Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Nezapomínejte při intradenním obchodování na vyšší timeframe

    Začínající diskréční intradenní obchodníci se při svých analýzách nechávají často pohltit nízkým timeframe, který obchodují. I když je dobré si dělat obchodování co nejjednodušší, je současně nezbytné neztrácet „celkový přehled“. Pojďme si dnes ukázat základní principy práce s vyšším timeframe, které mne osobně v tradingu velmi pomáhají.

    Denní timeframe je pro mne základ

    Každý den intradenního obchodování začínám skrz plánování hlavních S/R oblastí a samozřejmě i k získání základního náhledu na náladu trhu. První graf, který zkoumám, je denní graf – a to i přesto, že tento graf při samotném intradenním obchodování již nepoužívám. Je však dobré se podívat na trhy s dostatečným odstupem. Například poslední dny (článek připravuji 2.10.2011) přinášejí stále velmi slušnou volatilitu, jejíž směr může být z pohledu nízkých timeframe dost „chaotický“. Ovšem pohled na denní timeframe začíná do chování trhů hned vnášet určitý „řád“ – alespoň tak to vnímám já:

    vyssi-timeframe.png

    Na screenshotu je denní graf trhu e-mini S&P 500 (ES). Při pohledu na graf vnímám oblasti, kdy měl trhu tendenci „rotovat“ ve zřetelných kanálech, a mezi kterými trendoval. Trend vzhůru bývá pomalý, plíživý, pohyb směrem dolu je často volatilní a skokový. Modré bloky jsem v grafu vyznačil jen opravdu orientačně. Co si lze z podobného grafu vzít pro intradenní obchodování? Nezapomínejme, že se díváme na denní graf – není to prostředí, kde bych časoval obchody. To dělám na velmi nízkém timframe (např. 1 až 2 minutovém) a až samozřejmě poté, co mi trh nabídne vstupní signál skrz můj obchodní plán. Z denního grafu získávám určité základní scénaře. Například:

    Cena kolem 1100 tvoří velmi silnou S/R úroveň, protože jde o horní hranu oblasti, kterou mám ve screenshotu označenou jako „1“. Poté, co trh otestoval tuto oblast 2x (bod A), jsem měl cenovou hranici na nižším timeframe zakreslenou velmi silně, abych ji nepřehlédl pro případnou divergenci směrem long. Ceny kolem 1100 jsem si také vědom coby silného aktuálního supportu a neshortuju proti ní.

    Současně v rámci své přípravy vnímám, že trh již cenovou hladinu kolem 1100 otestoval 3x, kanál se stává velmi viditelným a určitě postupně i citovaný v médiích a blozích. V tuto chvíli se tak pro mne stává zajímavý scénář, kdy trh hranici 1100 prolomí, doklesá k cca oblasti 1067-1077, kde očekávám, že by se mohly kumulovat nové větší nákupní příkazy. A tudíž jde pro mne o opět velmi zajímavou oblast pro čekání na long IM divergenci. V takovém případě se hladina 1100 stává následně zajímavou S/R bariérou, od které by mohlo nastat odražení (tudíž zajímavé pro intermarket divergence short) a pohyb do kanálu vytyčeném pásem jedna, kde by se cena mohla opět na delší období zdržet. Takové scénáře mi okamžitě poskytují určitá vodítka o oblastech, kde čekat silné nákupní a prodejní objednávky.

    Co bych rád zdůraznil – to že jsem do grafu zakreslil jeden „scénář“ neznamená, že bych nepracoval s dalšími scénáři. Jen jsem je pro jednoduchost do grafu nezakresloval. Nevím, kam trh půjde a neví to nikdo. Coby intradenní obchodník se nesnažím o odhadnutí dalšího hlavního vývoje ceny trhu, ale hledám S/R oblasti, kde očekávám hlavní změnu nabídky a poptávky způsobující zobchodovatelné pohyby. V dnešním článku jsem použil hrubý denní graf, který mi slouží pro hrubé denní analýzy. Podstatně větší pozornost věnuji jemnějšímu timeframe (většinou 30 minut), kde pracuji podobně, jako jsem ukázal na tomto jednom grafu – vytvářím si plány pro určité scénáře, jejichž součástí jsou hlavní S/R úrovně na jejichž zobchodování se následně zaměřuji.

    Analýza vyšších timeframe pomáhá podle mé zkušenosti v další zásadní otázce – výstupech. Máme-li představu, kam by trh mohl dorazit, než narazí na zásadní S/R oblast, mnohem lépe se nám bude obchodovat i pro vzdálenější profit-targety. Alespoň u mne to takto funguje – dokáži si zdůvodnit, proč akceptuji vyšší risk z držení otevřené pozice pro vzdálenější profit-target, i když trh aktuálně „vypadá“, že by se mohl otočit nebo, že mu dochází momentum. A v mnoha případech to funguje velmi dobře.

    V každém případě jsou podobné analýzy velmi subjektivní, neboť ve vyšších grafech mohou různí tradeři vidět různé situace. Ovšem to je zcela v pořádku – sám pracuji vždy s řadou různých scénářů a trh sám postupně ukazuje, které cesty jsou platné, a které již byly odmítnuty. Nehledě na to, že v tradingu máme právo se mýlit a při dostatečně vzdálených profit-target se můžeme mýlit i častěji, než máme pravdu. To, co mi vyšší timeframy poskytují, je určité „vysvětlení“, které používám pro vyšší důvěru v obchody na nižším timeframe.

    Ovšem jako vždy – podobné tipy neznamenají, že obchodovat nelze jinak. Měly by poskytovat především inspiraci vycházející z toho, co funguje v tradingu mě.

    5.10.2011

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...