Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Otázky a odpovědi začátečníků

    Jelikož velmi často dostávám od nováčků stále ty stejné dotazy, rozhodl jsem se shrnout ty nejčastější a odpovědět na ně v tomto článku, určeném skutečně převážně pro zcela nové a začínající tradery.

    Musím umět anglicky, abych mohl/a obchodovat na světových trzích?

    Angličtina je výhodou, nikoliv nutností. Pokud anglicky neumíte, stačí vám naučit se pár základních slovíček typu BUY (nakup) / SELL (prodej) a s těmi si pak po většinu času již vystačíte, bez další hlubší znalosti angličtiny.

    Od kolika let smím obchodovat / od kolika mně otevře broker účet?

    Od 18 let.

    Mám jen 5000,- Kč – dá se s touto částkou začít obchodovat?

    S takovouto částkou se dá hazardovat, nebo si na obchodování hrát na úrovni hraní si na pískovišti. Se seriózním tradingem to nemá nic společného. Pod účet 2500 USD se nedá hovořit o seriózních záměrech ani seriózním tradingu. Již jsem po celém světě poznal stovky traderů, ale doposud nikoho, kdy by se stal traderem s částkou menší než 2500 USD. S částkou 5000 Kč se nenaučíte ani obchodovat, to je totéž, jako chtít se stát automobilovým závodníkem a začít jezdit ve Škoda 120.

    Podkapitalizace je nejčastější důvod, proč obchodníci neuspějí.

    Co si myslíte o brokerech X-Trade brokers, Infinity, InteractiveBrokers atd...?

    Je úplně jedno, co si právě my myslíme o tom či jiném brokerovi. Začínající trader by se neměl v žádném případě rozhodovat podle toho, co si kdo myslí nebo co by mu kdo doporučil a už vůbec ne podle reklam, ale podle toho, co přesně požaduje a co mu kdo nabízí.

    Je zajímavé, že když si lidé vybírají banku, do které si nechají pravidelně posílat svou výplatu, jsou schopni strávit desítky hodin detailním studováním ceníků, podmínek, srovnáváním nejrůznějších poplatků a bonusů atd. Přitom při výběru brokera chtějí lidé raději „tipy a doporučení“, než aby si sami udělali podobný průzkum, jaký si dělají v případě banky.

    Každý broker nabízí jiné služby a jiné ceny a nováček musí řádné prostudovat a srovnávat a dle toho si také udělat obrázek a finální rozhodnutí. V tomto procesu můžeme dát pouze pár dobrých rad:

    1) Nic v tomto byznyse není zadarmo. Pokud vám nějaký broker začne nabízet cokoliv zadarmo, nebo vám dokonce začne slibovat obchodování bez poplatků, buďte si jisti, že to nedělá proto, že by byl charitou, ale protože si vaše peníze vezme jinde a jinak. Úkolem brokerů je generovat profity, nikoliv „živit“ své klienty. Pokud se tedy nějaký broker tváří, že vám dává až příliš zdarma, zajímejte se o to detailněji o „skryté“ věci. Například zda-li vám nabízí obchodování burzovní nebo mimoburzovní, zda-li vám náhodou nenabízí obchodované produkty s tak obrovským rozdílem mezi BID/ASK, že u jiného brokera s poplatky byste na tom byli ve skutečnosti mnohem lépe atd. Osobně mám raději brokera u kterého vím přesně za co platím, než brokera co mě na oko nabízí vše zdarma a já pak musím pracně hledat, na čem to vlastně na mně bude vydělávat.

    2) Zajímejte se o to, jak daleko jsou ten či jiný broker technologicky. Každý slušnější broker vám dá zdarma demo své platformy pro obchodování na vyzkoušení a mezi jednotlivými skutečně mohou být výrazné rozdíly. Zajímejte se také o to, zda-li vám broker poskytuje do platformy i živá data, jak má ošetřené stop-lossy (drží je na svých serverech, nebo jen na vašem počítači?), jaké podporuje a naopak nepodporuje typy příkazů. Známe pár traderů, kteří přišli o část peněz například tím, že broker neměl dostatečně vyřešené technologické zajištění obchodování trhů typu DAX.

    3) Snažte se zjistit, zda-li není váš broker pouze distributorem služeb někoho jiného. Je v této branži běžné, že mnoho brokerů ve skutečnosti jen distribuuje služby nějakého velkého, světového brokera, avšak s poplatky navýšenými i o 600%. Pokud pak někdo nabízí služby takto cenově navýšené, zajímejte se o to, co za tyto extra peníze dostanete.

    4) Nebojte se brokerů v zahraničí. Jsou často levnější, mají dlouhou tradici a vysokou úroveň služeb. Zároveň se však ale vyhýbejte brokerům v různých off-shore oblastech, podstupujete tak zbytečné riziko.

    Když je to tak jednoduché, proč to nedělá každý?

    Trading je jednoduchý, nikoliv snadný.

    Trading potřebuje odvahu riskovat, vyžaduje chuť a touhu vítězit a vyžaduje jak trochu inteligence, tak aktivní přístup – chuť učit se, zdokonalovat se. Trading také vyžaduje trochu jiné myšlení, než na které jsou běžní lidé zvyklí – vyžaduje zbavení se „jistot“ a pustit se na nejistou půdu.

    Většina lidí je pohodlná, neradi podstupují sebemenší risk a příliš mnoho lidí čeká, že jim vše spadne do klína bez snahy a práce. To jsou přesně ty důvody, proč trading nedělá a ani nemůže dělat každý. Trading je pro ty, kteří chtějí více, ale jsou také ochotni pro to něco podstoupit a riskovat. Navíc je trading pro lidi, kteří mají vůli dotáhnout věci do konce a kteří se dokážou naučit ovládat sami sebe.

    Nerozumím jedné věci: pokud na grafu všichni vidí formaci double bottom a tudíž začnou všichni nakupovat – od koho vlastně nakupují? Když všichni nakupují, kdo jim prodává?

    To, že všichni začnou nakupovat když se objeví formace double bottom, je jeden velký omyl. Je třeba si uvědomit, že na trhu je miliony hráčů a každý přitom spekuluje z jiných důvodů. Jsou obchodníci, kteří obchodují pouze fundamentální zprávy a tak je podobné technické formace vůbec nezajímají. Jsou obchodníci, kteří obchodují jen intradenně, a tak ve skutečnosti ani žádnou formaci double bottom vůbec na denním grafu nevidí – protože denní grafy pro své obchodování nepoužívají. Navíc každý obchodník spekuluje s jinou časovou perspektivou – zatímco vy vidíte double bottom a chcete nakoupit s tím, že budete držet pozici pár dnů, někdo jiný chce právě prodávat s vyhlídkou velmi dlouhodobého poklesu (který může obsahovat i řadu korekcí směrem vzhůru – například právě takové, na které se snažíte spekulovat a vydělat s formací double bottom). Právě z takovýchto důvodů bude vždy dost nakupujících i prodávajících, jinými slovy, nikdy pro vás nebude problém na světových komoditních trzích jak nakoupit, tak prodat.

    Proč neobchodujete forex nebo CFD´s?

    Dáváme přednost burzovním produktům před mimoburzovními.

    Pořád nerozumím pojmu margin. Můžete tento pojem ještě jednou vysvětlit?

    Řekněme, že chcete nakoupit 1 kontrakt kukuřice v momentě, kdy se právě kukuřice obchoduje na ceně 3 USD za bušl (měrná jednotka).

    Jelikož se každý komoditní kontrakt kukuřice skládá z 5000 bušlů (standard stejný pro všechny kontrakty kukuřice – stanoveno burzou), teoreticky byste potřebovali 5000 x 3 = 15 000 USD na nákup jednoho kontraktu kukuřice v momentě, kdy se obchoduje kukuřice na ceně 3 USD.

    Při takových podmínkách by bylo obchodování na komoditních trzích příliš neatraktivní pro drobné spekulanty, kteří jsou však pro celý tento byznys velmi důležití, neboť pomáhají tvořit likviditu trhu. Proto se burza rozhodla založit něco, čemu se říká margin a co se dá chápat jako záloha a tím zpřístupnit obchodování i drobným obchodníkům.

    Na místo, abyste tedy koupili 1 kontrakt za 15 000 USD, pouze se na vašem účtu zablokuje záloha (margin) například 1000 USD a tím je v podstatě již nákup realizovný. Cena, na které jste nakoupili, je pak chápána jako „bod nula“, od kterého se okamžitě (v reálném čase) odečítají ztráty nebo přičítají zisky.
    Řekněme, že máme na účtu 10 000 USD. Nakoupíme 1 kontrakt kukuřice v momentě, kdy se kukuřice obchoduje při ceně 3 USD. Na našem účtu se tedy zablokuje 1000 USD a my nyní máme k dispozici 9000 USD (peníze, které reálně na účtu vidíme). Pokud trh klesne po dvou dnech na 2 USD a 90 centů, ztratíme 500 USD. Na našem účtu tedy nyní vidíme 8500 USD. Rozhodneme se tedy pozici uzavřít, čímž se nám vrátí zpět zablokovaných 1000 USD (margin) a na účtu je nyní 9500 USD – tj. snížený pouze o ztrátu, kterou jsme realizovali.

    Margin se vždy vztahuje k jednomu kontraktu – tj. pokud chceme například obchodovat 5 kontraktů, bude nám zablokován margin 5x (5 x 1000 = 5000 USD).

    Jak byste doporučili nováčkovi začít?

    Především studujte a vzdělávejte se, dokud nepochopíte všechny základní principy fungování tohoto byznysu a dokud nepoznáte několik základních nástrojů technické analýzy blíže, abyste se mohli rozhodnout, kterým se budete zabývat a se kterým zkusíte postavit svůj vlastní obchodní systém. Věnujte co nejvíce času hledění do trhů a získávání citu pro trhy. Věnujte v začátcích co nejméně času otázce „jakého brokera“ (broker přijde na řadu až budete něco umět a vědět, že máte systém, se kterým můžete jít obchodovat naživo) a co nejméně času software a programování (je lepší trávit čas hleděním do trhu, než vymýšlením počítačových kódů). Udělejte si to maximálně jednoduché, začněte s jedním trhem a jedním time-frame, používejte maximálně 3 nástroje technické analýzy ve svém grafu.

    Nespěchejte a vzdělávejte se co nejvíce v oblasti psychologie obchodování a money-managementu.

    Nezačínejte, pokud nemáte dostatečný účet.

    14.9.2008

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...