Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Reakce na: Co může trader načerpat od mistrů bojových umění?


Doporučené příspěvky

Předem bych chtěl moc poděkovat Doggymu za skvělý článek. Chtěl jsem jít spát a jen tak jsem zkusil refreshovat stránky a prostě nejde jít spát a nepřečíst si článek, se kterým mám hodně společného a rád bych přispěl také svými zkušenostmi (původně jsem chtěl na v článku uvedený mail napsat, ale ještě nejsem tak zkušený bojovník).
Až po přečtení tohoto článku jsem si uvědomil jak moc společného má začátek mého tradingu s mojí počáteční zkušeností s thajským boxem.
Thai-box je velmi dynamický a agresivní sport (podobně jako může být dynamický a agresivní daytrading), oblíbil jsem si ho nejprve jeho sledováním, což mě přimělo se na tento sport přihlásit. To by nebylo nic divného, jenže fyzicky zdatný jsem nikdy nebyl, ale nelenil jsem a sledoval jsem váhové kategorie bojovníků a zjistil jsem, že takový typický thaiboxer vlastně není jen 100 kilový svalovec, ale často jím bývá i obyčejný střízlík.
Samozřejmě mé okolí si bylo mého nízkováhového handicapu vědomo a s mylnou doměnkou, že takový sport můžou dělat jen vypracovaní atleti (přitom Vám snad každý trenér řekne, že nízká váha je spíš výhodou), mi bylo vytýkáno, že jsem blázen a že budu thaiboxery poslán na JIP. Nepřipomíná Vám to klasickou skepsi, která se v našich končinách často točí okolo světa tradingu převážně z řad naprosto neznalých lidí? Hlavně těch, kteří neustále říkají ,,Takovej už tady bylo!'' (i když žádného neznají) ,,Projedeš všechno, co máš a ještě budeš mít dluhy do konce života a nakonec se obvěsíš!''
Tu skepsi jsem jednoduše hodil za hlavu přihlásil jsem se do klubu a tento sport mě opravdu dostal. Určitě se chci do budoucna dostat k opravdovým zápasům, proto pilně trénuju. Stejně jako chci být do budoucna opravdovým úspěšným traderem a proto také pilně trénuju.
Ring je vlastně takový trh nebo řekněme trading. Chtít jít do ringu s tím, že pokaždé vyhraju nebo dokonce že pokaždé vyhraju jasným Knockoutem aniž by se mě soupeř dotknul je stejně nemožné jako tradovat bez ochoty přijímat Stop-loss (v ringu údery od protivníka) nebo přijímat dlouhodobější ztráty např. týdenní, měšíční atp. (stejně jako když prohrajete v zápase). Já osobně se na tu dobu, kdy budu event. pravidelně nastupovat k zápasům těším. Těším se na své první výhry, ale také na své prohry, které prostě přijdou, stejně jako ztrátová období v tradingu. Kdyby nepřišli nebyl by to sport stejně to platí i pro trading. V historii sportu není sportovce ani veleúspěšného sportovce, který by si neprošel prohrou nebo třeba proherní serií. Prohrávat je lidské, nejsme stroje, jde o to vypořádat se s tím.
Vrátím se ještě k sobě a svému handicapu, díky kterému se na mě okolí možná dívá jako na blázna, který si chce dokázat na thaiboxu něco na co nemá. Také jsem myslel, že přijdu na první trénink a budou tam trénovat jen starší chlapy s obrovskými zkušenostmi a váhovou kategorií 80kg a výš. Ale jak uvolňující pro mě bylo, když jsem se šel podívat na trénink závodníků a pokročilých. Ano, trenér je velezkušený thaiboxer, vzhledem, zkušenostma a jistě i duševní stránkou. Ale ostatní pokročilí byli většinou mladí kluci, kteří se odemne zas tak moc nelišili i když samozřejmě měli už své odtrénované, ale asi tušíte jak to myslím.
Potom jsem přišel na trénink začátečníků, se kterými doteď trénuji a opět jsem byl přesvědčen o tom, že okolí vnímá tento sport stejně jako trading hodně neuvědoměle. Jsou tam kluci, kteří mají opravdu nízkou váhu od 55 do 65kg nebo kluk, který musí mít obrovskou vůli s více než 120kily začít trénovat thaibox (a víte co, jde mu to!). Je to prostě jako v tradingu. Takový trader nemusí být pouze ''velké zvíře'' , které se snad narodilo na Wall Streetu, ale může to být naprosto obyčejný člověk očividně nenápadný, ovšem s velkou dávkou pevné vůle a touhy chtít to dokázat. I já jsem zvládl odolat tlaku celkové veřejnosti skeptické vůči trhům a pustit se do studia a SÁM zjistit, že trading nemusí být pro normálního člověka cesta do pekel, pokud se zvolí ten správný přístup. Stejně jako thaibox nemusí být pro normálního člověka cesta na JIP.
Ještě bych chtěl potvrdit poznámku o uvolnění. Cítím to po každém tréninku, je to opravdu zabíračka na tělo, které se neuvěřitelně vybije a se tou fyzickou energií odchází i psychické napětí. Po tréninku a sprše jakoby se mé tělo i má duše vznášela v nebi pohody a klidu :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Miro,
moc pekny prispevek. Libi se mi vic ze uvodni clanek. Jsem zvedav, kolik lidi zareaguje, taky delam BU. A vim jeste o jednom "zlatakovi" tady :-) s doggym bych v jedne definici nesouhlasil, ale to sem bohuzel nepatri, tyka se to prave bojoveho umeni/sportu.

co je pravda, ze po treningu nebo po posilovne jsem naprosto uvolnen a lepe se mi ten den obchoduje.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to MiroslavCZ:
OK srovnání, takových by šlo užít X dalších, jak i David bez obav může skolit Goliáše a není důvod být "předpodělaný" předem.
Jen si dovolím poznamenat, že u tradingu k tomu přistupují peníze, a to je věc dost docela podstatná. Pokud si někdo jen tak hraje s pár korunami jde více-méně o sport. Ztratím/získám, nic moc se neděje. Horší pokud se začínají otáčet částky větší. A rozdíl proti ringu?
Pokud budete bojovat v ringu a bude to jasně proti Vám a na krev, hodí ručník do ringu buď Váš trenér nebo to ukončí rozhodčí nebo to dokonce vzdáte sám. Soupeř Vás zřejmě těžko přizabije, i když výprask můžete dostat řádný.
Na burze jste ale tím borcem, trenérem i rozhodčím sám sobě. A poznat co je už "na krev" a je lépe marný boj ukončit bývá někdy docela obtížné. Troufám si říci že ostré peníze (ne ty na demoúčtu) otáčejí psychiku kousek jinam než je zvykem i u tvrdého sportu: pokud se jím neživíte, nebo i za prohru neinkasujete tučné startovné, jde stále jen o sport. Je dobře že se těšíte i na prohry a ztráty, které nutně přijdou, hlavně ať jich není moc, protože pak to potěšení z proher už není až tak veliké jak z té první...:-)
Hlavně poznejte s kým, kdy a za kolik do ringu a s kým už radši ne, nebo když tam už vlezete kdy je lepší ten ručník než riskovat K.O.. Nezvládnuté komodity umí dát K.O.direct velmi rychle.

úspěšný boj na burzovním ringu Vám

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj Mira,

skvely prispevok, akoby si mi cital myslienky. Radost citat. Mal som obavy ze tu spojitost uvidi len zopar zainteresovanych citatelov (bojovnikov), ale po tvojom prispevku... snad uz niet ani co dodat.

Lukas,
bojove sporty rozhodne neodsudzujem ;) (dufam ze to tak ani nevyznelo) Ono vyznam slovnych spojeni bojove umenia a bojove sporty som pouzil skor pre akusi kategorizaciu oblasti ktorej sa venujem. Ospravedlnujem sa ak to vyznelo ze ich chcem striktne rozlisit. Clanok som pisal v duchu slovneho spojenia Martial Arts vs. Trading. Vyraz Martial Arts je celosvetovo pouzivany ci uz ide o kung fu alebo kick box, pretoze podstata ostava v ozajstnom umeni boja.
(ospravedlnujem sa za vybocenie z temy)


S pozdravom,
Doggy

Link to comment
Sdílet pomocí služby

miciko: souhlasím. Dle mě je inkasovaný úder v ringu mnohem lépe psychicky stravitelný než ztráta peněz v tradingu. Neřekl jsem, že zápas a trading nese stejnou psychickou zátěž při nezdarech. Po prohraném zápase a obržené serii roundkicků (kop do úrovně boku, žeber) se vytrénované tělo samo zregeneruje do dalšího zápasu, ale po serii aktivovaných stop-lossů se účet sám bohužel nezregeneruje a to je určitě to, co dělá trading psychicky náročnější než zápas, ovšem podstata zůstává stejná.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pěkný příspěvek,hlavně ta část kolem pilného tréninku se mi líbila.
Sám vrcholově sportuji a vím že bez pořádného tréninku to nejde.Nikdo má větší talent,nikdo menší,ale všichni musí pilně trénovat pokud myslí na úspěch(který se né vždy musí dostavit).To se mi na tradeingu líbí nejvíce.Záleží jen na tom jak se sám připravuješ a trénuješ.A pokud toto všechno děláš můžeš být dobrý,pokud to neděláš nikdy nebudeš dobrý.
Tradeing a sport má hodně společného.

Mějte se a pěkný den.

Honza

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ještě dodám, že největší nevýhodou tradingu+trénování thaiboxu je že mě tréninky omezují od dvou obchodních dnů v týdnu. Po návratu z tréninku, se už trh chystá k uzavření a před odjezdem na trénink mám na papertrading zhruba jen 20 minut a to většinou nadělam víc škody než užitku :-)) Holt mi musí stačit tři dny v týdnu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Osobne si myslim, ze co popisuji kolegove v prispevcich je velmi trefne. Skutecne, pokud otevreme pozici, zalezi jak se k ni postavime. Stejne tak zalezi, jak se postavime k tradingu jako takovemu. Trosku si myslim a nejsem sam, ze clovek, ktery delal nebo dela sport na nejake urovni, ma lepsi predpoklad dosahnout uspechu. Ve sportu clovek ziska mnoho poznatku, vi ze nic neni zadarmo, vi, ze vitez je vitezem az projede cilem, vi, ze existuji dobre a spatne dny, vi, ze je nutne relaxovat, vi, ze nelze dosahnout prvniho mista na zaklade jednoho tydne treninku atd. atd. Nechci se timto dotknout nikoho, to co zde pisi, mam potvrzeno z mnoha zdroju, avsak jako vsude, nic neplati na 100%. Sam jsem se venoval skokum na lyzich asi 5 let a pote jsem chodil do posilovny take asi 5 let. Oba sporty mi daly velmi mnoho. Pri posilovani clovek najde mnoho spolecnych temat s tradingem. 100 kg cinka vas muze na bench press zlikvidovat stejne jako hloupa chyba pri tradingu. Pri nezuvazenem jednani muze dojit k velmi vaznym zranenim, par jsem jich videl a rekl bych, ze se jednalo o stejne neuvazeny pristup jako delaji nekteri lide pri tradingu. Skoky na lyzich jsou hodne o tom co se Vam odehrava v hlave. Pri letu ve vzduchu musi byt skokan hodne koncentrovany a soucasne nesmi unahlene reagovat na maly pohyb lyzi nebo malou zmenu jeho letove pozice. Myslim, ze to same se deje pri tradingu. Pri najezdu skokan musi zachovat najezdove postaveni a cekat na odrazovou hranu. Sebemensi chyba pri odrazu na odrazove hrane kolikrat vede k velmi osklivym padum [jeden takovy ukoncil moji "karieru" skokana na lyzich]. To same plati pri tradingu, trader musi pockat na svuj pattern at se deje co se deje.

Preji vsem mnoho uspechu!!

Libuc

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jenom jeste doplnim, ze clovek, ktery nedela zadny sport muze mnohe vyresit tim ze zacne. Takovy vystup do kopcu je skvely priklad. Beh to same. Cyklistika taktez. Posilovna je velmi dobra atd. atd. Pri sportu clovek najde mnoho spolecneho s tradingem a uvedomi si, ze pokud chce dosahnout uspechu pri tradingu, bude se muset chovat stejne, jako kdyz chce vyslapnout na Snezku, nebo ubehnout 20 km, nebo ujet 100 km na kole, nebo zvednout 100 kg nad hlavu. Kdo mi nerozumi, pak vrele doporucuji zkusit jednu z vyse uvedenych aktivit.

Preji vsem mnoho uspechu!!

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Micicko:

aby ti niektori so skromnou predstavivostou rozumeli o com si pisal, tak davam ako priklad jeden z najvacsich cesko-slovenskych burzovych krvakov (alebo "nakladaciek v ringu" aby som sa drzal temy) za posledne obdobie. (priloha na doleuvedenej linke)
Zaciatocnik si povie, to sa mne nemoze stat, ja to az tak daleko "neprepisknem". V cislach mozno mnohi nie :) ale v principe bez problemov vacsina ANO. Ci vyjde na svete rocne 100 knih o tradingu a psychologii, ci sa stare frazy vsade opakuju, ci ludia chodia na skolenia, na trhu je stale vacsina traderov ktori dlho drzia stratove pozicie a rychlo uzatvaraju ziskove pozicie. Mental Framework je to, kde spociva cely problem ... Musia ho budovat ako traderi-samotari tak aj institucie a ich personal.
Na linke www.financnik.cz/forum/read.php?2,2734,53768#msg-53768 je k stiahnutiu subor TZ-CSOB dealeri.jpg (72kB) Po stiahnuti treba premenovat koncovku na .doc a otovrit vo worde. Poucne citanie zelam :)


Libic:
trading je vlastne mentalny sport sam o sebe. Sranda je, ze ja som casto v minulosti pouzival skok na lyziach ako priklad k tradingu a to som nikdy neskakal :) Vidim, ze mame podobne asociacie. Ale dobre sa to na tom aspon vysvetluje.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To MiroslavCZ:
je faktem, ze bych v ringu stat nechtel...

Troska zamysleni:
Miciko v dobrem psal, ze burza me muze pripravit o penize. Ja tvrdim, ze dokud jde jen o penize, jde o prd. Kdyz vezmu, ze pred "par lety" lide umirali v koncentracnich taborech, jsem rad za kazde dobre rano :) A kdyz nemame fasismus, tak mame "svatou valku", takze clovek musi byt porad rad za kazde dobre rano :) Bez ohledu na fakt, kolik jsem dnes vydelal ci prodelal. A Ti co si dobreho rana nevazi, prijdou tradingem o cele majetky (tu) Jak se rika, kdo chce kam, pomozme mu tam... Lide si casto neuvedomuji, jak se vlastne maji dobre, dokud o ten svuj hezky a klidny zivot neprijdou (tu)

Preji vsem mnoho uspechu!!

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...