Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

open, high, low, close


Doporučené příspěvky

Toto bude asi najprimitívnejšia otázka, ktorú sem niekto položil, ale nepohnem sa bez toho ďalej. Z online manuála som nepochopil 8. kapitolu, konkrétne čo sa týka cien komodít. Každý tick sa skladá z open, high, low, close. Pričom open - cena, za ktorú trh otvoril v danom časovom intervale
high - najvyššia cena, ktorá bola v danom časovom intervale dosiahnutá
low - najnižšia cena, ktorá bola v danom časovom intervale dosiahnutá
close - cena, za ktorú trh danéh dňa uzavrel
Konkrétny problém, za ktorý ma asi odsúdite k smrti. Nechápem, za ktorú cenu komoditu nakupujem a za ktorú predávam. Môžem to totiž chápať ako open(cena, za ktorú trh otvoril) - nákup, close(cena, za ktorú trh uzavrel) - predaj. Alebo nakupujem za poslednú uzavretú cenu čiže - close.

Ďakujem za odpoveď

PS: len ma nezabite ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 43
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Nevím jak bych Vám to nejlépe podal, nakupujete za cenu jaká je v okamžiku zadání Vašeho nákupního příkazu (v praxi je nutno počítat se skluzem). Pokud zadáte příkaz před otevřením trhu, teoreticky nakoupíte za open, pokud v průběhu obchodního dne, Vaše cena se bude pohybovat mezi High-Low.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Žádná střední hodnota.
Ceny OHLC jsou jenom grafickým znázorněním nějakého časového období. Je jedno, jestli je to 5 minut nebo 1 den. Vezmeme-li si pro zjednodušení extrém - tedy například, že jeden bar (svíčka) je jeden týden, pak to znamená, že:

v pondělí při otevření burzy stála komodita tolik a tolik = Open,
například v úterý klesla na své týdenní minimum = LOW,
třeba ve čtvrtek vyskočila na týdenní maximum = HIGH
a v pátek skončilo obchodování za nějakou cenu, která se rovná CLOSE.

Po celý týden mohu kdykoli nakoupit nebo prodat za aktuální cenu, která může být kdekoli. Zadáte-li tedy příkaz k nákupu nebo prodeji v neděli za market, nakoupíte nebo prodáte za OPEN ihned po otevření burzy. Zadáte-li příkaz k nákupu nebo prodeji za přesně vámi stanovenou cenu, čeká váš broker (nebo elektronická platforma) dokud trh nedosáhne této ceny.

A toto platí pro jakýkoli časový rámec, který si zvolíte. Pokud při 5 minutovém grafu otevře nový bar (svíce) např. za 100$, za minutu klesne cena na 94$ za dvě minuty vyskočí na 117$ a přesně po pěti minutách je cena rovna 105$ - mohl jste kdykoli v průběhu těch pěti minut nakoupit nebo prodat třeba za 98 nebo např. za 115$...

Je to už srozumitelnější??? :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mám pocit, že si trochu pleteš pojmy tick a bar... TICK je nejmenší dílek, o jaký se může posunout cena na konkrétním trhu. Tick nemá žádné low nebo high - je to prostě něco jako například V Česku je teď nejmenší mincí 50-tihaléř. BAR nebo CANDLE (svíčka) je grafické znázornění času (minuta, 5 minut, hodina, den...) a tento BAR (čára) nebo CANDLE (svíčka) má Open, Low, High a Close... :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Po lopate bych to rekl asi tak, ze pokud mas deni graf v rozmezi asi mesice, tak kazda carka na grafu bude znazornovat jeden obchodni den, a to OHLC.
Kdyz vezmes lupu, budes mit intradenni graf. Tzn ze jeden bar muze byt klidne i casovy usek 5 minut, tzn je znazorne OHLC v casovem useku peti minut.
Mohlo by to by klidne znazornene analogickou krivkou, ale asi by to nebylo prehledne a pro technicke ucely asi celkem nevhodne.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 year later...

ja amm dalsiu otazku co sa tyka close, ako sa da vstupit na close usecky? pri woodieho systeme sa vstupuje na close usecky ale kedze je to uzatvaracia cena nerozumiem ako sa da na nu vstupit kedze sa nevie aka bude konecna cena, mam teraz namysli najma pozicne obchodovanie, ak chcem vstupit na close usecky dalsi den moze byt otvaracia cena uplne inde a teda na close usecky nemusim nikdy vstupit, chapem to spravne? alebo je nejaky sposob ako sa da vstupit na close usecky ktora sa prave dotvara?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pokusim se to taky vysvetlit.
Ty ceny se neustale mneni. Kazdou sekundu je jina. Kdyz se svicka zacne vykreslovat, tak Open,close,high i low maji stejnou hodnotu. Az se zmeni cena (za sekundu nebo dve) zmeni se close,hight a low. Open uz se nemeni, protoze je to hodnota, kdy se zacala vykreslovat svicka. Jestlize cena se zvedne nad hight usecku, tak se svicka okamzite prekresli aby odpovidala hodnote hight.
A protoze si zobrazujeme grafy tydeni,deni, 5minutove, 1minutove vime presne kdy se zacne vykreslovat nova svicka.
Takze na 1minutovym grafu vime, ze se svcika vykresli presne za minutu. Takze si muzeme resne odmerit kdy bude cena close vykreslena (za minutu). Cas si nemusime merit samy, ale v programu vydime kolik casu zbyva do konce svicky. Stejne tak pri tydenim grafu, vyme ze svicka zacina v pondeli rano (open hodnota) a konci v nedelu vecer (close hodnota).
Cely je to pekne vydet na jednominutovym grafu, ale to neni zdarma. Za tyto grafy uz se plati.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

ok dakujem .. tomu rozumiem, tak sa spytam dalej .. ak mame svicku 5minutovu 3min a 1min (3 grafy) tak v pripade poslednych svicek (teda ak je uzatvaracia doba trhu povedzme 12.00 tak posledna 5min sviecka sa zacne vykreslovat 11.55, 3min priblizne 11.57 ..) tak vsetky tieto posledne sviecky vo svojich intervaloch by mali mat rovnaky close?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

okej dakujem opat a teraz pravdepodobne uz len na zaver otazka na grafy, pravdepodobne to tu nepatri ale budiz
sviecka je zobrazenie pohybu po tickoch ak som spravne pochopil, teraz ma zaujima ako je to pri pohybe po minutovej sviecke, trojminutovej a napr 5 alebo 10 minutovej sviecke, kolko tickov v jednotlivych casovych usekov (1,3,5,10 min) je schopna cena sa pohybovat, ano viem trochu blba otazka lebo to v principe moze byt hocikolko, ale vychadzajme zo statistiky a dalej z toho ze nemam momentalne pristup k takymto grafom takze si to nemam ako pozriet, preto sa radsej opytam .. cize na minutovej sviecke urazi cena povedzme maximalne 2 ticky na 5 min to uz mozu byt 4ri .. atd .. samozrejme zalezi od trhu aj aka je hodnota ticku na danom trhu, tak povedzme ze to bude CORN (nepametam sa aka je tam velkost ticku ani pomer voci plnemu bodu), dakujem dopredu za odpoved

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Na tuto otázku nejde dát odpověď rozumná odpověď nějakým "průměrným" počtem ticků. Když je trh úplně klidný, tak se cena během vykreslování svíce nemusí ani pohnout. Naopak když se trh rozjede, tak může cena vykreslit i během jediné minuty takovou svíci, že se nestačíš divit. Ta otázka je podobná, jako o kolik stupňů se může změnit denní teplota?

Richard

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...