Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Pohled na letošní trhy a výkonnosti strategií

    Ať trhy procházejí libovolnými fázemi, vždy budou někteří obchodníci lamentovat a jiní budou nadšení. Pravdou je, že letošní trhy (hlavně akciové indexy) jsou na obchodování náročnější zejména z důvodu, že se v nich výrazně změnil charakter a působí na ně trochu jiné síly.

    Pochopitelně vždy záleží na tom, co a jak obchodujete.

    V dnešním článku se chci zaměřit na americké indexy, které v určité obdobě obchoduje na Finančníkovi patrně nejvíce obchodníků. Ať již přes futures na indexy, jednotlivé akcie nebo přes opce na indexy.

    Dnešní obchodování akciových indexů (a tedy i akcií) je jiné, než tomu bylo předcházející roky. Ty bychom mohli charakterizovat jako růst, když je nízká volatilita. Poslední rok a půl se akciové trhy pohybují stranou při výrazně vyšší volatilitě. Podívejte se na následující obrázek indexu S&P 500:

    SPX2019.jpg

    V období 2017–2018 vidíme ještě dojezd růstu při nízké volatilitě. Následuje období, ve kterém jde hlavní americký index S&P 500 celkově do strany s výrazným nárůstem volatility. Trhy si prošly různými i silnějšími propady, aby se dnes obchodovaly na stejné ceně jako před rokem.

    Není tak divu, že v současných trzích se výrazně hůře daří například strategiím vydělávajícím na střednědobém a dlouhodobém momentu v akciích. Tedy strategiím, které nakupují akcie nebo indexy v momentě, kdy se tyto rozjely. Přitom podobné strategie pracují s dlouhodobě funkčním principem a určitě je dobré je mít v portfoliích. To, že aktuálně podobné přístupy nevydělávají neznamená, že by už nikdy nevydělávaly. Jen si v akciových trzích bere momentum na chvíli oddechový čas. Že mají přístupy období drawdownů a stagnace je fakt, na který by se měl připravit každý trader. Bohužel většina neúspěšných obchodníků toto není schopna akceptovat v praxi, a proto se stále nikam neposouvají. Mají trochu delší období bez zisku a už zjišťují, jak obchodovat jinak. Tak ale obchodování opravdu nefunguje.

    Podívejte se třeba na výkonnost strategie Momenum of Now, která je podle mého názoru jedna z nejlepších na collective2.com. Strategie je založena na ručním obchodování momenta v trzích. Trader skenuje akcie a vstupuje do zajímavých breakoutů v rozjetých trzích. Pokud se trh nerozjede, uzavírá pozice na stop-lossu. Pokud se trh rozjede, snaží se v pohybu být co nejdéle. Tedy typická momentum strategie, která má vysoký poměr zisku vůči risku, ale nízkou úspěšnost (více obchodů končí na stop-lossu než v zisku). Autor strategii obchoduje již delší dobu. Auditovaných má 1 540 obchodů s opravdu krásným průměrným ročním zhodnocením 24,3 % při akceptovatelném drawdownu. S podobnými parametry se dají ve finančním světě vydělávat opravdu slušné peníze. Přesto měla strategie loni zisk „jen“ 7,4 % a letos zatím dokonce jen 0,5 %:

    momentum-of-now2019.jpg

    Znamená to, že strategie přestala fungovat? To pochopitelně nikdy nevíme, ale s ohledem na výše uvedený graf indexu S&P 500 si to nemyslím. Trhy jen aktuálně nemají momentum pro ziskovost podobného přístupu. Výrazně více obchodů bude nyní končit na stop-losech. A jediná cesta, jak toto překonat, je prostě obchodovat dál podle plánu.

    Představte si ale, jak náročné toto je. Každý den skenujete trhy, hledáte signály, vyhodnocujete průlomy, zadáváte příkazy, abyste realizovali ztrátu za ztrátou. Celý rok pak nakonec pracujete „zadarmo“, protože vaše strategie vydělá 0,5 %. Kdo toto vydrží? Toto je ale realita obchodování a v nějaké podobě musí podobné chování systémů vydržet každý trader, který chce uspět. Časem přijdete na to, že každý přístup má své pro a proti. Dobrá a horší období.

    Na druhou stranu bych také neměl trpělivost každý den pracovat ručně se systémem, u kterého bych měsíce čekal na nová maxima účtu.

    A naštěstí to jde dělat lépe. Ne tak, že bych dokázal obelstít trhy a vykutat momentum tam, kde není. Ale tak, že věci automatizuji a s přístupem pak nemám reálně žádnou práci.

    Podívejte se například na tuto equity křivku:

    SMOPRO2019.jpg

    Výkonnost systému je velmi podobná té, kterou má diskréční obchodník s Momenum of Now. Má výkonnost je ale vytvářena systémem, který obchoduje jednou měsíčně a jeho obchodování je možné plně automatizovat. Tedy s obchodováním je reálně naprosté minimum práce a samozřejmě u takového systému se nezisková období překonávají psychicky mnohem, mnohem lépe. Jde o systém SMO PRO, jehož otevřený kód si rozebíráme v našem workshopu swingového obchodování. Tedy ano, u systému pracujícím s dlouhodobým momentem mám na svém účtu také letos zisk jen pár procent (daný hlavně dividendami), ale absolutně mi to nevadí. Vím, že SMO PRO dříve nebo později začne zisky opět generovat (protože dlouhodobé růstové momentum z trhů nikdy nezmizí), a hlavně – obchoduji další trhy, přístupy a timeframe…

    Podívejte se například na druhou strategii ze swingového workshopu – MOPULL LIMIT. Ta obchoduje s jinou logikou. Vyhovuje jí vyšší volatilita a profity uzavírá podstatně dříve – tedy stačí jí podstatně menší tržní pohyby. Zde již letošní risk profil a výkonnost vypadá úplně jinak:

     MOPULLLIMIT2019.jpg

    Opět je to strategie, kterou je možné obchodovat plně automatizovaně (a řada obchodníků na Finančníkovi již princip plně automatizovaně obchoduje) a tedy nic nebrání spojovat podobné přístupy do většího portfolia. A snažit se tak poskládat celek, kterému bude vyhovovat co nejvíce různých charakterů trhu, kdy naší hlavní prací je co nejlépe řídit risk.

    Mimochodem – možná si říkáte, že aktuální zvýšená volatilita a charakter trhu svědčí intradenním obchodům. Je to tak. „Probudil“ se mi i jeden z nejslabších systémů, který mám letos v portfoliu. Intradenní systém, který od začátku roku prakticky jen ztrácel (ukazoval jsem jej jako příklad „možného vývoje“ v článku Očekávání vs. realita obchodování. Jak se připravit? Není to sním žádná hitparáda, ale alespoň už i letos vytváří na účtu nová maxima. Ale s intradenními systémy ve futures je to trochu náročnější než se swingovými systémy v akciích (jak je vytvářím a jaké s tím mám zkušenosti budu podrobně prezentovat na Trading foru)

    Závěr dnešního článku?

    Především to, že i dobrý systém má své ztrátové období. A že tato období mohou být dlouhá. Pomoct s překonáním vám může i to, že budete sledovat „referenční systémy“ někoho dalšího, a hlavně vše dávat do souvislosti s chováním trhů, které obchodujete.

    Pokud obchodujete momentum v akciích a letos jste „kolem nuly“, může to být naprosto v pořádku a je to úspěch (zejména pokud se vám podařilo mít menší drawdown než indexy). Dobré je ale přemýšlet, s jak velkým časovým úsilím jste výsledku dosáhli. Tuto oblast jde totiž často ovlivnit mnohem výrazněji než samotnou výkonnost strategie.

    6.10.2019

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 4

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z

    Další články na toto téma

    Co mi nyní funguje v obchodování? II

    V minulém článku jsem popsal, co mi poslední měsíce funguje v rámci portfolia nejvíce – konkrétně short mean reversion strategie. Jak jsou na tom ale long mean reversion obchody?
    Mean reversion strategie obchodující akcie tvoří v tuto chvíli páteř mého portfolia, na kterém mám mj. postavený svůj systematický alternativní fond. Strategie obchoduji na long i short stranu – tedy  nakupuji jak krátkodobé propady (mean reversion long), tak shortuji krátkodobé vrcholy (mean reversion short). Obchodované strategie se snažím vytvářet opravdu co nejjednodušeji (a co jsem dříve považoval za jednoduché, jsem poslední rok ještě zjednodušoval), a tak nikoho patrně nepřekvapí, že long a short mean reversion mají stejnou logiku, jen „zrcadlově obrácenou“.
    V minulém článku jsem ukazoval, že mean reversion short strategiím se poslední dobou daří solidně. S longy to byla v roce 2022 trochu jiná písnička.
    Long mean reversion obchod v mém pojetí znamená, že systém vyhledává trhy, které si v posledních obchodních seancích prošly výrazným poklesem. U těch zadávám limitní příkaz ve vzdálenosti určitého běžného rozkmitu trhu pod poslední uzavírací cenu. Pokud k této ceně trh intradenně klesne a jsem vyplněný, existuje vysoká šance (dlouhodobě více než 60 %), že se v nejbližších několika dnech trh „nadechne“ a systém bude moci ukončit pozici v zisku. Podrobně se popisu mean reversion strategií věnuji v knize Od myšlenky k reálným obchodům, jejíž přílohou je i komplet videí popisujících konkrétní pravidla mean reversion strategie.
    Logika long mean reversion vstupů je dobře vidět i na pozicích, které mám právě dnes (25.2.2022) otevřené na jednom ze svých účtů u Interactive Brokers:

    Hlavní graf zobrazuje long pozici v akcii CMC, která má za sebou výrazný pokles. V páteční seanci jsem proto zadával limitní příkaz na cenovou úroveň 50,96. Limitní příkaz byl vyplněn a na konci obchodní seance jsem zatím v otevřeném profitu +309 dolarů. Mimochodem vstupy u všech tří zobrazených pozic jsem dopředu rozesílal v rámci skupiny TradingRoom. Tedy jedna z ohromných výhod této metody obchodování je možnost si vše připravit dopředu evropské ráno a následně již s tradingem žádný čas netrávit.
    Aktuální pozice jsou v plusu, nicméně rok 2022 byl pro longy v mean reversion výzvou – zejména první měsíce 2022, kdy padaly technologické tituly často bez jakýchkoliv korekcí. Equity křivka mých long mean reversion systémů vypadala zhruba takto:

    Jaro 2022 poslalo long mean reversion do drawdownu, z kterého se systém dostává zatím jen velmi pomalu.
    Osobně toto ale nevnímám jako žádnou zásadní tragédii. Zejména proto, že obchoduji jednoduché strategie, u kterých rozumím jak vznikají jejich zisky a ztráty. A ztráty z longu u mean reversion akciových strategií byly začátkem roku 2022 v kontextu chování trhů prostě přirozené. Na výše uvedeném grafu je navíc vidět, jaké neuvěřitelné zisky měly long mean reversion strategie v roce 2020 a 2021. Jsem přesvědčený, že u strategií v budoucnu opět uvidíme nová high.
    Ovšem ztráty strategie 2022 mě průběžně nutily přemýšlet o tom, jak jednoduché mean reversion strategie dále diverzifikovat. Jako velmi triviální cesta se ukázala začít je obchodovat na dalších trzích.
    Takto v betaverzi mé aplikace pro TradingRoom vypadá equity křivka prakticky stejné long mean reversion strategie na kanadských akciových trzích:

    Strategii se zde daří poslední měsíce mnohem lépe (výsledky strategie vytváří nová maxima zisků) než v USA, přestože logika systému je úplně stejná.
    Dnes kanadskou verzi mean reversion systému již obchoduji spolu s US verzí živě na svém účtu a mým plánem je postupně do portfolia přidávat další regiony. Tento přístup velmi dobře reprezentuje můj pohled na profitabilní trading. Pracuji s jednoduchými strategiemi, kterým rozumím. Chápu, že strategie nemohou vydělávat 100% času a je potřeba se diverzifikovat do portfolií. V těch lze ale vymýšlet jen omezený počet logik. Další diverzifikaci tak přináší obchodování stejných logik na dalších trzích.
    A když už jsem zmínil téma portfolií, zde je ukázka toho, jak vypadá dohromady long mean reversion strategie se short mean reversion strategií. Jde o strategie vyučované ve swingovém workshopu, kde jsou nazvány SMR_S (short mean reversion - červená linka) a SMR_L (long mean reversion - zelená linka). Strategie jsou velmi podobné těm, co sám obchoduji jako MR3000. Černá linka reprezentuje portfolio výkonnosti obou strategií dohromady:
     

     
    Long i short verze mají pochopitelně své propady (ty pro dlouhé pozice jsem ostatně popsal v tomto článku). Výkonnost obou strategií dohromady je ale mnohem stabilnější. Už jen tyto dvě strategie dohromady dlouhodobě překonávají benchmark při výrazně nižší volatilitě a především s výrazně nižším zapojením kapitálu (jen cca 50 % kapitálů vůči tomu, co je potřeba při držení indexu). Takto vypadá spojená výkonnost backtestu long + short mean reversion vs. benchmark v podobě S&P 500 (šedá linka):

    Volný kapitál je tak možné využívat do dalších strategií (nebo trhů) a tím dál posouvat výkonnost a snižovat volatilitu. Což je přesně princip, který ve svém obchodování využívám a důvod, proč se tolik nezatěžuji drawdowny v rámci jednotlivých strategií.

    Co mi nyní funguje v obchodování?

    Poslední rok v trzích je pro tradera výzvou. Na svět působí mnoho nových fundamentů a spousta principů v trzích funguje jinak než dříve. Některé dříve perfektně fungující strategie tak aktuálně stagnují, jiným se daří nadmíru dobře. Pojďme se podívat na to, které to jsou.
    Patrně nejprofitabilnější jsou za poslední měsíce různé short breakout strategie, které ale ve větší míře v portfoliu nemám. Shorty obchoduji zatím hlavně přes mean reversion – tedy prodávám trhy, které krátkodobě rostou. Ovšem i tak jsou to právě short mean reversion strategie, kterým se poslední měsíce daří opravdu dobře.
    Short mean reversion strategie obchoduji na amerických akciových trzích. Princip je velmi jednoduchý – shortuji akcie, které se příliš vzdálily od určité „férové hodnoty“. Pozice držím maximálně několik dnů. Naprosto konkrétně, tj. včetně všech pravidel, popisuji mean reversion strategie v bonusové video lekci dostupné ke knize Od myšlenky k reálným obchodům, kterou vnímám jako stále velmi aktuální a doporučuji k prostudování. Vše, co nyní dělám, jsem se snažil předat právě této knize.
    Mé obchodování je 100% mechanické, a tudíž replikovatelné. O to větší hodnotu vnímám ve sdílení zkušeností, jak se strategiím daří.
    Swingové short mean reversion strategie mám ve svém živém portfoliu dvě.
    Zde je náhled na výsledky swingové strategie MR3000S skrz nový dashboard, který již brzy spustím pro účastníky TradingRoomu. Jde o skupinu, ve které sdílím strategie, které sám obchoduji na svých účtech (včetně svého alternativního systematického fondu):

    Strategie má za sebou poslední rok výjimečně stabilní období. Začátkem roku 2021 překonala poslední drawdown a od té doby vytváří prakticky stále nová maxima.
    Podobně je na tom druhá short swingová strategie MRS2, kterou živě obchoduji a kterou také budu v novém dashboardu TradingRoom sdílet. Tato strategie obchoduje podobný princip jako MR3000S, jen čeká na větší cenové extrémy, proti kterým vstupuje short.

    I zde je vývoj posledních měsíců velmi pozitivní.
    Short mean reversion strategie tedy vítězí v bitvě o profity v rámci mnou obchodovaných portfolií za poslední měsíce na plné čáře. To, že fungují i ostatním, dokládají výsledky publikované ukázky tradera Illka, které jsme sdíleli zde. V jeho portfoliu ubyla nejvýnosnější strategie FastShort, kterou jsem vyučoval na Swingovém workshopu (a která byla v mém portfoliu předchůdcem právě MR3000).
    Jaké jsou mé pohledy na další vývoj short swingových strategií?
    Výkonnost strategií se v čase mění podle makroekonomického kontextu. Proto obchoduji portfolio strategií, které se vzájemně doplňují a sdílejí mezi sebou kapitál. Například v aktuálním kontextu trhů řada dlouhodobých strategií nakupujících akcie stojí „stranou“ a jejich kapitál ideálně zužitkovávají například právě short strategie.
    Short akciové strategie vnímám jako vhodnou součást portfolia. Nicméně to, že dobře fungují nyní, by nemělo vést k příliš vysokým alokacím. Přeci jen dlouhodobě mají výrazně lepší risk profil long strategie. Osobně alokuji do jedné short swingové pozice dnes maximálně 2,2 % kapitálu portfolia (do longu i více) a zvažuji, že alokaci budu ještě trochu snižovat. Větší alokaci dávám do swingových long strategií, které jsem začal obchodovat i na trzích mimo USA (podrobněji se chci tématu věnovat v dalším článku) a zvyšoval jsem také alokace do intradenních long i short mean reversion strategií. Jejich obchody stále v reálném čase publikuji na finwin.cz. Výhodu short intradenní pozice vnímám jednoznačně v lépe kontrolovatelném risku, protože pozice není držena přes noc, kdy v akciích nelze používat stop-lossy.
    Každopádně na výše uvedených screenshotech je patrné, že i mean reversion akciové strategie mohou ve své short podobě hodně portfoliu pomoci v době, kdy trhy padají a strategiím nakupujícím akcie se nemusí dařit tak dobře jako v době celkového růstu trhů.
    Jak zvládnout obchodování swingových mean reversion strategií?
    Začít doporučuji zmíněnou knihou  Od myšlenky k reálným obchodům poskytující nezbytný psychologický základ  k tomu, aby byl člověk vůbec schopen profitabilní obchodování správně uchopit. A následně v knize (resp. její on-line příloze) naleznete i konkrétní principy swingových mean reversion strategií. Pro pomoc při uvádění strategií do praxe živého obchodování doporučuji Swingový workshop, který budeme letos pořádat v přepracované podobě a budu v něm sdílet mj. právě i swingovou strategii MR3000 long/short. Tip: V případě zájmu se přihlaste pomocí formuláře na spodu stránky s popisem swingového workshopu k odběru avíza na nový termín, většinou před spuštěním posíláme na zadané e-maily speciální nabídku.
×
×
  • Vytvořit...