Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Jak se nejlépe postavit od začátku k tradingu, aby člověk uspěl?

    V rámci Finančníka máme s Tomášem jedinečnou možnost sledovat obrovské množství lidí, kteří se vydávají podobnou cestou, kterou jsme si sami prošli. Jelikož jsem v posledních dnech diskutoval hned s několika lidmi o našich začátcích a pohledu na to, jak si co nejrychleji zkrátit cestu přes počáteční neúspěchy a tápání, sepsal jsem několik myšlenek, které považuji za nejpodstatnější. Byť řada z nich už byla na serveru řečena, stále mám pocit, že hodně lidem některé základy "unikají" a je dobré se nad nimi znovu zamyslet.

    Trading je běh na dlouhou trať

    Asi to nejdůležitější, co si musí každý začínající obchodník uvědomit je skutečnost, že trading je pro naprostou většinu lidí během na dlouhou trať. A to z celé řady důvodů - viz některé vypsané níže. V běžném světě podnikání také nikdo nezačne stavět firmu s tím, že za půl roku bude mít impérium alá Kellner, firmu prodá a půjde do předčasného důchodu. Trading je v tomto ohledu business jako jakýkoliv jiný - pouze s tím rozdílem, že úspěch nestojí na spoustě externích promněných (zaměstnanci, konexe, exluzivní smlouvy atd. atd.), ale především na jednotlivci samotném. Ale stejně jako v jakékoliv oblasti si většina lidí musí svůj business na tomto poli budovat postupně. Většina lidí píši záměrně - existují jedinci, kteří mají určité nadání, prostředky a svým způsobem štěstí, že se hned na začátku "trefí" do té správné oblasti a začne se jim dařit, ale i u nich je často otázkou, zda-li jde o trvalý stav nebo jen přechodné vítězství. Ostatně stejně to funguje v klasickém světě.
    Vědomí skutečnosti, že jde o běh na dlouhou trať je třeba v případě tradingu brát velmi seriózně. Je nutné si rozvrhnout nejen finanční prostředky, ale především vlastní sílu. Jak dlouho trvá, než člověk začne být úspěšný? Podle mých zkušeností platí stejná analogie jako při budování klasické firmy. První rok získává člověk zkušenosti a spíše investuje svůj čas a prostředky, než aby si bral něco zpět. Druhý rok by se už firma měla trochu sama rozbíhat a další roky už by měla vydělávat - a postupně čím dál více. To platí v případě, že se businessu věnuji každodenně a intenzivně. Stejně to vidím v tradingu.
    Proto pokud s tradingem začínáte, je dobré si síly rozvrhnout na dostatečně dlouhý běh. Začínající trader je často hnán "chamtivostí" a bohužel své síly přepálí doslova na startu. Věnuje se něčemu extrémně intenzivně pár měsíců a pokud se nedostaví miliony, tak odpadává.
    S Tomášem jsme začínali trading rozjíždět při našich původních firmách. To znamená, že jsme měli zajištěný slušný a stabilní příjem a měli prostor zkoumat v tradingu vše do podrobností aniž by nás tlačil čas. Až poté, co jsme začali profitovat a pochopili, co nám funguje a co nikoliv jsme se rozhodli se tradingu věnovat naplno a firmy prodat.

    Co znamená rozvržení sil?

    Svým přátelům doporučuji věnovat se zpočátku tradingu pouze natolik, aby to příliš neovlivňovalo jejich současný život - jak soukromý, tak pracovní. Trading dělám osobně proto, aby mi život ulehčil a nikoliv ztížil. Pokud pracujete nebo studujete, uděláte pro svoji kariéru tradera nejlépe, jestliže si systematicky vyhradíte tradingu hodinu nebo dvě denně, případně nějaký extra čas o víkendu. Pokud začnu trénovat nějaký sport na vyšší úrovni, také nemá smysl začít jej dělat každý den 6 hodin a za nějakou dobu padnout vyčerpáním. Klíčem jsou relativně malé, ale pravidelné tréninky, navíc s vědomím, že tuto činnost musím dělat i v případě sportu několik let, abych se na vyšší úroveň posunul. Vím, že se stále opakuji, ale přesto si toto mnoho lidí nedokáže připustit a osvojit.

    V tradingu je navíc podstatné věci nejen říkat a myslet, ale především se jimi opravdu řídit. To je obrovský rozdíl od ostatních oborů, kde hlasitá, přesvědčivě vyřčená slova jsou často silnější než činy. A bohužel řada začínajících obchodníků musí v této oblasti nejprve najít určitou vnitřní reflexi a upřímnost, než se může pohnout dopředu.

    Konkrétní příklad: pokud se jako obchodník vrhnu do intradenního obchodování, musím stále respektovat svůj plán rozvržení sil. Tj. dělat věci "pomalu" a systematicky. Věnovat se tradingu řekněme hodinu, dvě denně a nikoliv po týdnu sklouznout k tomu, že začnu obchodovat celou seanci a po měsíci padnu naprosto vyčerpaný.

    Mé osobní doporučení v této oblasti zní, věnovat se tradingu ze začátku skutečně hodinu, dvě denně, dokud nezačnu cítit jasný progres a pozitivní cashflow na účtu (po nějakou delší dobu, např. tří měsíců). Tyto pravidelné "tréninky" by však měli být opravdu pravidelné, konzistentní a zaměřené výhradně na trading. Součástí tréninků je dobré si vést podrobné deníky - jak obchodování, tak třeba "pocitů" (viz velmi dobrý článek http://www.financnik.cz/komodity/rady/psychologie-obchodovani-emoce.html), aby bylo možné později možné co nejvíce zkušeností zanalyzovat a vyvozovat určité závěry. Velmi dobré je také sepisovat si veškeré nabyté zkušenosti do nějakých dokumentů a vytvářet si tak vlastní "databázi znalostí". Osobně pro to používám program MS OneNote - velmi dobrý sofware, který mi umožňuje strukturovaně zapisovat poznatky k různým přístupům, které zkoumám a k těmto poznatkům se pak v budoucnu vracet, aniž bych polovinu svých poznámek někam založil nebo je ztratil.

    Uvědomění si skutečnosti co dělám a proč to dělám

    Spousta začínajících obchodníků (a já jsem kdysi nebyl výjimkou) zaměňuje trénink začátečníka s vrcholnou reprezentací, pokud se vrátíme ke sportovní analogii. Jestliže s tradingem začínáte, nebo nejste zatím úspěšní, jste ve fázi tréninku. V této fázi je třeba zcela potlačit chamtivost a vysoká očekávání a věnovat se tréninku samotnému nikoliv vydělávání peněz. Je třeba nejprve oblast poznat, naučit se v ní pohybovat a teprve poté se do ni vrhnout s plnou sílou a s přiměřeným očekáváním.
    Pokud se vrátím k intradennímu obchodování. Samozřejmě záleží na obchodním systému, ale např. když jsem si analyzoval výsledky svého systému FinWin, zjistil jsem, že v dlouhodobém horizontu dosahuji poměrně velmi vyrovnaných výsledků, ať obchoduji kteroukoliv hodinu (kromě amerického oběda samozřejmě). Zpočátku jsem tak systém obchodoval intenzivně jen velmi omezenou dobu - např. mezi 16-17 hodinou našeho času, abych se mohl na svůj osobní trénink soustředit, nebyl příliš frustrován a měl dostatek síly věci analyzovat a přemýšlet o nich. Samozřejmě, že jsem měl období, kdy jsem viděl krásné večerní pohyby, ale ze svých dřívějších zkušeností jsem věděl, že kdykoliv se do něčeho pustím opravdu naplno, aniž bych to měl dostatečně natrénováno, nic nezískám. Naopak - intradenní osmihodinové obchodování vedlo k tomu, že jsem byl vyčerpaný, dělal mnoho zbytečných chyb, které už jsem ani neměl sílu analyzovat.
    Obchodováním hodiny denně jsem si naordinoval svůj trénink - neočekával jsem žádné zásadní profity, ale soustředil se na poznání toho, co dělám a jak to dělat nejlépe. Pokud se vydáte podobnou cestou, sami uvidíte, jaký je v tom rozdíl - rozdělit si věci na trénink a na "produkční činnost", kterou jsem začal vždy až poté, co jsem viděl, že mi daná věc funguje a dokážu s ní vydělávat peníze. Mimochodem - i dnes obchodujeme s Tomášem intradenně pouze 2,5 hodiny, byť bychom teoreticky mohli vydělat za celou seanci více peněz. Proč? Protože trading máme zasazen do určitého kontextu, je to činnost, kterou se chceme živit ještě hodně dlouho a která tak nesmí ovlivňovat kvalitu našeho života. Víme, co od té které věci očekáváme a podle toho k ní přistupujeme.

    K tomu se váže ještě jedna důležitá myšlenka. Spousta obchodníků vsází v tradingu na "jedinou kartu". Z určitého důvodu se začnou věnovat konkrétní oblasti tradingu či konkrétnímu obchodní systému, nasadí si klapky na oči a mají pocit, že dokud danou oblast "nepokoří" nebudou se rozhlížet nikde jinde. Spolu s přepáleným startem je toto velmi častý důvod tak vysoké "umrtnosti" začátečníků. Je potřeba pamatovat na to, že trading je opravdu velmi osobní a člověk v sobě musí objevit své silné a slabé stránky a postupně si najít takový styl obchodování, který mu sedí nejvíce. Proto je dobré fázi tréningu zpočátku příliš nepřeceňovat - je to pouze trénink, nikoliv závod o život. Pokud věnuji určité strategii např. několik měsíců a nemám dobré výsledky, ze svých statistik bych měl sám být schopen vyhodnotit, co je špatně - např. jsem příliš impulzivní pro intradenní obchodování, nesnesu příliš vysoký risk pro swingové obchodování, nemám správné analytické myšlení pro obchodování komplexnějších strategií, nemám dostatečný kapitál pro tu či onu strategii atd. atd. A v takovém případě je třeba svůj přístup trochu opravit - vyzkoušet jiný styl obchodování, který více vyhovuje mé osobnosti a opět se pustit do tréninku. Sám jsem si vyzkoušel celou řadu obchodních stylů a systémů abych postupně skončil u toho, co mi vyhovuje nejvíc. A jakýkoliv přechod z jedné věci k druhé, pokud ji děláme uvážlivě na základě podrobných zkušeností a vyhodnocování, není v tradingu nikdy ztráta času. Informace a zkušenosti se navzájem prolínají a doplňují a jakmile se dobře orientujete v jedné oblasti, proniknutí do další je výrazně snazší.

    Pokud to shrnu, tak nejdestruktivnější cestou je, pokud se začínající obchodník upne na jednu věc, té se věnuje velmi, velmi intenzivně (tj. v podstatě celý den, ale jen velmi omezenou dobu), nerozlišuje mezi tréninkem a "mistrovským kláním", má tudíž očekávání, která se velmi pravděpodobně v nejbližších měsících nenaplní. S tím přichází frustrace a zbytečná ztráta elánu do další práce. V tradingu není dobré přebíhat mezi jednotlivými strategiemi a přístupy, ale stejně špatné je dogmatické upnutí k jedné činnosti a snaha věci "pokořit". Naordinujte si přiměřené tréninky, mějte v první fázi přiměřená očekávání (tj. nikoliv finanční, ale spíš ve směru konzistentního aplikování přístupu, vyhodnocování výsledků atd.), buďte k sobě upřímní a otevření. Zvolte si strategie, které jsou přiměřené vašemu obchodnímu kapitálu, vašim časovým možnostem a dovednostem. A především mějte na paměti, že vysoká očekávání by měla přijít až v okamžiku, kdy vám věci začnou dobře fungovat v tréninku s reálnými penězi v reálném trhu.

    6.2.2008

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...