Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

LTD,FND a short pozice...Help :)


Dodo_X

Doporučené příspěvky

Dobrý den.

Nějakou náhodou jsem zabloudil na Financnik.cz a komoditní trhy mě opravdu nadchly. Přečetl jsem celý manuál, ale přesto mám pár nejasností. Týkají se hlavně chyb, které jsou možná málo prvaděpodobné ale dost možná se jich mohu v budoucnu dopustit.

Nejasnost první. Nakoupím např. kukuřici s termínem dodání v lednu. Z účtu mi smažou margin za daný pbchod. Poté pár dnů před dodávkou přehlédnu FND i LTD. Nemusím asi psát, že jako student bych těžko mohl fyzicky převzít dodávku a i ji jakkoliv uhradit v plné výšši. Co se bude dít v tomto případě ??? Příjdu o margin nebo z toho budou plynout jiné důsledky ?


Nejasnot druhá. Zde jsem dost dobře nepochopil princip krátké pozice. Je mi jasné, že se jedná o převrácenou formu dlouhé pozice. Ale není mi jasné, jak se vypořádám s ukončením obchodu. Dejme tomu, že prodám kontrakt kukuřice nějaké druhé osobě. Jak se ale musím zachovat abych dané osobě nemusel fyzicky dodat zásilku kukuřice ? Když zpětně koupím nějakou zásilku kukuřice tak ji kupuju od té samé osoby a tím zruším fyzické dodání zásliky ? Nemám v tom prostě jasno a rád bych měl :))
Předem díky...

Ondra

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den.

Těší nás, že Vás komodity nadchly tak, jako mnoho ostatních! :-)
K Vašim dotazům:
ad 1) - přehlédnete-li FND / LND, pak by Vás o takové skutečnosti měl každý alespoň trochu slušnější broker informovat. Můžete se například s brokerem vyloženě domluvit, že po něm žádáte, aby pro Vás LND a FND hlídal. Pokud by jste přesto termín prošvihnul, dle dostupných informací které mám, je stále ještě možné situaci nějak vyřešit. Osobně jsem však nikdy nikoho s podobným problémem nepotkal.
ad 2) - to je snadné. Krátkou pozici uzavřete prostě tak, že koupíte futures kontrakty dané komodity od někoho jiného. Někoho, kdo si chce například uzavřít svou dlouhou pozici a tak Vám prodá svůj kontrakt. Nemusíte mít žádné obilí ani nic podobného :-) Zkrátka a dobře, v komoditních trzích je možné kdykoliv nakupovat i prodávat, v libovolném pořadí. Z ničeho dalšího si nemusíte dělat hlavu. Pokud nejprve prodáte, pak prostě později zase kontrakt dané komodity od někoho jiného koupíte - akorát za jinou cenu.

Doufám, že už je vše jasnější.

Zdravím,
Tomáš
FINANCNIK.CZ

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Díky za rychlou reakci. První pochybnosti mám už vyřešené :)
Ale s tou druhou odpovědí stále nějak tápu. Když přece někomu prodám kontrakt dejme tomu třeba kukuřice a pak ji od někoho jiného zase nakoupím tak přece pořád budu dohodnutý s tou první osobou na dodávce kukuřice :) Nebo ne ?

Ale i tak dík za odpověď...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Důležité je uvědomit si, že vy neobchodujete samostatné komodity, ale komoditní kontrakty. Pokud někomu prodáte kukuřici, pak mu prodáváte v podstatě kontrakt na dodávku kukuřice. Tu však nemusíte dodávat vy osobně - stačí, když "seženete" někoho, kdo jí dodá za vás - tzn. nakoupíte komoditní kontrakt, čímž se ze svého závazku dodat kukuřici "vylžete".
Pro Vás je však podstatné pouze jediné. Pokud někomu prodáte kontrakt kukuřice, pak jediné co potřebujete je vědět, že nákupem kontraktu od někoho jiného pro Vás povinnost jakékoliv dodávky končí. Jakmile v případě krátké pozice nakupíte, pak je vaše krátká pozice uzavřena a cokoliv jiného vám nemusí dělat starosti.
Snad už je to jasnější :-)
Zdravím,
Tomáš
FINANCNIK.CZ

Link to comment
Sdílet pomocí služby

No to jsem potřeboval slyšet...nebo spíše vidět :)

Výborně, teď už v tom mám naprosto jasno ...
Na závěr je jedna otázka, která se už ani tak netýká tohoto problému. Plánujete vydat další pokračování pdf dokumentu "Studijní analýzy trhu" nebo mohl byste mě odkázat na nějakou dostupnou literaturu, kde jsou rozebírány techniky vyhodnocování grafů v českém jazyce popřípadě anglickém ?

Omlouvám se, že Vás takhle v pátek večer otravuju, ale jsem prostě nadšený zelenáč :)

Dík...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den Ondro,
chapu, ze pri prvnim kontaktu s komoditami se obavate [a nejen Vy] prosvihnuti FND/LTD. Mohu Vas vsak ubezpecit, ze az investujete do nakupu nejakeho kontraktu treba i nekolik tisic USD, pak si hodne pohlidate, kdy ma dany kontrakt jak FND tak LTD.
Pokud jste vzletne povahy a neresite takova data, pak Vam doporucuji zavest si FND a LTD do evidence otevrenych pozic, kde takova data nemuzete prehlednout.

Mnoho uspechu!!

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Asi máte pravdu. Je jasné, že při takových objemech si na to dám určitě pozor a pohlídám si to. Ale to je myslím "hudba" vzdálené budoucnosti. Ještě jsem nepřešel ani do paper treninku :) Zatím se seznamuju se základními principy. Ale snad jednou proniknu do tajů komodit :)

Mějte se...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Domnívám se,že k základní "abecedě"obchodníka je seznámit se s tzv.specifikací kontraktu,kde jedním z důležitých údajů je expirace kontraktu a respektovat toto datum.Z praktického hlediska je to mnohem důležitější údaj,než např.kdy má narozeniny tchyně nebo přítelkyně.Pokud by se stalo,že zůstanete v trhu po expiraci kontraktu,tak vás vypořádací centrum vyzve k plnění závazku-t.j. dodání nebo odebrání podkladového aktiva.Odnést 100 trojských uncí zlata /možná 3 kg/ nebude takový problém,ale 5000 bušelú kokuřice /asi 127 tun/ může být problematické-obzvláště pokud nehodláte vyrábět krmné směsi.Proto by pak asi bylo řešení splnit závazek nákupem/prodejem potřebného množství podkladového aktiva na tzv.spotovém trhu /trh s okanžitým dodáním -řádově týdny,ne měsíce jako u futures/.Tady ale může být odlišná cena a tak se může zbytečná zapomětlivost docela prodražit.Moje vypozorovaná zkušenost je asi týden před expirací přerolovat do dalšího kontraktního měsíce.Rozhodně nedoporučuji nechávat ukončení obchodu na poslední chvíli,může se stát cokoliv nepříjemného co vám zabrání vystoupit z trhu a není třeba zbytečně riskovat. josef

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 year later...

Dobry den,
rad bych se zeptal zkusenejsich nez jsem ja:) Zajimalo by me na kterych strankach se mohu dozvedet FND a LTD komodit mini Russell (ER2), mini S&P (ES), YG (mini-sized Gold), mini DJ (YM), euro (EUR). Zkousel jsem hledat na strankach Interactive Brokers, ale nepodarilo se mi to najit.

Dekuji za odpoved :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...