Jump to content
Co nového? Mé kurzy
  • Sezónní analýza spreadu Soybean Meal July/December


    petr

    Soybean Meal July/December

    Sojová moučka (Soybean Meal, někdy překládáno jako sojový šrot) nabízí každý rok hned několik zajímavých obchodních příležitostí. Sojový šrot se vyrábí ze sojových bobů (futures kontrakt Soybeans) a jde o produkt, který zbude ze sojových bobů poté, co se z nich vylisuje všechen olej. Sojová moučka obsahuje mnoho proteinů a energie a v zemědělství je používána jako významný proteinový doplněk stravy pro hovězí dobytek.

    Cena sojové moučky často představuje hodnotu cca 2/3 sojových bobů, s jejichž cenou často velmi blízko koreluje. Sojová moučka je považována za tzv. neskladovatelnou komoditu, jelikož skladováním sojové moučky může docházet k jejímu žluknutí. Proto je cena sojové moučky nejnižší během jejího hlavního zpracování, což je během října až března.

    Zajímavým spreadem, který každoročně sleduji je interdelivery spread mezi starou a novou zásobou sojové moučky. Konkrétně spread mezi červencovým a prosincovým kontraktem sojové moučky (SMN-SMZ). Tento spread má pravidelnou tendenci posilovat přibližně od začátku března do konce června.

    Obchnodní taktika: V průběhu ledna/února jde spread často "do strany" a vytvoří některou formaci klasické technické analýzy. V březnu a dubnu nastává sezónní průlom na sever, který obchoduji za předpokladu, že mi stačí SL 250 dolarů na pokrytí případné korekce v rámci formace (tj. většinou chci stop-lossem dosáhnout až pod aktuální low nebo pod low kanálu). Vystupuji na posouvaném SL 300 dolarů od posledního close. Spread neobchoduji pokud mi nestačí SL 250 dolarů nebo pokud spread nevytvoří jednoznačnou vstupní formaci.
    Spread nabízí ziskový potenciál většinou kolem 900 dolarů a je zajímavý i pro menší obchodní účty.

    Následující ukázky demonstrují taktiku na posledních několika letech průběhu spreadu (ukázky jsou pouze ilustrační, nejde o vždy o konkrétní uskutečněné obchody):


    2005: SMN5-SMZ5. Spread vytvořil v průběhu ledna/února trojúhelníkovou formaci, po jejímž prolomení začal výrazně posilovat.


    2004: SMN4-SMZ4. Tento rok byl spread hodně volatiltilní a v průběhu ledna/února nenabídl žádnou rozumnou formaci. Tj. bez vstupu.


    2003: SMN3-SMZ3. Spread nabídl během ledna/února trojúhelníkovou formaci, po jejímž prolomení začal posilovat.


    2002: SMN2-SMZ2. Spread nabídl během ledna/února trojúhelníkovou formaci, po jejímž prolomení začal posilovat.


    2001: SMN1-SMZ1. Spread nabídl během ledna/února trojúhelníkovou formaci, po jejímž prolomení začal posilovat.


    2000: SMN0-SMZ0. Spread vytvořil během ledna/února úzký kanál, po jehož prolomení nejprve trochu oslabil, ale pak začal posilovat.


    1999: SMN99-SMZ99. Spread vytvořil během ledna/února šikmý kanál, po jehož prolomení začal posilovat.


    1998: SMN98-SMZ98. Spread tento rok bohužel nenabídl pořádnou vstupní formaci, resp. vzniklý kanál prolomil spread směrem dolu.


    1997: SMN97-SMZ97. Krásný kanál vzniklý v průběhu ledna/února. Po prolomení následovalo mohutné posilování spreadu.





×
×
  • Vytvořit...