Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Co dělat, když se nedaří: 1 obchod denně

    Řekněme si to na rovinu: Nejčastější důvod, proč se nováčkům v intradenním obchodování nedaří, je prostě a jednoduše ten, že si "potřebují kliknout". Zní to jako legrace, ale je za tím mnohem více pravdy o neúspěchu, než se může na první pohled zdát.

    Pokud se vám nedaří, jen se podívejte do svého obchodního deníku a do svých záznamů, kolik ztrát byste si mohli ušetřit, pokud byste zbytečně neklikali! (A pokud žádný deník se záznamy nemáte, s klidem opusťte tuto stránku, protože pak to znamená, že to s tradingem nemyslíte dostatečně vážně a ani naše stránky vám nepomohou k tomu, abyste se stali dobrými tradery na plný úvazek).

    Klikání je svůdné, ale pro netrénované oko zrádné.

    Pro mnoho začínajících obchodníků znamená klikání příjemný adrenalin, chvilkovou úžasnou naději toho, že pokud klikneme, možná se dostaví opojný pocit z rychlých a snadných peněz. A pokud náhodou přijde ztráta, mozek nám náhle říká: "nevadí, vždyť můžeš kliknout ještě jednou! Třeba to příště vyjde!"

    Tímto způsobem si tedy vytváříme naprosto špatný návyk, kdy namísto čekání na skutečně nejlepší příležitost (potvrzení trendu, potvrzení všech našich pravidel, silný pocit z toho, že vše do sebe perfektně "zapadá"), učíme náš mozek rychle hledat náhradní naději za náš ztrátový obchod - tj. naději v podobě dalšího, co nejdříve realizovaného obchodu. Z disciplinovaného, trpělivého tradera, se tak stává zacyklený impulsivní pseudo-snílek, jehož mozek vytváří smyčku přinášející zcela špatný výsledek v podobě ztrát.

    Podobné impulsivní jednání je přitom ještě více podporováno dnešní rychlou dobou: mozek je neustále trénovaný díky dnešní době na řadu "stimulátorů", tj. na to, že když někde něco zmáčkneme, dostáváme okamžitě nějakou reakci, nějaké okamžité "vzrušení": Když zmáčkneme na tlačítko "obnovit" na www stránkách se zprávami nebo na naší sociální síti, dostavuje se blažený pocit z očekávání toho, že přijde něco nového, něco "vzrušujícího". Podobnou mentalitu pak přenášíme do tradingu. Jenom si zkuste říci (obzvláště pokud celý den sedíte v kanceláři u internetu), že se pokusíte celý jeden den nekoukat na internet na žádné zprávy, sociální sítě, ani osobní emaily - zkrátka a dobře na nic, co nemá co do činění s naší pracovní náplní! Jak je najednou těžké být disciplinovaný!

    Takže, pokud je většina lidí v zajetí těchto "stimulátorů" dnešní doby, je naprosto jasné, že výhodu získává naopak ten, kdo podobným stimulátorům nepropadá. Myšleno je to zejména v trzích. Pokud náš mozek oprostíme od návyku, že "kliknutí" přináší řadu zajímavých a návykových pocitů, a začneme raději budovat návyk toho, že dlouhé čekání bez zbytečných akcí a reakcí je to, co nám dá minimálně v trzích značnou výhodu, máme šanci vydat se na správnou cestu. Máme totiž šanci začít se v trzích chovat jinak, než většina - a jak víme, většina v trzích peníze spíše ztrácí, než vydělává.

    Takže, pro příštích 30 dnů si stanovíme nový úkol v rámci intradennícho obchodování:

    Příštích 30 dnů máte za úkol udělat jediný obchod denně. Ani jeden navíc, ať se děje co se děje.

    Pokud toto cvičení zvládnete, kouknete se na trading z nového pohledu, začnete se zamýšlet nad mnoha novými souvislostmi a především nad řadou vlastních reakcí. Pomůže vám to dát zcela nový pohled, který zvyšuje vaše šance, že vás nasměruje na správnou (úspěšnou) cestu v tradingu. Pokud tento úkol splnit nedokážete, je na vážné zamyšlení proč. Proč nedokážete něco tak jednoduchého, jako po dobu 30 dnů neobchodovat více, jak 1 obchod denně? Opravdu se můžete stát úspěšnými obchodníky, pokud nezvládnete ani toto zcela jednoduché cvičení disciplíny? Nezáleží na tom, zda ve finále stejně budete dělat více, jak 1 obchod denně. Záleží na tom, zda máte dostatečně pod kontrolou své reakce, své jednání, sami sebe. Zda máte dostatečné sebeovládání k tomu, abyste mohli být úspěšní v tradingu. Pokud ano, je to skvělé a jste na nejlepší cestě. Pokud ne, máte jediné štěstí, že nic není ztraceno: Naštěstí se dá disciplína a sebekontrola trénovat. Třeba tak, že po porušení si stanovíte další měsíc, kdy se budete snažit pravidlo jediného obchodu neporušit. Pokud vám dělá vyloženě problém začít hned s celým měsícem, začněte s jediným týdnem. Většina z vás uvidí, jak je těžké zůstat zcela disciplinovaný a mít své reakce plně pod kontrolou i v rámci jediného týdne! Nemyslete po dobu alespoň jednoho týdne na peníze. Myslete na to, že si potřebujete vypěstovat trpělivost, disciplínu, absolutní sebekontrolu a um počkat si jen na nejlepší příležitosti. Až zvládnete jeden týden, prodlužte termín na dva týdny, pak na tři, atd.

    Za svou obchodní kariéru jsem viděl mnoho nováčků, kteří skončili s tradingem velmi rychle jenom proto, že měli neustálou potřebu klikat. A naopak jsem viděl (bohužel) jenom velmi málo traderů, kteří mají absolutní disciplínu počkat si jen na nejlepší příležitosti. Ti nejziskovější intradenní tradeři takto dokázali čekat občas i několik dnů.

    Co se vlastně dá udělat s 1 obchodem denně?

    A na závěr ještě něco. Většina lidí má pocit, že 1 obchod denně je málo. Že s tím se nedá vydělávat.

    Opět si udělejme počty, jaké jsme si zde už dělali mnohokrát:

    1 obchod denně = 20 obchodů měsíčně.

    Pokud budu obchodovat systém na trhu e-mini Russell 2000 s průměrným ziskem 250 USD a průměrnou ztrátou 100 USD na obchod, pak to znamená, že:

    1) Při úspěšnosti 40% vydělám 800 USD za měsíc.

    2) Při úspěšnosti 50% vydělám 1500 USD za měsíc.

    3) Při úspěšnosti 60% vydělám 2200 USD za měsíc.

    Pokud budete mít vytrénované oko jen na nejlepší příležitosti, úspěšnosti 60% není nic nemožného. Při úspšenosti 60% tak stačí pouhé 3 kontrakty k tomu, abyste vydělali víc jak 100 000 kč měsíčně při poloviční pracovní době, než jakou má většina z vás nyní. 3 kontrakty nic není. Je to mnohem jednodušší, než se může na první pohled zdát. Jen se sami zamyslete: troufli byste si obchodovat 2-3 kontrakty, pokud byste si byli jistí, že už neděláte zbytečné chyby? Vsadím se, že ano. A omezení obchodů za den může ke snížení chybovosti rozhodně vést. Nebo vás alespoň nasměrovat na správnou cestu.

    Pokud se vám nedaří, pak 1 obchod denně za pokus stojí. Obzvláště, pokud jste ještě nic podobného nezkusili. Je jasné, že neustálým opakováním toho, co děláte doposud, a co zatím nefungovalo, žádné změny nedocílíte. Pokud se vám nedaří, zkuste výraznou změnu - avšak ne nezbytně hned ve vašem obchodním systému, ale raději ve vašem jednání. Trading není v žádném případě složitý a komplikovaný, pokud dokážeme mít v prvé řadě kontrolu sami nad sebou.

    4.9.2011

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...