Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Bude můj obchodní plán funkční?


Doporučené příspěvky

Ďakujeme za výborný článok

Takisto si čoraz viac uvedomujem, že v tradingu nejde o žiadnu mágiu. Naše želania, modlenie sa za pohyb trhu naším smerom, návaly eufórie po víťaznom obchode striedané s pocitom úzkosti po stratovom týždni a frustácia zo stagnácie - to všetko je trhu ukradnuté. Podstatný je zodpovedný, systematický a konštruktívny prístup a veľakrát predtým ako vôbec začneme pracovať na obchodnom pláne musíme najprv popracovať na svojej osobe.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Vynikající článek, díky, sám jsem v prvních dnech svého živého obchodování velmi rychle narazil na to, že jsem čekal, že všechno půjde hladce a skvěle, což samozřejmě nešlo, naštěstí jsem přestal obchodovat po $300 DD (YM) a znovu projel všechno, o čem jsem zjistil, že mi v plánu nesedí. Měsíc živého obchodování mi co do zkušeností dal 10x více než jakkoliv dlouhý backtest či papertrading. Současně jsem se dostal do fáze, (i když jem si myslel, že v té fázi dávno jsem), kdy jsem skutečně začal počítat s tím, že ze začátku půjde všechno hůř. Osobně v tom vnímám největší posun k ziskovému tradingu od prvního příchodu na stránky finančníka :)

díky Petrovi i Tomášovi

Link to comment
Sdílet pomocí služby

no, stop trading a back to paper, to som tiez zazil. Neslo pritom o nejaku zasadnu nefunkcnost planu, skor neschopnost ho obchodovat. Tak som si nacital zopar mesiacov replay a pekne poctivo driloval exekuciu planu. Vysledky replay uz vyzeraju dobre, tak to skusim opat live. Som na lacnom trhu (NQ) a riziko mi obvykle vychadza menej nez 1%, takze nejaky ten DD si mozem dovolit.
Hlavne je si uvedomit, ze straty su OK, ak su v sulade s planom a riziko je pod kontrolou. Pokym clovek ocakava ze kazdy obchod bude ziskovy, prva strata ho rozhodi, dalsi obchod nezobere (ziskovy), potom zase zacne "dohanat" (dalsie straty) a uz sa toci v spirale zlych obchodov, naburanej psychiky a este horsich obchodov. Omiela sa to tu stale dookola, ale clovek si musi doslova zazit tu absolutne kontraintuitivnu skutocnost, ze v tradingu sa zaraba chladnokrvnym inkasovanim strat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Když jsem uviděl titulek, tak jsem si řekl, že na tu otázku přece nejde odpovědět. Nakonec Petr odpověděl - skutečná funkčnost systému se zjistí až když ho zkusíme obchodovat. Úspěch víc záleží na řízení rizika a MM než na signálech pro vstupy a výstupy. Díky za přínosný článek.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

nejsmutnější (resp. pro rozumné lidi to nejlepší, protože mají na kom vydělávat) na tom celém je, že lidi sou prostě od přírody neuvážliví gambleři..drtivá většina lidí není soudná a už vůbec ne objektivní a tohle se v obchodování projevuje naprosto maximálně...protože zbrklý a nesoudný člověk i když by si chtěl otevřít restauraci, tak prostě nemá kapitál a to ho zabrzdí před rychlým krachem..kdežto na obchodování stačí člověku pár desítek tisíc korun aby začal...a proto se do toho po hlavě hrne tak obrovské množství lidí, kteří mají právě v obchodování možnost udělat tu kardinální blbost, po které vnitřně tak "touží"..jakkoli to zní šíleně, tak to podle mě opravdu funguje..lidi to prostě berou jak sportku - chcou to prostě co nejrychlej zkusit jestli to náhodou prostě nevyjde (a obchodování jim tohle dokonale umožňuje)...je to jako když si koupíte stírací los - taky ho chcete co nejrychlej odkrýt abyste věděli jestli to vyšlo nebo ne..a nic vám nestojí v cestě, prostě to záleží na vás kdy ho setřete...dejte lidem možnost "můžeš obchodovat hned a potenciálně lze na burze vydělat velké peníze" a drtivá většina to co nejrychlej zkusit chce...a bohužel i spousta lidí, kteří do toho jdou rozumně to prostě nevydrží a skočí do toho, protože prostě už dál nemá trpělivost...ono to v zásadě asi neni uplně špatně..jen je potřeba si dát alespoň jasný limit peněz, kolik můžu ztratit než se prostě ukáže, že to nefunguje...tj. ten kdo vymaže účet, protože to prostě zkouší pořád dokola a jde vyloženě proti zdi, ten si to podle mě maximálně zaslouží a neexistuje pro to žádná omluva ve velmi populárním smyslu "vymazat účet musí každý, jinak se to naučit nedá"...a nejlíp si ještě říkat "musím dokonce vymazat účtů několik, abych se to naučil"...

tj. z moje pohledu je naprosto stěžejní při posuzování toho, jestli může můj plán fungovat, soudnost a objektivita..pokud člověk opravdu pořádně a objektivně nezváží, jestli má s tím či oním přístupem reálnou šanci uspět (i poctivý papertrading velmi reálně nastavený toto dokáže objektivně posoudit) a opravdu se pravdě podívá zpříma do očí a absolutně si přestane cokoli nalhávat a nepůjde do toho s vědomím "že to neni uplně ideální, ale za zkoušku to stojí", pak se vše ostatní dostaví časem automaticky a on prostě začne přemýšlet nad riskem, limity, obchodním edge atd...

majkll

Link to comment
Sdílet pomocí služby

a abych uvedl sám za sebe praktický příklad --- když jsem poprvé zkoušel obchodovat live, ani já jsem do toho nešel ideálně a taky to zpětně beru jako trošku zbrklé...protože jsem do toho šel právě s tím špatným vědomím toho, že to neni uplně ideální a uplně mi to nesedí, ale mělo by to fungovat..a samozřejmě, že to live nefungovalo (a to vím objektivně, že to prostě pro mou osobnost nebylo funkční)..

ALE to nejdůležitější bylo, že jsem měl krizový scénář (na základě jednoho Petrova článku), který jasně říkal, že cca maximální možná měsíční ztráta při totální nefunkčnosti je kolem 350 USD/kontrakt...já to navýšil a dal si hlavní limit 500 USD, po kterých bych to přehodnotil a přestal live..taky jsem měl nějaké dílší týdenní a denní limity pro maximální ztrátu a maximální počet obchodů za den a ztrát za den...

a díky tomu jsem asi po měsíci a půl skončil s celkovou ztrátou kolem 180 USD....a to je relativně absolutně zanedbatelná částka...takže - byl sem zbrklý a nejistý, ale moc jsem si to chtěl už zkusit, ale obrovské pozitivum je, že mě to stálo pouze 180 USD...načerpal jsem zkušenosti a dokázal zachovat soudnost a přestat...a takto by to podle mě mělo ideálně fungovat, když už to prostě člověk "musí" zkusit...

důležité je taky zmínit to, že hlavní důvod, proč byla moje ztráta tak malá byl ten, že jsem neudělal žádnou klasickou chybu jako je přeobchodování nebo výraznější obchodování mimo plán, porušování max. velikosti SL, denních limitů atd....protože jsem k tomuto všemu přistupoval maximálně seriózně už v papartradingu a přechod na live se tedy v tomto moc nelišil...a to je další nesmírně důležitá věc..

majkll

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...
  • 2 týdny později...

majkll: je to čistě subjektivní posouzení toho, že ti to nesedělo nebo se to dá nějak podložit? Co bylo to stěžejní, co ti na tvém původním plánu nesedělo (a proto si jej odmítl dále obchodovat)? Já jsem celkem rychle od finwinu přešel k vlastnímu setupu obchodování korekcí (pouze s EMA). Asi to není úplně dokonalý systém, ale myslím, že mi sedí a přijde mi to jednoduché a logické. Ale právě to "myslím" potřebuju nějak konkretizovat :)
Dík

Link to comment
Sdílet pomocí služby

tomas262:

bylo to asi spíše subjektivní, ale v tradingu často všechno nejde rozdělovat podle čísel..hlavní důvod, proč jsem skončil bylo to, že se naplno projevilo to, co jsem už tušil z paperu..že prostě některé vstupy nemají takovou logiku, jaké jsem chtěl dosahovat...z toho důvodu mi byly některé vstupy proti srsti a nebyl jsem si při vstupu jistý...a to je špatně..člověk obchodní myšlence musí věřit..jinak ho to rozežere zevnitř...nehledě na čísla a statistiky..to byl ten hlavní důvod..

ono člověk docela dobře po určitém čase pozná, jestli je to pro něj dost logické nebo ne..protože čím víc obchodů podle určitého systému uděláš, tím víc se může nahromadit obchodů, u kterých bude podvědomě křiet "tohle néé, to je přece špatně, proč to dělám, když vím, že to je prostě špatně"..

majkll

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...