Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Komodity: „proč to nedělá každý, když je to tak jednoduché“?

    Zdá se, že otázka „proč neobchoduje komodity každý, když je to tak jednoduché“, se začíná stávat jednou z nejčastějších otázek mnohých, kteří se dozví alespoň zdánlivě něco málo o komoditním obchodování. Pojďme se tedy blíže kouknout na důvody, proč skutečně komoditní obchodování nedělá každý.

    Důvod 1: neinformovanost

    Bohužel je velmi smutnou skutečností, že jakákoliv informovanost o tomto vysoce seriózním a jinde ve světě uznávaném businessu je u nás (a celkově v celé střední a východní Evropě) prakticky nulová. A není se čemu divit. Není přeci v zájmu nikoho o podobné věci druhé informovat. Pokud by „vyšlo najevo“, že komoditní spekulace nejsou žádným vele-složitým procesem (jak se může přesvědčit každý na tomto serveru), proč by měly ještě existovat nějaké podílové fondy se svojí většinou mizernou výkonností, co by se stalo s tak zvanými „finančními guru“, kteří se neustále tváří že vědí více než druzí a berou za to značné peníze (přičemž nikdo není schopen hledět do budoucna) a co by si tak mohli nalézt za nové povolání všichni finanční poradci, jejichž práce by se ukázala jako bezpředmětná? Samozřejmě, možná trošičku přeháním a bagatelizuji, ale jedno je nepopiratelné: skutečně není nikdo, kdo by měl mít jakýkoliv seriózní zájem šíře obeznámit veřejnost s možností komoditního obchodování. Tedy alespoň ne z řad státních orgánů a jiných „respektovaných institucí“. Toto poslání je zde tedy pouze na hrstce nadšenců (většinu jich naleznete na tomto serveru) a to je bohužel příliš málo na to, aby lidé začali chápat komoditní obchodování jako seriózní, naprosto legitimní business. Komoditní obchodování zkrátka a dobře není „mainstream“ (nebo-li hlavní proud) a cokoliv není popularizované do té míry, že bychom o tom slýchali 10x denně v televizi, tím se VĚTŠINA lidí ani neobtěžuje dále zaobírat. Nutno dodat, že k jejich škodě a naopak ku prospěchu nás ostatních.

    Důvod 2: neustálá tendence hledat za vším „fígl“

    Docela tento důvod chápu. V dnešním právním systému ČR a době, která přeje pohybným existencím více než slušným lidem, jsme všichni podezřívaví naprosto ke všemu, co se nám jen dostane „pod ruku“. Skoro se zdá, že hledat ve všem „fígl“ začíná být tak trochu národní sport, který vzniknul pod tlakem doby. Na druhou stranu, řekněme si na rovinu - mnoho lidí už za vším vidí „fígl“ z principu a kdykoliv narazí na něco, co by mohlo ovlivnit jejich život, raději už to předem nazývají na místo slovem „šance a příležitost“ slovy „fígl a podvod“. Pro většinu je zkrátka a dobře pohodlnější vést dosavadní (většinou nic moc kvalitní) život, chodit do „jistého“ zaměstnání, nenamáhat si příliš mozek a možnou změnu raději odmítat s tím, že se jedná o „fígl a podvod“.
    Kdo chce již od začátku vidět v komoditách fígl a podvod, má na to samozřejmě právo. Tento server není zde od toho, aby někoho o něčem přesvědčoval, nebo někoho do něčeho nutil. Kdo chce vidět v komoditách novou cestu za finanční svobodou, ten se zde bude cítit již zakrátko jako doma. A kdo je na vážkách někde mezi - stále má šanci rozhlédnout se kolem, nalézt si na www.google.com tisíce příspěvků o komoditním obchodování, nakoupit si na www.amazon.com desítky a možná i stovky knih o komoditním obchodování (některé z nich napsané úspěšnými obchodníky, kteří vydělali v komoditách miliony dolarů) a udělat si vlastní obrázek o tom, zda-li se jedná „o fígl“ a zda-li tedy bude nadále bezpečnější sedět na zadnici a více se komoditami nezabývat, nebo zda-li se takový jedinec rozhodne pustit do studia komoditního obchodování více, s vidinou lepší a kvalitnější budoucnosti.

    Důvod 3: chybné myšlení že „správné = složité“

    Bohužel, dnešní komplikovaný svět má za následek ještě jeden fenomén: prakticky se z něho vytratila jakákoliv jednoduchost a cokoliv jednoduché bývá už od počátku označováno jako „podezřelé“. Přičemž už odnepaměti platí pořekadlo: „v jednoduchosti je krása“. Já osobně nedám na toto pořekadlo dopustit a veškeré věci ve svém životě si snažím zjednodušovat skutečně až na samotnou podstatu. Takže: kdo má rád jednoduché věci, bude ke komoditnímu obchodování i jednoduše přistupovat a docela určitě si nepovede špatně. Kdo má rád složité věci, pravděpodobně si bude v začátcích komoditní obchodování zbytečně a hodně komplikovat. Pokud však bude chtít takový jedinec skutečně uspět, dříve či později dojde stejně k závěru, že nejlepší cesta v komoditním obchodování je skutečně ta nejjednodušší. A kdo má už od samotného začátku pocit, že je komoditní obchodování natolik jednoduché, že nemůže fungovat, ten má zkrátka a dobře smůlu.

    Důvod 4: pohodlnost

    Vydat se na cestu něčeho, co by mohlo pozitivně ovlivnit náš život, vyžaduje spousta úsilí a nasazení. A to je bohužel něco, co je málokdo schopen a ochoten podstupovat. Je až s podivem, kolik lidí dokáže nadávat na svojí situaci, když však dostanou příležitost a cestu jak s tím něco dělat, raději jen dále setrvávají ve svém neuspokojeném stavu a dále nadávají. Bohužel, během času jsem poznal, že toto je jedna z mnoha typických lidských vlastností.
    Docílit změny k lepšímu vždy vyžaduje přístup, energii, čas, odhodlání. Ubíjeni každodednní realitou nejsme bohužel často ochotni ani schopni něco podobného v sobě hledat. Přitom peníze skutečně nepadají z nebe samy od sebe. Kdo něco chce - musí něco dát a obětovat. To je zkrátka a dobře skutečnost, bez které se neobejdeme. Takže, proč nedělá komodity každý, když je to tak jednoduché? Protože to vyžaduje přístup a nasazení. Protože je to totéž, jako s mnohými jinými sférami našeho života. Proč ti, kteří chtějí zhubnout nechodí aktivně cvičit, když jim k tomu stačí pouhá hodinka denně? Proč se jedni chtějí velmi domluvit anglicky, ale přitom si za celý život ani nepodají přihlášku do jazykové školy? Proč se řada lidí odmítá naučit s počítačem, když je to tak jednoduché, že to dokáží i děti předškolního věku? Proč nejíme méně tučných jídel, když víme, že je v ČR nejvyšší výskyt rakoviny tlustého střeva na světě? Proč řada z nás chce lepší zaměstnání, ale není schopna pro to nic udělat?
    Obchodovat komodity je ve svém principu skutečně velmi jednoduché. Ale není to snadné. Vyžaduje to přístup, odhodlání, zapojení mozkových procesů a do značné míry i změnu v myšlení. Pro většinu lidí bude vždy jednodušší vsadit si sportku a prostě jen doufat, že „tentokrát to už vyjde“. Ti, kteří jsou však ochotni něco dát, mohou i očekávat, že se dříve či později dočkají patřičné odměny.

    Důvod 5: předsudky

    Naprosto největším důvodem, proč se pak nepouští do komoditního obchodování více lidí, jsou bezesporu předsudky. A největší předsudek ze všech je - že je obchodování na komoditních trzích příliš riskantní. Ne, že by nebylo riskantní, ale skutečná pravda leží někde jinde: komoditní obchodování je naprosto stejně riskantní, jako cokoliv jiného v našich životech, jako jakýkoliv jiný business, jakékoliv jiné podnikání. Tečka. Více na téma komodity a risk bylo již napsáno v tomto článku.

    Závěr

    Závěr je tedy jednoduchý. Pohodlnost a lenost ještě nikdy nikoho k penězům nedovedla, ale i přesto se zdá, že pohodlnost a lenost je pro mnohé to nejdůležitější. Píle a odhodlání pomohla mnohým lidem ke značnému jmění a i v komoditách tomu může být zrovna tak. Odpověď na otázku „proč to nedělá každý“ tedy leží jen a jen v nás samotných.

    P.S.:
    Na podobné téma začala již minulý týden diskuse v tomto vlákně.

    9.10.2005

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...