Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Poradna: Nevím, čím mám začít...

    Čas od času dostanu e-mail, ve kterém se mě začínající obchodníci ptají, jakým obchodním přístupem by měli začít. V rozmanitosti možných obchodních směrů a stylů mají spíše chaos a potřebují se jednodušeji zorientovat v tom, kterým směrem tedy učinit první krok. Pokusím se dnes tedy částečně odpovědět.

      

    poradna-cim-zacit.jpg

    Foto (c)iStockphoto.com/Serp77&nbsp 

    Při rozhodování, do jakého směru se v rámci tradingu pustím, rozhodují v podstatě tři faktory: náš čas, náš kapitál a naše očekávání.

    Čas je nejdražší komodita nás všech a tak většina hledá, jak začít s minimem časové investice. V tomto ohledu vidím pouze dva možné směry: komoditní spready nebo jednoduché (nesměrové) opční strategie.

    Komoditní spready jsou směr, který nevyžaduje žádné náročné "biflování", žádné náročné studování ani žádné náročné testování. Vyžaduje spíše hodně trpělivosti a selektivnosti. Časová složka je tu velmi střídmá. Většina spreadových obchodníků stráví průměrně 2 hodiny o víkendu přípravou nových potenciálních pozic pro následující týden a následně během týdne do 15 minut k finálnímu rozhodnutí, zadání vstupních příkazů, řízení samotného obchodu a výstupu z obchodu. I přes časovou nenáročnost nabízejí spready stále zajímavé zhodnocení. Začátkem roku jsme přinesli rozhovor s jedním naším studentem, který zhodnotil účet o 723 % za dva roky. Ve spreadové diskuzi je pak příběh obchodníka ještě úspěšnějšího (včetně jeho konkrétních obchodů). Nutno ale také dodat, že toto není standardní zhodnocení: pro podobné zhodnocení je třeba již podstatně agresivnější přístup, agresivní navyšování pozic a výraznější expozice účtu.

    Nepříjemnou stránkou spreadů je nutnost vyšší kapitalizace, ideálně alespoň 10 000 USD do začátku. Ostatně Interactive Brokers, se kterými většina obchodníků spready obchoduje, ani neumožňují otevřít účet s menší částkou.

    Druhou časově zajímavou alternativou jsou opce a některé opční obchody. V podstatě strategiím jako Iron Condor je třeba věnovat zhruba 5 minut měsíčně pro otevření a pak cca 1 minutu denně pro kontrolu pozice (možno i na mobilním telefonu atd.). Časová expozice je tedy ještě menší než u spreadů, ale je třeba očekávat i menší zhodnocení – v dobrých letech v řádu desítek procent, záleží také na typu obchodního přístupu, konkrétních pravidlech, navyšování pozic atd. Opce mohou vypadat ze začátku trochu jako příliš komplexní a složité téma, ale v mnoha ohledech je toto téma nafukováno mnohem komplexněji, než je třeba. Jenom při troše snahy se už brzy ukážou opce ve skutečnosti jako vcelku jednoduché i rychlé na pochopení. Zajímavé také je, že například ke strategiím typu Iron Condor teoreticky vůbec nepotřebujete grafy trhů. S postupnou praxí je možné opce dále kombinovat, využívat jako doplněk k akciovému obchodování atd.

    Nevýhodou je zde opět kapitál. Opět je rozumné začít s vyšším účtem, ideálně kolem 10 000 USD – mnoho obchodníků opět obchoduje opční strategie skrze Interactive Brokers.

    Jinou skupinu může trápit nedostatečný kapitál do začátku. V tomto ohledu je ideální diskréční intradenní obchodování, které je díky možnosti menší kapitalizace tolik populární. V podstatě u trhů, kde je nízká volatilita jako e-mini Dow Jones, si umím představit obchodovat s částkou od 3 000 USD. Volatilnější trhy s účtem od 5 000 USD výše. Zhodnocení je v tomto směru velmi otevřená záležitost: s nadsázkou se dá říci, že meze se nekladou. Domnívám se, že při rozumném, konzervativnějším přístupu a bez navyšování pozic (position sizingu) bychom měli začít uvažovat na úrovni 60-80 % za rok. Ovšem s navyšováním pozic a zkušeností se vše může posunout do zcela jiných úrovní. Samozřejmě ne každý bude jako Larry Williams, aby z 10 000 USD udělal 1,1 milionu USD za rok, ale minimálně tato vysoká laťka ukazuje, kam až je možné s agresivním navyšováním pozic zajít. Stovky procent ročně může být s dostatkem zkušeností další meta. Výhodou také je, že diskréční intradenní obchodování nevyžaduje žádné programátorské dovednosti a technická stránka (obchodní software) se dá vcelku rychle zvládnout.

    Nevýhodou diskréčního intradenního obchodování je časová náročnost a pro mnohé zjevně i psychologický faktor. To vše vyžaduje postupnou práci, postupné učení se, práci na disciplíně (ta je ovšem nutná u jakéhokoliv přístupu). Diskréční intradenní obchodování je také svým způsobem "nejzábavnější" a "nejakčnější", ovšem pozor, nikdy nesmíme obchodovat kvůli zábavě – vždy musíme obchodovat kvůli zisku.

    Pozor také na obchodování příliš levných produktů, hlavně těch, které jsou nabízeny "zadarmo". Nedávno jsme se s Petrem dostali do zajímavé diskuze na téma, kolik ono "zadarmo" vlastně stojí. U oblíbeného alternativního produktu k trhu e-mini Russell 2000, který je nabízen "zadarmo", se ukázalo, že rozdíl mezi BID–ASK ono "zadarmo" prodražuje více jak 120x oproti běžné fixní komisi. Tak drahé je tedy "zadarmo" (konkrétně více jak 120x). Bohužel je pravdou, že lidé s účty pár stovek dolarů a vyhledávající produkty "zadarmo" mají prakticky nulové šance. Tam, kde běžný obchodník už dávno vykazuje profit, podobný "zadarmo" obchodník nevykazuje ještě ani pokrytí poloviny spreadu mezi BID–ASK.

    Poslední možností je obchodování automatických obchodních strategií. Zde je časová náročnost diskutabilní. Času potřebujeme opět spoustu, protože vývoj úspěšných mechanických strategií čas vyžaduje. Výhoda této časové složky je však v tom, že čas je možné řídit zcela flexibilně (oproti diskréčnímu intradennímu obchodování, které je vždy "od–do"), plus mnoho práce je možné přenechat počítači. Určitě se jedná o směr ideální pro ty, kdo jsou silnější s počítači a své počítačové dovednosti chtějí použít jako leverage (páku) v prostředí tradingu. Co se zhodnocení týče, sám cílím na 60-80 %, ale ve své těsné blízkosti znám obchodníky, kteří jsou schopní s agresivnějším navyšováním pozic dosahovat i mnohem více. Účet se odvíjí od konkrétních strategií. Já kapitalizuji 3-4x více, než je největší historický drawdown dané strategie. Pokud například mám systém s historicky maximálním drawdownem 2 500 USD, pak na takový kapitalizuji 7 500 – 10 000 USD, pokud mám portfolio 3 systémů s historickým drawdownem 5 000 USD, tak na takové kapitalizuji 15 000 – 20 000 USD atd.

    Pokud jste pak už obchodník na plný úvazek nebo k tomu míříte, osobně se domnívám, že je ideální obchodovat všechny přístupy kvůli lepší diversifikaci. Například nesměrové opční strategie (Iron Condor) vám pomohou vydělat, když je zrovna nízká volatilita trhů a daytrading příliš nevydělává. Komoditní spready jsou pak další zcela samostatná kategorie, žijící si "svůj život" a skvěle tak doplňuje portfolio pro větší diversifikaci / rozložení rizika. Jakožto profesionální trader na plný úvazek mám rád pocit, že nevsázím vše do jednoho košíku. A jelikož se dnes trhy chovají velmi podobně, nestačí už zdaleka diverzifikovat mezi obchodní instrumenty – je třeba diverzifikovat také mezi absolutně rozdílné obchodní přístupy jako právě například daytrading + opce + spready (nebo jiné) apod.

    14.10.2012

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...