Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Co dělat, když se nedaří

    Ztrátové série nejsou ničím neobvyklým a dříve či později potkají každého obchodníka. Některé ztrátové série naštěstí trvají jenom krátce a tak je doba ze ztrát plynoucí frustrace vcelku přijatelná. Občas se ale stane, že ztráty skutečně neberou zdánlivě konce a jejich série dokonale naplňuje nejhorší možný scénář z MonteCarlo analýzy. Jak se v takové době zachovat?

      

    co-delat-kdyz-se-nedar.jpg

     
    Foto (c)iStockphoto.com/fredgoldstein&nbsp 

    Ztrátové série nejsou příjemné nikomu a i zkušeným obchodníkům mohou občas "zahrát na psychiku". Důležité však je, co v takové okamžiky děláme, protože podobné momenty rozhodují o tom, kdo jsou skuteční vítězové a kdo poražení. Pokud nemáme pro podobné momenty připravené důkladné analýzy, jako například již zmíněnou MonteCarlo analýzu, přichází velmi často zmatek a chyby, které celou situaci ještě zhoršují. Frustrovaný obchodník přestává obchodovat a tím se většinou stává poraženým - protože jenom krátce po té přijde tolik očekávaná série zisků a pokud by obchodník ještě chvilku vydržel, velmi rychle by se zřejmě dostal zpět do zelených čísel.

    Na druhou stranu, není ani rozumné spoléhat na to, že po každé další ztrátě se zvyšuje pravděpodobnost zisku. Teoreticky je to sice pravda, prakticky však série ztrát může pokračovat ještě o pár obchodů déle, než předpokládáme. Obzvláště zdrcující může být taková situace v momentě, kdy po určité sérii spoléháme na to, že "zisk je za rohem" natolik, že navýšíme pozice. Svým způsobem to má logiku - pokud by skutečně zisk přišel, dostaneme se s drawdownu mnohem rychlejí. Ale co když zisk nepřijde? Podobné uvažování je již spíše ruleta a ta patří do prostředí gamblerů, nikoliv traderů.

    Pokud se tedy podíváme na naše možnosti s odstupem, jsou vlastně jen 4 scénáře, co se dá dělat:

    1) Přestat obchodovat.

    2) Nedělat nic a nadále pokračovat stejně, jako doposud.

    3) Navýšit pozice, protože předpokládáme, že zisk musí být za rohem.

    4) Snížit pozice.

    Co je racionálně nejideálnější scénář? Samozřejmě, v určitém ohledu záleží obchodník od obchodníka a systém od systému, ale přesto se pokusím o určitou generalizaci pro začínající a mírně pokročilé obchodníky a na závěr článku navrhnu, jaké ze zmíněných řešení vidím jako nejlepší já (včetně toho, že dané řešení mám ověřené jako nejideálnější i z praxe). Pojďme si tedy rozebrat všechny 4 scénáře podrobněji.

    1) Přestanu obchodovat.

    Jak už jsem naznačil výše, toto je jeden z důvodů, proč mnoho obchodníků zůstane na straně poražených. Samozřejmě, přestat obchodovat má smysl v momentě, kdy vidíme, že se v trzích něco zásadně mění, nebo když většinu z našich ztrát vygenerovaly naše vlastní chyby. Pokud zažíváme ztrátovou sérii díky vlastním chybám, je jasné, že nejsme na živý trading ještě dostatečně připraveni a musíme se tedy vrátit k backtestům, případně úpravě systému, ale také zapracovat na naší psychice.

    Pokud je ale série ztrát čistě "systémová", tj. veškeré exekuce vstupů a výstupů jsou zcela v pořádku a v souladu s našim plánem, a pokud současně nemáme žádný důvod se domnívat, že by naše edge mělo důvod přestat ze dne na den obchodovat, pak přerušení obchodování může skutečně znamenat (a často znamená), že přestaneme přesně před zisky, které nám uniknou - a do trhu se pak vrátíme většinou až když je zisková série skoro na samém konci. Staneme se tedy obchodníky, kteří vybírají samé ztráty, nechají si unikat zisky, tím pádem vzroste naše frustrace, znásobí se počet chyb - a s celým našim tradingem to půjde od devíti k pěti.

    2) Neudělám nic - budu obchodovat dál.

    V podstatě rozumné a racionální řešení, pokud skutečně nemáme žádný důvod se domnívat, že by naše edge mělo přestávat fungovat. Pokud série ztrát za chvilku skončí, je vše v naprostém pořádku, my jsme přečkali další drawdown, posílili si tak psychiku a hurá k dalším ziskům. Dostat se s equity na nové high bude sice trvat nějakou chvilku, ale trpělivost je nutná vlastnost tradera.

    Co když už je ale série ztrát na samotné hraně MonteCarlo analýzy? Nikde není psáno, že série ztrát může pokračovat ještě pár obchodů za úroveň MonteCarlo analýzy - a v takovém případě zřejmě pocítíme velmi silný tlak. Bude nelehké vytrvat, vydržet a nedělat chyby pod vlivem emocí.

    Pokračovat dál má určitě smysl v momentě, kdy je drawdown v mezích "normálu", pokud je však již na hraně, může to být velmi náročné řešení.

    3) Začneme přidávat pozice.

    Toto se může jevit jako dobrý nápad, protože žádné ztráty netrvají do nekonečna. Že přijde nějaký zisk (a to v dohledné době) je nadmíru jisté. Bohužel ale nevidíme do budoucna a tudíž nevíme, který obchod bude ten ziskový. Pokud náhodou náš "odhad" vyjde, je daleko pravděpodobnější, že to bylo dílo náhody, než naší geniality. Při navýšení pozice se tedy mohou stát dva scénáře - a oba vidím jako potenciálně možné:

    Scénář 1: Zisková série nepřijde a my půjdeme s účtem dolů ještě rychleji. Stres a zoufalství se budou znásobovat, s tím zřejmě i chybovost. Velmi rychle můžeme padnout s účtem na úroveň, která může znamenat definitivní konec.

    Scénář 2: Budeme mít štěstí a skutečně přijde série zisků. Dostaneme se tedy o to rychleji z našich ztrát. Začneme brát tuto metodu jako "jistou" a vytvoříme si velmi špatný návyk. Příště docela možná pozice navýšíme ještě agresivněji, štěstí nám však již přád nebude a konec bude o to rychlejší.

    4) Začneme pozice redukovat.

    Nyní se podívejme na poslední možnost - v krajní sérii ztrát naše pozice zredukujeme a to i navzdory zvyšujícím se šancím, že je zisk opravdu už před námi. V rámci takové akce opět vidím dva možné scénáře:

    Scénář 1: Zisková série ještě hezkou chvilku nepřijde a my budeme pokračovat ve ztrátové sérii. V takovém případě sice dále ztrácíme, ale již mnohem pomaleji a mnohem méně. Stále nám zůstává na účtu rozumné množství peněz pro to, abychom pokračovali. Zisky určitě dříve či později přijdou - a pokud to bude později, náš drawdown už o tolik více nesnížíme. Až začnou přicházet zisky, budeme se sice z nich dostávat nyní pomaleji, ale po nějaké době můžeme pozice vrátit zase na původní množství a těšit se s equity na případné nové high. Ano, bude to celé trvat déle, ale přežili jsme, snížili jsme emoční tlak, takže se i vyvarovali zbytečným chybám a většímu stresu, než je nutné absolvovat.

    Scénář 2: Zisková série skutečně přijde, my ale rosteme s účtem mnohem pomaleji, tj. dostáváme se pomaleji z našeho drawdownu. Říkáme si, že pokud bychom zůstali na stejném množství pozic, nebo dokonce pozice navýšili, mohli jsme být už hravě na úrovni před sérií ztrát. Co pokud by ale zisková série nepřišla? Jako tradeři musíme myslet dlouhodobě. Pokud bychom ztratili větší množství peněz, zřejmě bychom tradingu zanechali a již se nemohli tradingem více živit. Museli bychom zpět do zaměstnání a přijmout všechny ty protivné věci, jako jsou nadřízení, pondělní porady, atd. Je tedy daleko rozumnější si náš kapitál chránit a zpět do plusu se dostávat pomalu. Zase o tolik pomaleji to nebude, protože za chvíli se stejně vrátíte s kontrakty na původní sérii, pokud vše půjde dobře.

    Závěr

    Z výše popsaného je tedy jasné, že sám za sebe citelně preferuji variantu 4. V tradingu chci být skutečně dlouho a řízení risku je základem - je to to jediné, co mohu řídit. Svůj risk chci mít pod kontrolou jak je to jen možné. Snížit pozice není osobní porážka, je to z dlouhodobé perspektivy racionálně nejlepší rozhodnutí.

    Redukovat můžete i v případě, že obchodujete s jediným kontraktem. Můžete například přejít z agresivnějšího trhu (e-mini Russell 2000) na méně agresivní (e-mini Dow Jones), nebo z "plného" kontraktu (zlato) na e-mini kontrakt (e-mini zlato).

    Tradeři nesmí myslet krátkozrace. To přenechejme politikům. Jako tradeři se primárně snažme o to, abychom zde byli s našim byznysem opravdu dlouho.

    24.7.2011

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...