Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

Původně jsem věřil tomu, že ty grafy zobrazují ceny, za které se skutečně obchodovalo. Jenže často narážím i na ty, kde se cena mění i při nulových obchodech. Sehnal jsem třeba data symbolu CL00G, viz

970910,19.57,19.57,19.57,19.57,0,0
970911,19.49,19.49,19.49,19.49,0,0
970912,19.46,19.46,19.46,19.46,0,0
970915,19.42,19.42,19.42,19.42,0,0

Občas vidím i v jiných grafech s malým počtem obchodů, že v místech s nulovými obchody se cena mění. Nezdá se, že by údaje o volume jednoduše chyběly. Tak v čem je problém?

Kromě toho můžu vidět i pravý opak:
Symbol QG-200810 e-miNY Natural Gas Oct 2008

12/17/2007 7.650,7.650,7.650,7.650,
volume 3267

To znamená, že v ten den se obchodovalo 3267 obchodů a všechny za stejnou cenu?

Odesláno

Nebudou to spíš vadná data?

Jinak bid a ask ceny (aktuální kotace pro prodej a nákup) se hýbají i bez provedených obchodů, ale cena posledního obchodu (to, co je obvykle vidět v grafech) se bez provedení obchodu nehýbe.

Odesláno

Z některých zdrojů je možné získat data o pohybu ceny ale bez volume. Aby byla zajištěná kompatibilita, tak se tam píšou nuly. Je to běžná věc třeba u derivátů vycházejících z futures.

A k tomu druhému příkladu - ano je to možné. Ale také může jít o přímé obchody které burza pouze zprostředkovala.

Odesláno

Je známo, že data z IB obsahují chyby a velice často mají špatnou hodnotu Volume.

Myslím si, že je to tím, že neposkytují data z burzy, ale "svoje" data, kolik a za kolik se zobchodovalo přes ně. Proto také mohou mít tak levná data, na rozdíl od eSignalu a pod., protože si je nekupují od burzy, ale "tvoří" sami. Ale je to pouze moje doměnka.

Odesláno

harmonie:
tak teď sem sa fakt pobavil.
IB samozřejmě pouze zprostředkovává data, která získá od burzy, v žádném případě si je nevytváří sám..........a to že jsou zadara je odvislé spíš od velikosti společnosti a jejích obratů..........prostě na to maj..........koneckonců většina dobrejch brookerů poskytuje data zdarma

Odesláno

Není mi jasné, proč má někdo kvalitní a někdo méně kvalitní data. Prvotní zdroj dat je přece vždycky burza, takže by všichni brokeři a jiné firmy prodávající data je měli mít identická a samozřejmě správná. Nebo ne? Ten problém s daty mi docela vadí.

Je možné koupit spolehlivá data přímo od burzy?

Odesláno

Ano na webu CBOTu i dalších burz jsou data zdarma i data placená.

S tou spolehlivostí je problém spíš v tom, když broker "vyrábí" vlastní data. Normální je to právě u společností které nabízejí deriváty, což však není (aspoň myslím) případ IB.

Jinak moje zkušenost přímo s grafy z burzy CBOT je taková, že se občas při větších pohybech mění i zpětně. Lidsky řečeno - to co si zobrazím za deset minut nemusí být stejné jako před tím. Jde ovšem o pitové trhy kde se pořád ještě používá pro přenos dat člověk. :D

• Vytvořit...