Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Publikované články:

    Mé workflow vývoje intradenních systémů

    S tím, jak postupně do svého automatizovaného portfolia nasazuji i intradenní systémy, jsem si pro sebe definoval určité „workflow“, s nímž systémy tvořím. Zde jsou tipy, které mohou pomoci i vám.

    Co jsou zač rotační momentum strategie?

    Rotační momentum strategie jsou zajímavé jak pro obchodníky s většími účty, tak i pro začínající tradery a obchodníky s malými účty, kterým umožňují vydělávat bez nutnosti stavět komplexní a potenciálně přeoptimalizované obchodní systémy. Pojďme si ukázat, jak se vytvářejí a co od nich očekávat. Aktualizováno.

    Spot Bitcoin ETFs jsou zde: vše, co potřebujete vědět

    Po dlouhém očekávání dala americká Komise pro cenné papíry (SEC) zelenou spuštění obchodování ETF založených na spotové ceně Bitcoinu. Od 11. ledna 2024 se začalo obchodovat 11 různých spotových bitcoinových ETF, které poskytují rozmanitou škálu příležitostí jak v oblasti investic, tak z našeho pohledu především v oblasti tradingu.

    Krásné Vánoce a systematický nový rok 2024

    Při příležitosti blížícího se konce roku bychom rádi využili této chvíle k přání pohodových Vánočních svátků a úspěchů v novém roce.

    FTMO a další prop firmy: Jak získat větší kapitál pro trading?

    Jak získat přístup k většímu kapitálu bez risku a bez vlastních prostředků? V tomto článku se podrobně zabýváme tím, jak prop trading firmy, jako je FTMO, mohou otevřít dveře k větším obchodním účtům a jaké výzvy a příležitosti představují pro obchodníky všech úrovní. A především jak u FTMO uspět.

    Testování swingových strategií na akciích a klam přeživších

    Akcie patří mezi jedny z nejdostupnějších trhů pro stavbu a obchodování systematických strategií. Jednak z pohledu kapitálu, kdy lze akcie nakupovat prakticky od pár dolarů a mj. také z pohledu dostupnosti dat, která jsou na internetu často k dispozici zdarma. Pozor však na problematiku delistovaných akcií (aktualizováno).

    VPN a VPS pro trading (tipy pro systematické obchodování)

    V případě časově efektivního burzovního obchodování s co nejvyšším využitím počítačů musíme chtě nechtě řešit i technologické výzvy. Zde je přehled toho, jak mám své řešení postavené sám a jak řeším témata jako bezpečnost a spolehlivost.

    Lekce z živých trhů jen v týdenním newsletteru

    Aktuální komentáře k samotnému tradingu i screenshoty mých obchodů a obchodní platformy s živým účtem nyní sdílím v pravidelném týdenním newsletteru Finančníka.

    Intradenní obchodování – jak vydělat peníze v 2023/2024

    Intradennímu obchodování se na každodenní bázi věnuji přes 20 let. V tomto článku jsem pro vás připravil shrnutí, co mi v daytradingu funguje, na co si dát pozor a s čím dnes vydělat lze a s čím již ne.

    Dumb Money - Peníze těch tupců

    Pokud si také nenecháte ujít žádný film s tématikou tradingu, pak nepřehlédněte nový film Dumb Money popisující události ohledně nedávného short squeezu v akcii GME. V něm malí retailoví obchodníci skoro porazili Wall Street.

    Jak koupit akcie? Návod pro začátečníky

    Na Finančníkovi se věnujeme systematickému krátkodobému obchodování, při kterém pracujeme mimo jiné s akciemi. Ty jsou z naší zkušenosti pro začínající tradery nejshovívavější. Proto mnoho burzovních obchodníků na Finančníkovi s akciemi začíná. Zde je návod, jak na to.

    Interactive Brokers – jak na nižší komise

    Aktivní trading má mnoho výhod, současně je ale třeba si hlídat náklady – nejrůznější poplatky, které jsou s obchodováním spojené. Zejména jde o komise. Poplatek, který platíme za každé otevření a uzavření obchodu. Pojďme si ukázat, jak lze na obchodu občas dosáhnout až 50% úspory.

    Obchodovat akcie nebo komodity?

    Z našeho bezplatného on-line kurzu Vyděláváme na burzovních trzích, který se zaměřuje na vysvětlení principů krátkodobých obchodů v akciových trzích, jsem tento týden dostal hned několik dotazů, jestli lze podobně obchodovat komodity.

    Mechanický vs. diskreční přístup k obchodování

    Jestliže začne začínající obchodník pátrat po obchodních systémech, narazí na dva základní termíny, kterými se v principu škatulkují obchodní přístupy ostatních obchodníků. Jeden přístup je tzv. mechanický, druhý diskreční. V aktualizovaném článku si tyto pojmy vysvětlíme a podíváme se na pozitiva i úskalí zmíněných přístupů. Zjistěte, který přístup je pro vás ideální a jak může ovlivnit vaši obchodní kariéru.

    Nový Analyzátor pro sledování diverzifikace a výkonnosti portfolií

    Základem mého živého obchodování je jednak stavba mechanických systémů, ale zejména jejich skládání do portfolií tak, aby systémy optimálně využívaly sdílený kapitál. Spolu s diverzifikací je to skutečně „svatý grál“ tradingu. Podívejte se, jak dnes tyto informace analyzuji pomocí nového Analyzátoru, který na Finančníkovi sdílím v Trading roomu.

    Do jaké míry se můžeme spolehnout na úroveň historického drawdownu?

    Historické backtesty jsou pro profitabilní obchodování klíčové. Do jaké míry se ale můžeme spolehnout na to, že risk bude v budoucnu podobný jako v minulosti?

    Od neúspěšného systému k ziskovému portfoliu (včetně trading simulátoru)

    Mnoho začínajících obchodníků na burze se zaměřuje na jednotlivé obchody, přičemž věří, že svými schopnostmi mohou ovlivnit pravděpodobnost úspěchu. V tomto článku se podíváme na kognitivní zkreslení, jako je "overconfidence bias" a na to, jak tato zkreslení mohou tradery odvést od samotné podstaty profitabilního tradingu - portfolio diverzifikace. 

    Novinky v mém tradingu a na Finančníkovi 2023/09

    Shrnutí mého aktuálního tradingu, screenshot plnění z živých obchodů posledního týdne, upozornění na možnost získání PDF knihy Od myšlenky k reálným obchodům do 15.9.2023.

    Identifikace obchodů různých systémů v Interactive Brokers

    Aktivní obchodování je plné výzev. Zejména, pokud také budete obchodovat často. Jedním z hlavních úkolů je zpětně rozpoznat a analyzovat, které obchody patří do kterého obchodního systému/přístupu. A zde přichází na řadu v Interactive Brokers funkce "Order Ref", která má několik svých specifik, se kterými je dobré počítat dopředu.

    V TechLabu spouštíme nový minikurz zaměřený na automatizaci Interactive Brokers

    Představte si, že byste mohli jednoduššími způsoby zefektivnit vaše obchodní aktivity. Zní to lákavě? V rámci skupiny TechLab spouštíme 25.8. další minikurz, tentokrát zaměřený na základy automatizace obchodování prostřednictvím platformy Interactive Brokers. Během minikurzu se postupně seznámíte, jak pomocí Python skriptů získávat automaticky informace z platformy TWS, jak pracovat s obchodními příkazy či jak získávat z TWS data. 

    Jak si vede sdílená Simple mean reversion strategie?

    V březnu jsem na Finančníkovi poskytl k dispozici v otevřené podobě kódy strategie tvořící jednu z hlavních součástí mého alternativního fondu – swingové mean reversion strategie SMR. Jak si mechanická strategie vede od publikování kódů?

    Vývoj nového obchodního systému – tipy z praxe

    Obchodní systém je pro profitabilní systematické obchodování nezbytným základem. Zde jsou mé tipy, jak postupuji při jeho vytváření. Konkrétně na systému, který právě vyvíjím.

    Spouštíme nový Workshop profitabilního obchodování od A do Z

    Sedm týdnů živě s profesionálním obchodníkem sdílejícím vše, co v trzích dělá. Existuje efektivnější cesta, jak proniknout do aktivního obchodování? Registrace končí 9.6.2023

    TechLab nové minikurzy – zvládněte základy Pythonu a automatizaci obchodování

    Nezmeškejte v TechLabu nově připravované kurzy zaměřené jednak na základy Pythonu a dále na jeho využití při automatizaci obchodování s Interactive Brokers.

    Praktické tipy z live tradingu: Aktuální zkušenosti a nové přístupy 04/2023

    Diverzifikace portfolia: Sázka na kanadské trhy a testování australských akcií. Jak může hedging mean reversion strategií zvýšit výkonnost vašeho portfolia? A objevte nový přístup k short-term momentum obchodování, který vám pomůže snížit drawdowny v dobách nestability na trzích.

    Od myšlenky k reálným obchodům






    Pravděpodobně nejupřímnější kniha týkající se obchodování vydaná na českém trhu.

    Praktický průvodce dosažení nejen finanční, ale i časové svobody obchodováním finančních trhů. Nevydávejte se cestou ztrácející většiny a inspirujte se tipy tradera s 20letou praxí. Implementujte již od samotného začátku své praxe důležité systematické procesy a správné myšlení, které výrazně zvyšuje šance na stabilně profitabilní obchodování. Získat knihu

    Nemáte trading takový, jaký byste si jej představovali?

    Trápí vás impulzivní obchody? Black-out dny? Hodiny denně před monitorem? Naučte se obchodovat systematicky s mechanickými přístupy. Svěřte rutinny počítačům. Naučte se profitovat jako profesionálové.

    Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...