Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Pohled na aktuální situaci na trhu akciových indexů skrz intermarket analýzu – 2

    6.8.2010 jsem zde publikoval svůj aktuální pohled na trhy skrz intermarket analýzu. Tu používám pro intradenní obchodování, ale velmi dobře ji lze aplikovat i na dlouhodobé grafy. Dnes se podíváme, jak analýza dopadla a jak vidím situaci na trzích pro nejbližší období.

    Poznámka – články na Finančníkovi publikuji vždy ve čtvrtek. Analýzy se však neřídí našim publikačním kalendářem, a často je tak připravuji několik dnů předtím, než vyjdou na Finančníkovi. V takovém případě odkazy na články zkušebně publikuji přes sociální média (např. Facebook, nebo Twitter).

    Tento článek reflektuje stav trhu 25.8.2010 dopoledne. Připomeňme si analýzu, kterou jsem publikoval 6.8.2010. Graf vypadal takto:

    YM-ES.gif

    Ve článku jsem zmiňoval potenciální short s profit-targetem u swingu S2 (tečkovaná čára).

    Včera byl profit target zasažen, a je tak čas si k obchodu a aktuální situaci říct několik dalších tipů, které můžete použít jak v intradenním, tak pozičním obchodování. Aktuální pohled na trh YM vypadá dnes ráno následovně:

    intermarket-2010-08-25YM.gif

    Na grafu vidíme, že dva dny po publikování analýzy šel trh ještě do strany, poté vytvořil silnou klesající úsečku. Swing S3 silnou klesající úsečku otestoval, ale trh neměl sílu vystoupat zpět ani do poloviny vysoké volatilní úsečky, natož do oblasti konsolidace (malé úsečky v oblasti divergence). Silné znamení, že v trhu převládají prodávající. Následně trh doklesal k našemu profit-targetu (modrá šrafovaná čára).

    Pro mne je velmi podstatná informace, že trh neměl sílu prorazit low swingu S2 (tučná černá čára). Při pohledu na samotný graf YM nemá tato informace de facto žádnou hodnotu, obrázek se ale začíná skládat při pohledu na kompletní kvarteto trhů, které používám pro své obchodování:

    intermarket-2010-08-25small.gif
    Klikněte pro zobrazení grafu v plném rozlišení.

    Na screenshotu vidíte čtyři futures trhy na akciové indexy – YM (Dow Jones), ES (S&P 500), RJ (zkratka v Sierra historických datech pro Russell 2000) a NQ (Nasdaq). Toto nastavení používám v rámci intermarket analýzy jak pro denní, tak především intradenní obchodování.

    Na screenshotu je patrné, že YM jako jediný neměl sílu překonat low swingu S2, zatímco všechny ostatní, silně korelující trhy, swing překonaly. Jinými slovy - do případného proražení swingu S2 na trhu YM - se nám formuje divergence směrem vzhůru (není zakreslena – zakreslete si sami v případě, že vás intermarket analýza oslovila).

    Nicméně situace není tak růžová, abych uvažoval o případném vstupu do dlouhé pozice. Důvod je jednoduchý. Prostory kolem swingů S2 a S3 představují velmi silné S/R oblasti (všimněte si, že např. na trhu YM je struktura grafu před swingem S2 velmi podobná té před swingem S3 – vidíme silně volatilní úsečku následovanou protiswingem, který však neměl sílu vrátit se ani do poloviny této úsečky). Pokud bych nyní uvažoval o vstupu do dlouhé pozice (jako že v žádném případě neuvažuji), musel bych svůj profit-target umístit někam do oblasti S3, což je samozřejmě příliš blízko na to, aby obchod dával smysl. Ze stejného důvodu bych se nyní nepouštěl do další krátké pozice - pod swingem S2 očekávám, že bude mít cena díky silné S/R oblasti s dalším poklesem minimálně problémy.

    Jaké mám tedy očekávání následujícího vývoje na denních grafech? Dokud nepřijde silný fundament, který trhy hne jedním, nebo druhým směrem, je velmi pravděpodobné, že se cena bude dál pohybovat spíše do strany. Směrové pozice mne budou opět zajímavé v okamžiku, kdy se trh vydá vzhůru a překoná oblast 10685 (na YM) nebo dolů a překoná low na 9506 (opět vztaženo k YM). Je samozřejmě možné, že trh bude od dnešní seance krásně trendovat dolů bez jakéhokoliv fundamentu, ale analýzou chci především ukázat proces, jakým si já osobně vybírám obchody, ve kterých cítím vysokou pravděpodobnost úspěchu (nejsem obchodník, co by musel být za každou cenu v trhu).

    Současně jsem chtěl článkem upozornit na skutečnost, že informace, které nemusí být patrné při pohledu na jeden graf, začnou dávat hodnotu, jakmile si je zasadíme do širšího kontextu. Kontext může být samozřejmě libovolně široký. Někdo v diskuzi pod minulým článek upozornil, že pro analýzu lze používat mnoho dalších informací (vývoj ropy, dluhopisů atd.), což je samozřejmě pravda – je na každém, aby si analýzu poskládal z prvků, kterým rozumí a které mu poskytují potřebné informace. Osobně používám intermarket analýzu pro intradenní obchodování, kde není času nazbyt, takže si z drtivé většiny vystačím s pohledem na korelující akciové indexy. Mimochodem – na výše uvedeném screenshotu jsem vyznačil volatilní úsečku v trhu Russell 2000, která nám silně naznačovala, že se může něco chystat. To je další kouzlo pohledu na více grafů najednou – silně korelující trhy vytvářejí podobné patterny a struktury, které ale mohou být někde více a někde méně čitelné. Opět další princip, který využívám v rámci intradenního obchodování.

    Dnešní článek prosím berte opět jako tip, co je případně v trhu možné sledovat a podle čeho se orientovat. Profitabilních cest existuje v tradingu velmi mnoho a je na každém, aby si našel cestu, která je pro něj nejčitelnější.

    25.8.2010

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z

    Další články na toto téma

    Co je obchodní systém FIMS?

    Jelikož čas od času dostávám otázky týkající se mého přístupu pro intradenní obchodování, připravil jsem souhrnný článek vysvětlující základní principy obchodního systému včetně ukázky typických obchodů.
    FIMS znamená zkratku pro Finančník InterMarket Systém. Jde o obchodní systém určený pro obchodování intradenních trhů. Sám jej aplikuji především na akciové indexy, ale mám již studenty, kteří s ním profitují na dalších trzích (například Bund a Euro).
    Je důležité zdůraznit, že jde o systém pro diskréční obchodování. Nejde o přístup založený na mechanickém vyhledávání patternů v trhu, který by šlo jednoduše zmechanizovat. Základem přístupu je porozumění aktuálnímu charakteru trhu a vyhledávání obchodních příležitostí vycházejících ze změny nabídky/poptávky v místech, kde existuje velká pravděpodobnost odmítnutí ceny (tudíž vznik obchodovatelného momenta).
    Nástroje, které FIMS používá
    FIMS nepoužívá žádné klasické matematické indikátory odvozené z ceny (ať již klouzavé průměry, či indikátory typu MACD, CCI atd.). Pracuje jen s cenovými grafy a volume. Z tohoto pohledu je systém velmi univerzální a lze jej používat ve většině běžných programů pro technickou analýzu. V rámci systému nepoužívám žádné proprietární nástroje.
    Pro zkoumání charakteru trhu používám vyšší timeframe (většinou 30 minut a výše). Vstupuji na timeframu 2-5 minut podle aktuální volatility.
    Princip fungování obchodního systému FIMS
    V rámci obchodování nejprve identifikuji hlavní charakter trhu (většinou s použitím vyššího timeframu) a následně vyhledávám oblasti, ve kterých existuje vysoká šance, že na ně bude v budoucnu trh reagovat (bude docházet ke změně nabídky/poptávky). Spolu s analýzou charakteru trhu tak získávám informace typu: kde chci obchodovat, jakým směrem (long/short) plánuji dané oblasti obchodovat a kam chci mířit své profit targety.
    Identifikace historických S/R oblasti je věc jedna, druhá je naučit se rozpoznávat, kdy do pozice vstoupit na základě aktuální aktivity v daném trhu. Pro to používá FIMS dvě základní taktiky:
    - Vyhledávání příležitostí s využitím intermarket analýzy (sledování vztahů mezi několika silně korelujícími trhy).
    - Vstup na základě potvrzení skrz aktuální změnu nabídky/poptávky. Toto v rámci FIMS sledujeme na tzv. footprintech nebo skrz speciální cenové pattterny.
    Typy vstupů
    S FIMS lze obchodovat jak tzv. reversals, tak trendově. Pod reversals jsou myšleny vstupy proti mírnému momentu (tj. na high/low swingů). Nejde však o protitrendové obchody, neboť cílem FIMS není obchodovat proti silnému trendu.
    Ukázkovým obchodem může být například tento vstup short v trhu e-mini Russell 2000, který jsem obchodoval v pátek 9. 8. 2013:

    U tohoto patternu mě například těšilo, že ačkoliv já jej obchodoval v TF, tak mí studenti v rámci mentoringu vnímali realtime situaci pro short v trhu NQ (kde byl vstup také validní).
    Typickou ukázkou trendového vstupu je situace, kterou jsem obchodoval v YM 2. 8. 2013:

    Opět jde o obchod, který se stejnou exekucí vnímali další obchodníci, kteří FIMS obchodují a sdílejí se mnou své výsledky.
    V rámci FIMS tedy nevstupuji na tzv. breakoutech.
    Pro výstupy používám buď tzv. volatility profit target, případně klasický profit target umísťovaný podle S/R úrovní. Obecně obchoduji pro pozitivní RRR (tj. mé průměrné zisky jsou vyšší než průměrné ztráty).
    Jaký používá FIMS risk management?
    Každý obchod v rámci FIMS má svůj stop-loss. Ten se liší podle obchodovaného trhu a volatility v oblasti vstupu. V levnějších trzích typu YM pracuji aktuálně se stop-lossem kolem 50 USD / kontrakt. Obchodovat lze tak i s malými účty od cca 5 000 USD, kde stop-loss 50 USD / kontrakt představuje dostatečně konzervativní risk 1 % z celkového kapitálu.
    Dosahují všichni obchodníci FIMS stejných výsledků?
    Znovu raději zopakuji, že FIMS není mechanický systém. Jde o přístup, kterým pomáhám ostatním porozumět principům nabídky/poptávky a naučit se konkrétně časovat vstupy skrz velmi jasná pravidla. Ovšem současně všechny obchodníky učím, že každý musí do svého tradingu zapojit trade management zohledňující jak jeho toleranci k risku, tak velikost účtu. Výsledky jednotlivých obchodníků se určitě liší už jen z těchto pohledů (obchodníci s menšími účty musí čekat s vyšší trpělivostí na situace vyžadující menší risk atd.). Pochopitelně, že se liší výsledky obchodníků i podle jejich zkušenosti, se kterou dokáží nabídku/poptávku v trhu analyzovat.
    Obchodované trhy
    Osobně obchoduji FIMS na běžných akciových indexech. Především jde o trhy TF, ES, NQ a YM. V rámci výuky ukazuji obchodování na levnějších trzích NQ a YM, které jsou pro tento přístup velmi vhodné.
    Funguje FIMS na forexu?
    S tím nemám bohužel žádnou zkušenost, ovšem vím, že někteří studenti dělají analýzu na měnách na futures a exekuce následně na forexu. Tímto způsobem pak lze určitě forex obchodovat i skrz FIMS.
    Je intermarket analýzy povinná složka FIMS?
    Z mého pohledu ano. Osobně považuji interpretaci aktuální aktivity trhu z pohledu několika ostatních, silně korelujících trhů za jeden z edge, se kterým pracuji.
    Současně bych však rád upozornil, že například vyhledávání intermarket divergencí tvoří jen menší část celého obchodního systému. Už jsem komunikoval s mnoha obchodníky, kteří se snažili mechanicky vyhledávat a obchodovat v trhu divergence a nebyli moc úspěšní. V rámci FIMS se velmi věnuji analýze nabídky/poptávky v oblasti vstupu a zejména v aktuální době nižší volatility mám do vstupů zapojenou i taktiku využívající změnu volatility v oblasti vstupu.
    Jak se FIMS liší od FinWinu?
    Je to koncepčně zcela něco jiného. FIMS je univerzálnější systém vycházející z analýzy nabídky/poptávky v aktuálním prostředí obchodovaných trhů. Časování vstupů skrz „patterny“ představuje až finální krok v rámci systému. Větší důraz než na vstupní patterny je kladen na studium charakteru trhu a trade management.
    Komu mohu FIMS doporučit?
    Osobně se mi osvědčilo učit FIMS obchodníky, kteří si již prošli základním kolečkem hledání svatého grálu – univerzálního a jednoduchého systému, který bude fungovat za každých podmínek. FIMS oceňují obchodníci, kteří chtějí pochopit souvislosti v trzích a na těch pak budovat svůj edge.

    Tipy z praxe intradenního obchodování – ukázka analýzy aktuálních obchodů v e-mini Russell 2000

    Mnoho traderů obchoduje na Finančníkovi e-mini Russell 2000, a jelikož sám dělám na tomto trhu poslední dobou mnoho exekucí, přináším několik praktických tipů pro jeho obchodování.
    Článek se váže k price action v pondělí 17. 6. 2013, kdy jej připravuji.
    První věc, kterou při svém obchodování zkoumám, je vyšší timeframe. Zde je screenshot s 30minutovým grafem trhu e-mini Russell 2000, který jsem pořídil v pondělí před obchodní seancí:

    Na vyšším timeframe je patrná spousta informací, která nemusí být na nižším timeframe zřejmá. Proto svoji přípravu vždy začínám zde. Na první pohled vidíme, že se trh obchoduje již delší dobu v určitém kanálu a osciluje od jeho jedné hrany k druhé. Aktuálně se cena nachází v blízkosti horní hrany pomyslného kanálu.
    Sám si do grafu na vyšším timeframe zakresluji hlavní S/R úrovně, díky nimž získávám referenční body pro obchodování na nižším timeframe. Je zřejmé, že existuje řada cest, jak S/R úrovně zakreslovat. Vyznačené červené linky vycházející z metodiky, kterou používám v rámci vyučovaného obchodního systému FIMS.
    Po vyznačení hlavních S/R úrovní si před obchodováním připravuji základní hypotézy, jak bych mohl trh obchodovat. Na každou situaci v trhu může samozřejmě existovat spousta pohledů, ale z mé zkušenosti je dobré vytvořit si alespoň tu nejhrubější představu o trhu předtím, než otevře a budeme „pohlceni“ do nekonečného tikání minutových grafů.
    Pokud obchodujete také FIMS, měli byste v trhu vidět přibližně následující obrázek:
    - Potenciální short v oblasti 989, ovšem dost agresivní, protože jsme v dlouhodobém uptrendu. Osobně takovou situaci obchoduji jen skrz hodně zřetelné intermarket divergence.
    - Silná S/R úroveň v oblasti 992, kterou bych již ovšem neshortoval. Tato úroveň může ale posloužit jako zajímavý target pro longy, které bychom otevřeli na ceně 989. Ovšem jen pokud bude zřejmé, že trh začal cenu nad touto úrovní akceptovat.
    - Velmi zajímavá cenová S/R zóna na ceně 985, která se nabízí pro vstup short v okamžiku, kdy trh začne trochu klesat.
    - Cenová úroveň 980 jako jednoznačný hlavní profit target a případně první agresivnější support pro longy.
    Obyčejný 30minutový graf a vidíte, kolik informací z něj můžeme získat ještě před samotným tradingem. Věřím přitom, že při jednotné metodice by stejné informace měly vnímat i ostatní (a budu rád, pokud mi to v připojené diskuzi potvrdíte/vyvrátíte).
    Jakmile mám hotovou přípravu, mohu se přepnout na nižší graf a počkat, co mi trh nadělí.
    Zde je ukázka pondělí seance s úrovněmi zakreslenými z vyššího timeframe. Na první pohled je myslím zřejmé, že podobné body nám mohou velmi pomoci získat v grafu potřebnou základní orientaci. Nezapomínejte navíc, že v rámci FIMS pracujeme s intermarket analýzou, která našemu tradingu dodává další silný nástroj pro orientaci v trhu.

    Ke grafu jsem připravil několik základních komentářů, které si myslím můžete využít i v případě, že obchoduje zcela jinak než já:
    - Potenciální agresivnější short byl v bodě "A", nicméně z mého pohledu jde o obchod typu „ryzí spekulace“, neboť ostatní akciové trhy (ES, YM) indikovaly sílu. Silným vodítkem pro možný pokles v TF naznačuje v price action skutečnost, že se TF vůči S/R úrovni rozjel, vytvořil silnou volatilní rostoucí úsečku (bod 1), ovšem pak neměl sílu překonat její high.
    - Vím, že v bodě „B“ někteří obchodníci rádi shortují na „mikroflipu“, ale zde jednoznačně žádný short není. Podívejte se, co dělají ve stejnou chvíli další trhy a jakou mají price action. Podrobněji v diskuzi, ovšem pokud jste někde v této oblasti shortovali, doporučuji více se věnovat studiu price action z pohledu intermarket analýzy (viz další screenshot).
    - Z pohledu FIMS tak nejzajímavější obchodní příležitost přišla v oblasti, kterou jsem v grafu označil jako „C“. Je to už později v průběhu dne, ale proto osobně používám při intradenním obchodování zvukové alerty a mohu tak občas zobchodovat i podobné pozdější situace. Alerty vychází často z oblastí, které si předpřipravím před obchodní seancí – viz úroveň ceny 985.
    - V oblasti „C“ bylo hned několik obchodních příležitostí vycházející z „flipů“ – viz body označené jako „1“ a „2“. Hlavní profit target je pro mne úroveň 980 vycházející opět z přípravy.
    Zde je ještě graf zobrazující další trhy intermarket analýzy:

    I pokud neobchodujete FIMS, tak doporučuji prostudovat výrazné rozdíly v price action v bodech označených IMA_1 a IMA_2. Na první pohled je myslím zřejmé, že intermarket analýza dokáže při intradenním obchodování hodně napovědět o platnosti obchodovaných signálů. Pak už je to jen krůček k tomu, abyste začali jednotlivé situace definovat do konkrétních obchodních patternů…
    Shrnutí
    V dnešním článku jsem chtěl opět připomenout, že intradenní obchodování nemusí být jen o nepřetržitém klikání myší v momentě „kdy máme pocit, že se trhy rozjíždí“. Mnoho obchodních příležitostí lze v trhu rozplánovat dopředu s vysokou pravděpodobností a následně obchodovat s větší jistotou a klidem.

    Intermarket analýza

    Intermarket analýza je metoda, která zkoumá vztahy mezi různými trhy nebo segmenty trhu. Místo toho, aby se trader soustředil pouze na jeden konkrétní trh nebo aktivum, analyzuje, jak se různé trhy navzájem ovlivňují. Toto pochopení pomáhá tradovaným vytvářet komplexní obchodní strategie.
    Profesionální trader si je vědomý, že trhy nejsou izolované. Události v jednom trhu mohou mít dopad na další trhy. Mít přehled o těchto korelacích může traderům poskytnout konkurenční výhodu při identifikaci potenciálních obchodních příležitostí.
    Příklad s Intradenním obchodováním akcií: Představte si, že americký dluhopisový trh zažívá prudký pokles výnosů, což znamená, že cena dluhopisů roste. To může znamenat, že investoři hledají bezpečnější aktiva a upouštějí od rizikovějších investic jako jsou akcie. Pokud trader tuto změnu na dluhopisovém trhu zaznamená brzy ráno, mohl by očekávat slabší výkonnost akciového trhu během toho dne a přizpůsobit své intradenní strategie tomuto očekávání.
×
×
  • Vytvořit...