Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

opce na komodity hedging


3ddi3

Doporučené příspěvky

Dobrý den,
Chtěl bych poradit s vytvořením obch. strategie, respektive s nasměrováním k její vytvoření.

Pracuji ve firmě, která dodává na český trh LPG pro auta. Máme síť čerpacích stanic po republice
a zásobujeme ji.
LPG se na na burze jako futures neobchoduje, i když sem narazil na článek, který uvádí, že jsou už konečně
i na burze viz www.cmegroup.com/tools-information/lookups/advisories/market-regulation/SER-5720.html

Chtěl bych pomocí opcí vytvořit strategii, která by měla hedgeovat cenu tohoto zboží.
Dejme tomu, že aktuální cena je 1000$ za tunu. Jak mužů využít opce k hedgi proti nárustu ceny?
Vzhledem k tomu, že nakupujeme fyzicky komoditu každý měsíc, s jakou frekvencí obchodovat.
Pokud výše zmíněný ticker nefunguje, nebo se málo obchoduje, dalo by se něco podobného udělat na základě jiné komodity ? Přece jenom je LPG závislé na ropě,vyrábí se z ní v rafinérii.

Díky, Eddie

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to 3ddi3:

>Dejme tomu, že aktuální cena je 1000$ za tunu. Jak mužů využít opce k hedgi proti nárustu ceny?
Například nákup call opce jako pojištění proti růstu. Jestli ticker funguje/nefunguje/jeho likviditu jsem nezkoumal. Rozepíšu se níže.

>Vzhledem k tomu, že nakupujeme fyzicky komoditu každý měsíc, s jakou frekvencí obchodovat.
Netuším, zda je měsíčně nakupovaný objem hned v daném měsíci spotřebován, nebo jestli se nakupuje na například dva/tři měsíce dopředu. To by určitě mělo vliv. Případně zda bývá velikost nákupu každý měsíc cca stejná, nebo zda jsou nějaké zásadnější odchylky. To vše by rozhodovalo o tom (kromě dalších věcí z burzy), s jakou frekvencí obchodovat.
Má ten systém být jen jako hedge a je akceptovatelné, aby Vám to trochu ukrojilo ze zisků firmy? Nebo to má být vysloveně ziskový systém, který využije fyzických nákupů LPG? Udělat hedge a zároveň ziskový systém by mohlo být trošičku náročnější, byť nějaké nápady mám.

>Pokud výše zmíněný ticker nefunguje, nebo se málo obchoduje, dalo by se něco podobného udělat na základě jiné komodity ? Přece jenom je LPG závislé na ropě,vyrábí se z ní v rafinérii.
Najdete nějaký plyn, ropu, cokoli, co má k LPG fundamentálně blízko a dostatečně to koreluje, pak to můžete řešit nákupem futures kontraktů daných komodit, nebo nákupem call opcí (samozřejmě otázka bid/ask spreadu a u opcí taky časové hodnoty, ta půjde proti Vám).
A nebo si ještě můžete začít hrát s prodejem putek, s vertikálními opčními spready (eliminace časového rozpadu za cenu omezení potenciálních zisků) atd atd...

Tohle je trošku větší práce a výzkum (jako jakýkoli zajímavý obchodní systém), který budete muset provést pravděpodobně detailněji sám. Zadarmo to nikdo za Vás neudělá.
Je potřeba na fórum přinést už nějaký základní koncept, excel, výsledky dílčích testů, pak k tomu může dát někdo tip, na co konkrétně se zaměřit, kde by mohl být prostor pro zlepšení. Vždy jsou potřeba konkrétní čísla (aspoň pro mě). Bez čísel je vše jen nekonkrétní teoretizování. Tak hurá do toho a půl je hotovo :)

Tom :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tak nakupujeme a spotřebováváme pruběžně.Měsíčně cca stejné množství, zboží se v tom měsíci i spotřebuje. Cenu nákupu máme stanovenou na
Měsíc podle indexu Ansi nebo Argus. Což jsou indexy cen na západě a východě evropy.
Napadla mě možnost koupit call opcí vzdálenějšího měsíce(např. 3) a vypisovat v průběhu doby a vydělat ještě na čase.
Zkusím si udělat par jednoduchých backtestů na měsíční bázi a uvidíme.
Nakupovat přímo komoditní kontrakty se mi nechce skrze potřeby většího množství peněz.
Asi to budu muset rozdělit na základní hedge na cenu a pak další možné příležitosti pro zisk.
Eddie

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jde o tohle, cena v závislosti na ropě a několika dalších faktorech roste (sezóna apod). Většinou se dá odhadnout zda bude cena pro další měsíc růst. Když bych nakoupil future kontrakt v nějakém poměru k fyzickému nakupování, tak si tím zahedguju cenu. Ale nic není stoprocentní, cena někdy i klesá, někdy i výrazně. Trochu do toho hraje ještě měsíční přepočet $/CZK.
Xzajic otázku jsem nepochopil. Je mi jasné, že aby se hedge povedl, musím do toho dát adekvátní poměr peněz jako do fyzického nákupu zboží.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Souhlasím s uživatelem xzajic - kombinace fyzických obchodů s komoditou a burzou za účelem nejen hedge ale i zisků už je trošičku masíčko :) Jsou asi lehčí cesty, jak vydělat peníze. Nicméně pokud se na to cítíte, hurá do toho a až budete mít nějaké excely a pravidla, můžete to tady postnout, abychom to mohli prostudovat a dát k tomu komentář.

Vnímám vše tak, že bude vhodné ty dva obchodní systémy rozdělit - obchodní systém s fyzickými zbožím je jedna věc a nyní předpokládám funkční a zisková.
Druhá věc je zapracovat na samostatně funkčním ziskovém systému na burze bez ohledu na to, zda reálně s LPG obchodujete, či nikoli. Zde ale budete moci využít Vašich zkušeností s odhadem toho, zda další měsíc cena LPG poroste/neporoste.... když už na to máte ten čuch, tak bych stavěl obchodní systém minimálně v blízkosti toho, co už znáte - trhy jako gasoline, natural gas, light sweet crude oil, natural gas, heating oil...

Tom

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ačkoli to zní logicky, v literatuře jsem se nikdy nesetkal s tím, že by někdo používal opce jako hedge k fyzické komoditě, k tomu se používají futures.
Zde není matematika nijak komplikovaná, předpokládám, že je nasmlouvaná prodejní cena na delší období dopředu a vy se potřebujete jistit proti pohybům ceny proti vám. Stojí asi za to spočítat, jestli by se nevyplatil hedge i na CZK.

Pokud je váš argument, že opce je levnější, tak musím oponovat, opce není levnější, opce pouze používá výrazně silnější páku. Páka se potom projevuje na obě strany, tj. o co ušetříte při nákupu, o to většímu riziku se vystavíte.

Hedge je často mnohem jednodušší matemtaticky a prakticky než psychologicky směrem k managementu, protože když půjdou věci vaším směrem, tak se vás budou ptát, proč nevydělávají víc, když nakupujete levněji než bylo naplánované a nějaké imaginární riziko se v takové atmosféře obtížně obhajuje.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jasně, více méně je samozřejmě jednoduší se hedgovat přímo přes nějaké futures kontrakty.

Standardně se cena dodávky komodity platí na základě indexu v měsíčních cenách. To znamená, jakékoliv zboží které bylo dodáno v měsíci říjnu bude za cenu říjnovou.
Např. Říjen je cena 1000$ za jednotku, cena roste Listopad je cena 1100$ za jednotku.

Pokud na začátku října spekuluji na růst ceny, samozřejmě kontrakt koupím a přestože fyzicky v listopadu nakupuji komoditu dráže , určitý množství peněz získám nárustem ceny mého kontraktu. Chápu li to správně, je ideální investovat adekvátní poměr pěněz se započtením případné páky, které pokryjou rozdíl v ceně na fyzickém množství dané komodity.

Vzhledem k tomu, že ceny u smluvních dodavatelů jsou na měsíční bázi budu kontrakty nakupovat každý měsíc, nebo můžu nakoupit vzdálenější futures nebo případně postupně rolovat po měsících, a v době kdy chci vybrat rozdíl kontrakt prodat.

No nic, musím to fakt trochu zbacktestovat a ujasnit si všechny časové souvislosti.
Pak zkusím do toho nějak ještě zapojit opce, ale díval jsem se že asi na ty futures MAE, MAS nejsou opce.


Link to comment
Sdílet pomocí služby

Trochu jsem se o to ted zajimal ze stranky hedgovani pokud jste long cash (ten kdo vlastni komoditu a bude ji prodavat). Opce jako zajistovani se vyskytuji v literature pomerne casto (asi je treba hledat zdroje primo o hedgovani), rukou v ruce s futures a forward kontrakty (napr. Self-study guide hedgovani na CME). Opce maji vyhodu ze se muzu pripadne ucastnit rustu na komodite, samozrejme za cenu premia. To muzu snizovat vypisy. Ruznymi kombinacemi si muzu ridit velikost risku (pokud jsem na zacatku schopen vydefinovat risk, tak mu muzu navrhnout prislusnou strategii). Narazil jsem ale na jiny problem, ktery jsem zatim uplne nerozlousknul a to je vymena risku pohybu na komodite za basis risk (basis=spot-fut). Ten se muze za dobu hedge na pozici velmi nepekne zmenit a poslat pozici do ztraty (tyka se futures a opci, ne forward, tam je zas riziko kreditu). Delal jsem si na to backtesty zatim s futkama (napsal jsem si vlastni backtester) a vysledky zatim moc presvedcive nejsou. Musim to jeste vice prozkoumat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Myslím, že do toho risku bude právě čas mít velký vliv a také jak vzdálený kontrakt kupuji.

Komoditu fyzicky kupuji za nějakou cenu index + konstantní marže obchodníka
Futures kontrakt by se ideálně měl chovat jako index.
Což samozřejmě není, a je mezi nimi rozdíl cen, nicméně bližší cena futures kontraktu bude zřejmě blíže k indexu než vzdálenější cena.
Aktuální cena indexu je cca 1000$

Kouknu li na to dnes například:
PSV12.NYM European Propane CIF ARA (Argus) 1,012.76
PSX12.NYM European Propane CIF ARA (Argus) 1,018.92
PSZ12.NYM European Propane CIF ARA (Argus) 992.89

Poradí mi někdo, kde se dá podívat a případně obchodovat futures kontrakty obchodované na NYMEXu ?

Základní strategie pro nakupující komodity(Tzv. long cash):
-Long Futures - zajištění "fixní" ceny, ideálně při růstu ceny

-Long Call Opce - zajištění proti růstu ceny(na nějaké hodnotě = strike), platíš premium, nemáš margin

-Short Put Opce - Nahá opce vyžaduje "velký" margin, získáš premium a fixuješ cenu i na propad do hodnoty strike v případě OTM. Pokud spekuluješ na růst podkladu tak se vyplatí ITM opce = více premia.

-Long Call Opce + Short Put Opce - pokud se cena podkladu budo obchodovat v range(mezi striky) OTM opcí tak získávám premium (vypsaná opce - cena nakoupené). Při nárustu ceny podkladu nad strike call opce mám pokryté riziko. Při poklesu ceny pod strike short opce hrozí velký propad. "Velký" margin.

Jasné, že margin se dá pořešit nějakou vertikálou, aby se stal přijatelnější, za cenu nákupu opce.

Další návrhy na strategie klidně sem :)


Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...