Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Peníze: Jak postupovat do vyššího levelu

    Asi není těžké předpokládat, že by se každý chtěl posunout do vyššího finančního levelu. Ostatně, proto také čtete tyto stránky a zabýváte se tradingem. Určitě se také shodneme, že posun do vyššího finančního levelu není snadný, ale je možný. Co ale nemusí být každému zřejmé, je poměrně jednoduché pravidlo: pokud se chcete posunout do vyššího finančního levelu, musíte v něm nejdříve začít mentálně žít.

    Poslední předchozí věta možná v někom způsobila zmatek. Jak mohu začít žít v levelu, ve kterém ještě nejsem? Správná otázka - a později v tomto článku si dáme jasnou odpověď. Pojďme ale začít trochu obecněji.

      


    Foto (c)iStockphoto.com/Wildcat78&nbsp 

    Ačkoliv si toho většina lidí není vědoma, náš mozek funguje na principu určitých mozkových "map". Můžeme si je představit jako přesné ohraničení a popsání toho, kde se právě nacházíme - nejenom místně, ale i fakticky v našem životě. Dalo by se částečně říci, že naše mozková mapa tvoří naši aktuální realitu. Nehovořím nyní o New Age teoriích, ale vycházím ze seriózních výzkumů na téma mozkových map - více například v knize Brain that changes itself od Normana Doidgeho. Naše mozkové mapy se mimo jiné tvoří na základě prostředí, v jakém žijeme a jaké nás ovlivňuje, ale také můžeme se stejnou váhou tvořit naše mozkové mapy s pomocí představy a vizualizace (tím se ale dnes zabývat nebudu, jedná se o samostatnou kapitolu). Nyní, jak toto souvisí s faktem, v jakém jsme právě finančním levelu? Naprosto zásadně. Vzhledem k mozkovým mapám totiž můžeme říci:

    Naše mysl je ve skutečnosti schopna mířit maximálně lehce nad hranice toho, kde se aktuálně finančně nacházíme.

    A aby to nebylo tak jednoduché, zároveň můžeme říci:

    Aktuálně se nacházíme finančně tam, kam doposud mířila naše mysl.

    Pokud se tedy nacházíte zcela mimo to, kde byste si představovali, nabízím dva důvody, proč tomu tak může být:

    Buďto vaše mysl doposud nemířila dostatečně vysoko, tj. dostatečně za hranice vaší aktuální situace, nebo naopak mířila až příliš vysoko a to ji neumožnilo se dále dostat.

    Člověk zvláštním způsobem myslí v extrémech: Všechno, nebo nic. Černá, nebo bílá. Když už postup, tak pořádný - jinak mně to za to nestojí. (Skutečně?). Klíčové tedy je, abychom jednak mířili opravdu jen o přiměřený level dále a jednak se v něm začali mentálně co nejdříve už nacházet (viz dále). Pojďme se na vše podívat trochu blíže.

    Ne příliš nízko, ne extrémně vysoko a vždy s konkrétní inspirací

    Člověk, který míří příliš vysoko nad úroveň toho, kde se aktuálně finančně nachází, se může velmi snadno dostat do neurotického konfliktu, pro který je těžké se posunout finančně výše. Není na tom nic magického. Naši mozkovou mapu, která byla vytvořena s ohledem na prostředí, ve kterém se aktuálně nacházíme, není možné změnit jenom tak mávnutím kouzelného proutku. Pokud se o to pokusíme, začne se silně bouřit. Opustit silnou a "zaběhlou" mozkovou mapu totiž znamená vydat se příliš velkým krokem do příliš silné nejistoty, na což obecně jako lidé nejsme příliš stavěni.

    Jenom si sami představte, jak se cítíte, když se náhle dostanete do finančně podstatně vyššího prostředí, než ve kterém se aktuálně nacházíte. Samozřejmě, na jednu stranu je vám určitý komfort a luxus velmi příjemný, na druhou stranu někde v podvědomí cítíte podivné obavy: dokázali byste toto zvládnout? Dokázali byste do takovéhoto prostředí zapadnout společensky? Nemuseli byste příliš měnit některé své návyky (mozek velmi nerad mění své návyky)? Jak hodně by taková změna postihla váš aktuální život, vaše aktuální vztahy?

    Představa příliš silného finančního skoku je tedy riskantní z důvodu podobných konfliktů, na které se můžeme dívat tak, že příliš odlišné prostředí spustí určité "obranné aktivátory" (obranné proto, že člověk už svou podstatou vidí v jakékoliv změně risk a nebezpečí), které záhy spustí přesně opačné akce, než by měly vést k výraznému finančnímu zlepšení.

    Jak tedy na to?

    Pokud se chceme posunout finančně dále, tj. směřovat naši mysl a podvědomí do další finanční úrovně, nemůžeme tak činit výrazně skokově. Ano, občas se to i skokově podaří, ale následky mohou být katastrofální. Neurotické konflikty z tak prudké změny mohou být velmi silné - stačí se kouknout na lidi, kteří se přes noc stali slavnými a bohatými - řada z nich následně podlehla drogám nebo jiným sebedestruktivním sklonům, což může být běžný důsledek takto silné a nečekané změny. A naopak - mnoho slavných a bohatých lidí už samo o sobě pochází z úspěšných a bohatých rodin, protože zkrátka a dobře jejich mozková mapa je už takovému prostředí uzpůsobená, a tudíž je pro ně podobné myšlení standardem.

    Pokud však náš mozek směřujeme výše postupně, po krocích, pak je adaptace na nové finanční prostředí podstatně přirozenější a nám prudce vzrůstají šance, že se posuneme finančně výše. Jinými slovy, dokážeme se rychleji a snáze přeprogramovat.

    Pokud se chcete posunout výše, začněte tedy tak, že si ujasněte, v čem je pro vás život o jednu úroveň lepší než ten současný. Buďte ale soudní - neskákejte extrémně moc, ale zase ne příliš málo. A až si to ujasníte, pokud možno naprosto jasně a konkrétně, začněte dělat vše proto, abyste se mohli začít pohybovat v tom prostředí, do kterého se chcete posunout. Protože vaše mozková mapa se začne pomalu přetvářet a podvědomí začne mnohem jasněji vidět příležitosti, jak se do takovéhoto prostředí dostat. To je ono klíčové, že "musíme už mentálně žít v úrovni, do které se chceme posunout". Zkrátka a dobře: Pokud nezačnete myslet a jednat tak, jako byste už v další finanční úrovni byli, vaše mozková mapa stále zůstane v aktuální finanční úrovni a nic se nezmění. Pokud ale začnete pomalu stavět své okolí tak, abyste dávali svému mozku mentální obraz toho, kde chcete dlouhodobě být, přitom to budete činit po rozumných krocích, vaše mozková mapa se začne pomalu přetvářet a sama již spolupracovat na změně vaší reality.

    Tento postup je jednoduchý, ale funkční. Jednoduchý důkaz může být například to, že lidé, kteří hodně cestují, jsou obecně mnohem úspěšnější, nezřídka i finančně nad průměrem. Nemyslím tím dovolenou každý rok v Chorvatsku. Myslím tím skutečné poznávání nových prostředí, ideálně finančně výše postavených, než ve kterých žijete. Pokud například strávíte 3 týdny v New Yorku nebo Hongkongu (raději ale ještě delší dobu jak 3 týdny), pak se vám v těchto obecně drahých zemích otevře úplně nové poznání a vnímání peněz. Velmi rychle vystoupíte z vašeho aktuálně mentálně ohraničeného pásma toho, co považujete za dobré a co za špatné peníze - a posunete se dále. Netřeba ani jezdit tak daleko, stačí návštěva Londýna.

    Stejně účinné je, pokud se začnete přátelit s lidmi, kteří jsou úspěšní a na vyšší finanční úrovni, než na jaké se aktuálně nacházíte vy. Zde ale bohužel existuje jeden zásadní zádrhel: závist. Obzvláště v ČR není možné si nevšimnout, jak silný tento fenomén je. Pokud se však člověk v důsledku zamyslí nad tím, co závist tvoří, tak je to pouze utvrzování své aktuální mozkové finanční mapy a stavění bariér v posunu k vyšší úrovni. Závistiví lidé jsou většinou chudí a také chudí zůstanou. Vychází to už ze samotného principu tvorby mentálních map. Stejné je to s předsudky vůči bohatým. Jelikož se výrazná část světa posouvá k socialistickému smýšlení a předsudkům vůči lidem, kteří mají více (automatické podezřívání takových lidí, zjevné tendence je trestat za to, že jsou bohatí atd.), logicky pak budou chudí ještě více chudnout a bohatí ještě více bohatnout. Socialistické smýšlení a předsudky vůči lidem majetným a bohatým (ať už k bohatství přišli jakkoliv) totiž automaticky tvoří v mozku bariéry, které neumožňují posun výše. Pokud se na kohokoliv ve svém okolí, kdo má více a má se lépe než vy, budete dívat skrze prsty, je to zaručený způsob, jak svému mozku říci "pozor, tam já být nechci". A váš mozek odpoví: Vaše přání je mi rozkazem.

    Bohužel, závist a předsudky vůči těm, co jsou na tom lépe, není možné plošně vymýtit. Proto musí každý začít sám od sebe. Jednoduchý způsob jak začít je ten, že se člověk místo závisti začne úspěšnějšími lidmi inspirovat. Samozřejmě, ne všichni stojí za inspiraci, ale jsou i tací, kteří za ni stojí. Nemůžeme je ale najít, pokud už v základu budeme přistupovat ke každému, kdo se má lépe než my, se závistí.

    Pokud se začnete inspirovat lidmi ve svém okolí, kteří jsou úspěšnější a lepší než vy, váš mozek začne dostávat nové příkazy: Pozor, tohle je to místo, kam se chci dostat taky! A hádejte co udělá váš mozek? Odpoví: Vaše přání je mi rozkazem.

    Můžete mít sebelepší nástroj technické analýzy, ale většinou to ještě zdaleka nestačí. Důležitým aspektem je totiž také váš reálný postoj k penězům a bohatství. A ten se odráží v tom, jak reagujete na lidi, kteří jsou úspěšnější a bohatší než vy (je to vlastně takové dokonalé zrcadlo). Už z tohoto pohledu musí zákonitě většina lidí v trzích prodělávat. Málokdo má dostatek vůle k tomu, aby přestal lidi úspěšnější srážet a pomlouvat, ale začal si z nich brát inspiraci. Opět podotýkám, za úspěšnější a bohatší nepovažuji lokální zbohatlíky, restituenty a zloděje z politiky. Stále ale zbývá mnoho dalších, kteří za inspiraci stojí. Sám se s oblibou inspiruji v řadě věcí od mnoha lidí ve svém okolí, kteří jsou v něčem opravdu dobří a nabízejí mně pohled na to, jak věci dělat lépe nebo jak se posunout dále.

    Takže, pokud se chcete posunout do dalšího levelu, nepřijde to zázrakem a nepřijde to skokově. Musíte sami udělat první krok a začít žít přesně na té úrovni, na kterou chcete svůj život posunout. Zajděte si občas do lepší restaurace, oblečte se do hezčího oblečení (ještě neznamená, že musí být drahé), ale především začněte ve svém životě vítat lidi, kteří jsou tam, kde chcete sami být - bez jakékoliv závisti, pomluv, podlézání nebo hledění skrze prsty. Prostě je berte jako inspiraci a nestavte svému mozku žádné překážky, které by vám zastavily šance žít život jako oni.

    24.4.2011

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...