Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Poradna: Mám v intradenním obchodování používat S/R úrovně nebo nikoliv?

    Jelikož své obchodování stavím hodně na S/R úrovních, dostávám občas dotazy týkající se „nutnosti“ sledování S/R úrovní v intradenním obchodování. Pochopitelně, že můj názor je v této otázce velmi subjektivní, protože S/R úrovně považuji za základ svého obchodování. Každopádně v diskuzi nechávám otevřený prostor i pro názory všech ostatních traderů a budu se těšit na vaše postřehy.

    Co se samotného dotazu na používání S/R úrovní v intradenním obchodování týče. Podle mých zkušeností je v diskréčním intradenním obchodování nutné pracovat s určitými záchytnými body. V začátcích můžete pracovat jen s těmi nejdostupnějšími úrovněmi jako například premarket high/low, včerejší high/low, high/low posledního swingu a podobně. Tyto oblasti mají často silnou relevanci a platformy je dokáží vykreslovat automaticky. Dají se přitom použít jak pro časování vstupů, tak pro plánování výstupů.

    Automaticky vykreslované úrovně mají svá pozitiva, ale i mínusy. Zkušenost mám takovou, že čím automatizovanější „linky“ trader v trhu sleduje, tím více jsou to pro něj jen obyčejné čáry, které se snaží „nějak obchodovat mechanizovaně“ a tím horší výsledky pak má.

    S/R úrovně nám přitom dokáží poměrně solidně zprostředkovávat určitý „příběh“, který se v trhu odehrává. Jakýkoliv trh je neutichajícím kolbištěm mezi nakupujícími a prodávajícími. Cenové oblasti, kde se trh viditelně „otočil“ jsou oblasti malých bitev, kde vyhrála jedna strana nad druhou. A pochopitelně, že když trh danou oblast navštíví po čase znovu, lze z minulých událostí leccos vyčíst. Nyní aby bylo jasné – v trhu není nikdo, kdo by měl jednoznačnou pravdu. Proto ostatně trhy existují – pro každý prodej vždy existuje nakupující. Takže i když se nám zdá „absurdní“, že na daném místě „může někdo nakupovat“, existuje druhá polovina účastníků trhů, kteří si třeba říkají úplný opak a rozhodně nakupují. Neexistuje tak taktika, která by zaručila, že se trh od dané úrovně odrazí, taktika, která by dokázala zakreslovat jen ty „správné úrovně“. Ovšem skrz identifikaci S/R oblastí si můžeme vytipovat pásma, kde v trhu mohou být noví kupující a prodávající, jinými slovy místa, kde se trh může alespoň krátkodobě otočit. A to je pro intradenní obchodování velmi solidní základ.

    Jelikož ne každá „mechanická čára“ může vystihovat oblast, kde skutečně v minulosti došlo k důležité změně nabídky a poptávky, doporučuji zkusit zakreslovat S/R úrovně ručně. Kromě toho, že se postupem času naučíte vyznačovat ty skutečně zajímavé oblasti, naučíte se v grafech číst určitý děj a S/R oblasti pro vás pak již nebudou „obyčejné čáry“.

    Zakreslování konkrétních S/R úrovní velmi záleží na stylu obchodování – dřív jsem například s úspěchem vyhledával drobnější S/R úrovně na nižších timeframech, postupně jsem se pak přesunul k vyšším timeframe a vyhledávání zásadnějších úrovní. Ty mi poskytují jeden ohromný luxus –uspořádat si trh do určitých zón, kterým pak následně věnuji v tradingu pozornost. A skutečně nezáleží na tom, jak konkrétně budete vstupy časovat – jestli s price action jako já, nebo například s klasickým FinWinem. Příkladů jsem v posledních článcích myslím uvedl již velké množství, ale myslím, že neuškodí jeden z dnešního obchodování (článek připravuji 22.3.2012).

    S/R zóny na následujícím screenshotu jsem připravoval tradičně dopředu a publikoval 21.3.2012 (tedy „den předem“). Měl jsem plán vyhledávat signály v oblasti 2500, 2480 a 2470 (plus další zóny mimo screenshot). Díky tomu, že si v rámci příprav S/R zón vytvářím i určité scénáře, kam by se trh mohl ubírat, pokud daná S/R úroveň vydrží nebo „padne“, měl jsem v plánu i poznamenáno, že pod 2465 nebudu nakupovat, jenom prodávat.

    Den ve FESX se pak vyvíjel následovně:

    ES-2012-03-22-srurovne.jpg

    V rámci tohoto článku záměrně neřeším, kde jsem do trhu vstoupil či nevstoupil. Ale S/R zóny my již dopředu poskytovaly plán – například jsem měl jasně dané, že pod oblastí 2465 budu obchodovat jen short. Pokud v tento moment budu sledovat jakýkoliv indikátor či vstupní pattern, mám zcela jasno, co v oblasti vyhledávám a především kde. A jelikož zakreslená S/R zóna není jen nějaká „matematická funkce“, ale jde o výsledek určité analýzy, poskytuje mi daná oblast i skutečně mentální oporu v to, co dělám – protože jsem si oblast naplánoval v klidu den dopředu.

    Co je důležité – jiní obchodníci si mohli naplánovat jiné oblasti a je to zcela v pořádku – sami na screenshotu vidíte, že největší část dne jsem ze zón nezobchodoval (protože nejzajímavější signál byl zrovna v premarketu, kdy neobchoduji). Podstatné je, že skrz S/R úrovně si můžete připravovat pro své intradenní obchody určité strategické plány a být dopředu připraveni na to, co se v trhu může odehrávat.

    Velmi dobře to shrnuje komentář tradera mtomas111, který reagoval na na můj dotaz, jak ostatní vnímají S/R úrovně:

    mtomas111 napsal: Můj největší problém se jmenuje improvizace a emoce. V SR jsem objevil ideální nástroj pro potlačení improvizace. V SR vidím předem logicky zvolené oblasti KDE chci obchodovat a KTERÝM směrem a tudíž tyto asi nejdůležitější otázky KDY a SMĚR už během seance neřeším a mohu se soustředit na nízké TF s orderflow která mi jen jemně vyladí KDY na KDY PŘESNĚ, nic víc nic méně. Improvizaci při přípravě a určení SR se snažím co nejvíce potlačit mechanickým každodenně stejným tří-průchodovým postupem jejich určení kde kombinuji volume profil a PA.

    A jak na S/R úrovně?
    Prostě začněte. Doporučuji vyjít z vyššího timeframe (např. 30 minut) a zakreslujte si oblasti, na které graf v minulosti reagoval. Z počátku můžete dané oblasti jen pozorovat současně s obchodováním vašeho stávajícího systému. Jakmile uvidíte, že trh skutečně „reaguje“ v některých oblastech, které si zakreslíte, získáte opravdu hodně energie do dalšího studia a zpřesňování této taktiky.

    18.4.2012

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...