Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Vyber komodity


Libic

Doporučené příspěvky

Dobry podvecer,
pro zacinajici obchodniky s komoditami bych rad uvedl velmi dulezitou vec, a to je spravny vyber komodity, kterou budou obchodovat. Pokud nekdo vi, jakou komoditu vybrat, pak tento prispevek neni pro nej, pokud si nekdo nevi rady, pak mu tento prispevek treba pomuze.

Vyber jako takovy je vice nez snadny a neni potreba zadnych super tajnych informaci nebo vysoce draheho vzdelani. Staci velmi selsky rozum a kalkulacka. Tento zpusob vyberu je jednim z mnoha a je uveden v mnoha a mnoha zdrojich po celem svete. Je pouze profitabilni a nic vic. Neni vhodny pro daytrading a neni vhodny pro velmi agresivni obchodniky, kteri radi trochu adrenalinu pri obchodovani.

V prvni rade zavisi na zkusenostech a vysi uctu. Pokud zacinam a muj ucet cini 2.000 - 4.000 USD, pak se obchodnik muze zamerit pouze na komodity, ktere si muze se svym objemem dovolit. To znamena, ze 40% z daneho objemu tvori $800 - $1.600, pak tedy mohu nakupovat kontrakty, jejich celkovy margin neprekroci uvedenou hodnotu. Riskovat vice jak 40% sveho uctu je pro velkou spoustu obchodniku zacatek konce. A to do slova a do pismene.

Dale pak je nutne podivat se na volume dane komodity. Ja osobne nejdu do komodity pod prumerne volume 10.000. To tu take uvadi tvurci v manualu, pokud se pletu, pak prosim o opravu. Vyse daneho prumerneho volume je pouze mou volbou. Minimalne bych pro zacatek vyradil komodity pod prumerne volume 8.000, ale to je take uvedeno v manualu a kde take tvurci vysvetluji proc?

Dalsim faktorem je historicka volatilita. Pro zacatek, cim nizsi, tim lepsi. Pokud chci postupovat krucek po krucku, pokud chci stradat prvni profitove pozice, pak jedine v klidnych trzich. Mezi tyto patri napr. kukurice. Je velmi klidna, v podstate patri mezi nejklidnejsi a je take doporucovana jako komodita zacatecniku po celem svete. Pokud se podivam napr. na live catle, pak zjistim, ze denni zmeny na grafu jsou uz tak velke, ze muj prvni a zacatecnicky money management neni schopen tyto vykryt. A to se jedna o velmi lehkou komoditu. To same plati pro soybeans, soybean meal apod. Tyto a vsechny dalsi bych osobne doporucil obchodovat az po mesicich zkusenosti. Po par mesicich bude uz kazdy vedet na 100%, co chce a nechce obchodovat. Nez-li na zacatek obchodovat ve vice stredne lehkych oblastech, je lepe zacit v jedne velmi lehke a postupne se posouvat na vyssi uroven. Najit vhodny money management pro kukurici je lehke a nenarocne a da se to zvladnout v radu tydnu. Najit vhodny management pro jine stredne lehke komodity zabere mnoho a mnoho casu trenovani, ktere si kazdy zacatecnik muze zpestrit financnimi uspechy prave treba v kukurici.

Rozhodne take doporucuji kazdemu zacatecnikovi, aby zapomel na menove a financni derivaty a energie.

Existuji dalsi a dalsi faktory pro vyber komodity, avsak tyto jsou czela zakladni. Prvni kroky musi byt zalozeny na zcela jednoduchem uvazovani, na zcela jednoduchych principech.

Kazdy zacatecnik se vsude dozvi, ze 80% lidi v komoditach neuspeje. Neplati to jen pro komodity, to plati pro tisice obchodnich cinnosti po celem svete. Zakladni chybou techto neuspesnych lidi je spatna volba trhu, ve kterem se budou pohybovat a jednotky, kterou budou obchodovat. Komodity nejsou o nic tezsi nez jakakoliv jina oblast obchodovani a bylo by velmi falesne rici, ze tomu je jinak. Hodne lidi v teto oblasti skoncilo jeste driv nez zacali a hodne lidi po celem svete skoncilo jen proto, ze vstoupili do trhu, kde nemeli na zacatek sanci.

Vse co jsem uvedl je muj soukromy nazor. V zadnem pripade to neni super navod nebo jediny mozny navod. Tento navod, jak jsem jiz jednou uvedl, je velice jednoduchy, velice skromny, ale take je navodem, jak se v obchodovani muze kazdy postavit na sve vlastni nohy, bez nutnosti velkych investic do pocatecniho vzdelavani. Prvni uspech v obchodovani neni ani v softwaru, ani v drahych publikacich, ani ve drahych skolenich.

S pozdravem

Libic






Link to comment
Sdílet pomocí služby

Příjemný den, jsem začátečník a zatím obchoduji jen papírově a vzhledem k tomu, že uvažuji v časovém horizontu 2měsícu otevřít účet ve velikosti cca 3.000 USD je pro mě výběr komodity samozřejmě velice důležitý… Po zralé úvaze jsem dospěl k názoru, že pro mě existují zatím tak 2-3 trhy, na kterých mohu s mým money managementem obchodovat. Chci poděkovat za celkové shrnutí, které nám začátečníkům hodně pomůže… Vše co je zde napsáno se již samozřejmě objevilo v různých debatách na tomto serveru, ale myslím si že opakování je matka moudrosti…

Je nepsaným pravidlem, že deriváty jsou pro mě zatím tabu…:)… Ještě jednou díky za článek… Vlasťa

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 6 months later...

Dobrý den,
právě testuji na historických datech svůj první obchodní systém (jsem zatím pouze začátečník) a zajímalo by mě, zda ono uváděné volume cca 10.000 je platné i pro poziční obchodování (chci začít jako poziční obchodník).
Pokud se podívám např. na cukr, na kterém teď testuji svůj systém, tak tato komodita se obchoduje c čase 9.00 - 12.00 (tedy 3 hod deně). To by bylo pro volume např. 1000 cca 5,5 obchodů každou minutu - to pro poziční obchodování opravdu nestačí (pokud tato otázka připadá zkušenějším obchodníkům hloupá, je to způsobeno nulovými zkušenostmi z reálného obchodování)?

Doteď jsem přerolovával do dalšího měsíce asi měsíc před LTD (to taky začínalo klesat OI), ale teď se dívám, že kdybych obchodoval pozdější měsíce (např. 6 a více měsíců před LTD), jsou trhy daleko méně volatilní a většina obcohdů na kterých jsem vypadl z trhu právě kvůli vysoké volatilitě která překonala můj SL, by mi vycházela.
Volume v tyto dny však bývá (u cukru) cca 500-3000, tak nevím, zda to pro poziční obchodování stačí.

Předem děkuji za odpovědi & postřehy a všem traderům přeji úspěšný den!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 3 years later...

To Libic :
Děkuji za vaše shrnutí praktických zkušeností s problémy při výběru vhodného trhu na začátek. Já osobně jsem teď ve fázi kdy mi leží v bance v ČR 10000$ a řeším právě tyto otázky(naštěstí počáteční kapitál už řešit nemusím), založení účtu, výběr trhu na začátek, papertraining tohoto trhu, aplikace mého MM a spoustu dalších věcí, trochu jsem si to zkomplikoval i tím, že jsem na toto všechno nabalil ještě Spready a vše okolo nich, ale to už trochu odbočuju, chtěl jsem jen říct, že jsem rád, když čtu, jak každý musel řešit na začátku to samé, člověku to dodá sílu do další práce.

Happy :)

„Musíte to opravdu chtít. Musíte z celého srdce chtít být velmi bohatí, abyste to dokázali.“

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 10 months later...

Zdravím,

měl bych ojedinělý dotaz, na který jsem doposud nenašel odpověď.

Dejme tomu, že bych měl zájem koupit fyzicky ! jeden kontrakt nějaké komodity ( ropa, kukuřice atd. ).
Koupený kontrakt podržím do posledního dne a tím se zaváži k tomu, že k určitému termínu kupuji za stanovenou cenu danou komoditu.
A nyní pár otázek:
Komodita mi bude doručena přímo před dům či nikoliv ?
Je v ceně kontraktu i doprava ?
Kde se prodávají/kupující dozví mojí/jeho adresu, jak se se mnou spojí ? Nebo to řeší broker ?
Clo a další náklady s fyzickým dodáním platím já ?
Ve fóru jsem četl, že např cena zlata je na burze vyšší, než kdybych řešil nákup mimoburzu, je to pravda a proč ?

Děkuji za odpověď

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to Stephan,


Tohle me pripada jako dobrej vtip. Napsal jsi to tak, jako by by si nas chtel pouze pobavit. :)
Takze zatrest ,az priste koupis kontrakt kukurice, tak Ti ji vysypou pred branu a jeste zaplatis dopravu :D

Ted Vazne...uz jsem taovou otazku nekolikrt videl. Ty nejses obchodnik s kukurici, ale s jeji cenou.
Tohle je financni market a ne burza zemedelskych surovin v JZD. Pokud si tu otazku myslel vazne ,tak muzes bejt v lidu. Cena kontraktu jde do tzv rollover a meni se na dalsi 3 mesice. Jeste ped tim,nez se tak stane, Ti Tvuj broker nekolikrat hlasite oznami aby sis dal pozor ,ze rolover prichazi. Pokud to nestihnes, kontrakt se muze bud automaticky uzavrit za posledni realnou cenu, nebo jednoduse prejit do dalsiho ctvrtleti.


Ray

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 5 months later...

najprv citat prispevku predo mnou: "ucet cini 2.000 - 4.000 USD, pak se obchodnik muze zamerit pouze na komodity, ktere si muze se svym objemem dovolit. To znamena, ze 40% z daneho objemu tvori $800 - $1.600, pak tedy mohu nakupovat kontrakty, jejich celkovy margin neprekroci uvedenou hodnotu. Riskovat vice jak 40% sveho uctu je pro velkou spoustu obchodniku zacatek konce."

na viacerych miestach na financnikovi je uvedene ze margin je zaloha, kt. sa plati za cely kontrakt. tato je vzdy odcitana z uctu pri vstupu na trh a je VZDY vratena pri vystupeni z trhu v plnej vyske. strata/zisk je rozdiel ceny celkoveho kontraktu pri vstupe a vystupe. pokial viem margin nema byt co strateny, resp. ohrozeny. Preto tento prispevok nechapem, akym sposobom je mozne stratit peniaze docasne poskytnute brokerovi ako margin?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 5 týdnů později...

Ano, margin je jen záloha kterou dostanete zpátky po vypořádání obchodu. Kvůli čemu se zde libic zmiňoval bylo pravděpodobně dopadu výše marginu na money management. Kolem toho platí velmi obecná rada že margin by neměl převyšovat 40 - 50% z účtu. Proto když si vyberete trh, kde samotný margin je 80% z vašeho účtu je velice pravděpodobné že jakmile ze začátku by jste měl ztrátové obchody došlo by k tomu že už by nebyl dostatečný kapitál k pokrytí marginu na otevření obchodu - jde tedy hlavně o money managemtnt, který je zvláště pro začátečníky velmi důležitý.


Zargut

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...