Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Kdy je čas přejít na více kontraktů?

    Přechod z jednoho kontraktu na více je velký krok, který může znamenat výrazný krok vpřed v cestě za finanční nezávislostí a svobodou. Jedná se o krok, ke kterému by se každý trader měl snažit směrovat, avšak pro který je nejprve třeba splnit několik důležitých podmínek.

    multikontrakty_1.jpgPojďme se tedy dnes podívat na to, v jakém stádiu je vůbec o přechodu na více kontraktů rozumné uvažovat, a v jakém ještě nikoliv. Přechod na více kontraktů totiž není zdaleka jen otázka money-managementu (to, že máte větší účet, ještě neznamená, že můžete a zvládnete obchodovat více kontraktů), ale otázka psychiky. Celé naše obchodování musí být dostatečně připravené pro nový psychický nápor, který bude třeba ustát a zvyknout si na něj.

    1. Vaše drawdowny musí být stabilně nízké

    Mnozí se domnívají, že otázka kdy navýšit počet kontraktů je pouze o tom, kolik jsem již vydělal. To je ale zcela špatné uvažování. Podstatná otázka je, kolik můžu ztratit v případě, že se mně okamžitě od přidání kontraktu přestane na příštích několik obchodů dařit?

    Bohužel platí, že často, když začínáme v tradingu s přechodem do nějaké nové úrovně, zažijeme ze začátku paradoxně většinou to možné nejhorší. Pokud bychom vydělali nějaké peníze s jedním kontraktem a začali již stavět vzdušné zámky na základě toho, jak to bude vypadat až stejné profity budeme dosahovat následující týden se dvěma kontrakty, pak pár ztrátových obchodů může znamenat pro naší psychiku doslova katastrofu. Nejenom, že můžeme čelit situaci, kdy za pár obchodů vymažeme profity z celého měsíce, ale navíc může dojít k tak výrazném podlomení naší psychiky, že budeme nuceni přestat obchodovat.

    Psychologicky zvládnutelný přechod na více kontraktů tedy nastává v momentě, kdy jsme maximálně připraveni na nejhorší. Nemyslím tím to, že si nalháváme, že jsme připraveni na nejhorší (ale přitom tak nějak „počítáme“ s tím, že to všechno dopadne dobře), ale kdy je naše obchodování alespoň v té fázi, že jsou naše průběžné drawdowny rozumně stabilní.

    Řekněme, že jako daytrader mám za sebou 3 měsíce intradenního obchodování s 1 kontraktem. Během této doby jsem zažil drawdowny v rozmezí od 300 do 2000 USD. Takováto situace je tedy zatím dost nevhodná proto, abychom přešli na další kontrakt – znamená totiž, že poměrně lehce můžeme hned po přidání dalšího kontraktu absolvovat opět drawdown 2000 USD, což při dvou kontraktech může znamenat velmi nepříjemnou ztrátu 4000 USD.

    Pokud však za poslední 3 měsíce vykazuji drawdowny v poměrně stabilním rozmezí 300 – 700 USD, pak už o sobě vím, že jsem schopen se z podobných poklesů equity vždy poměrně rychle a „pohodlně“ dostat a že takovéto ztráty nejsou zdrcující. Navíc stabilita rozsahu mých drawdownů i jasně ukazuje, že dokážu obchodovat se stejnou emocionální stabilitou i v průběhu období, kdy se mně nedaří, takže drawdown většího rozsahu, jako například zmíněných 2000 USD, je již mnohem méně pravděpodobný.

    Takto pevný základ dává tedy obchodníkovi dostatek sebedůvěry v tom, že obchodování 2 kontraktů psychicky zvládne – protože jeho nejhorší možná varianta pravděpodobně nebude až tak hrozná a bolestivá.

    Velikost a stabilita historie vašich drawdownů a rychlost, z jakých jste schopni se z nich dostat, jsou tedy prvním základním bodem, od kterého se odrazit při uvažování o navyšování počtu kontraktů.

    2. Váš systém už je vyprofilovaný z pohledu toho, v jakých situacích jste nejsilnější a v jakých nejstabilnější

    Každý trader má nějaké silné a nějaké slabé stránky v rámci svého obchodování. Tyto stránky již musí být značně vyprofilované, abyste věděli, kdy je pro vás riziko s více kontrakty nadměrné a kdy naopak přijatelné.

    Pokud bych například vzal své vlastní obchodování svého systému FinWin, pak mou nejsilnější stránkou jsou jednak obchody do silně rozjetého trendu a dále obchody ukazující první obrat trednu – tj. první korekce do nového trendu. Mou nejslabší stránkou je obchodování na high a low dne (resp. v těsné blízkosti) – v těchto oblastech mám nejslabší obchodní statistiku.

    Pokud máte naprosto jasno v tom, kde jsou vaše silné stránky a kde vaše slabiny, můžete zvolit přechod na více kontraktů jako postupný – tj. začít s více kontrakty obchodovat pouze ty situace, ve kterých se cítíte silní a o kterých z vaší statistiky reálných obchodů víte, že v nich opravdu silní jste. Ve slabších situacích se můžete nadále držet pouze jediného kontraktu a tak snížit riziko toho, že budete mít příliš nepovedený začátek.

    Abyste však opravdu znali své silné a slabé stránky, musíte mít za sebou několik měsíců živého obchodování.

    3. Máte velmi vyladěné stop-lossy z pohledu analýzy MAE

    Než se poustíte do více kontraktů, měli byste vzít posledních 50 – 100 obchodů, které jste provedli v rámci živého obchodování s jedním kontraktem, a znovu zanalyzovat na základě analýzy MAE, zda-li nemáte zbytečně veliké stop-lossy a zda-li by se nedaly jak pro stranu long, nebo stranu short, o pár ticků zmenšit. I pokud by to měl být jediný tick (v rámci rozumné úrovně), pak takový „berte“. Celkově bude pro vás trošičku snesitelnější snášet případné prvotní nezdary s více kontrakty.

    4. Velikost vašeho účtu umožňuje na 2 kontrakty riskovat pokud možno ještě malinko méně, než na 1

    A zcela na závěr, nesmíme samozřejmě zapomenout na to, že pokud riskujeme například 3% na jeden obchod při obchodování s jedním kontraktem, pak při obchodování dvou kontraktů musím mít dostatečně veliký účet na to, aby dvojnásobná ztráta opět byla jenom 3%. Tj. pokud například začnu obchodovat s účtem 5000 USD a na 1 obchod riskuji max. 3% (150 USD), můj účet musí vyrůst alespoň na 10000 USD, abych mohl začít obchodovat 2 kontrakty. Realita je však ještě trochu komplikovanější: abychom se opět co nejlépe připravili na možné nezdary v začátku obchodování multi-kontraktů a psychicky unesli možný prvotní drawdown, měli bychom náš risk trochu snížit – např. na pouhé 2% na obchod. To tedy znamená, že při stop-lossu 150 USD bychom se měli do obchodování se 2 kontrakty pustit s účtem ideálně 15 000 USD.

    Jak z tohoto článku vidíte, seriózní trader se vždy nejprve zajímá o risk a o to, jak takový co nejvíce dostat pod kontrolu. Pouze amatér se nejprve zajímá o zisky a ztráty si nepřipouští – o to více se pak však diví, když ztráty přijdou. Vy se dobře postarejte o své ztráty a zisky už se o sebe postarají samy. Než přejdete na více kontraktů, buďte si jisti, že víte, co děláte, že to umíte dělat alespoň trochu stabilně a hlavně že máte podchycené nejhorší možné variatny. Opravdu podchycené - ne jenom v rámci sebeklamu.

    Pokud někdo z vás již obchoduje s multikontrakty, prosím, podělte se s ostatními o to, jaká byla vaše cesta.

    22.3.2009

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...