Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Shrnutí trhů a obchodování srpen 2018

    Počínaje tímto měsícem budete na Finančníkovi nacházet pravidelná měsíční shrnutí náhledů na chování trhů a strategií. Spolu s komentáři k různým edge, které se ukázaly v souvislosti s chováním trhů zajímavé. Jak si vedly trhu v srpnu 2018?

    Přestože se snažím neustále diverzifikovat do dalších trhů a přístupů, hlavní pozornost mých strategií se soustředí na akciové indexy a související trhy (akcie, volatilita).

    Při pohledu na hlavní americké akciové indexy je pak patrné, že možný propad (který investory trochu vystrašil začátkem roku) se nekoná a máme zde opět nová, dlouhodobá high. V průběhu srpna prorazil silnou resistenci i hodně sledovaný S&P 500 a obchodníci postupně začínají akceptovat cenu stále výše:

    2019_08_reverzni_SPX_n.jpg

    U většiny svých strategií jsem tak opět orientován především na růst indexů (s tím, že případný pád trhů by zbrzdily stop-lossy). Tedy spekulace se odehrávají zejména v rovině nákupů indexů a akcií (případně výpisů vertikálních spreadů).

    Sám jsem srpen trávil letním odpočinkem a rodinnou dovolenou. Drtivou většinu obchodů jsem tak nechal na svých automatech. A těm se zejména v akciových indexech dařilo výborně. Hlavně s ohledem na skutečnost, že jsem s grafy trávil minimum času.

    Velmi dobře se mým systémům vedlo swingovým obchodováním momenta menších a živějších akciových titulů. Tedy na podobném principu popisovaném v článku Vytvoření momemtum portfolio systému obchodujícího akcie. Zde se mi účet zvýšil za měsíc o cca 7 % bez použití páky. Řada akcií obecně zažívala pěkné trendové pohyby.

    Hodně dobře skončily i reverzní strategie obchodující princip návratu k běžné hodnotě, které popisuji v základním kurzu. Tyto strategie obchoduji na 50% margin a v srpnu se účet navýšil o 8,2 %. Takto vypadá srpnová výkonnost na mém živém účtu u InteractiveBrokers:

    2019_08_reverzni.jpg

    Reverzním strategiím v akciích se letos zatím nevedlo tolik jako v minulých letech, nicméně od řady studentů mám zprávy, že jim s různými nuancemi strategie pěkně vydělávají, a srpen tak jistě hodně traderů na Finančníkovi potěšil stejně jako mě. Nezapomínejte však na to, že trading je o dobrých, ale i slabších měsících a výsledky je nutné posuzovat z dlouhodobého pohledu. Neusněte tedy po srpnu na vavřínech, ale snažte se dál pracovat například na vytváření robustních portfolií složených z více typů strategií. Nebo třeba automatizaci, protože právě až podobné výsledky začnou naskakovat skutečně bez práce a každodenního sledování trhů, tak si naplno začnete uvědomovat, jak úžasný business trading je. Mimochodem – nepřehlédněte pak toto vlákno v AlgoLab skupině, kde trader 4fx popisuje vytvoření automatizovaného Python skriptu pro obchodování našich systémů u InteractiveBrokers.

    Co se intradenních průběhů týče, tak v akciových indexech bylo možné sledovat opakované tendence uptrendů, které se v trhu držely až do jejich uzavření. Podívejte se například na hypotetickou equity křivku future trhu NQ (e-mini Nasdaq) vytvořenou nákupem trhu pokaždé, když překoná high noční seance. Pozici bychom drželi bez jakéhokoliv stop-lossu do uzavření:

    2019_08_NQ.jpg

    Za poslední dva měsíce Nasdaq v denní seanci překonal high noční seance 26x. Ve více než 52% pak uzavřel výše, než bylo high noční seance. A když uzavřel výše, tak to bylo podstatně výše (průměrný zisk činí 1 000 dolarů/kontrakt, průměrná ztráta 469 dolarů/kontrakt (bez stop-lossu – analýza počítá jen s výstupem na konci dne). Podobnou tendenci měl i trh ES.

    Obecně tak v srpnu v akciových trzích vydělávaly snadněji právě systémy spekulující na delší držení pozice. A i to je důvod, proč je dobré mít podobné přístupy v portfoliu. V momentě, kdy trhy začnou takové tendence vykazovat, systémy je zachytí.

    V případně krátkodobného intradenního obchodování na Finančníkovi ale nejvíce obchodníků obchoduje orderflow reverzní strategie, kterým vyhovují více vyvážené dny, a nikoliv ty aktuálně trendující při nízké volatilitě. Je to vidět i na výsledcích z obchodního deníku naorderflow.cz:

      Červen Červenec Srpen
    Celkový profit 24439.0 $ 17360.0 $ 22228.0 $
    Počet obchodů 730 576 807
    Úspěšnost 76.0 % 75.0 % 74.0 %
    Průměrný obchod 33.48 $ 30.14 $ 27.54 $

    Při zapojení velmi podobného počtu obchodníků vidím v srpnu trochu nižší úspěšnost a celkově nižší průměrný zisk na obchod v porovnání s předcházejícími měsíci. Dostal jsem i několik dotazů na téma „jak dopředu indentifikovat potenciálně trendový den“, kdy je lepší stát s reverzními strategiemi stranou. Ale bohužel na podobné dotazy mohu odpovědět pouze to, že je třeba prostě strategii aplikovat se stejnými pravidly v delším časovém horizontu s tím, že některé období se obchodují snáze, jiné náročněji. Určitě jsou dny, které představují z pohledu jedné strategie určité „pasti“ – spousta obchodníků ztratí v podobných situacích, které však často nejde nijak odhalit dopředu. V trzích skutečně neobchodujeme náš „dobrý“ odhad trhu, ale dlouhodobé pravděpodobnosti. A ty s sebou nesou i ztrátové obchody. Určitě bych ale v aktuální konstelaci trhů byl velmi opatrný se shorty denních high a více bych se zaměřoval na obchodování dlouhých pozic.

    V energiích řada obchodníků sleduje na Finančníkovi momentum hlavně na ropě. Mj. pomocí dlouhodobě fungujícího edge, který jsem popisoval v článku Obchodování intradenního momenta. Intradenní breakouty v ropě měly letos neuvěřitelnou výkonnost, a tak není divu, že finálně došlo k nezbytným drawdownům, kdy si strategie dává „pauzu“:

    2019_08_Ropa.jpg

    Bude určitě zajímavé sledovat, za jak dlouho vytvoří přístup nová high. Osobně bych si tipl, že se jich letos ještě dočkáme, a aktuální drawdown tak může být vhodnou příležitostí do obchodování podobného přístupu naskočit. Nicméně samozřejmě další vývoj ukáže jen čas a vždy je třeba počítat v risk managementu i s variantou, že se prostě edge z trhu vytratil (ale na podobné soudy je určitě ještě u tak malého drawdownu brzy).

    Pracujete s některými strategiemi z Finančníka? Ideálně v mechanické podobě? Budu rád, když mi napíšete své srpnové zkušenosti. Pište na petr @ financnik.cz.

    2.9.2018

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...