Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Co vše lze dokázat na burze (a jak na to)

    Na burze lze dokázat mnoho, jak již ukázala řada nejrůznějších obchodníků. Dnes bych ale rád přinesl inspiraci sahající za všednost burzovního obchodování. Co byste řekli na intradenní obchodování s dlouhoudobou úspěšností 99 %? Co byste řekli na zhodnocení 900 % za 3 měsíce? Utopie? Omyl. I to je na burze možné.

    Nedávno jsem po delší době opět sáhnul k jedné ze svých oblíbených knih, Market Wizards od Jacka D. Schwagera. Je to už pár let, co jsem tuto knihu četl naposledy, její inspirativní duch je ale nadčasový a tak přečíst si čas od času knihu znovu je většinou velmi povznášející. Jenom na okraj - tato kniha je souhrnem rozhovorů s elitními burzovními obchodníky a nabízí pohled do celého spektra obchodních systémů i myšlení jednotlivých "velikánů" burzy. Mezi mé nejoblíbenější pak patří samozřejmě Ed Seykota, proslulý trend-followingový obchodník, který má mimo jiné mnoho co říci i v oblasti psychologie obchodování.

    Všichni obchodníci prezentovaní v této knize opakovaně dokazují, čeho všeho je možné na burze dosáhnout - a není toho málo. Vězte, že otočit 5 000 USD do 10 miliónů je stejně reálné, jako začít s 30 000 USD a dopracovat se k jmění 80 miliónů USD. Reálná je však ještě jedna věc - daytradovat dlouhodobě s úspěšností téměř 100%.

    Poslední úspěch patří obchodníkovi jménem Mark Weinstein a i když je rozhovor s Markem téměř na samotném konci knihy, doporučuji přečíst každému, kdo se zabývá intradenním obchodováním ve spojitosti s technickou analýzou. Mark totiž přichází s celou řadou podnětných myšlenek - jak již za moment popíši.

    Nejprve trochu k Markovi. Začínal jako realitní makléř a k obchodování se dostal již v roce 1972. Samozřejmě, jeho začátky nebyly jednoduché, i on, stejně jako řada jiných, začal na základě nesmyslných rad brokerů, které vedly k dlouhodobým ztrátám. O několik let později se tedy začal Mark v oblasti obchodování vzdělávat a obchodovat na základě vlastních rozhodnutí, za krátko vydělal svůj první milion dolarů. Jeho primární doménou se stalo obchodování komodit, podružně k tomu i akcií na US trzích.

    V 80. letech se Mark přihlásil na tradingový šampionát pořádaný v rámci burzy CBOE a během tří měsíců proměnil 100 000 USD do 900 000 USD. Avšak to není zdaleka vše, tohoto výkonu dosáhnul bez pyramidování (navyšování pozic) a jeho úspěšnost na všech obchodech, se kterými tohoto zhodnocení dosáhnul činila 100%. Jinými slovy, Mark po celou dobu neměl jediný ztrátový obchod.

    Od roku 1980 se pak začala psát téměř neuvěřitelná historie tohoto obchodníka: konzistentní intradenní obchodování bez jediného ztrátového měsíce, ba co více - bez jediného ztrátového týdne. Abych byl v tomto co nejpřesnější, zde uvádím překlad z knihy:

    Jaký byl váš nejhorší ztrátový měsíc?

    Žádný ztrátový měsíc jsem doposud neměl.

    Vydělal jste peníze naprosto každý měsíc od roku 1980? (Pozn. kniha je z roku 1989)

    Ano. Samozřejmě, mohl jsem vydělat ještě více, kdybych nebyl na sebe tak přísný, ale takto já zkrátka obchoduji.

    Pamatujete si nejhorší zrátový týden?

    Žádný ztrátový týden jsem za tu dobu neměl, ale měl jsem pár ztrátových dnů.

    To se zdá neuvěřitelné. Jak si můžete být jistý, že se prostě jen na pár ztrátových týdnů nemůžete rozpomenout?

    Důvod proč si jsem tak jistý je ten, že si všechny své ztrátové obchody pamatuji. Tak například, během posledních dvou let jsem měl 3 ztrátové dny. Z několika tisíců obchodů, co jsem za tu dobu udělal, jsem měl celkem 17 ztrát, z toho 9 kvůli tomu, že mně přestal fungovat streaming dat, takže jsem musel své pozice uzavřít.

    (V následující části knihy se jde autor knihy přesvědčit k Markovu brokerovi, zda je to skutečně pravda.)

    Pojďme se nyní podívat na to, co přesně Mark dělá a jak svého fenomenálního výkonu dosahuje (k řádnému studiu však doporučuji přečíst si rozhovor, toto je pouze souhrn toho nejpodstatnějšího).

    Technická analýza

    Mark používá čistě technickou analýzu - nic jiného. Co je však stěžejní, neomezuje se na jedinou metodologii, ale využívá celou řadu metod - dle toho, jaká je charakteristika trhu. Mark dokonce upravuje i nastavení period na základě aktuální charakteristiky trhu. Zkrátka a dobře, žádný systém nefunguje v trzích po celou dobu, což je stará známá věc. Mark však této skutečnosti využil ve svůj prospěch a vytvořil si sérii různých obchodních metod, takže je může fixně měnit dle toho, jak se aktuálně mění charakteristika trhu a tím pádem se co nejvíce vyhnout obdobím, kdy určitý systém v určité charakteristice trhu nefunguje.

    Cit pro trhy a zkušenost

    Mark sám přiznává, že jádro jeho úspěchu je právě cit pro trhy a zkušenost. V základu používá Mark sice technickou analýzu, ale každý obchod pak "filtruje" přes vlastní cit. Díky tomuto dosahuje dlouhodobé úspěšnosti oněch 99% - pokud by ve svém citu polevil, zřejmě by úspěšnost klesla na 70-80%, to však není Markův styl. Cit pro trhy získal Mark na základě dlouhodobého pozorování. Opět se tedy potvrzuje to, co píšeme na Finančníkovi dlouhodobě - cit pro trhy je naprosto zásadní a žádné programování a AOS jej nemohou nahradit.

    Trpělivost

    Mark je extrémně trpělivý a i když obchod vypadá na základě technické analýzy skoro jako "tutovka", klidně takový vypustí, pokud i jeho cit není přesvědčený o daném vstupu. Umění počkat si jen na ty nejlepší, nejjasnější obchody (v mém podání je to například umění počkat si, když se trhy skutečně hýbou a jednoznačně se již v trhu nenachází chop) je obecně výsadou úspěšných traderů. Mark tuto vlastnost dotáhnul k absolutní dokonalosti.

    Mark žije dle svého vlastního "sedmera zákonů úspěného obchodníka", které zde ve zkrácené verzi interpretuji:

    1. Vždy udělejte svůj domácí úkol.

    2. Nebuťte arogantní, když jste arogantní, podceňujete kontrolu rizika.

    3. Poznejte své limity.

    4. Buďte sami sebou.

    5. Neobchodujte, dokud se příležitost sama neukáže.

    6. Vaše obchodní strategie musí být dostatečně flexibilní a měnit se flexibilně dle toho, jak se mění celkové prostředí.

    7. Nebuďte příliš optimističtí, když začnete generovat profity. Udržet si profity je jedna z nejtěžších věcí na světě.

    Závěrem

    Podobné příběhy mě neustále dokola ujišťují o tom, co dlouhodobě pozoruji kolem sebe. Svět se dělí na tři skupiny lidí: ti první pořád dokola tvrdí, že něco nelze, aniž by to vůbec zkusili. Ti druzí to zkusí a když jim to hned nejde a nefunguje, tak toho nechají a začnou tvrdit, že to nelze. Ta třetí skupina jsou lidé, kteří to bez keců dělají.

    Neexistují limity - a to naprosto v ničem. Vše je možné a reálné. Pokud něco nejde, je to jen naše vlastní volba a přesvědčení. A hledám-li pochybnosti v úspěchu druhého, jen tím ukazuji svoji vlastní slabost a neschopnost.

    26.10.2008

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...