Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Určování ceny při otevření trhů


Doporučené příspěvky

Dobrý den,
V jiných diskuzích jsem toto nenašel a tak zakládám nové vlákno.
Chtěl bych vědět kdo určuje přesnou cenu jednotlivých trhů (řekneme třeba akciových indexů nebo samotných akcií) jakmile se otevřou trhy.
Jako příklad bych chtěl uvést víkendy - jakmile se trh s akciemi otevře, kdo určí jak velký gap se vytvoří? (myslím teď konkrétní akcie jako např GOOG). Nikde jsem nic takového nenašel a pokud dobře vím, tak o víkendu se neobchoduje a tedy poptávka / nabídka by měla zůstat stejná jako když se trhy uzavíraly.
Napadlo mě pouze, že se toto určí podle čekajících nákupních a prodejních objednávek které byly zadány přes víkend, ale to se mi zdá velmi nepravděpodobné.

Děkuji za odpověď

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zargut


predpoklad ze poptavka a nabidka by mala ostat rovnaka ked sa rh uzavrie nieje spravny. vacsina nebude drzat svoje LMT prikazy na burze pokial sa neobchoduje.

graf sa vykresluje na zaklade LAST, poslednej zobchodovanej ceny. pri otvoreni trhu musi prebehnut obchod aby sa vykreslila prva zobchodovana tranzakcia. cize prvy zrealizovany obchod je open cena, a ta moze byt inde ako LAST cena zobchodovana tesne pred zatvorenim trhu.


polozil si zdanlivo jednoduchu otazku ale take jednoduche to na vysvetlenie nieje

kazdy trh , kazdy instrument ma svoje specifika. velam trhov na burzach ma odlisne parovacie algoritmy. vyratavanie ceny je uplne ine pri opciach, futures, akciach. ak si vezmes zakladny PriceTime algoritmus ktory funguje na vacsine akciovych trhov, tak by prva zobchodovana cena mala byt blizko poslednej, ale su tam 2 dni prestavky kedy sa moze cokolvek stat.

dalsia vec je napriklad rozdelenie obchodnych pasiem. niektore akcie maju premarket, standardnu seansu. trejdy po seanse. pri inych akciach mozes mat zaciatok obchodovania fixing, rozne druhy aukcii.

dalsia velmi dolezita vec ktora ovplyvnuje cenu, je ze cenu na trhu neovplyvnuju len burzove obchody, ale aj mimoburzove, takzvane OTC. pokial sa zobchoduje mimo burzovych hodin velky objem akcii za cenu povedzme 2-3x vyssiu, tak na burze za cena zmeni dramaticky. vznikne GAP

alebo obchoddy zalistovane na viacerych burzach. ked jedna burza otvori 8:00 a akcie A sa na nej obchoduju a druha burza otvori 15:00 a rovnake akcie A su na nej umiestnene tak vznikne GAP.

rovnako cenu meni zmenaobjemu emisie, rozdelenie emisie, sqeezouty, fundamenty mimo trading hours. chyby v systemoch tvorcou trhu (nestava sa casto ale aktualne v dnesnej dobe)

je toho strasne moc co ovplyvnuje cenu. je to skor na knihu nie na jeden prispevok.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Děkuji za skvělou odpověď.

Vždycky mě fascinovalo tvoření ceny, hlavně tedy přes dny kdy se neobchoduje.

Je ale nějaká možnost sledování ,,přibližné" ceny přes víkend (např. pokud by se stal nějaký fundament nebo něco podobného, je možné vidět přibližný dopad na aktuálně zavřený trh) ? Předpokládám že asi ne (na internetu jsem nic takového nenašel), ale raději se zeptám.

Děkuji

Zargut

Link to comment
Sdílet pomocí služby

deluxe

omyl kolego, elektronicke trhy maju svoje otvaracie a zatvaracie hodiny. pocas prestavok na tychto trhoch nieje mozne zrealizovat obchod. kazdopadne OTC obchod zrealizovany byt moze.

vynimkou je Fx. ako globalny trh nieje mozne zastavit obeh penazi v systeme. tam sa cena meni 24 hodin denne , 7 dni v tyzdni, a exstuju aj nejake weby kde je mozne vyvoj ceny sledovat. rozna kvalita samozrejme

vysvetlil by som to na teoretickom priklade z akciami :

mam firmu ktora je verejne obchodovana , vlastnim povedzme 90% akcii . jej LAST cena je povedzme 10 EUR za akciu v piatok vecer. v obehu je 1 000 000 a jej trhova kapitalizacia je 10 000 000 EUR. (velmi teoreticky priklad. pretoze trhova kapitalizacia je s pravidla vyssia ako net liquidation valiue)

v sobotu vecer sa dohodnem o predaji 20% balika akcii za 5 000 000. trhova kapitalizacia sa zvysi. aj net liquidation value sa zvysi. ale kedze sa jedna o OTC obchod, tak burzova cena je vzdy LAST 10 EUR za akciu, hoci po poslednom obchode je net liguidation value 15 EUR. informacnu povinnost mam, ale po uzavretom obchod v sobotu vecer nepojdem hned pisat tlacove prehlasenie. vsetko budu este riesit pravnici co potrva tyzdne, ale dohoda uz prebehla. kazdopadne ak sa dostanu informacie o tranzakcii von, je logicke ze uz v pondelok rano bude cena raketovo stupat.
samozrejme drobny smrtelnik nema sancu vediet o tom ze nejaka takato tranzakcia prebehne, alebo prebieha. vedia to len insideri.

takze vysledok TEORETICKY moze byt taky, ze v pondelok rano v premarkete sa prvy zrealizovany obchod uzatvori na cene 15, mozno 20, ale pravdepodobne 25, dolarov za akciu (to je posledna zobchodovana cena). staci jediny match , sparovanie jednej ponuky z jednym dopytom na cene 25 a cena poskocila o 150%

pisem teoreticky preto lebo na burze sa obchoduje vzdy buduca cena, predpoklad, a nie Net.Liq.Val, tie casi su uz davno prec. v reale by to vyzeralo tak ze firma ktora ma assets value na nejakej cene sa na burze za niekolko nasobne vyssiu cenu. rovnako tak plati ze velke baliky akcii sa predavaju za vyrazne vyssiu cenu ako akcie ktore sa paruju po desiatkach a stovkach na burze. cim je v obehu menej akcii a su menej likvidne, tym ma akcia tendenciu byt volatilnejsou a narast ceny je prudsi, rovnako ako aj jej pokles.

no a co sa tyka indexov, alebo resp futures na indexy, ak nieje mozne sledovat priebeh jednej jedinej firmy , asi bude ovela zlozitejsie sledovat balik, 10 , 30 , 500 firiem ktore maju roznu vahu v indexe.
toto je mimochodom prave dovod, preco je DJI volatilnejsi ako NQ, a ten je volatilnejsi ako ES.

myslim ze princip je jasny, mozete si to dosadit trebars na komodity, akcie, bondy cokolvek. len treba rozlisovat, co je podklad a co je derivat a ako sa pocita, ale myslim ze to by mal byt zaklad. ked sa tymito vecami zaoberame

este by som dodal, ze toto je velmi jednoduchy priklad, a trosicku pritiahnuty za vlasy, v skutocnosti je to o dost komplikovanejsie, ale pisem to tak jednoducho aby bol pochopitelny princip.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 9 months later...

Dobrý den, rád bych se zeptal jak je to s odečtením částky z účtu pokud držím kontrakt několik dní a trh neprotne muj stop loss ale nepatrně klesne.Jestli se tato ztráta odečítá každý den .pokud následující den zase povyroste tak se částka připíše na můj účet .Přečetl jsem si na internetu článek že se cena zučtuje každý den.Přiložím tento článek :

Taktéž nezapomeňte, že veškeré otevřené futures pozice jsou denně zúčtovávány. Váš obchodní účet bude na konci každého dne balancován k uzavírací ceně tohoto dne; dosáhly-li vaše otevřené pozice během tohoto dne profitu, bude tento připsán na váš účet. A naopak, utrpěli-li jste ztrátu během takového dne, z vašeho zústatkového účtu bude tento deficit odečten. Vstupní marginy slouží k pokrytí běžné denní fluktuace ceny komodity, nepokrývají však vaše případné vzniklé ztrátové pozice během jednotlivých dní.
Může mi to prosím někdo objasnit.Měl jsem zato ,že se mi peníze odečtou nebo přičtou až po uzavření pozice,protnutí stop-lossu v krajním případě pokud se cena dostane na hranici margrinu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...