Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Když supertradeři pohoří: lekce, které bychom si měli vzít k srdci

    Jsou mega-úspěšní a vydělávají mega-miliony. Přesto má řada z nich svoji traderskou "tajnou komnatu", svůj vlastní příběh, kdy ne vše šlo podle plánů a bankrot byl buďto na dosah, nebo k němu dokonce došlo. Přitom prakticky vždy bylo možné se takové situaci vyhnout. Je na čase poučit se něco z chyb supertraderů.

    supertraders-meet-kryptonite.jpgTradingová literatura je plná motivujících příběhů úspěšných lidí, kteří se v tradingu z ničeho vypracovali k milionům. Stačí zmínit úspěšnou knižní sérii Market Wizards, kterou přečetl snad každý začínající trader. Občas je ale třeba kouknout se také na druhou stranu, kde je možné načerpat rovněž mnoho inspirace a především důležitých podnětů, jak se sami nestát tradery zbankrotovanými. Takovéto úžasné poznání mně umožnila kniha, na kterou jsem narazil čistě náhodou nedávno a kterou jsem si s chutí přečetl, neboť mě po dlouhé době opravdu oslovila (a to množství knih o tradingu, které jsem již přečetl, mohu počítat možná už na stovky). Jedná se o knihu Arta Collinse s názvem "When Supertraders Meet Kryptonite" (Když se supertradeři setkají s kryptonitem). Tato kniha je složená z rozhovorů s opravdovými tradingovými světovými celebritami (Mark Cook, Linda Raschke, Tony Saliba, Joe DiNapoli a mnoho dalších), kde tématem není tentokrát to, jak se stali úspěšnými, ale co nejhoršího se jim během tradingové kariéry stalo, proč k tomu došlo a co si z toho nakonec odnesli.

    Mým cílem není dnes dělat na tuto knihu recenzi (byť mohu jen doporučit), ale raději shrnout několik nejdůležitějších bodů, které v opakovaných případech vedly ke značné finanční turbulenci a kterým je přitom možné se již od začátku vyhnout. Tyto zkušenosti byly pro tradery představené v knize velmi bolestivé, za své lekce zaplatili nemalé peníze. Naštěstí žádný z nich již v budoucnu danou chybu nezopakoval a tak se všichni poměrně rychle dostali zpět na dráhu mimořádně úspěšných traderů (jeden z nich dokonce po nepříjemné zkušenosti začal obchodovat tak opatrně, že během dalších 14 let neměl jediný ztrátový měsíc a jak sám píše, v trhu S&P obchodoval občas tak veliké pozice, že by si za ně mohl v jediný okamžik koupit 500 automobilů).

    Pojďme si tedy projít několik okolností, pro které i ti nejlepší z nejlepších zažili velmi krušná období a kterým se zcela určitě může každý z nás vyhnout.

    1) Příliš velké pozice

    Naprosto nejčastější důvod vedoucí k finanční katastrofě, který se v knize opakuje několikrát, je nepřiměřeně veliká pozice, během které trhy bohužel neudělaly to, co daní tradeři předpokládali. Na tento problém se ale můžeme podívat i z jednoduššího úhlu pohledu: šlo zkrátka a dobře o špatný money management, během kterého daní tradeři riskovali příliš mnoho. Analogicky je to totéž, jako když podkapitalizovaní začínající tradeři otevírají pozice v takové velikosti, na kterou finančně nemají. Anebo taky totéž, jako když si někdo vezme tolik leasingů a úvěrů, na kolik už nestačí jeho výplata .

    Příběhy obchodníků s příliš velkými pozicemi pak skončily v několika případech velmi dramaticky a to zejména v situacích, kdy trh náhle začal vytvářet limitní pohyby (přesně v okamžiku, kdy daní tradeři byli přesvědčení, že něco takového se stát nemůže) nebo kdy otevřel obří otevírací mezerou. Někteří z traderů přišli během pár minut o veškeré peníze a k tomu ještě vytvořili nemalý dluh, který je přinutil vrátit se na nějaký čas zpět do běžného zaměstnání, než se mohli vrátit k tradingu (a danou chybu již raději nikdy nezopakovat). Všichni, kterých se takováto zkušenost týká, se navíc shodují, že stačilo mít trochu menší pozici - a nic takového by se nemuselo stát.

    Sám jsem již přišel do styku s několika tradery, kterým se stalo něco podobného. Na svůj malý, pár tisícový účet, otevřeli větší množství pozic, než si mohli dovolit - a jako na potvoru trh zrovna udělal pravý opak toho, co "měl".

    Ponaučení je zde jasné: vždy musíte používat stop-lossy, na jeden obchod nesmíte riskovat více, jak 5 % a v marginech nesmíte mít celkově zablokováno víc, jak 50 % účtu. Pokud by se těchto jednoduchých pravidel drželi i supertradeři z knihy, mohli se na 100 % nepříjemným zkušenostem vyhnout. Totéž platí i pro ostatní (přesto se nestačím divit, jak rádi lidé tato pravidla porušují).

    Další kriticky důležitá věc je nebýt podkapitalizovaný: vždy je lepší si nějakou dobu počkat a na trading ještě něco našetřit, než se do tradingu vrhnout s minimálními finančními prostředky.

    2) Emocionální nestabilita

    Řada obřích ztrát se odehrála v době, kdy supertradeři trpěli určitými osobními problémy, které způsobily emocionální nestabilitu. Ta se pak velmi zle podepsala na obchodním výkonu. Nejčastějším důvodem v knize byl rozvod nebo vážné manželské problémy. Jeden trader se zase dostal do emocionální nestability díky tomu, že současně randil se dvěma ženami - mladší a svého věku - a nemohl se rozhodnout ani pro jednu z nich. Tato nerozhodnost v něm způsobovala frustraci, kvůli které "tlačil" na své obchody více, než bylo zdrávo. Výsledky se zlepšily až v momentě, kdy se rozhodnul pouze pro jednu z žen - samozřejmě tu mladší 🙂

    V případě začínajících traderů zřejmě není třeba chodit do takových extrémů, ale jedno platí rozhodně: pokud máte zrovna špatný den, jste rozhození z práce nebo procházíte něčím, co vám způsobuje značné frustrace - neobchodujte, nebo jen v minimální kvantitě. Opět se potvrzuje, že silné emocionální dny a situace mají značně negativní dopad na trading a špatné dny se tak mohou velmi rychle stát ještě mnohem horšími.

    Totéž platí i pro samotný trading. Pokud se vám zrovna nedaří, nesnažte se obchodovat "více", abyste své ztráty získali zpět, ale hodně rychle trading přerušte a dejte si minimálně pár dnů pohov a odstup.

    3) Nepříjemný sled drobných událostí

    Je až s podivem, jak k obřím ztrátám může vést sled zdánlivých přehlédnutých maličkostí. Jeden z příběhů ve zkratce vypráví o tom, jak dva partneři ve stejné firmě přehlédli visící příkazy v platformě, které vedly k nechtěným otevřeným pozicím a následně ještě celkovému zhoršení situace proto, že neexistoval žádný plán, jak v podobných situacích postupovat a zaměstnanci dané tradingové firmy tedy značně improvizovali.

    Už mnohokrát jsme zde psali o tom, že je třeba mít připravený podrobný plán pro všechny situace a převážně check-list. Je to nejjednodušší způsob, jak zůstat pragmatičtí ve vysoce vypjatých situacích. Je to zároveň i způsob, jak se lépe připravit na vše, co nás může potkat a mít scénář pro situace, které doufáme, že se nikdy nestanou - ale pokud ano, budeme na ně připraveni.

    4) Vypisování nekrytých opcí

    Mnoho supertraderů začínalo s opcemi nebo opce obchodují dodnes. Zdá se, že opce jsou velmi oblíbeným nástrojem mezi tradingovou elitou. Mnoho traderů na opcích zbohatlo, ale také dle příběhů v knize ztratilo nemalé peníze kvůli nekrytému výpisu opcí.

    Ponaučení je zde jediné: nikdy a za žádných okolností nevypisujte nekryté opce. Sami se orientujeme v opcích jenom na strategie, které vždy pracují s ochrannými opcemi a je tedy možné přesně stanovit riziko (tyto strategie také vyučujeme na našich opčních seminářích). Mnoho lidí vám bude nalhávat, že vypisování nekrytých opcí je nejlepší byznys. Jak ale poznamenal jeden známý, je to jako sbírat desetníky před jedoucím buldozerem. Je jen otázka času, než dojde k neplánovanému klopýtnutí...

    Závěr

    Daná pravidla nejsou nic nového. A o to právě jde. Mnoho začínajících má neustálou potřebu pátrat po něčem "novém", než se raději držet základního řemesla a dodržovat to, co i supertradeři museli poznat, jako nejdůležitější lekce ze všech.

    3.4.2011

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...