Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Trading na cestách – Uruguay

    V dnešním článku opustím své nejčastější téma vztahující se k technikám intradenního obchodování a podělím se o své aktuální zkušenosti z tradingu na cestách. Letos po Jižní Americe.

    Jako každý rok i letos jsem se rozhodl trávit zimní měsíce mimo ČR i mimo Španělsko. Mám rád v životě nové impulsy a letos tak přišla (po loňském JAR a předloňské Asii) na řadu Jižní Amerika – konkrétně její jižní část. Jak mnoho z vás tuší, nejsem tradiční turista. Samozřejmě, že se rád podívám na různé turistické atrakce, ale asi nejvíc mě baví v nějaké nové zemi žít alespoň několik týdnů, poznávat nové lidi a způsoby, jak v daném místě fungují. V neposlední řadě na svých cestách rád obchoduji, sice většinou ne nějak velké pozice, ale tak, abych si neustále připomínal možnosti, které mi trading nabízí. Stejně jako i v předešlých letech tak většinu času ze své cesty trávím na jednom místě, letos je to konkrétně uruguayské hlavní město Montevideo.

    Má volba pro Uruguay byla hned z několika důvodů – především se tu hovoří španělsky, země je stabilní a svojí ekonomikou bývá nazývána coby jihoamerické Švýcarsko. Na poměry Jižní Ameriky byla tato země v různých žebříčcích udávána jako jedna z nejbezpečnějších – a přeci jen po loňských zkušenostech s životem ve větších městech JAR už docela dobře vím, co mi vyhovuje a co již ne … Takže stačilo koupit letenku a vyzkoušet Uruguay na vlastní kůži.

    A musím říct, že Uruguay si mě zatím dost získala – země je to spíš menší a hlavní město se tak svým ruchem podobá například Praze (obě města mají i podobně obyvatel). Což je dost výhoda, neboť větší metropole bývají už hodně nepřehledné a pochopitelně i výrazně nebezpečnější. Samozřejmě Montevideo tolik nepulzuje jako například nedaleké argentinské Buenos Aires, nicméně o to je bezpečnější (v noci není problém chodit venku ve většině čtvrtí) a subjektivně jsou tu lidé tak nějak více uvolněnější. Možná i proto, že životní úroveň je zde poměrně vysoká – stejně tak jako ceny. Ty jsou dost podobné jako například v Praze s tím, že ale například restaurace jsou výrazně dražší. Běžný oběd pro jednoho přijde tak na cca 400 Kč. Na druhou stranu zde například třeba automaticky odečítají DPH cizincům při platbě kreditní kartou, což cenu hned zlevňuje o 20 %.

    Ve vedlejším Buenos Aires (cca 2 hodiny rychlou lodí přes záliv, cena jízdenky 1 000 – 2 000 Kč) jsou ceny příznivější – především proto, že argentinská měna není nyní volně směnitelná za dolar a lze tak při směně dosáhnout hodně příznivého kurzu.

    Počasí je zde pochopitelně velmi příjemné – aktuálně končí léto a denní teploty se pohybují od 25 do 33 stupňů. Pro mě osobně tak akorát …Navíc Montevideo v mnohém připomíná mé domovské lanzarotské Arrecife (jen je pochopitelně výrazně větší):

    Největší problém jsem měl v Montevideu s nalezením nějakého bytu na pronájem, kam jsem se chtěl přesunout po prvních několika týdnech v hotelu. Rychle se ukázalo, že zařízené byty se zde prakticky nepronajímají, a když tak v hrozném stavu a za hodně nesmyslné částky (typu 1 400 euro / měsíc za 25 m2 atd.). Je to proto, že město na toto není moc zařízeno. Je však třeba neustále komunikovat a španělsky hovořící lidé jsou všeobecně v tomto velmi otevření. Za cca týden jsem tak sehnal na pronájem byt od lidí, kteří odjeli na měsíc do Chile a byli ochotni svůj byt v hezké rezidenční čtvrti pronajmout (3+1 za cca 800 USD včetně všech energií, internetu atd.).

    Uruguay a trading

    A nyní co se týče práce – coby exotické destinace se mi Uruguay a Argentina jeví pro trading jako hodně zajímavé. Především proto, že je zde všude velmi rychlý internet, který je dostupný i v každé restauraci. Přičemž rychlosti jsou opravdu dostatečné – často download 30–50 Mbps, upload podobný. Na rozdíl od JAR je ping do USA solidní a s intradenním sledováním orderflow nemám absolutně problém.

    Ping z mé "domácí" wifi na server v USA (lokální ping je pochopitelně mnohem rychlejší). Toto jsou hodnoty u kterých při intradenním obchodování orderflow nevnímám problém:

    Velmi příznivý je i časový posun – je zde běžně o tři hodiny méně než v ČR (nyní po přechodnou dobu je časový posun o čtyři hodiny, ale to se srovná podobně jako při změně času v USA). Intradenní obchodování amerických trhů je tak možné si odbýt do oběda a odpoledne věnovat čas dalším činnostem – třeba sportu, pro který osobně potřebuji teplo (a crossfitových tělocvičen je zde hned několik).

    Oproti Asii, kde se americká seance obchoduje v noci, a JAR, kde byl pro americké burzy dost hrozný ping a orderflow v grafech se občas silně zpožďovalo, jsou Uruguay a Argentina země, kde se obchoduje velmi příjemně. Říkám si, že jestli uspořádám jednou nějaký výjezd FIMS obchodníků za teplem a společným tradingem, tak tyto země budou horkými kandidáty. Mé technické vybavení pro obchodování je dost podobné jako při jiných cestách. Takto vypadá můj mobilní trading room (zde ještě v hotelovém pokoji):

    K notebooku mám připojený externí přenosný ASUS monitor (viz recenze "Má aktuální technika pro trading") a s podobou sestavou se obchoduje zcela bez problémů.

    Pokud tedy také jako já hledáte destinaci, kde je teplo, bezpečno, rozumný časový posun a rychlý internet, tak Uruguay mohu zatím jen doporučit.

    18.3.2015

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...