Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Mistr Jiro sní o sushi

    Možná vás trochu překvapil název dnešního článku. Dobře, přiznávám, že dnešní čtení nebude tak úplně o tradingu. Bude však o něčem, co obecně souvisí s úspěchem v kterémkoliv oboru – tedy i v tradingu.

    Název článku jsem si vypůjčil od úžasného dokumentu, který jsem nedávno viděl (původní název "Jiro dreams of sushi"). Dokument vyprávěl o nejlepším kuchaři sushi na světě, který má jako jediný 3 hvězdičky Michelin a za jeho sushi jezdí lidé z celého světa. Dokument byl příběhem hledání dokonalosti, ale také příběhem toho, jak cesta k velkým a dokonalým věcem vede skrz mnoho drobných vylepšení, železnou trpělivost a vášeň k tomu, co děláme. Zkusím se kouknout na všechny tyto tři aspekty a propojit je s pohledem na trading.

    Drobná vylepšení

      

    jiro-sni-o-sushi.jpg

    Foto (c)iStockphoto.com/carlosdelacalle&nbsp 

    Dlouhou dobu existovalo přesvědčení, že na sushi není už co vylepšit. Sushi bylo považováno za "finální produkt", u kterého již bylo vše vymyšleno a které není možné dále rozvíjet. Toto přesvědčení panovalo mezi samotnými Japonci, kteří jsou jinak skuteční mistři zlepšování a inovace.

    Mistr Jiro byl jiného přesvědčení. Pokud již bylo v oblasti pokrmu sushi vše vymyšleno, pak je stále možnost zaměřit se na jednotlivé fáze procesu přípravy.

    Jiro rozdělil přípravu sushi na nejmenší možné úkony a u každého z nich hledal způsob, jak takový jen nepatrně vylepšit. Japonci této technice říkají Kaizen a její podstatou je, že pokud naleznete řadu miniaturních zlepšení, ve finále dojde k radikálnímu zlepšení. Ukázalo se tedy, že tlučení chobotnice 45 minut namísto 30 minut zlepší chuť, že sushi servírované při určité teplotě udrží harmonie chutí nejlépe pohromadě, že existují nákupčí ryb, kteří z 10 nejlepších kousků najdou jediný, který je jen o chloupek lepší než ostatní (co by asi takový nákupčí říkal na produkty v našich supermarketech?), nebo že v případě servírování páru je třeba ženě udělat lehce menší kousek, aby konzumace probíhala v páru ve stejném tempu a společný zážitek tak byl více synchronizovaný. Pan Jiro zkrátka a dobře dokázal za svůj život zlepšit jenom o trochu naprosto každý aspekt přípravy sushi, což ve finále vedlo k nejlepšímu sushi na světě, světovému uznání, zápisu do Guinessovy knihy rekordů a dokonce i vynalezení několika nových druhů sushi – což bylo do té doby považováno za nemožné.

    Když se zamyslím nad svou kariérou tradera, uvědomuji si, že hledání "velkých" konceptů bylo opravdu možná méně jak 50 % úspěchu. Stabilní snahy hledat detaily k vylepšení vždy vedly ke skutečně překvapivému posunu. Nedávno jsem například psal o drobné změně s využitím multikontraktů, která přinesla radikální posun vpřed, aniž by bylo nutné jakkoliv měnit samotný systém. Vylepšení procesů dokumentace mně pomohlo udělat výrazně více práce za méně času (neorganizovanost skutečně úsporu času nepřinese), vylepšení procesů testování robustnosti mně pomohlo zvýšit úspěšnost vývoje pouze takových AOS, které projdou testováním v rámci paper tradingu, lepší porozumění práce s EMA mně pomohlo vylepšit obchodování se systémem FinWin atd. Mnoho detailů náhle začne tvořit úplně jiný celek. Avšak pozor! Ukázalo se také, že vylepšovat detaily má cenu pouze a jen až na přístupu, který již máme osvědčený jako funkční a že vše je třeba dělat s rozumem – bohužel pokud je někdo takzvaný "hnidopich", nebude to mít v tradingu zrovna snadné! V rámci detailů je totiž důležité neztrácet ze zřetele celek – a tak balanc mezi detaily a celkem je určitě dalším důležitým tajemstvím, jak zlepšovat jakoukoliv činnost.

    Železná trpělivost

    Stále nerozumím tomu, proč si většina začínajících traderů myslí, že bude profitovat už po prvním měsíci. Nerozumím, proč si myslí, že budou "hotoví" tradeři po půl roce. Nerozumím tomu o to více, že vystudovat vysokou školu trvá 5 let – tak proč by měl být trader "hotovým" traderem za pár týdnů? Být v něčem opravdu dobrý trvá čas. Mistr Jiro by mohl vyprávět – a co teprve jeho učni.

    Zaměstnanec u pana Jira má určitou perspektivu toho, že jednou bude dělat skvělé sushi, jeho restaurace bude plná a on bude patřičně odměněn (sushi u pana Jira začíná na 400 USD za menu – pro někoho balík peněz, pro tradera 3 stop-lossy, takže žádná velká částka). Ovšem Jirovi zaměstnanci na rozdíl od začínajících traderů nejsou natolik naivní, aby si mysleli, že za 6 měsíců budou alespoň z poloviny tak dobří jako mistr. Je pravdou, že jednou se mohou naučit být mimořádně dobří v této profesi – ale jako u všeho, vyžaduje to železnou trpělivost. Jinými slovy: Učeň u pana Jira se prvních 10 let učí kuchat a porcovat ryby. Pokud uspěje, může postoupit na další úroveň – začít se učit připravovat vajíčka. Cesta k dokonalosti není snadná. Jednou jsem viděl dokument o tom, jak se předává umění rybaření v Japonsku. Mladý rybář dostane na první hodině od svého mistra rybářský háček a lupu. Jeho úkolem je první 3 měsíce háček studovat a po té mistrovi povědět vše, co se o háčku naučil.

    Trading není jen hloupé klikání myší. Pro trading nestačí nechat se ulovit prvním z brokerů, kteří nám namluví, že můžeme začít hned a ZADARMO (snad přijde den, kdy se i u nás lidé naučí chápat, jak drahé může ono ZADARMO být – a když už jsme u toho jídla, tak mimo jiné přestanou konzumovat životu prudce nebezpečné (ne)potraviny jenom proto, že jsou o korunu levnější). Trading vyžaduje čas potřebný k porozumění. Musíme se naučit porozumět trhům, tomu, co děláme. Musíme projít cestami, které nefungují – abychom našli ty, které fungují. Musíme se spálit, abychom se naučili opatrnosti. Musíme dojít do stavu, kdy pochopíme, že snaha o hledání zkratek jen celý proces exponenciálně prodlužuje. Musíme pochopit, že v žádné profesi se nikdo nestal dobrým přes noc. Dokonce i mnoho talentovaných lidí v různých oborech zapadlo, protože zkrátka a dobře neměli trpělivost se vypracovat. Musíme se naučit přijímat ztráty, protože ty k tomuto byznysu patří. Musíme se naučit nezkazit si den jenom proto, že každý náš obchod byl stop-loss.

    Trading je nejlepší byznys, co znám. Trading nezná ekonomické krize – takové ho dělají ještě zajímavějším. Traderovi je jedno, co se děje v okolním světě – protože dokud trhy rostou nebo padají, stále je to místo, kde si zajistit příjem. Trader neví, co je to žádat o dovolenou, co je to čekat na proplacení faktury, co je to podlézání nadřízeným. Trader pracuje, kdy chce a kde chce, dělá jenom to, co sám uzná právě za vhodné. Ale není to zadarmo. Cesta k životu tradera vede přes železnou trpělivost. Proto je tak málo úspěšných traderů. Lidé dnes nemají trpělivost na nic. Dokonce ani na to, aby dočetli tento článek do konce.

    Vášeň k tomu, co děláme

    Mistr Jiro vám vysvětlí, že peníze ho vlastně nikdy moc nezajímaly. Spíše ho zajímalo, jak dělat lépe to, co dělá. Paradoxně je to přesně to, proč k němu peníze nakonec začaly samy přicházet.

    Trading není možné dělat bez vášně. Všichni chceme na burze vydělat. Ale pokud klikáme myší jenom proto, abychom co nejrychleji vydělali, jsme velmi rychle poraženi těmi, kteří klikají proto, že po léta vášnivě hledali způsoby, jak v trhu stabilně profitovat – až takové našli, tak je vypilovali – a nyní tyto obchodní metody nasazují proti ostatním.

    Peníze jsou skvělá a důležitá věc a všichni je chceme na burze vydělat, ale musí existovat i jiné důvody, pro které obchodujeme. Domnívám se, že skutečné pocity štěstí nepřináší zkušenému obchodníkovi peníze, ale pocit, že v čemkoliv překonal sám sebe. Snaha být lepšími nám kdysi byla přirozená a dělala nám radost (v dnešní konzumní době to již bohužel příliš neplatí). Skutečné vzrušení a uspokojení na burze přijde, když zjistíte, že jste zvládli překonat větší drawdown a sérii ztrát než minule. Skvěle se cítíte, když dokážete přidat další kontrakt a nemáte přitom pocity úzkosti – protože už si dostatečně věříte a víte, co děláte. Úžasný pocit se dostaví, pokud přijdete na nějaký nový "fígl", který vám může pomoci k lepším obchodním výsledkům. Tomu všemu já osobně říkám vášeň pro trading a neumím si bez toho trading moc představit. Pokud bych jenom klikal myší a vydělával peníze, asi bych se za chvilku unudil k smrti. Schopnost překonávat sebe samotné přináší skutečné uspokojení a motivaci pokračovat dále – válet se na pláži 5* hotelu vás baví možná první 2 měsíce. Bez snahy se zlepšovat a překonávat nemá život drajf. Bez vášně k dané věci nerostete jako člověk a osobnost. Bez vášně k tradingu nedokážete včas reagovat na případné změny, nemáte sílu překonávat špatná období a nedokážete se povznést nad své ztráty.

    Vlastně abych byl upřímný, kdykoliv jsem potkal nějakého úspěšného člověka, vždy měl naprostou vášeň pro to, co dělá. Lidé, kteří jsou úspěšní, zažívají vzrušení z toho, že se jim něco povedlo, v něčem se posunuli dále, něco nového se naučili. Proto jsou bohatí. Ostatní zažívají vzrušení u zpráv TV Nova a prožívají vášně při jakékoliv příležitosti si postěžovat a zanadávat. Proto jsou chudí.

    Pan Jiro je možná extrémní případ, protože nejenom prací je člověk živ. Ale pravdou zůstává, že bez trpělivosti, vášně a snahy se neustále zlepšovat v detailech zřejmě moc pozitivních posunů do našeho života nepřineseme. Maximálně posun z křesla do gauče.

    Happy trading.

    12.8.2012

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...