Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Proč se některým traderům nedaří roky, přestože se snaží?

    Téma, se kterým se na Finančníkovi průběžně setkávám stále dokola. Jsou tradeři, kterým se daří a pak ti, u kterých to vypadá, že se jim prostě úspěch v live tradingu bude vyhýbat snad celý život. Přiznávám, že pohled je to občas frustrující. Zejména když vidím, jak se situace u různých lidí opakuje stále dokola. Pokud patříte do dané skupiny, tak v článku naleznete mé nejupřímnější tipy, jak „z podobné pasti ven“.

       why-me.jpg
    Foto (c)depositphotos.com  

    #1 Aby se projevil edge, je třeba obchodovat dlouhodobě a systematicky

    Vím, že toto většina obchodníků chápe, ale v reálu se tak neřídí.

    Obchodovat dlouhodobě znamená z mého pohledu dělat obchody podle daného obchodního plánu stejně a opakovatelně alespoň rok. Rok obchodovat podle nějaké šablony a závěry dělat až po uplynutí delšího období. Většina trvale ztrácejících traderů vždy něco zkusí – obchoduje metodu live třeba měsíc či dva a pak přestane (nebo se vrátí na sim). To je ale hrozně krátká doba. Pokud daný směr nedokážete obchodovat déle, tak na něj patrně nemáte psychiku, kapitál nebo znalosti a měli byste:

    • Obchodovat pomaleji/jinak.
    • Obchodovat s nižší pákou, abyste si mohli dovolit dělat obchody s nižším kapitálem a risk na vás tolik nepůsobil.

    #2 Připravte se na to, že obchodování, zejména s malým kapitálem, je nuda

    Je to o tom čekat, čekat a čekat na vhodné příležitosti. Určitě jsou období, kdy i v intradenních trzích nebudete mít delší dobu signál, protože třeba bude příliš vysoká nebo nízká volatilita. Především pokud se budete snažit obchodovat konzervativně.

    Co jsem ale vypozoroval, tak většina ztrácejících obchodníků právě není moc ochotná čekat. Například nyní jsme měli v indexech poměrně zásadní propad, po kterém trhy opatrně rostou a sám v mém oblíbeném e-mini NQ vnímám méně signálů pro intradenní orderflow vstupy než na konci roku. A hned si všímám potřeby obchodníků řešit, jestli metodu opustit nebo brát i výrazně slabší signály.

    Pokud se rozhodnete pro určitý styl obchodování, měli byste opravdu jet podle určité nastavené šablony delší dobu a přístup neměnit. Jasně, budou lepší a horší období, ale zejména v začátcích se vyplatí pracovat co nejmechaničtěji a příliš se nesnažit měnit věci za pochodu. Navíc fakt, že po horších obdobích přijdou ta lepší je to, co tradera neskutečně posiluje a pomáhá mu další podobná období přestát i s větším riskem při obchodování většího kapitálu.

    #3 Mějte realistická očekávání

    Tento bod vnímám rozhodně jako největší úskalí. Většina traderů začíná s malým kapitálem, ale chce vydělat hodně peněz a navíc rychle. Něco, co v trzích není možné, pokud chcete současně kontrolovat risk.

    Pokud budete v intradenním obchodování cílit na roční zisk například 60 %, tak při kapitálu 5 000 USD to znamená zisk 250 USD měsíčně. Tedy průměrně 62,50 USD týdně/kontrakt.

    Mnoho intradenních obchodníků dokáže měsíčně 250 USD/kontrakt vydělávat. Ale snad skoro každý den vidím, jak jim to nestačí. Resp. možná jim to stačí první měsíc, další už stejnou částku chtějí vydělat za týden – vždyť je to tak snadné, tak ať to sype rychleji.

    A jsme v kruhu, ve kterým se pohybuje většina ztrácejících traderů – jakmile se jen trochu naučí vydělávat, postupně ztrácí zábrany, začínají být velmi agresivní, aby nakonec ztratili tolik, že je to donutí přestat obchodovat.

    O zvládnutí podobných vnitřních nutkání je ve velké míře psychologie obchodování.

    Vydělané peníze v tradingu vycházejí z výše kapitálu a podstoupené míry risku. Většina ztrácejících obchodníků pracuje s malým kapitálem a nemá psychiku na přílišný risk – proto je potřeba akceptovat adekvátní odměnu.

    #4 Neberte si obchody osobně

    Mnoho neúspěšných traderů zaměňuje obchodování s uměním číst trh a vyhlašováním úspěšných predikcí. To je ale velmi zavádějící myšlení.

    Úspěch v tradingu spočívá ve schopnosti zformulovat obchodní plán s určitou dlouhodobou pravděpodobností a v jeho co nejsystematičtějším obchodování.

    Začátečníkům pravidelně odpovídám na to, proč nikde v diskuzích na internetu nenachází ve velké míře skutečně profitabilní obchodníky. Občas se mi těžko vysvětluje, že tito obchodníci už prostě nemají o svých obchodech potřebu diskutovat. Zejména ne se začátečníky, kteří vždy mají extrémně elánu uvažovat o každém vstupu z pohledu, jak to šlo udělat lépe a jak se daly jednotlivé situace zobchodovat profitabilněji a podobně.

    Obchod podle obchodního plánu skončí buď ziskem nebo ztrátou. Obojí představuje stejný výsledek – prostě jde o obchod podle plánu. Pokud byl obchod podle plánu, nešel udělat lépe.

    V trzích můžete obchodovat buď:

    • Pro využití dlouhodobých pravděpodobností. Pak budete čekat a čekat pro těch pár obchodů, které vás dovedou například k výše uvedenému průměrnému zisku 62,50 USD/týden/kontrakt. Samozřejmě to znamená, že vám nepřeberné množství nejrůznějších situací uteče, protože nejsou podle obchodované šablony.
    • Pro naplnění vlastního ega, kdy se budete snažit predikovat trhy a uspokojivě přemýšlet každý den nad tím, jestli se vám dobře podařilo zobchodovat v trhu všechny jeho obraty a jestli jste skončili v zisku.

    Většina dlouhodobě ztrácejících obchodníků bohužel obchoduje pro své ego, ať si to připouští nebo ne. A tím pádem si berou vše extrémně osobně. Mají ztrátový týden? Pustí se do obchodování o to zuřivěji, aby zjistili, že během několika dnů odevzdali profit za předchozí měsíc.

    Ovšem neobchodovat osobně je velmi těžké, to nepochybně. Zejména v rychlém intradenním obchodování. Opět je to tak o tom zvážit adekvátní frekvenci obchodování a úroveň podstupovaného risku. Vše realisticky přizpůsobit naší hlavě a stavu účtu.

    #5 Neexistuje svatý grál

    Neúspěšní obchodníci jsou vesměs přesvědčeni, že „svatý grál“ nehledají, ale realita je opačná. Zejména proto, že nejsou vnitřně ochotni akceptovat výše uvedený bod #3.

    Hledají obchodní styl, který bude jednoznačný, každý den bude nabízet spoustu signálů a především dokáže výrazně zhodnotit malé účty bez výraznějších drawdownů. A samozřejmě bude fungovat dlouhodobě.

    Takový ale bohužel neexistuje, a pokud by se tomu něco přibližovalo, tak to rozhodně nepůjde koupit, natož někde získat zadarmo.

    Bohužel pro začátečníky to ale občas vypadá, že podobných řešení je okolo nás velké množství – alespoň podle screenů některých „traderů“, které své obchody publikují v diskuzích nebo sociálních sítích. K tomu lze říci jediné – není možné věřit všemu a kritické myšlení je jeden z extrémně důležitých základů, který musíte v obchodování aktivovat.

    Jak z toho všeho tedy ven?

    Je nezbytné nastavit hlavu na potřebu systematického obchodování, nikoliv na zisky.

    Obchodujte klidně i jednodušší metody, hlavně dlouhodobě. Zažijte s nimi dobré i horší časy. Naučte se vnitřně přijímat skutečnost, že k ziskům vede cesta přes ztráty.

    Abyste mohli systém obchodovat dlouhodobě, je nutné, aby risk byl přiměřený – jak k účtu, tak psychice.

    Dlouhodobé obchodování představuje alespoň rok. To samozřejmě neznamená, že po tuto dobu byste měli v tradingu stagnovat a jen slepě čekat na občasné vstupní signály. Můžete pracovat na dalších stylech obchodování, můžete obchodovat více systémů najednou. Jen je důležité prostě nechat danému stylu prostor a neupínat se na jeho výsledky každý den, týden nebo měsíc.

    Dejte do tradingu hodně své vlastní práce. Nikoliv jen tím, že budete v trzích čekat na obchodovatelné signály, ale také v podobě přípravy, testování a vytváření statistik, o které své obchodování můžete opřít.

    Jakmile rozjedete systematické obchodování zvoleného přístupu, tak moc neřešte, co o podobných obchodech nebo dílčích ztrátách říkají ostatní a co sami ukazují za super trady. Na jednotlivostech nezáleží, jde o dlouhodobý celek. Navíc většina obchodníků, se kterými budete diskutovat na fórech a sociálních sítích, patří právě do skupiny nevydělávajících traderů. Byť to na první pohled může vypadat, že dostáváte dobré rady a ujištění, reálně vás odvádějí od vytyčeného cíle a jen narušují sebejistotu a odhodlanost.

    A znovu opakuji – zvolte ideálně pro první dlouhodobé obchodování takový přístup a alokaci kapitálu, ve kterém si můžete dovolit i dlouhodobější období ztrát bez toho, aniž byste se v noci budili hrůznou z propadů, kterými si může (a bude) systém procházet. Pokud jsou pro vás komodity na začátek příliš agresivní, vůbec není od věci začít například akciemi.

    11.3.2018

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 1

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...