Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Marginy – shrnutí základních informací


Doporučené příspěvky

Ahoj
musim reagovat na jednu nepresnost:
"U zlata je je minimální Maintenance margin pro poziční obchodování cca 2 700 dolarů). Tj. konkrétně si mohu dovolit ztrátu 5000 – 2700 = 2300 dolarů než mi broker pozici uzavře"

- samozrejme, ze pokud je na uctu dost USD navic, tak broker nic neuzavre. Jedine co udela je, ze zvysi margin.
Jina vec je, ze pokud ale nekdo svoji ztratu dotahne tak daleko (tj.vic nez margin), tak neni trader, ale blazen.

M.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

zdravím Jendo,
osobně riskuji na obchod max. 2% účtu, v drtivé většině obchodů i výrazně méně. Tyto % uvádí Elder ve svých kníhách, přišlo mi to rozumné a riskovaná částka pro mne přijatelná, tak to používám. Jinak v marginech nechci mít blokováno více než 30% účtu, ale jelikož zatím jedu s jedním kontraktem NQ (day margin 500 USD), tak je to zatím mimo sledování.

ať se daří,
Míra

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj

Měl bych 2 velmi hloupé dotazy:

1. Když obchoduji indexové kontrakty jako např. ER2, co se stane po uběhnutí LTD? Co mi po doplacení hodnoty kontraktu přivezou před dům:-)? U zlata apod. je mi to jasné, u indexů nikoliv.

2. Př. Mám účet s 5000 USD. Chci koupit 1 kontrakt zlata s init. Marginem 3000 USD a maintenance Maginem 2500USD.
Půjde mi vůbec otevřít pozice? Pokud by mě Broker pozici povolil, neměl bych na účtu již potřebných 2500USD, ale pouze
2000 USD!


Díky az odpovědi, MML

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To, že Elder doporučuje 2% vím. Na druhou stranu Larry Williams doporučoval i 20% (ne sice pro ID, ale bez bližší charakteristiky systému to je jedno). Pro upevnění sebedůvěry je určitě z počátku nejlepší riskovat minimum co systém povoluje. V okamžiku, kdy mám dostatečnou sebedůvěru a stav účtu jde dlouhodobě nahoru, tak je třeba najít kompromis tak aby riziko kritického drawdawnu bylo přijatelné a účet mohl růst dostatečně rychle.

Ona ta moje otázka úzce souvisí s otázkou: "Jak velky drawdown je pro vás ještě v normě?" Samozřejmě to má smysl když obchodujeme s více kontrakty.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Přemýšlím proč mít jen určitou část účtu v blokovanou v marginech. Jediný důvod který mě napadá je, že chci mít prostor pro otevření dalších pozic, dříve než ty předchozí uzavřu, ale to bych to pravidlo dodržoval jen proto, abych ho mohl porušit.
Nebo zná někdo důvod takového pravidla v případě že mám riziko na jeden kontrakt definované a zajištěné jinak než marginem?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to mml:
ad 1) pokud jste pouze spekulant, což předpokládám, tak k tomu nikdy nedojde, broker vám zkrátka pozici zavře před LTD
ad 2) pozici vám otevře, ale pokud se dostanete do ztráty vyšší než 2500 USD, tak Vás čeka margin call a doplnění účtu nebo uzavření pozice

ať se daří,
Míra

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to jenda001: taky LW několikrtá vymazal účet :) ale to je hodně individuální a každý si to musí vyzkoušet sám, nic obecného neexistuje, žádné dogma ... ale pokud přijdou 2-3 ztráty za sebou, což neni nic nereálného, tak riskování 20% účtu Vám s účtem zamává podstatně více než 2% účtu .. co vím, tak řada lidí riskuje 1% a někdy i méně. Nijak to nesouvisi s důverou v systém a sebe samotného je to ochrana. Drawdown záleží na systému a testování, můj drawdown byl 18%.
Jinak dodržujet pravidla, která si stanovíte Vy sám.

ať se daří,
Míra

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Míro, samozřejmě že když budeš dělat to samé s 10x větší pozicí, bude to účtem mávat 10x víc, ale v obou směrech. Například pokud oba budeme dělat totéž, jenom s tím rozdílem, že já budu dělat vždy 2x víc kontraktů než ty. Začneme se stejně velkým účtem. Ty budeš mít za to období DD 18%, ja 36%. Ty zhodnotíš účet o x%, já o 2*x%. Obecně pokud ty nebudeš mít DD víc než 50% a budeš na konci období v plusu (po odečtení vkladu), tak já budu mít dvojnásobné zhodnocení.

Tedy pokud jsi schopný zvládnout psychicky DD třeba 30% a za několik let tě nepotkal ani 15% tak prostě neriskuješ dost.

Na závěr slovní úloha :) : Larry má 100k$ účet a chce ho co nejrychleji zrušit (dejme tomu že minimum s čím může teoreticky ještě něco dělat je 500$). Larry striktně riskuje 20% na každý obchod. Daří se mu a každý obchod je ztrátový. Kolik obchodů uskuteční než dosáhne svého cíle?
a) 5
b) 13
c) 24

Link to comment
Sdílet pomocí služby

jenda001

Většinou lidi napíšou že 5. Dokonce i Tomáš to měl nedávno tady na Finančníku v jednom článku špatně.
Bude to přibližně těch 24, nechce se mi to teď počítat :)
Bohužel ani Larry to neví, kolik může uskutečnit obchodů. Jsem nedávno v jedné jeho knize viděl tento výpočet špatně a to dokonce dvakrát na jedné stránce (td)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

jenda001: jo jo je to za c) teď jsem si to spočítal (100 000; 80 000; 64 000; 51 200 ... )
Je spíše zajímavé kolik lidí tohle spočítá špatně, hlavně těch co sami obchodují už leta..
Přitom MM vlastně nemusí být žádná věda, stačí jen selský rozum a tužka, kalkulačka a papír. (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to jenda001: určitě máš pravdu, ale jak jsem psal je to indivuduální, já nepoužívám 2%, protože to napsal Elder, ale hlavně, že mi ta částka přijde únosná. Na druhou stranu mým prvořadým úkolem je ochránit účet, pro což je 2% výhodnější než 20%. Což se samozřejmě nevylučuje s tím, že časem toto přehodnotím, na druhou stranu vím, že řada lidí riskuje právě jen 1-2% účtu a vydělává nemalé peníze.
Tohle je jen teorie, každý si musí to svoje, co sedí jemu a s čím je schopen vydělávat. Je to "jen" o tý psychice :)

ad slovní úloha - c) je správně, protože se hodnota risku snižuje ... a) by bylo správně, pokud by si riskoval ne 20%, ale fixní částku 20 000 USD na obchod.

ať se daří,
Míra

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Nie je v clanku jedna mala chybycka?

[ital] U zlata je je minimální Maintenance margin pro poziční obchodování cca 2 700 dolarů). Tj. konkrétně si mohu dovolit ztrátu 5000 – 2700 = 2300 dolarů než mi broker pozici uzavře. .... a pokud se to povede rychle zbude mi na účtu přibližně 2300 dolarů – hodnota maintenance marginu. [/ital]

Ma tam byt: na ucte mi zostane [bold] 2700 usd - hodnota maintenance marginu [/bold].

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...