Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Metodika výpočtu indexu NASDAQ 100


Doporučené příspěvky

Chtěl bych obchodovat instrumenty na index Nasdaq 100. Neznám však metodiku jeho sestavování a výpočtu jeho změn. Čím více hledám informace o metodice sestavování a výpočtu indexu, tím více dostávám protichůdné informace. Můžete prosím někdo osvětlit, jak se tento konkrétní index vypočítává? Domnívám se, že z příklad výpočtu změn spolu s vahou jednotlivých titulů v tomto indexu jasněji vyplynou vlivy, které ovlivňují chování tohoto indexu a tím pádem i zisky/ztráty.

Díky

Laďa

Link to comment
Sdílet pomocí služby

zdravim lado,
nevim presne jak chcete instrumenty na nasdaq100 obchodovat ale myslim ze si situaci zbytecne zeslozitujete, protoze misto analyzy jedne veci se hodlate vrhnout na analyzu 100 jinych.navic cena konkretniho instrumentu na nasdaq nezalezi pouze na cene podkladu ale tvori ji i napr. poptavka/nabidka po danem instrumentu...pokud se tedy nechystate na velmi dlouhe obchody v radu let kdy by jista fund. analyza soucasti asi pomohla si myslim ze si situaci zbytecne komplikujete...podle me staci sledovat hodnoty indexu jako podkladu a i to muze byt pro nekoho zbytecne rozptylovani...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zkusím nastínit své myšlenkové pochody, aby jste mi je když tak mohli vyvrátit či korigovat, nebo se nechte jimi inspirovat. Chci obchodovat futures e-mini Nasdaq 100. Jeho podkladovým aktivem je hodnota indexu Nasdaq 100, kdy hodnota jednoho bodu indexu Nasdaq 100 má cenu 20 USD. Tady zjišťuji, že mám nejspíš první díru v úvaze, protože píšete, že hodnota futures nezáleží jen na hodnotě indexu, ale i na dalších věcech, jako je nabídka a poptávka. Tuto informaci jsem ale doposud neměl. Můžete ji prosím více rozvinout?

A nyní dále k podstatě věci. Hodnota indexu je tvořena nějakým poměrem těch 100 akcií. Tady se moje informace velmi rozcházejí o jednotlivých poměrech a způsobu jejich výpočtu. Pro zjednodušení myšlenkového pochodu budu počítat, že každá akcie má stejnou váhu 1%, i když tomu ve skutečnosti tak není. Stáhnu si data za těch 100 akcií a zjistím, že 60 akcií roste a 40 klesá. Vím tedy, že celkový sentiment titulů a trhu majících vliv na index je rostoucí. Začnu tedy spekulovat na vzestup. Když zjistím po nějaké době, závislé na předpokládané době držení pozice, že poměr rostoucích a klesajících akcií se mění v můj neprospěch, tak se podle toho rozhodnu, zda ukončím pozici. Čím větší je poměr mezi rostoucími a klesajícími akciemi, tím větší je síla trhu ,terá buď jde se mnou, nebo se mnou zametá a jde proti mě.

Nechci dělat nějakou dlouhodobou fundamentální analýzu všech 100 akcií v indexu. To by bylo opravdu zbytečné zesložiťování a rozptylování. Myslím si, že pro krátkodobější spekulace stačí sledovat jen poměr rostoucích a klesajících akcií indexu v určitém časovém období a přepočítat jej na váhu v indexu. Nemám to zatím přepočítané zpětným testováním, takže se možná šeredně pletu. Co si o tom myslíte?

Laďa

Link to comment
Sdílet pomocí služby

je to krapatek slozitejsi.

Priklad:

60 akcii roste a 40 klesa - tech 40 klesajicich je povetsinou napriklad z jednoho odvetvi, kde je velky propad a ten propad je mnohem silnejsi nez rust tech rostoucich - index tudiz klesa (prestoze je vic rostoucich).

Myslim ze analyzovat vyvoj indexu na zaklade obsazenych akcii je dosti dosti slozite a nejsem si jist zda vubec rentabilni.

Mimochodem myslim ze zde v diskuzi jsem cetl neco o metode bleskurychleho intradenniho obchodovani indexu na zaklade sledovani tech nejsilnejsich podakcii - reakce na zmenu v podakciich o par sekund predbihala reakci indexu. ale byla to dost drsna metoda.

Pete

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ano. Vím o tom. Chci to mít jen jako pomocnou rozhodovací informaci, kterou si chci zobrazit v přehledné podobě. V klasickém způsobu zobrazení je totiž kulišárna. Může mu tam svítit velká většina akcií červeně (jejich cena klesá) a index přesto roste. Naše podvědomí v první fázi vnímá jestli je více červené(akcie klesají) nebo zelené (akcie rostou) a už není schopno si to přetransformovat, že jedna červená akcie může mít díky rozdílné váze v indexu větší váhu, než 5 zelených akcií. Je to způsobeno právě rozdílnou váhou jednotlivých akcií v indexu. Právě proto potřebuji znát přesnou metodiku výpočtu hodnoty indexu.

Laďa

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím Laďo,

myslím, že si to zbytečně komplikuješ. Musíš se rozhodnout jestli chceš obchodovat jednotlivé akcie nebo indexy.

Indexy byly vytvořeny proto, aby bylo možné sledovat určitou skupinu akcií a to buď v rámci regionu nebo sektoru. Indexy vyjadřují, jak se vyvíjí trh v daném regionu nebo sektoru. U většiny indexů je váhové zastoupení akcií v indexu rozděleno dle jejich tržní kapitalizace (počet akcií x kurs) a indexy jsou v určitých předem stanovených intervalech aktualizovány (měsíčně, čtvrtletně, ročně). Při změnách se mění nejen váhové zastoupení jednotlivých titulů, ale jsou zařazovány nové akcie a akcie nesplňující požadovaná kritéria jsou z indexu vyřazena. Index tak odráží chování trhu, u "atraktivních" akcií váhové zastoupení v indexu roste a naopak.

Existují i jiné metodiky výpočty indexu, např. u DJIA 30 nebo NIKKEI 225.

S pozdravem Míra

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To si uvědomuji. Studoval jsem to v knížce o technické analýze. Dokonce tam byl výpočet náhrady jedné akcie druhou. Jenomže to byl výpočet indexu založený na average s odkazem, že jiné indexy se počítají jinak. A Nasdaq 100 se prý nepočítá jako average. A nemohu nikde najít přesnou neprotiřečící si informaci, jak se počítá právě tento konkrétní index. Stačí mi vzorec. Já si ze vzorce pak už dokážu odvodit a nasimulovat různé velikosti vlivů, které obsahují jednotlivé proměnné vzorce .

Laďa

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj Laďo,

zabrouzdal jsem na www.nasdaq.com, kde je uvedeno, že váhy jednotlivých společností v indexu jsou vypočítávány podle upravené tržní kapitalizace firem, změny indexu jsou prováděny čtvrtletně.
Přesný vzorec neznám, ale těžko by jsi do něj scháněl hodnoty, protože je nutné znát:

1) tržní kapitalizaci celého indexu (TP-In)
2) tržní kapitalizaci jednotlivých akcií (TP-Ak)

podílem TP-Ak/TP-In dostaneš váhové zastoupení akcie v indexu

Na této adrese quotes.nasdaq.com/quote.dll?page=nasdaq100 nejdeš aktuální složení indexu NASDAQ 100 a z tabulky je vidět jak aktuální změna kursu jednotlivé akcie ovlivňuje index. Možná na těchto stránkách dostaneš odpověd na všechny otázky, které máš. Podle mého názoru když nebudou uvedeny tam, tak jinde asi těžko.

Zdravím Míra

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

llaaddaa:

Dobré ráno

Nasdaq 100, se skládá ze 100 největších nefinančních společností obchodovaných v Nasdag.
Index si počítá jako vážený průměr. Rád vám pošlu tzv. vzorec pro výpočet, ale mám ho sestavený v editoru rovnic a nějak ho sem neumím vložit.
Pokud tento budete chtít poslat, napište mi na e-mail.

S pozdravem Jiris

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...