Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Kdo je prvotním původem ztrát bank?


Honzajs

Doporučené příspěvky

Jsem si plně vědom kontroverznosti následujícího názoru a právě proto ho sem dávám.

Já bych z toho nevinil ani tak vedení bank, jako spíše nenažrané akcionáře bank, co si neuvědomují souvislosti mezi výnosem a rizikem.
Ti to také nejvíce odskáčou na cenách akcií, omezování dividend...
Vedení bank se snažilo vyjít akcionářům vstříc (a i sobě - díky bonusům).

Proč?

Kdyby akcionáři bank nebyli tak nenažraní, nemusely se banky pouštět do stále rizikovějších operací aby akcionáře uspokojily svými zisky. Určitou dobu to vycházelo, akcionáři byli happy a vedení bank a treasury a podobná oddělení vypadli jako géniové. A investoři? Kdekdo se oháněl neustále rychle rostoucími zisky bank V MINULOSTI a požadovali minimálně podobné výsledky do budoucna.

Takový růst ale nebyl možný při zachování bezpečnosti investic, muselo se jít do stále větších rizik. Přeci není možné,a by při růstu ekonomiky o 3-4% ročně by zisky bank v horizontu 10-20 let (jak tomu bylo např. v minulosti u zde tak propagované RBS) rostly několikanásobným tempem a nebylo za to placeno vyšší míro u rizika. Byli si toho akcionáři vůbec vědomi?

Spousta z nich (sázel bych především na drobné) asi ne. Vždyť vše vypadalo na první pohled tak krásně. A velcí akcionáři podle mne zase doufali v Fed, že je nenechá ve štychu že banky mají riziko pod kontrolou. Ukazuje se, ale že všechna rizika pod kontrolou neměly, některé pozice ani neumí pořádně ocenit jinak než silně subjektivním modelem.

Rizika v rozvahách či podrozvahách se však postupně kumulují. Pak se změní situace, modely přestanou fungovat, Z HRÁZE VYPADNE PRVNÍ KAMÍNEK, OBJEVÍ SE PRVNÍ PRŮSAK... A JSME TAM, KDE JSME (nebo ještě lépe - kde budeme v roce 2008) - první průsaky se banky zatím snaží flikovat emisemi dalších akcií či podřízeného dluhu. Někdo může namítnout, že zodpovědný je management bank, který nedodržuje pravidla obezřetného podnikání. Já bych to přímo nedodržování pravidel nenazýval, spíše se to blíží k balancování na hraně a využívání děr v pravidlech (vyvádění investic z rozvahy pryč...), přijímání větších rizik.

A primární jsou podle mne opravdu akcionáři. Kdyby jejich požadavky nebyly tak vysoké, manažeři by se smířili s menšími zisky a nešly by do takových rizik. První banka, co se do toho pustila, uvolnila lavinu., kterou už nešlo zastavit. Kdyby ji totiž manažeři dalších bank nenásledovali, vykázaly by jejich banky menší zisk a a to by ve svém důsledku veslo k výměně manažerů. A ti noví, poučeni vývojee, by se také vydali tímto směrem.

A spousta akcionářů si těchto rostoucích rizik nebyla vědoma, měli (nebo stále mají) banky za bezpečné investice. Který management vidí dál než za délku svého kontraktu? Je to podobné jako u politiků.

Odpovědnost vedení - co se jim může stát? Pokud neporuší zákony, maximálně dostanou (zlatého) padáka. S tímto vědomím se snažilo vedení vyplnit přání akcionářů. Nějakou dobu to fungovalo - akcionáři byli spokojeni a oni měli super bonusy.

Jsem přesvědčen, že kapitálovou přiměřenost a další parametry si vedení bank hodně hlídalo.
Řízení rizik bylo OK, pokud byla hráz pevná, vše bylo vzájemně propojené a jeden spoléhal na rating druhého. Docela dlouho to fungovalo.

Řízení rizik však bylo jako i jinde postaveno na historických modelech a ve zlomových momentech většina modelů / jistot přestává platit a to je podle mne případ bank dnes.
Proto nebyly připraveny na větší průsaky, to by zisky musely být mnohem menší.

Klíč k pochopení PROČ modely bank selhávají je podle mne zde (mám rozečteno) www.amazon.com/Black-Swan-Impact-Highly-Improbable/dp/1400063515/ref=pd_bbs_sr_1


[bold] [/bold] [bold] [/bold]

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Naprostý souhlas s tím co píšeš. jen to někde prováděli ve větší a někdy byli rozumnější. Hospodaření Citigroup bylo za bývalého CEO, jak nyní plave na povrch, řekněme ne stoprocentně zodpovědné a banka teď sklízí ovoce. Na druhé straně je například JP Morgan a Chase (JPM), kde jsou škody snesitelné, ale to je už malinko fabulace, kterou jsem nechtěl spouštět. Chtěl jsem jenom a jenom souhlasit s výše napsaným. :D :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...