Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Jak porazit nejlepší technologie

    Po 6ti letech strávených automatickým obchodováním nemohu popřít dva fakty: Za prvé, po celou tuto dobu vidím exponenciální nárůst zájmu o automatické obchodní systémy. Dokonce většina traderů, se kterými jsem dlouhodobě v kontaktu, se již přesunula čistě do obchodování AOS (což je vzhledem k výhodám a flexibilitě pochopitelné). Za druhé, posun technologií v oblasti AOS jde vpřed opravdu velmi rychle, což přináší otázku, kde vlastně ještě člověk může získat nějakou výhodu.

      

    jak-porazit-technologie.jpg

    Foto (c)depositphotos.com/scyther5 

    Na téma druhého faktu vedu časté diskuze a existují v podstatě dva způsoby, jak se k neuvěřitelnému zrychlování technologií v oblasti tradingu postavit: Můžete z toho mít strach, nebo to můžete vidět jako nepopsatelnou, zásadní výhodu.

    Pro mě je to samozřejmě to druhé a hned vysvětlím proč.

    Prakticky denně jsem v kontaktu s lidmi velmi silnými v oblasti počítačů a programování, kteří se současně pustili do tradingu. A prakticky neustále, opakovaně, vidím u 90 % z nich určitou vlastnost: Extrémně vyvinuté analytické schopnosti, a oproti nim extrémně nízké kreativní schopnosti (s velmi malou výjimkou, což jsou většinou jedinci, se kterými se snažím okamžitě navazovat spolupráci, protože jsou vzácným druhem).

    Tento jev je prakticky patrný v celé IT oblasti: Není problém analyzovat, zrychlovat a řešit sebesložitější technické problémy. Je však veliký problém správně přijít na to, co analyzovat, co zrychlovat a jak řešit ne technické, ale koncepční problémy.

    V dnešní době převažuje velmi chybný názor, že technologie nahrazuje kreativitu a je finálním řešením. Jinými slovy, mnoho začínajících traderů věří, že nejlepší obchodní software vyřeší otázku, co vlastně do něj vkládat za vstupy. Proto je většina v začátku posedlá výběrem „správné“ platformy, namísto aby si kladla otázku, jak přicházet se správnými nápady a pro ně teprve hledat vhodný software.

    Šest let AOS mě naučilo naprosto zásadní zkušenost - že nejlepší hardware na světě jsou - TUŽKA A PAPÍR. A k tomu, v mém případě, meditace, která uvolňuje neustále zaměstnaný mozek dostatečně na to, aby došlo ke změně frekvence na úroveň, kdy hlavní slovo dostává kreativita, a pak teprve přichází na řadu analýza.

    Došel jsem vlastně tak daleko, že počítač na obchodování už ani nepoužívám. Pro účely fondu jsem dal dohromady výjimečný tým programátorů a rozhodl se pro mnohem efektivnější řešení: Jestli je moje nejsilnější stránka přicházet s nápady, koncepty a řešeními, pak mojí povinností je trávit většinu času s tužkou, papírem a v meditaci. Protože finální exekuci provedou mnohem lépe lidé, kteří počítačům rozumí o poznání více. Pokud navíc disponují i schopností alespoň trochy imaginace a kreativního uvažování, můžete se pak připravit na totální katapult - jsem dokola a dokola fascinován tím, jak kreativní programátor dokáže koncept, který dostane do ruky, posunout o několik dalších úrovní výše.

    Skutečně existuje, vždy existoval a vždy existovat bude způsob, jak porážet nejlepší technologie: Přicházet neustále s novými nápady a koncepty a teprve na ně nejlepší technologie aplikovat. Protože zpětně to skutečně nefunguje - proto také počítač nikdy nebude myslet tak, jako člověk.

    Rozhodl jsem se tedy v tomto článku pro trochu neobvyklý krok, a to popis toho, jak konkrétně já sám alternativní formou přicházím k originálním nápadům.

    Pojďme tedy na to:

    1) Základem je vždy naprosto přesného pojmenování toho, co chcete docílit. Například „chci vydělávat peníze“ je moc obecné, to vás nikam neposune. V mém případě jsou to spíše otázky typu:

    • Jak vytvořit algoritmus, který dokáže držet maximální drawdown portfolia na předem definované, povolené úrovni, a nikdy neumožní drawdown větší?
    • Jak vytvořit algoritmus, který bude sám vědět, kdy automaticky vypínat, zapínat nebo prohazovat obchodní strategie?
    • Jak vytvořit algoritmus, který dokáže predikovat pravděpodobnost aktuálního vstupu, a to na základě autoadaptivního vyhodnocování nejposlednějších informací?
    • Apod.

    Čím více jste specifičtí, tím jasnější dáváte kreativní části mozku instrukce, co má konkrétně dělat.

    2) Následně si lehnu a zavřu oči. Začnu si představovat dané řešení a jeho efekt. Jak to například konkrétně vypadá a co se děje, když dochází k automatickému vypínání a zapínání strategií? Obraz přitom může být i značně abstraktní, protože i naše idea je zatím abstraktní a teprve se začne časem konkretizovat.

    3) Soustředím se na všechny negativní pocity, které v sobě mám, během vizualizace mého úkolu a jeho finální podoby. Negativní pocity jsou totiž projevem konfliktních myšlenkových vzorů a konfliktní víry. Pokud například nevěřím, že je možné takovou věc dokázat, pak jí nikdy nedokáži. Ovšem tento konfliktní myšlenkový vzor je doprovázen emocionálním diskomfortem, na který se během meditace snažím soustředit, dát mu šanci se projevit, a jednoduše odejít.

    4) Tímto způsobem si odblokovávám ve své hlavě vše, co mně zatím neumožňuje vidět řešení dané otázky. Někdy je to tolik negativní víry a bloků, že musím danou meditaci opakovat i řadu dnů.

    5) Následně nechám myšlenku na svůj cíl úplně být a na pár dnů na ni zcela zapomenu. Mozek potřebuje čas na to, aby jeho kreativní část přinesla řešení. Zkrátka, už se danou otázkou více nezabývám.

    6) Nejpozději do pár dnů, ale vzhledem k mé desetileté zkušenosti s meditacemi spíše pár hodin, někdy i minut, přijde spontánní nápad, myšlenka. To je většinou ten správný, ono správné řešení. Většině lidí připadá většinou moc lehký nebo moc divný nebo kdo ví jaký. Zkrátka mají tendenci potřeby „cpát“ řešení, které k nim přišlo, do škatulky, která lépe vyhovuje jejich aktuálním vzorům myšlení (čímž samozřejmě o dané řešení přichází a vrací se na začátek uzavřeného kruhu). Já už jsem se za ta léta naučil danou myšlenku okamžitě uchopit, ať už vypadá jakkoliv, a položit si otázku, jak s ní začít okamžitě pracovat.

    7) Následně myšlenku s entusiasmem rozvíjím, až se po čase dopracuji k finální podobě řešení, na který jsem svému mozku na začátek vyslal požadavek.

    A to je vlastně celé. Důležité je mozek neustále trénovat a být trpělivý.

    Přeji všem mnoho dobrých a originálních nápadů.

    Toto je ta nejhodnotnější věc, kterou jsem zde kdy mohl napsat a je už na vás, jak s ní naložíte.

    A teď mě omluvte, jdu své kreativní části mozku položit otázku, co a jak mám nyní ještě udělat, abych si brzy mohl koupit helikoptéru.

    Doporučené čtení: David Hawkins, M.D., Ph.D. -- LETTING GO. (Pouze v angličtině).

    27.4.2016

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...