné dnes obchodovat za zcela minimální poplatky odkudkoliv na světě, vše co nám stačí, je notebook a internet.
    Řada burz nabízí takzvané „dvojí“ obchodování, kdy je možné obchodovat stejný produkt jak na klasické „pitové“ burze (čehož využívají obchodníci různých speciálních strategií, jako jsou komoditní spready apod.), tak na elektronické burze. Ceny jsou v podstatě stejné, o rychlé dorovnání chvilkových drobných nesrovnalostí se starají takzvaní arbitři, což jsou obchodníci, kteří profitují právě na oněch drobných občasných nesrovnalostech. Některé burzy umožňují i flexibilně otevírat například na pitové burze a uzavírat na elektronické – takovéto speciální operace jsou však často spíše i otázkou ochoty a dovednosti vašeho brokera.

    I když dnes nabízí elektronické obchodování prakticky každá burza, která dříve nabízela pouze klasické pitové obchodování (např. komoditní i akciové burzy v New Yorku a Chicagu), každá burza má svůj systém elektronického obchodování řešený trochu jinak (tj. jinak stavěné celkové softwarově-hardwarové řešení), což se projevuje například tím, že různé elektronické burzy podporují různé typy příkazů. Například je možné setkat se s tím, že některá elektronická burza podporuje pouze příkaz typu STOP-LIMIT, nikoliv samotný STOP atd. Proto je vždy důležité se přesně informovat u svého brokera o tom, jaké příkazy daná burza podporuje, případně se kouknout přímo na www stránky dané burzy – prakticky každá světová burza má dnes již vlastní web se souhrnem všech důležitých informací.

    Kde najdu informace ohledně dalších burz a produktů na nich obchodovaných?

    Dobrým zdrojem může být například tento seznam InteractiveBrokers.

    9.11.2008

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...